Şimdi Ara

YKS Sıralama Hesabına Farklı Bir Yaklaşım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Pazar akşamından beri forumda tahmini netler, puanlar ve sıralamalar ile ilgili sorulan soruları ve verilen cevapları okumaktayım. Gördüğüm kadarıyla da konu ile ilgili net bir cevaba sonuçlar açıklanana kadar ulaşmak mümkün gözükmüyor. Ancak ben konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaştım ve bunu sizlerle de paylaşmak istedim. Varsayımlarımda hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen beni uyarın.

Puan ve sıralama tahmini yapmak istememizdeki asıl neden belirli bir okulun belirli bir bölümüne girip giremeyeceğimizi netlerimize bakarak tahmin etmek. Sonuçlar açıklanınca zaten TR sıralamamıza bakarak daha gerçekçi bir tahmin ile tercihlerimizi yapacağız ama şu aşamada da geçen sene ile kıyaslayarak biraz daha yakın bir tahmin yapılabilir diye düşünüyorum.

Ben tespitlerimi kendi durumum ile anlatacağım. Herkes benzer bir metot ile kendisi için hesaplamalarını yapabilir.

TYT - AYT'den öngördüğüm netler şu şekilde:

TYT:
    Türkçe: 35.25
    Sosyal: 16.5
    Mat: 37.25
    Fen: 9

AYT:
    Mat: 35.25
    Edebiyat: 6 (Bu konuda yargılamayın, ben lisede okurken müfredatta maalesef edebiyat yoktu)
    Sosyal: 7.5

OBP: 90 / AOBP: 54

Farklı sitelerden hesapladığım EA puanım 426 - 433 aralığında değişiyor ve sıralamamı 25 K gösteren yerler var. Ben Beykent Hukuk Tam Burslu bölümünü tek tercih olarak yapacağım. (Bunun nedeni başlı başına uzun bir konu o nedenle detaya girmeyeceğim)

Puan olarak bakıldığında girme ihtimalim var gibi duruyor ama sıralamam 25K gelirse mümkün değil gibi (Beykent geçen sene 16K ile kapatmış). Bu nedenle geçen sene girenlerin ne yaptığına bakmak istedim.

YÖKATLAS sitesinde YGS - LYS NET Sihirbazı isimli sekmeye girerek Beykent Hukuk Tam Burslu bölümünü açtım (https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=200710771) ve burada yer alan istatistiklere bakmaya başladım. . Burada yararlandığım varsayımlar şunlar oldu:

1. Geçen seneki sınavlar ile bu seneki arasında çok bariz bir zorluk ya da kolaylık farkı olmadığı (Açıkçası geçen seneki sınava bakmadığım için bu varsayımdan emin değilim sizler bunu daha rahat değerlendirebilirsiniz)
    2. Sınava giren öğrenci sayısında çok önemli bir değişiklik olmaması.

Seçilen her okul ve bölümde Yerleşenlerin YGS / LYS Net Ortalamaları yazmakta. Buradaki verileri kendi sonuçlarımla kıyaslarken de 3. varsayımımı kullandım.

3. Geçen sene farklı olan soru sayılarını bu seneye göre oranladım. Örneğin geçen sene YGS'de sosyal ve fende 40 soru varken bu sene TYT'de aynı konulardan 20'şer soru geldi. Dolayısıyla geçen sene bu testlerde bölümü kazananların ortalama netlerini ikiye bölerek değerlendirdim.

2017 verilerine göre istediğim bölüme giren öğrencilerin net ve OBP ortalamaları ile kendi verilerimin kıyaslaması şu şekilde:

YGS Türkçe: 32.8 < 35.25 TYT Türkçe
    YGS Sosyal: 14.55 < 16.5 TYT Sosyal (geçen sene 40 soru olduğu için net sayısını 2'e böldüm)
    YGS Matematik: 23.3 < 37.25 TYT Mat
    YGS Fen: 4.35 < 9 TYT Fen (geçen sene 40 soru olduğu için net sayısını 2'e böldüm)
    LYS Mat: 18.5 < 35.25 (geçen sene 80 soru olduğu için net sayısını 2'e böldüm)
    LYS Edebiyat: 18.25 > 6 (geçen sene 56 soru olduğu için 24 soruya oranladım)
    LYS Coğrafya: 10.87 > 7.5 (geçen sene sadece coğrafya'dan sorumlu olunduğu için bunu kullandım ve 24 olan soru sayısını 16'a oranladım)
    AOBP: 51.11 < 54 (Benim AOBP değerim)

Bu sene YKS'de TYT ve AYT'de her bir netin puan değeri için de şu kaynağı kullandım:https://www.universitego.com/yksde-1-bir-soru-kac-puan-getirir/

Artı olan ve eksi olan netlerimi ilgili puanlar ile çarpıp, AOBP farkını da ekleyince 37.77 puan daha fazla olduğum sonucuna ulaştım.

Buradan çıkarımlarım şudur ki:

- Sınav geçen seneye göre çok kolaylaşmamış ise geçen seneki netler ile orantılı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bu durumda bu durumda benim aldığım sonuç ortalamanın üzerinde olacaktır.
    - Bir bölüme girmek için yarıştığımız kişi ortalama puanı alan değil taban puanı alan kişidir. Ve ortalama üzerinde kalırsanız, yukarı varsayımlar tuttuğu sürece, istediğiniz bölüme girme ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.

Paragraf sorusu tarzında matematik sorusu gibi bir anlatım yaptığımın farkındayım ama kusura bakmayın daha kısa özetleyemedim.

Yorumlarınız varsa okumak isterim. Birilerine de faydam olursa ne mutlu bana.

Sevgiler,

• Gördüğüm en mantıklı konu.
  • 40'dan 20'ye geçerken neti de ikiye bölmek çok mantıklı gelmiyor bana ama sıralamaların 2017'den 3-4k daha iyi geleceğini düşünüyorum keza 2017 lys matematik < 2018 ayt matematik.

yine de gördüğüm en mantıklı yorumlardan biri. umarım hedefinize ulaşırsınız
  • 2017 21k

2016 25k

2015 6k gösteriyor.

Ben 2016'ya yakın olacağını düşünüyorum. Benim için 24k diyebiliriz. Tabi ki sıralamalar birleştiği için kötü gelebilir ama bölümler de gerileyecektir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aman allahım daha demın forumdaydım nereye geldim lan ben

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.