Şimdi Ara

Yenilenebilir enerji 2030’da küresel elektrik talebinin yarısını karşılayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2030’a kadar küresel elektrik talebinin neredeyse yarısı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Rapora göre, bu on yılın sonuna kadar dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesinin 5,500 gigavat (GW) artması bekleniyor. Bu, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve ABD'nin mevcut kapasitesine eş bir rakam.

Güneş enerjisi ana etken olacak

Rapora göre, 2024-2030 döneminde yeni yenilenebilir enerji kurulumlarının, 2017-2023 dönemine göre neredeyse üç kat daha fazla olacağı öngörülüyor. Çin, bu süreçte yeni eklenen yenilenebilir enerjinin neredeyse yüzde 60'ından sorumlu olacak ve bu da ülkenin 2030 itibarıyla dünya genelindeki yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse yarısını oluşturacağı anlamına geliyor. Hindistan ise büyük ekonomiler arasında en hızlı büyümeyi gösteriyor.

Güneş enerjisi, bu artışın en büyük itici gücü olarak öne çıkıyor. Güneş enerjisi santrallerinin inşası ve çatılara kurulan güneş panellerinin artmasıyla birlikte, fotovoltaik (PV) güneş enerjisi kapasitesinin yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 80’ini oluşturması bekleniyor. Rüzgar enerjisi de 2030 yılına kadar büyüme hızını iki katına çıkararak güçlü bir toparlanma yaşayacak.

Ayrıca Bkz.Demiryollarında taşınabilir güneş panelleri dönemi başladı

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, yenilenebilir enerjilerin birçok hükümetin yeni hedefler belirlemesinden daha hızlı genişlediğini vurguladı. Birol, “2030 yılına kadar yenilenebilir enerjilerin küresel elektrik talebinin yarısını karşılamasını bekliyoruz” dedi.

Öte yandan hükümetlerin güneş ve rüzgar enerjisinin enerji şebekelerine entegrasyonunu artırması gerkiyor. Bazı ülkelerde yenilenebilir enerji üretimi, %10'a kadar kullanılmadan kesiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için, ülkelerin enerji sisteminin esnekliğini artırması, izin süreçlerini kolaylaştırması ve elektrik şebekelerini modernize etmesi ve 2030 yılına kadar 1.500 GW depolama kapasitesine ulaşması gerekiyor.

Kaynak:https://electrek.co/2024/10/08/renewables-could-meet-almost-half-of-global-electricity-demand-by-2030-iea/

• Pompajlı Hidroelektrik Depolama tesisleri Türkiye’de çok makul yapılabilir ama yapmıyoruz.

Onun yerine rüzgar ve güneş ihaleleri depolamalı çıktı ve daha pahalı ve gereksiz LFP bataryalar ile yapılacak.

Ama çok yüksek maliyetten dolayı ne rüzgar nede güneş şebeke için santral yapılmıyor.

Halbuki devlet yapılacak depolama tesisinden hisse satsa çok daha pratik bir şekilde bu işi yaparız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 5,500 GW diye bir tabir olmaz. Binli rakamları geçti mi bir üst adlandırma kullanırsın. Gigawatt üstü Terawatt dır.

5,5 TW (Terawatt) denilmesi gerekiyordu.

Ayrıca bilgi olarak;
    5,5 Terawatt=5500 Gigawatt=5.500.000 Megawatt= 1.146 adet akkuyu nükleer santrali.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 10 Ekim 2024; 21:1:42 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 20.000 mAh batarya
    12.000 Pa emiş gücü robot süpürge
    18.000 BTU klima
    3.000 Watt buharlı ütü

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    www.encazip.com
    Elektrik Birimleri Nelerdir? | encazip
    https://www.encazip.com/bilgi/enerji/elektrik-birimleri-nelerdir

• Biliyorum birimlerin sembollerini, konu bu değil ki zaten.
    quote:

5,500 GW diye bir tabir olmaz. Binli rakamları geçti mi bir üst adlandırma kullanırsın

demiştin. Günlük hayatta bu kadar katı kural olmadığını örnekler vererek açıkladım.

Şu da var, işte misal her 20.000 mAh gördüğün yerde böyle tabir olmaz, 20 Ah diyelim duyarını kasacaksan... Bilemem o kadarını

Mesleğin olmayan konularda rastgele yorum yapmazsan daha iyi olur. Dünyada her şeyin bir standardı ve ilgili üst kurumları var.

tr.m.wikipedia.org
    Uluslararası Elektroteknik Komisyonu - Vikipedi
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Elektroteknik_Komisyonu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 10 Ekim 2024; 21:0:43 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Halen link atıyorsun. Ve basit bir bilgiyi meslekle bağdaştırıyorsun. Ve bir kere olsun karşı taraf ne anlatıyor, üzerine düşünmüyorsun.

2 yıldır forumdayım, bu kadar ego ve cahilliği yan yana görmedim, yeminle adına üzüldüm.

Şimdi, seni kendi silahınla vuracağım. Link + mühendisliğin zirvesi olan bir şirket getirdim ki sonsuza kadar kapansın bu konu (yani kapanır inşallah)

media - lockheed martin
    Lockheed Martin and Duke Energy Sign 17-Year Renewable Energy Pact
    https://news.lockheedmartin.com/2016-02-01-Lockheed-Martin-and-Duke-Energy-Sign-17-Year-Renewable-Energy-Pact

Lockheed Martin resmi sitesi. Girdin mi? O sayfada geçen "nearly 260,000 megawatt hours" ifadesi var ya, işte onu sana armağan ediyorum.

Bence, onlara şöyle bir mail at:

quote:

Dear Lockheed Martin,

Mesleğimden aldığım tam yetkiyle sizleri bir konuda uyarmak isterim.

Haberinizi okudum.

260,000 Megawatt saat diye bir tabir olmaz. Binli rakamları geçti mi bir üst adlandırma kullanırsın. Megawatt üstü Gigawatt dır.

260 GWh (Gigawatt saat) denilmesi gerekiyordu.

Bu yanlıştan vazgeçip, düzeltmeniz önemle rica olunur.

Best regards,

Kuyruk acını anlıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 11 Ekim 2024; 0:7:34 >
  • quote:

Acını anlıyorum.

Çevrende elektrik mühendisi varsa ona sor

Lockheed Martin vs. Çevremdeki elektrik mühendisi
    🤣🤣

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.