Şimdi Ara

Yıllara göre akıllı telefon bataryalarında ilginç değişim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yıllara göre akıllı telefon bataryalarında ilginç değişim 

Akıllı telefon pazarında her bileşende olduğu gibi batarya teknolojilerinde de yıllar boyunca önemli gelişmeler yaşandı. Her ne kadar iç kısımda büyük değişiklikler yaşanmasa da, kullanım süreleri olarak önemli mesafeler kat edildi. Yapılan bir araştırma, bunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Phone Arena sitesinin yıllardır yaptığı batarya testlerinden analiz ederek elde ettiği sonuçlar, akıllı telefon bataryalarının ve şarj teknolojilerinin yıllar içerisinde nasıl gelişme gösterdiğini ortaya koyuyor. 2012 yılı sonlarında başlayan batarya testleri, 4 yıl boyunca kesintisiz devam etmiş.

Kullanım Testleri

Analizler, 2013 yılından bugüne kadar olan süreyi kapsıyor. Testler içerisinde Galaxy S serisi, Galaxy Note serisi, Sony Xperia Z/X serisi, LG G serisi ve Apple iPhone serisi yer alıyor. Ölçüt olarak ise kullanım süreleri ve şarj olma süreleri göz önüne alınmış.

2013 yılı ilk yarısına baktığımızda, bataryaların tek şarj ile ortalama 350 dakika civarında kullanım süresi sunduğunu görüyoruz. O dönem HTC One modeli 350 dakika kullanım süresine ulaşırken, Galaxy S ve Xperia Z serisi de 300 dakika civarında geziniyor.

2013 yılı ikinci yarısında ise artışlar yaşanmış. Büyüyen bataryalar ve işletim sistemindeki optimizasyonlar ile kullanım süresi üst sınırı 400 dakikaya yükseliyor. O dönemin LG G2, HTC One ve Galaxy S4 amiral gemisi modelleri 400 dakika seviyesine çıkıyor.

2014 yılı ilk yarısında ise büyük bir artış yaşanıyor ve 500 dakika süreleri yakalanıyor. Stamina modunun etkisiyle Xperia Z serisi 500 dakika kullanım süresi sunuyor. Galaxy S ve Galaxy Note serileri ise 450 dakika ile kendisini geliştiriyor. LG G serisi biraz düşüş yaşarken, Apple iPhone modelleri de 300-325 dakika seviyesinde geziniyor.

2014 yılı ikinci yarısına geldiğimizde çıtanın en yükseğe çıktığını görüyoruz. Xperia Z serisi ortalama 570 dakika kullanım süresine erişiyor. Ardından 530 dakika ile Galaxy Note serisi geliyor. Bu dönemde Galaxy S serisi, LG G serisi ve HTC One serisinde bir miktar düşüş yaşanıyor. Apple iPhone serisi ise 325 dakika seviyesine yükseliyor.

2015 yılı ilk yarısında lider değişiyor. Galaxy Note serisi 540 dakika seviyesine çıkıyor ve lider oluyor. Xperia Z serisi ise 430 dakikaya keskin bir düşüş yapıyor. Galaxy S ve HTC One serisi de bu dönemde düşüş göstermiş. Bu dönemde Apple iPhone 6 serisi ile yükseliş başlıyor ve 400 dakika ortalaması yakalanıyor.

2015 yılı ikinci yarısında Galaxy Note serisi 550 dakika ile en yüksek noktaya ulaşıyor. iPhone serisi ise 500 dakika ortalama süre ile ikinci sıraya yerleşiyor. Galaxy S ve LG G serilerinde yine düşüş gözlemleniyor. 2016 ilk yarısında ise Xperia serisi 540 dakika ile liderliği yine ele geçiriyor. Galaxy S serisi 400 dakikaya gerilerken, bazı modeller testlere girmemiş.

Yapılan testlerde bazı modellerin olmayışı, sonradan dahil olması, bataryaların büyümesi, işletim sistemlerinde optimizasyon yapılması gibi pek çok etkili unsuru göz ardı edemeyiz ancak kullanım sürelerinin gelişimi açısından grafik önem taşıyor.

