Bilgisayarımı aldığımdan beri açmıyordum 2015 herhangi bir yükseltme veya macun değişimi yaşamadı. Bu gece termal macun yenilemesi, fan temizliği, ssd yükseltmesi ve bios güncellemesi yaptım. Bilgisayar neredeyse her işlemde işlemcinin tamamını kullanıyor herhangi bir kasma problemim yok şuan ama sıcaklık 100 dereceye kadar çıkıyor. Boşta iken duru bu şekilde; İşlem yaparken bu tarz bir işlem başlıyor ve CPU kullanımı %100 oluyor; Isı aynı anda bu şekilde; Hem çekirdekler arası ısı farkı hem de çok yüksek dalgalanma olması sebebiyle bir sorun olduğunu düşünüyorum. Birden 10-30 derece arası değişiklikler de gözlemledim. Mesela işlem yapan bu 2 uygulama kapandıktan 2 saniye sonra 60 dereceye düşüş oluyor. Bilgisayarım Asus X550VX-147D İşlemci i7 6700HQ Termal macun olarak Artric MX-4 kullandım zar tabakası halinde sürdüm ince olması yönünde öneriyordu herkes. İşlemlerin üzerinden 24 saat geçmedi. Bu sorunun sebebi veya çözümü hakkında bilgilerinize ihtiyacım var. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mungluk -- 11 Aralık 2020; 19:37:3 > |
Yenileme sonrası CPU ısı ve kullanım sorunu
-
-
Bunu söylediğim için beni kesmeyin lütfen...
Heatsink tam oturduğuna emin misiniz? Izgaralı temizlerken boruyu bükmediniz inşallah? Izgara ile fan birleşim yerinde ısı daha iyi aktarılabilsin diye siyah bantla çevirilidir, o zarar görmüş olabilir mi? Eğer zarar görmüş ise, siyah bir eleltrik bandı ile ızgara ve fanın birleştiği boşluğu sarınız. Bu hava akışını daha iyi hâle getirecektir.
Birde ekstra bilgi: i7 işlemciler i5 işlemcilere göre boşta bile daha sıcak çalışır, bunu bildiğimden kendi bilgisayarımı seneler önce i5 modeli olarak almıştım. Dell 7567, bu cihazın yazın termal macununu NT-H1 (sizinkisiyle neredeyse aynı kalite) ile değiştirdim ve işlemci derecesi arttı. HQ işlemcilerde termal macunun iletkenliği çok önemli...
O zamanlar stokta yoktu tabii, Çin'den Cooler Master Elmas Partiküllü Nano Termal Macun aldım. 11W/m·K ve stok macunla aynı soğutma hatta bir tık daha iyi oldu. 2 senelik stok macunu değiştirdiğime pişmandım fakat bana yeni bilgiler öğretti şuan çok memnunum.
Ya Cooler Master Elmas Partiküllü Nano alacaksınız yada Thermal Grizzly Kryonaut 12,5 W/m·K
Cooler Master Elmas Partiküllü Nano olan biraz katı, daha uzun süre gidiyor diyorlar. Thermal Grizzly için bir fikrim yok fakat iletkenliği Top 3'de...
Üsttekileri deneyin olmazsa dediklerim ile macunu yenileyin. Sürerken arasında hiç hava katmanı kalmayacak şekilde Nutella gibi sürün ;D
-
Evet bütün vidaları uygun bir şekilde taktım ve tek seferde oturtup yerinden kaldırmadan vidaladım.
Boruyu bükmedim oldukça narin davrandım. Siyah bant söküldükten sonra yapışkanlık etkisi kalmadı ben de birleşim yerlerini tamir bandı ile sağlamlaştırdım. İşlemcinin bulunduğu touchpad'in birazcık üstünde ısı çok az hissediliyor ılık denebilir, fan'dan ısı çıkışı oldukça iyi.
Sürerken hava katmanı gibi bir şey yoktu ama partiküllü olduğundan zerre kadar çizgiler boşluk kaldı takıldığında onların birleşeceğini düşünerek fazla oynamadım. Keşke resim çekseydim.
*
Şunu da söylemeden edemeyeceğim hiç bir performans sıkıntım yok işlemci açısından yapmak istediğim işlemler arası bekleme takılma gibi sorunlar yok. Isının en tepede sabitlenmesi beni korkutuyor.
**
CPU kullanan 2 programı kapattıktan 10 saniye sonrası bu şekilde anında 50 derecelik bir düşüş ve dalgalanmalar devam ediyor. Yenileme işlemleri öncesi bu tarz bir izleme yapmadım belki de normal bir durumdur.
*Düzenleme 1 -> Durum hakkında ekleme
**Düzenleme 2 -> Program kapatması sonrası oluşan durum hakkında ekleme
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mungluk -- 11 Aralık 2020; 21:19:22 >
-
arka plan aktarım hizmetindeki ayrıntılara bak yazılımla alakalı bir sorunun var güncelleme olabilir vb
-
Ayrıntısı svchost.exe bu şekilde ve evet Visual Studio güncelleme yaparken çalışıyor.
Fakat işlemcinin tamamını kullanması aynı zamanda sıcaklığı 100 derece göstermesi saçma. Açıkçası şuan sıcaklığın tam olarak bu dereceye ulaştığını sanmıyorum çünkü yukarda dediğim gibi birkaç saniye içerisinde 50 dereceyi geçkin bir ısı düşüşü yaşanamaz.
Ayrıca işlemcinin bulunduğu kısmın oldukça sıcak olması lazım yani yazarken hissederim veyahut alttan hissedilir sonuç olarak basit bir sıcaklık değil. Fakat bu durum neden oluyor onu hala anlamadım.
-
quote:
Orijinalden alıntı: munglukAyrıntısı svchost.exe bu şekilde ve evet Visual Studio güncelleme yaparken çalışıyor.
Fakat işlemcinin tamamını kullanması aynı zamanda sıcaklığı 100 derece göstermesi saçma. Açıkçası şuan sıcaklığın tam olarak bu dereceye ulaştığını sanmıyorum çünkü yukarda dediğim gibi birkaç saniye içerisinde 50 dereceyi geçkin bir ısı düşüşü yaşanamaz.
Ayrıca işlemcinin bulunduğu kısmın oldukça sıcak olması lazım yani yazarken hissederim veyahut alttan hissedilir sonuç olarak basit bir sıcaklık değil. Fakat bu durum neden oluyor onu hala anlamadım.
ben hayatım boyunca böyle birşeyle karşılaşmadım yapacağım şeyde temiz format atıp son sürüm güncel windoows 10 kurmak olurdu uğraşılmaz çekilmez
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X