Merhabalar Yeni yaptığımız müstakil villa projemizde yerden ısıtma kullanmaya karar verdik ancak borular ve kombi haricindeki parçalarda kafamda soru işaretleri var. Isıtılacak alan net 250 metrekare. Birinci katta salon, mutfak, kış bahçesi(ısıtılacak) bir oda(banyolu) ve wc mevcut. Yani birinci katta 4 bölüm ancak ısıtılacak 7 ayrı bölüm var. İkinci katta ise 3 oda, 1 ana banyo 1 ebeveyn banyosu, giyinme odası ve 1 tane çamaşır odası mevcut. Yine ısıtılacak 7 ayrı bölüm var. Evde ayrıca şömine kullanılacak bundan dolayı da odalarda ısınma farklılıkları olacak. Benim burada düşüncem Danfoss' un debi ayarlı kolektörlerini ve motorlu vanalarına entegre oda termostatları kullanmak. Kullanmak istediğim kombi ECA Proteus. Daha önce kullandığım ve çok memnum olduğum bir kombi. Ancak bu kapasitede nasıl bir performans verir bilmiyorum. Bu sistemi sorunsuz ve en verimli şekilde nasıl kurabilirim. Kolektörlere neler ilave edebilir. Genleşme tankı veya ek bir sirkülasyon pompasına ihtiyaç olur mu? İlk defa yerden ısıtma sistemi ile haşır neşir olacağımdan inceliklerine haiz değilim. |
***YERDEN ISITMA*** [ANA KONU] (86. sayfa)

-
-
250m2 icin m2 ye 7-8 metre boru dosenirse kesinlikle genlesme tanki ve ek pompa lazim. Ayrica otomatik hava purjoru + filtre ile sorunsuz olur.
Ayrica strafor kalitesi cok degistiriyor + duvar yalitim bandi.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Teşekkürler hocam. Peki ek sirkülasyon pompasını nereye koymak daha mantıklı. Kombinin alt katta olduğunu düşürsek üst kattaki kolektöre mi koymak daha mantıklı yoksa kombinin altındaki kolektöre mi. Bugüne kadar bilgi almaya çalıştığım tesisat ustaları bu konularda çok bilgisiz. Ek pompa debi ayarlı kolektör vesaire hiç bir bilgiler yok.
bulunduğunuz bölgeyi bilmiyorum. fakat en az m2 başına 8 m civarı boru döşetin ve density değerlerine güvenilen markalardan strafor kullanın. duvar yalıtım bantlarını ihmal etmeyin. üzerine yerden ısıtmaya uygun şap attırın. seramik harici bölgelerde yerden ısıtmaya uygun döşeme malzemeleri kullanın.
imalat öncesi konulara gelecek olursak, kesinlikle sadece bir ustanın eline bırakmayın bu işi. yerden ısıtma tesisatı projesi konusunda tecrübeli bir mühendis arkadaşa projlendirme yaptırın. çünkü piyasada ustalar kafasına göre tesisat döşüyor ve sonra hatlar arasında basınç farklılıkları oluştuğundan sirkülasyon bozuluklarına bağlı ısınma sorunları oluşuyor. hatlar 80m yi aşmazsa iyi olur. kollektör hat sayısı ona göre bilirlenir ve imalat yapılır. sonrası projesine uygun imalat yaptırmak. ister işçiliğine güvendiğiniz bir ustaya verin ister yerden ısıtma ile ilgili marka firmalara verin. size kalmış bu husus. benim tavsiyem rehau gibi markalar ile anlaşmanız yönünde. çünkü anladığım kadarı ile paradan kaçmadan lüks bir proje yapıyorsunuz.