Şarj Süreleri

Yıllar boyunca şarj süreleri de gelişme kaydetti. Özellikle hızlı şarj teknolojilerinin alt seviye akıllı telefonlara kadar yaygınlaşması, şarj sürelerini de etkiledi. 2013-2014 yıllarında bataryaların 140-240 dakika arasında değişen sürelerde şarj olduğunu görüyoruz.

2015 yılından itibaren ise şarj sürelerinde önemli düşüşler yaşanıyor ve 80-190 dakika aralığına yerleşiyor. Bu yıla baktığımızda tepe dolum süresinin 140 dakika olduğu görülüyor. En düşük süreler ise 75 dakika ile Moto X ve LG G serilerinde yaşanıyor.

Şarj sürelerini de elbette bataryanın kapasitesi, hızlı şarj teknolojisinin versiyonu gibi pek çok unsur etkiliyor ancak grafik önemli detayları gözler önüne seriyor. Artık hızlı şarj konusunda büyük değişiklikler beklenmediği için önümüzdeki yıllarda tablonun çok fazla aşağı veya yukarı oynaması beklenmiyor. 

• batarya zamanlamasında iphone ve samsungda istikrar var son zamanlarda

şarj süresinde ise iphone zaman süresi kısalacağına daha da uzuyor

quick charge gibi teknolojilerin geldiği dönemde iphonenun şarj süresinin artması kötü

• quote:

Orijinalden alıntı: caneycaney

batarya zamanlamasında iphone ve samsungda istikrar var son zamanlarda

quick charge gibi teknolojilerin geldiği dönemde iphonenun şarj süresinin artması kötü

6 plus ve 6s plus kullandim suanda s plus kullaniyorum sabahtan aksama kadar sarji cok rahat gittigi icin gun icerisinde sarj ihtiyaci olmuyor gece takiyorum sabah aliyorum isterse 6 saate dolsun aksama kadar yetiyor zaten sarji.

Quick charge koyup samsung gibi 4 5 saate biten pil yapmiyor. Samsung hizli dolsada hizli bitiyor gun icerisinde 2. Yarim sarji istiyor ama plus serisi tek sarjla gunu tamamliyor nispeten az kullananlar 1.5 gune kadar cikariyor.

Quick charge dediginiz islemler yuksek akimlarla sarj ile oluyor. Apple 1A ile sarj olur. Elektrikte akim tehlikelidir. Yuksek akim insani bile komur edebilir. Bataryalara yuksek akim ile hizli sarj sagladiginizda icerisindeki ion hucreler daha hizli sekilde yipraniyor.

Hizli sarji yapan muhendisin derdi senin bataryanin ne kadar surede yiprandigi degildir :) ilk alindiginda 6 saate kadar kullanim veren galaxy s6 lar 1 yil sonra 3.5 saate dustu neden?

Hizli sarjla bataryasini mahvettilerde o yuzden. Hizli sarj benden uzak olsun aman..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• LastShip ile caneycaney 'in mesajlarını karşılaştırınca üslubun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: LastShip

quote:

batarya zamanlamasında iphone ve samsungda istikrar var son zamanlarda

6 plus ve 6s plus kullandim suanda s plus kullaniyorum sabahtan aksama kadar sarji cok rahat gittigi icin gun icerisinde sarj ihtiyaci olmuyor gece takiyorum sabah aliyorum isterse 6 saate dolsun aksama kadar yetiyor zaten sarji.

Quick charge koyup samsung gibi 4 5 saate biten pil yapmiyor. Samsung hizli dolsada hizli bitiyor gun icerisinde 2. Yarim sarji istiyor ama plus serisi tek sarjla gunu tamamliyor nispeten az kullananlar 1.5 gune kadar cikariyor.

Quick charge dediginiz islemler yuksek akimlarla sarj ile oluyor. Apple 1A ile sarj olur. Elektrikte akim tehlikelidir. Yuksek akim insani bile komur edebilir. Bataryalara yuksek akim ile hizli sarj sagladiginizda icerisindeki ion hucreler daha hizli sekilde yipraniyor.

