Merhabalar, bu sorunun cevabını ilgili yerlerden alamadım. Hepsi Yüksek Lisans ın bitimiyle ilgili. Ben YL dan çıkmak ile alakalı bir soru sormak istiyorum. Durumu kısaca özetlemem gerekirse; Şu anki durum: Bir tezli YL programına kayıtlı olduğum için E-devlette "Ertelemenizin bitmesine 1 YIL 11AY 8Gün kalmıştır" yazmakta. 2 dönemdir pasif öğrenciyim(bu yılın bahar dönemi de dahil olmak üzere 2 dönemlik dondurma hakkımı tamamlamış olacağım) Ben tecili bozdurup bedelli başvurma işine giriştim (Temmuz zammı gelmeden önce parayı yatırmak için) E-devletten yoklama başvurusunu yaptım tüm formu doldurdum. Sıra geldi Aile hekiminden sağlık belgesi almaya. Aile hekimi sırtımı dinledikten sonra beni astım şüphesi olduğu için şehir hastanesine sevk etti uzman görmesi için. Nefes testinden sonra göğüs doktoru astım teşhisi koydu ve 1 aylık ilaçlı bir tedavi süreci başlattı. Fakat bana bir belge vermedi elverişlidir ya da değildir olarak. Tedavi bitmeden böyle bir belge veremem dedi. Aile hekimine tekrar gittiğimde "iş benden artık çıktı benimle işin yok belgeyi uzman verecek" dediği için aile hekimine bir daha gidemiyorum. Soru 1: E-devletten aile hekimine gitmeden önce yoklama başvurusunda bulundum. Bu 1 aylık süreçte bu başvuru bu şekilde kalabiliyor mu? Çünkü 1 ay sonra 1 Temmuzu geçeceği için muhtemelen zamlanacağı için Temmuzda değil de 182 bin lirayı 6 ay faize koyup Aralıkta başvurmak istiyorum. Bu süreçte 182 bin lira zamdan etkilenmemiş oluyor. E-devleten başlattığım bu başvuru 6 ay boyunca bu şekilde kalabiliyor mu? Soru 2:
YL programından yakın zamanda(yeni dönem başlamadan )ayrılacağım. Ayrıldığım anda kaçağa mı düşüyorum? Daha fazla dondurma hakkım yok diye biliyorum. Fakat YL programından da ayrılmam gerekecek aynı zamanda çalışan olduğum için ikisi aynı anda yürümüyor. Başka arkadaşlardan YL dan çıksan bile aynı yılın son gününe kadar tecilin devam ettiği bilgisini almıştım. Üniversite şu anda MSB ye benim ayrıldığımı bildirirse anında tekrar başvurmam mı gerekiyor? Üniversiteye sorduğumda biz bildiriyoruz MSB nin iç sürecini bilmiyoruz dedi. Şu an Zamlanmasına 5 iş günü kaldı yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler. @a-f-h Abi selamlar, bu konular hakkında baya bir bilgin olduğunu duydum. Yardımcı olabilirsen çok sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akustikcandir -- 24 Haziran 2024; 17:40:28 > |
YL programından bitmeden ayrıldıktan sonra Tecil durumu
-
-
Askerliğe elverişliliği sanırım sağlık kurulu belirleyecek. Onun için de göğüs doktorundaki tedavinin bitmesi lazım. Süreç nasıl gelişir onu doktorunuza sorarsınız. Ama 3-5 güne yetişecek gibi durmuyor sanırım.
Yoklama süreci başlamış, herhalde yıl sonuna kadar yetişir diye tahmin ediyorum. Bu durumda okulun, tecilin bir anlamı kalmıyor.
Burada şöyle bir risk var.
Eğer kurul kararı 29 ağustostan önce çıkarsa, (29 ağustos, kasım 2024 celp başvuruları için sınır tarih)
Hizmet tercihi yapmasanız (ya da bedelli tercihi yapıp parayı yatırmazsanız) bile MSB ihtiyacına göre alım yapıyor. Kasım celbine alınma ihtimaliniz var. 31 ekimde bir yere 6 ay er veya 12 ay yedek subay olarak çıkabilirsiniz. Bir de 1. Grup 14 kasım çıkarsa "ya ben aralık ayında parayı ödeyecektim" durumu 1 ay öne çekilecek. Tabi yüksek lisans devam ediyorsa tekrar tecil ettirip en azından aralık ayına kadar zaman kazanabilirsiniz.