pompa v.s olayına gelecek olursak. kombilerin üzerindeki pompa ile iki katlı yapılarda malesef sirkülasyon sorunları ve ısınma sorunları yaşanmakta. Bunu çözmek adına zemin katta ya da bodrum katta(ilk kat hangisi ise) bir kombi odası veya teshin merkezi gibi bir mahal oluşturun. buraya yapılacak hesaplara göre bir denge kabı sirkülasyon pompası tortu ayırıcı v.s gibi bileşenlerden oluşan sirkülasyon sistemi kurdurun. özellikle üst katlardaki büyük m2li alanlardaki sirkülasyon sorunlarını bu şekilde çözebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Benjamin_09 -- 27 Ocak 2023; 9:37:15 >
-
-
merhabalar axem thermofloor ile görüşebilirsiniz
-
Arkadaşlar merhaba. İzmir’de yeni yapılan bir dairede zemin katta oturuyorum. Yerden ısıtma dairede Demirdöküm atron condanse kombi var. Bildiğimiz kadarıyla yerden ısıtmadan 33 35 derece gibi derecelerde ısınabilmemiz mümkünken biz kombi 45 derecede iken oda sıcaklığını ancak 22 dereceye getirebiliyoruz. (Dışarısı 5 derece). Yerden ısıtmaya 16-20 cm aralıkla boru döşendiğini söylüyorlar. 5 metrekare banyomuz var ne de olsa banyo burası fatura çok gelmesin düşüncesiyle banyoya kısa metrajlı tek hat döşenmiş. Kombimiz 30-50 aralığında çalışıyor. Mütehattit kombinin üst derecesini 60 a yükseltip bir süre denememizi eğer yine ısınma sorunu yaşarsak yerden ısıtmayı tekrar yaptıracağını söyledi. Sizce kombiyi 60 da kullanmak çözüm müdür, aranızda bu sıcaklıklar ile kullanan var mı ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yerden ısıtmada 5 derece dış hava sıcaklığında 40 derecede ısınamıyorsanız kesin tesisat ile ilgili problem vardır. Banyoya kısa metrajlı tek hat döşenmiş derken oranın hattı ayrı ve metrajı çok kısa ise kombi orayı kısa yol olarak kullanıp diğer hatlara su basmıyor olabilir, banyoyu tamamen kapatıp bir de öyle deneyin. Eğer bu şekilde sorun çözülür ise banyo hattını kollektörden çok az açarak kullanmaya devam edersiniz.
-
Hocam şöyleki bir odaya hat döşenirken aynı boru sistemi banyoya da birkaç adım girip çıkmış. Günde 12 metreküp harcayarak en fazla 22 dereceyi görüyoruz. (Kombi 50 derece). Şimdi de biz üst sınırı 60 a çıkartıp (kombi 30-50 aralığında çalışıyor) deneyelim diyor müteahhit. Mevcut verilerimiz bile bana çok fazlaymış gibi geliyor. Tesisatı döşeyenler 16 cm aralık ile döşediklerini iddia ediyor.
Yerden ısıtmada sadece borulama değil, alt izolasyon, üst şap, ve taban malzemesi bile çok önemlidir, Mutlaka bir yerlerde hata yapmışlardır. Mesela şap olduğundan fazla atıldı ise o bile ısınamamaya neden olur. Birde kombiniz+/- 10 derece çalıştığı için su gereğinden fazla soğuyuncaya kadar çalışmadığından ısıtmıyor da olabilir, alt sıcaklık -2/-3 şeklinde değiştirilip denenebilir.
-
Kombi standart 50 derecede, fayans zemin sıcaklığı 27 derece. Oda sıcaklığı ise 22 derece. Bununla birlikte 8 saatlik periyotta 5 metreküp tüketim var. Kombi derecesini 35-40 seviyesine getirdiğimde ev 19 20 derece oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi d0lphinn -- 5 Şubat 2023; 23:11:16 >
Kombiniz +/- 10 derece çalıştığından 40 derecede yaktığınızda ancak 30 dereceye geldiğinde tekrar alevlenecek, bu da sistemdeki suyun ortalama sıcaklığını düşürecek, bence ilk yapmanız gereken şey kombi çalışma aralıklarını daralttırmanız, böylece daha standart bir su sıcaklığı sistemde dolanacağı için daha verimli olabilir. Eğer alt/üst ayarlar ayrı ayrı ayarlanabiliyor ise alt sıcaklığı 3 derece falan yaptırırsanız kombi çok daha çabuk devreye girip sistemdeki suyun soğumasını engelleyecektir. Bu ayar alt üst için ayrı ayrı yapılamıyor ise o zaman da en çok 5 derece falan olmalı ki kazan sıcaklığını ayarladığınız derece ile sistemdeki suyun derecesi birbirine yakın olsun.
-
merhaba,
140 m2 yerden ısıtmalı dubleks bir evde 5 senedir 16kw ısı pompası kullanıyorum, izmir de. Isı pompası çıkış sıcaklığı 28-30 derece arası kullanıyorum, ev içi 22 derece oluyor, şu an dışarısı 8 derece de iken. Isı poması kış başı açılır sonunda kapanır, hiç aç kapa yapmayız, oda termostatı kullanmadık. Çıkış su şıacaklığı 30 derece iken dönüş su sıcaklığı 27 derece.
Kapıya doğalgaz geldiği için dönüşüm yapayım dedim, birkaç firma çağırdım ama gelenler kombinin 45 derecelerde çalışacağını söylüyor, bende ısı pompası çıkışı 30 derece su iken kombi de aynı olması gerekir diyorum, bir bu konuya cevap veremiyorlar. Diğer konuda kombi kapasite ne olmalı ve ilave bir sirkülasyon pompası/denge kabı gerekli mi birisi lazım diğer gerek yok diyor.