Hizli sarji yapan muhendisin derdi senin bataryanin ne kadar surede yiprandigi degildir :) ilk alindiginda 6 saate kadar kullanim veren galaxy s6 lar 1 yil sonra 3.5 saate dustu neden?

Hizli sarjla bataryasini mahvettilerde o yuzden. Hizli sarj benden uzak olsun aman..

senin gibi kimse telefonu akşama kadar kullanırım gece takarım modunda değil o senin tasarrufundur çok bilmiş şey.Kimi adam 5 saat film izler bitirir kimi kullanmaz 2 gün idare eder

neymiş sabaha kadar takarmışmış isterse 6 saatte dolsunmuşmuş laflara bak tipe bak

1A bitirmez 2A şak diye bitirir ok çok bilmiş şey

senin iphone batarya teknolojisini hiç geliştirmesin senin gibi koyunlarda yeni iosla androide 5 yıl önce gelen şeylere sevinsin

Ha bu arada aç bak batarya sürelerine de sonra konuşabil.Samsungun batarya sürelerini bilmeden bik bik konuşmuşsun.Samsungun 3-4 saate bitiyormuşmuş

Sadece film izlesen bile 7+ saat görüyor samsung neyin kafasında yaşıyorsun sen

Bu arada senin iphone ların hızlı şarj destekli sadece sana 1A şarj aleti veriyorlar vaaaah kuzuuuum onu da bilmiyor

https://www.youtube.com/watch?v=Bn90snxRd8U

https://www.youtube.com/watch?v=KYjYxsJIetg

Yorumunuzda üslup ağlıyor...

• caneycaney kullanıcısına yanıt
    Evet plus kullanmadigi nereden belli arkadasimizin.

5 saat filmle sarji bitecekmis oyle mi sana ancak gulerim..

Youtube hd cevirimici dizi izlerken 6 7 dakikada 1 pil iniyor plus larda nereye 5 saate sarjin bitiyor ?

En az sarj yiyen sey cevirimici biseyler izlemek. Cevirimdisi izlediginde zaten kimildamiyor 8 10 dakikaya kadar cikiyor inen 1 pil yuzdesi.

Cevrendeki 6 plus kullanicilarina sor bakayim pilinden sikayetci bir kisi var mi? Siz dandroidciler 5 saat ekran alinca havalara ucuyorsunuz..

5 saat filmle plus in sarji bitecekmis ha ha ha..

Ha cok istiyorsan hemen sana bir saatlik youtube dizi acip timelapse olarak cekerim videosunu baslangic sarj yuzdesi ve son sarj yuzdesinide gosterecek sekilde.

Ispat istiyorsan ispatlarim np %25 parlaklikta cekerim bir video. Sonucta 5 saat filmi disarida mobil veriyle izleyecek biri yoktur herhalde kapali mekanda wifiden izleyecek bende ayni sartlarda bi test yapiveririm hemen.

Senin dedigine gore 5 saatte biten pilin 1 saatte 20 sarj yemesi lazim bende en fazla 12 pil yer diyorum daha testi yapmadan ki tahminim 8 ile 12 arasinda bi pil gidecegidir.

Ispat istersende aksama dogru bir ispatini yaparim problem degil. Isteyip istemedigimi belirtmen ve sonuclarinda da hatani kabul edip ozruni dilemen kosuluyla 1 saatlik ugrasa girisebilirim benim icin problem degil.