Eğer kurul kararı Eylül ve sonrasına çıkarsa öyle bir risk de yok. 31 aralığa kadar istediğiniz zaman hizmet tercihini yapıp akabinde parayı yatırırsınız.
2024 yılı sevk takvimi buradawww.msb.gov.tr2024 Yılı Sevk Takvimi MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığıhttps://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/4c6f3e99fd4e41998115ea78a4552cc8
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Teşekkürler. Zaten ücreti 182 bin olarak ödemem zor. Yeni rakam olan 219 bin den ödeyeceğim kesinleşti gibi. Esasen benim burada yapmak istediğim Parayı olabildiğince uzun süre faizde tutmak eğer şimdi 182 bin i faize koyarsan 6 ayda (tam olarak 6 ay değil garanti olsun diye Aralık ayının ortasında işlemlere başlamak istediğim için 170 gün diyebiliriz) 220 bin oluyor para. Bunun mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Benim buradaki çekincem şu:
Son tarih olarak Eylül ayına kadar YL programından ayrılmam gerek(daha öncesi de olur). YL den örneğin Ağustos sonunda ayrıldığımda Aralığa kadar bir kaçağa düşme durumum oluyor mu?
Sizin söylemlerinizden anladığım sağlık belgesini Eylül sonrasında alırsam sorun kalmıyor.
O zaman benim yapmam gereken şey YL programından ayrılmayı Eylül ayında mı yapmam gerekiyor?
Aralık ortasında sağlık belgesini alsam diye düşünüyorum.
1 ay sonra tekrar göğüs uzmanına kontrole gittiğimde yine bir belge talep etmeli miyim ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yoklamanız başlamış durumda, yıl sonuna kadar halloacaktır. Yüksek lisans olsun olmasın kaçak durumuna düşme ihtimaliniz yok.
Zaten kuruldan alacağınız elverişlidir veya elverişli değildir belgesini en yakın şubeye götüreceksiniz. Onlar da sisteme işleyecek. Bunun haricinde birşey gerekmiyor diye biliyorum.
Faiz konusunda, bankalar en yüksek faizi 90 gün civarına veriyor gördüğüm kadarıyla. Mesela iş bankasında 1 kere 180 gün işletmek yerine 2 kere 90 gün işletildiğinde anapara 183 binde, 4 bin kadar daha fazla kazanıyorsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tamamdır yüksek lisans durumunu anladım.
Sadece 1 sorum kaldı. Tüm bu sağlık işlerine ara verip aralık ayında tekrar mı başlayayım yoksa şimdi devam ettirip, elverişlidir ya da elverişli değildir kağıdını uzman doktordan alıp şubeye gidip işlettirip yine parayı aralıkta yatırma durumum var mı? Yani sağlık belgesi MSB ye ulaştığında ne kadar sürede ödemem gerekiyor. Parayı faizsiz bi şekilde erkenden çekmek zorunda kalmayayım.
Aralık ayında da bu sağlık işlerinin yine uzama olasılığı var mı? Ocak 2025 den sonrasına sarkmasın sonra.
31 Aralıktan kaç gün öncesinde parayı çekmemi tavsiye edersiniz tamamlamak için?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akustikcandir -- 24 Haziran 2024; 20:32:44 > -
Hizmet tercihini yaptıktan sonra ödeme için 2 ay süre (31 aralığı geçmeyecek şekilde) tanınıyor. Hizmet tercihini de yıl sonuna kadar yapabilirsiniz.
Doktor değilim, bu işler ne kadar sürer bilemiyorum. Ama son dakikaya bırakmayın derim. Bir aksilik çıkar. Doktorunuzla görüşün, normal süreç eylüle kadar sürecekse normal akışına bırakın. Eylülde sonucu şubeye verirsiniz. Aralık ayında da hizmet tercihini yapıp parayı yatırırsınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
219000 olacağı kesin mi çünkü 240000 olacak diyorlar
-
Daha öncelerinde de memur zammı kadar yapılıyordu. Memur zammı yaklaşık %20 olduğu için o şekilde hesapladım. 240000 x memur katsayısı ile hesaplanıyor. onunla karıştırmış olabilirsiniz.
-
Tamamdır teşekkürler. Ücreti aralık ayında ödeyebilmem için yapmam gereken ekstra bir şey yok diye anlıyorum. Kontrollerime gidip uzmanlardan "elverişlidir" kağıdı alsam bile parayı aralıkta ödeyebiliyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X