Sizden ricam kombi kapasite seçimi konusunda önerileriniz ve ilave sirkülasyon pompası ihtiyacı olup olmadığı?
Teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veyselh -- 11 Şubat 2023; 15:49:48 >
-
Eğer ısı pompası ile 30 derecede ısınabiliyor iseniz, ısıtma devresinde 30 dereceye inebilen bir kombi ile de ısınabilirsiniz, ev 140 m2 net ise aslında 24 KW kombi yetmesi gerekir ama yerden ısıtmada boru çok fazla olduğu için pompaları yetersiz gelebilir o nedenle 28-30 KW bir kombi seçebilirsiniz. Hem dublex olması hem yerden ısıtma faktörü nedeniyle denge kabı ve ilave sirkülasyon pompası sistemi daha verimli kullanmanızı sağlar.
Tesisatçılar ezbere konuştukları için ve kendi yaptıkları tesisatlarda muhtemelen az borulama yaptıklarından öyle söylüyorlardır, sizin borulama 30 derece ısınabileceğiniz şekilde yapıldığından kombide de 30 derecede ısınabilirsiniz.
-
30 derecelik çıkış suyu ile ısınabiliyorsunuz çok iyi bir tesisat ve yalıtom vardır diye düşünüyorumquote:
Orijinalden alıntı: veyselhmerhaba,
140 m2 yerden ısıtmalı dubleks bir evde 5 senedir 16kw ısı pompası kullanıyorum, izmir de. Isı pompası çıkış sıcaklığı 28-30 derece arası kullanıyorum, ev içi 22 derece oluyor, şu an dışarısı 8 derece de iken. Isı poması kış başı açılır sonunda kapanır, hiç aç kapa yapmayız, oda termostatı kullanmadık. Çıkış su şıacaklığı 30 derece iken dönüş su sıcaklığı 27 derece.
Kapıya doğalgaz geldiği için dönüşüm yapayım dedim, birkaç firma çağırdım ama gelenler kombinin 45 derecelerde çalışacağını söylüyor, bende ısı pompası çıkışı 30 derece su iken kombi de aynı olması gerekir diyorum, bir bu konuya cevap veremiyorlar. Diğer konuda kombi kapasite ne olmalı ve ilave bir sirkülasyon pompası/denge kabı gerekli mi birisi lazım diğer gerek yok diyor.
Sizden ricam kombi kapasite seçimi konusunda önerileriniz ve ilave sirkülasyon pompası ihtiyacı olup olmadığı?
Teşekkürler.
Şu bilgileri paylaşırsanız daha sağlıklı olur
Kaç m2
Kaçlı kolektör
Bir hattın uzunluğu
M2 başına düşen boru miktar
Bunlara göre çıkış suyu sıxaklğı hesaplanır aslında
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Muhtemelen az boru döşenmiştir
M
Kaçlı kolektör var ve bir de boru Metre uzunluğu kaç
Evi kendim yaptirdigim icin bizzat detaylarla ilgilendim, yalitim cift tugla arası tas yünü seklinde. Yerden isitma rehau boru ve strafor kullanildi. Alt katta 5 li ust katta 4 lu kollektor var, her bir kollektorden max 80metre boru dosendi, metrekarede 6 metre boru gibi.
Isi pompası da arcelik 16kw, ilave hicbir sirkülasyon pompas, akumulasyon tanki,ı vs yok, isi pompası direkt tesisata bagli
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veyselh -- 12 Şubat 2023; 16:40:26 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
O zaman kombi takıldığında da az bir sıcaklıkla yeterli ısınma gerçekleşir diye düşünüyorum
Burada kimsenin netlestiremedigi konu, kombi ile isi pompası kazan buyukluk ve icinde ki sirkülasyon pompalari farkı varmi, örneğin saate urettigi 30 derece sicak su miktar farkı olacak mi gibi detaylar. Arcelik isi pompasinda wilo sirkülasyon pompası var, baktigim kombilerde de genelde wilo, grundfos, vs var. Aslinda fark olmamasi lazim.
Olayi genellestirip kombi farkı çalışır deniyor ama fark ne aciklanamiyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam sonuçta siz ısı pompasında havadan suya ısı transferi yapıyorsunuz ve o su tesisatta dolanıyor, kombi tesisattaki suyu direk ısıtıyor, pratikte hiç bir fark yok, pompa güçleri farklı olabilir onu siz şu an kullandığınız pompa ile kombinin pompasını karşılaştırarak değerlendirebilirsiniz
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X