Şimdi Ara

Yeni Makineye Alışma Çabalarım. (Yorumlarınıza İhtiyacım Var.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 1 ay önce fotoğrafçılık dünyasına adımımı Canon'un SX230HS modeliyle giriş yaptım. Kompakt almamdaki amacım fotoğrafçılıktaki temel konuları az çok kavrayıp ilerleyen zamanlarda bir üst seviyeye geçmekti.

Daha adam akıllı makineyi çözemedim. İnternette yazılan diyafram, açıklık, vs vs tanımları okumaktan gına geldi artık ama hala sıkıntı yaşıyorum. Orada yazılanları pratiğe dökemiyorum. Mantığını 1 kere kapsam yetecek ama bir türlü kavrayamadım.

Sadece düşük isonun kaliteli fotoğraf çekme de faydalı olduğunu biliyorum desem yeridir.

Bu konuyu açmamdaki amaç; nerelerde yanlış yaptığımı öğrenmek istiyorum. Size öncelerde çekmiş olduğum birkaç fotoğrafımı paylaşmak istiyorum. Her türlü eleştiriye açığım. Yeter ki eleştiriniz ders verir nitelikte olsun.

Çektiğim fotoğraflarda flaş kullanmamaya özen gösterdim. Her türlü yorumunuzu bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shift41 -- 2 Aralık 2012; 4:47:31 >

• quote:

İnternette yazılan diyafram, açıklık, vs vs tanımları okumaktan gına geldi artık ama hala sıkıntı yaşıyorum. Orada yazılanları pratiğe dökemiyorum.

Şu adımda pratiğe dökmekten ziyade ne işe yaradıklarını öğrenin; alan derinliğine, bokehe vs girmeyin hiç. Enstantane nasıl çalışır, ne işe yarar? Diyaframı açarsam ne kadar ışık girer, kısarsam ne kadar? Diyafram, enstantane, iso arasındaki ilişki ne şekilde işler? Birbirine etkileri nelerdir? Işık ölçer ne şekilde okunur?

Diyaframın etkilerini bu boyutta bi sensörle tam olarak anlayamazsınız. Temel işlevini öğrenin, ileride detaylandırırsınız.
  • Makineyi mi çözemedin yoksa okuduğun alan derinliği enstantane konularını mı makinende yapamıyorsun?
  • quote:

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

quote:

İnternette yazılan diyafram, açıklık, vs vs tanımları okumaktan gına geldi artık ama hala sıkıntı yaşıyorum. Orada yazılanları pratiğe dökemiyorum.

Şu adımda pratiğe dökmekten ziyade ne işe yaradıklarını öğrenin; alan derinliğine, bokehe vs girmeyin hiç. Enstantane nasıl çalışır, ne işe yarar? Diyaframı açarsam ne kadar ışık girer, kısarsam ne kadar? Diyafram, enstantane, iso arasındaki ilişki ne şekilde işler? Birbirine etkileri nelerdir? Işık ölçer ne şekilde okunur?

Diyaframın etkilerini bu boyutta bi sensörle tam olarak anlayamazsınız. Temel işlevini öğrenin, ileride detaylandırırsınız.

Bunları en basit haliyle anlatan bi kaynak var mı acaba?

@cortextm

Dediğim konuları makinede ne zaman, hangi durumlarda, nasıl kullanacağımı bilmiyorum. İşin aslı bu.

• mesela 4. fotoğrafta enstantaneyi biraz kısaltsan ne olurdu? yanı bu fotoğrafı çekerken kullandığın enstantane 1/10 diyelim. 1/10 yerine 1/500 kullansaydın ne gibi bir sonuç elde ederdin. enstantaneyi 1/500 yapabilmek için isoyu nasıl ayarlamalısın? bu sırada diyafram ayarı ne olacak. bunları teker teker deneyerek öğrenmeye çalış. enstantaneyi kısaltınca farların bıraktığı izlerin daha kısaldığını farket mesela. bu sırada değişecek tüm ayarları kaydet, bol bol fotoğrafa bak 500px gibi sitelerden . exif bilgilerine bak. arasındaki ilişkiyi kavramaya çalış.

bu arada bu fotoğraf nerede çekildi?
  • Arkadasin nikinde 41 i gorunce bende korfez filan diye dusundum ama bilemiyorum. Shift deneme yanilma yapmadan okuduklarin ucar gider. Eger deneme yapacaksan elindeki makine is gormez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @ozeba

Anlaşılan makineyi yormak gerekiyor.
    Fotoğrafı odamdan çektim. (Karamürsel'de oturuyorum. O gördüğünüz yol Yalova yoludur.) Körfezin bi kısmı gözüküyor oradan. Denizin sağ tarafındaki devamı Körfez'in bitimi oluyor.