• LastShip L kullanıcısına yanıt
    senin ispatını geçtim binlerce video var youtube da aç bak

fanboyluk belinizi bükmüş artık ağır geliyor sizlere.Senin 3-4 saatte bitiyor demene ironi yaparak 5 saat dedim tabi bunu da anlayamadın sorun yok

Ha bu arada matematiğini konuşturmaya çalışmışsın ama olmamış.Bataryalar 1 saatte %1 yiyorsa 100 saat gider mantığında çalışmaz

Neymiş 5 saatte 100 gidiyorsa 1 saatte 20 yemesi lazımmış.Ben böyle birşey görmedim arkadaş batarya konusunda aşmışsın

tüm yazını yaptığım ironi üzerine oluşturmuşsun diğer şeylere cevabın yok tabi.Yazık ya senin gibi elmacılara

%25 parlaklıkla test edecekmişmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caneycaney -- 25 Haziran 2016; 13:43:49 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Batterx One kullanıcısına yanıt
    zoruna gidiyorsa okumaz geçersin ya da şikayet edersin
  • Meizu hızlı şarjda çitayı aştı. Kendi hızlı şarjları ile (12v-2A) tam 60 dk sürüyor şarj...

• son yıllarda en önemli gelişim powerbankların çıkması gibi, diğer türlü gıdım gıdım ilerliyor batarya teknolojisi
  • lg g5 in batarya berbat . güzelim telefona sen git 2800 batarya koy. oyun oynmadığım halde akşamı göremiyor alalı daha 1 ay oldu. kamerası ama rakipsiz hele geniş açılı çekim mükemmel.

• caneycaney kullanıcısına yanıt
    Yahu neyine bakicam hepsi parali istedigi gibi sonuclari yansitiyor. Reklam kopegi olmus sirketlerin yaptigi testlere mi inanicam yoksa elimde cihaza mi inanicam?

Ben sana gercek hayat testi sunacagimi belirtiyorum sen tum amaci para kazanmak olan ticari kuruluslarin yaptigi incelemelere inanicam diyorsun.

Kandirilmak istiyorsun yani, biz bozmayalim o zaman plus larin sarji 5 saate bitiyor(!) almayin siz aman..

• Note 4 kullaniyordum, iphone 6 s plus a gectim.

Gecme sebeplerimin basinda pil performansi geliyoe.
    @Lastship in dedigi gubi hizli sarj pilin dusmani. Evet pil cabuk doluyor ama cok cabuk bosaliyor. Note kullanirken 10.400luk bir powerbank ile gezmek durumundaydim, su anda powerbank cekmeceyi bekliyor cunku s plus, 1 gunu rahatlikla cikartiyor.
    Cuma gunu isten ciktigimda %1 sarjim varken mobil veriyi kapattim ve parlakligi otodan alip en kisik durumuna getirdim. Ve bu sekilde yaklasik 3 saat daha telefonu kullanabildim. 20dk telefon gorusmesi ve sms de cabasi. Eve 100 metre kala telefon kapandi.

Note olsaydi, 2 kez kesin sarja takardim. Duz kullananlari bilmem ama plus kullananlarin yorumlarina bakarsaniz, pil konusunda sikayet durumunda olmadiklarini gorursunuz.

Sonuc olarak pilin buyuklugu elbette onemlidir ekran suresi kousunda. Ama yazilimla donanimin optimizasyonu da bir o kadar onemlidir. Apple bu konuda da iyi firmalardan. Bu isi iyi yapan diger firmalarin basinda sony ve htcyi sayabilirim. Samsung ise yeni touchwiz ile durumu bir nebze toparlasa da hala daha katetmesi gereken uzun bir yolu var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0173FC748 -- 25 Haziran 2016; 17:55:40 >

• hiç bişey anlamadım

Sen youtubeye video koyuyorsun ama senin gibi kimse koyamiyor digerleri para kopegi oluyor oyle mi?cok komiksin gercekten

Suanda s7 nin verdigi degerleri 6s plus ruyasinda falan verir.Hepiniz diger elmacilar gibi iphone sarjiyla dolasiyorsunuz yaniniza almazsaniz da iphone 6 sarji olan varmioiooooo diye viril viril sarj aleti ariyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caneycaney -- 25 Haziran 2016; 18:40:41 >
  • "Yıllara Göre" diye başlık atınca insan bir grafik koyar be güzel kardeşim.
  • Yahu burda soylesem inanan cikmaz tefe koyarlar diye yazmiyorum gecen otobus yolculugundayim gece, dedim bari telefona bir kac film atayim izlerim malum otobustekiler rezalet oluyor :)

Gece oldugu icin ve yolda oldugum icin telefonu ucak moduna aldim zaten yol boyu cekiyo cekmiyo vs.. Parlakligi %10 a kadar cektim 1.5 saatlik filmi bitirdigimde giden pil tam tamina %8 di..

Aynisini s7 de yapsan verecegi maximum bak maximum 8 saat ekrandir. Benim plusta 12~14 dakika da bir sarj iniyordu o durumdayken. Aynisini hicbi amiral android veremez.

Bunu acik ve net yaziyorum.

Varsa elinde s7 turevi cihaz olan yapsin denesin gorelim ben her turlu ispata hazirim hodri meydan diyorum.

Iddiami tekrar yazayim plus serisi her turlu samsungun amiral gemilerinden iyi ekran suresi veriyor.

Bu iddiamida video baslangicinda pil yuzdesini ve video sonunda pil yuzdesini gostererek tabiki devam eden bir video, kesme kirpma olmadan sadece 1 saatlik deneme yapiyorsak hizli cekimle 1 2 dakikaya dusurmek kosuluyla herturlu karsilastirmaya girerim.

Bende yaparim plus i ezer gecerim diyen varsa bekleriz :)

Ordan burdan link atmakla olmuyor bu isler.

Adamin attigi linkte batarya testinde iphone 6, 3 saat 40 kusur dakka ekran vermis yok artik... Videonunda kesik olmasi cabasi :) video basliyor sonra kesiliyo sonu gosteriliyo bak bak :d

Son olarak dedigimiz gibi plus i kullanmayan nasil sarjinin gittigini hayal bile edemez.. Kullanmayan anca konusur bizde egleniriz boyle :)

Plus kullanip powerbank tasiyan gormedim kendimde tasimiyorum. Arkadas duz serilerle karistiriyor :)

işim gereği sürekli yollardayım. Gitmediğim yer kalmadı desem yeridir. otobüslerde artık duvar tipi prizler var, bu çok iyi bir şey. ANcak bazen gece yola çıkıyorum, gündüz işimi yapıp gece devam ediyorum başka bir şehre. Siz örnek vermişsiniz, ben de bir örnek vereyim:
    pazartesi akşamı ankaradan yola çıkılır, bozüyüke sabah varılır, oradan eskişehire geçilir, işler tamamlanamaz ankaraya gelinir, toplantıya katılınır, sabah yeniden eskişehire gidilir, gündüz iş yapılır, oradan erdemliye geçilir, sabahtan öğlene kadar erdemideki işler yapılır oradan mersine geçilir, mersinde gece 12de yola çıkılır ankaraya gelinir.

tüm bu yollarda ve iş durumunda telefonla sürekli konuştum hele mersinde hiç hesapta olmayan bir problem nedeniyle ankara merkezle tam 20 kez telefonda konuştuğumu farkettim. toplam süre 2 saati aşkın. Bunun yanında gps, e mail senkronizasyonu, whatsapp, normal sms de kullanıldı.

tüm bu süreçte telefon hiç yarıyolda bırakmadı. sadece gece yolda gelirken teli şarj ettim, bu yoğunlukta şarja ihtiyacım olmadı. O nedenle pil konusunda note kullandığım dönemde bu tip bir yoğunlukta, priz arardım veya powerbank telefona bağlı olurdu. İphoneda buna ihtiyaç duymamış olmam çok iyi oldu. Zaten şirketteki benimle benzer işi yapan arkadaşlar da iphone pilinden memnun oldularını söylemişlerdi, haklılarmış.

• Benim eski 64 luk 6 plus a 1 aylik s7 edge verdiler ki benim cihaz 1 yillikti.. Kabul etmedim sifir ayarindaydi edge ama basima gelecekleri biliyorum 6 plus i satip s plus aldim memnundum zaten simdi dahada memnunum. Samsunga asla bulasmam artik

• grafik ile daya iyi anlatılırdı...

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.