@cortextm

Evet Körfez. Ufaktan kapmak istiyorum işte bu olayları. Prof. makineye sonradan geçmek istiyorum. Mesela bugün bi manzara fotoğrafı çekeyim dedim. Ortaya saçma sapan bi fotoğraf çıktı. Hiç beğenmedim.

• Biraz Photoshop'da oynama yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shift41 -- 3 Aralık 2012; 19:28:29 >
  • Güzel olmuş. Gerekliymiş bu oynama. Kumlama giderme olayı yapmışsınız sanırım. Noise... Bu arada fotoğrafları makinanın yeteneklerini göstermek açısından büyük boyutta paylaşabilirsiniz fakat eğer fotoğrafın makina tarafından verdiği kalite değil de sizin çekim tekniğinizi, fotoğrafın nasıl göründüğünü paylaşmak istiyorsanız bu kadar büyük paylaşmanıza gerek yok. Sizin için de, bakan için de kolaylık olabilir diye söyleyeyim dedim. Hani detay da görünsün, yükleme de uzun sürmesin olayı için :) Yukarıdaki panorama manzaranın da biraz Photoshop ile düzeltilmeye ihtiyacı var gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Güzel olmuş. Gerekliymiş bu oynama. Kumlama giderme olayı yapmışsınız sanırım. Noise... Bu arada fotoğrafları makinanın yeteneklerini göstermek açısından büyük boyutta paylaşabilirsiniz fakat eğer fotoğrafın makina tarafından verdiği kalite değil de sizin çekim tekniğinizi, fotoğrafın nasıl göründüğünü paylaşmak istiyorsanız bu kadar büyük paylaşmanıza gerek yok. Sizin için de, bakan için de kolaylık olabilir diye söyleyeyim dedim. Hani detay da görünsün, yükleme de uzun sürmesin olayı için :) Yukarıdaki panorama manzaranın da biraz Photoshop ile düzeltilmeye ihtiyacı var gibi.

Teşekkür ederim. İlk denememi bu fotoğraf üzerinde yaptım. Yaptığım işlemler arasında noise de vardı. Doğru söylüyorsunuz. Boyut küçültme gibi bir şey mi öneriyorsunuz bu durumda? Nasıl yapabilirim dediğinizi? Daha yeni başladım da bu işe...

Panorama resminden memnun değilim açıkçası. Sanki fotoğrafı çekerken makinede biraz kayma olmuş gibi hissediyorum. O yüzden ellemeyeyim dedim.

• Panorama da tam tutturamamışsınız. Sol taraf eksik kalmış. Zaten dikkat ederseniz bombeli alan da sol tarafta kalmış. Sol tarafınızdan 2-3 kare daha çekip tamamlayabilirdiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

Panorama da tam tutturamamışsınız. Sol taraf eksik kalmış. Zaten dikkat ederseniz bombeli alan da sol tarafta kalmış. Sol tarafınızdan 2-3 kare daha çekip tamamlayabilirdiniz.

O bombeli kısım normal olarak öyle. Atladığım bi kısım olacağını düşünmüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Shift41

quote:

Panorama da tam tutturamamışsınız. Sol taraf eksik kalmış. Zaten dikkat ederseniz bombeli alan da sol tarafta kalmış. Sol tarafınızdan 2-3 kare daha çekip tamamlayabilirdiniz.

Olması normal zaten. Sadece şunu demek istedim,

Sağ tarafta daha fazla kare çekmişsiniz. O yüzden eğiklik sol tarafta kalmış. Tam olarak karşınızdaki manzarayı ortalamamışsınız.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Shift41

quote:

Olması normal zaten. Sadece şunu demek istedim,

Sağ tarafta daha fazla kare çekmişsiniz. O yüzden eğiklik sol tarafta kalmış. Tam olarak karşınızdaki manzarayı ortalamamışsınız.

Pardon, haklısınız... Binanın konumu hafif yan olduğundan sol tarafı çekmeyi düşünmedim hiç.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.