< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eastai -- 20 Ekim 2024; 14:36:35 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Ytü işletme iktisat/hukuk çap
-
-
Eğer ki iibf alanında şu meşhur top üniversiteler tutmuyor ise Yıldız Teknik İşletme okuyup üstüne güzel bir ortalama yapıp, iktisat ile çap yapmayı denemek bana mantıklı gelirdi.
-
gideceğin özelin çap şartlarına dikkat et öyle bir şeye niyetin varsa
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam hukuk tutmuyorsa ne yazacak ki? hukukun benzeri de yok ki top tier ceng olmadı ctis yazalım gibisinden
-
Hocam ben de geçen sene bu eşit ağırlık bölümlerini çok araştırmıştım. En son geldiğim nokta, Boğaziçi,ODTÜ,Bilkent,Koç vb. üniversiteler dışındaki diğer orta-iyi sınıf olarak adlandırabileceğimiz Marmara, YTÜ, İstanbul, Ankara, Hacettepe gibi üniversiteler arasında çok bir fark yok. Burada senin kendi önceliklerine göre karar vermen en doğrusu. Eğer ki aile ile yaşamak zor geliyorsa, geçim konusunda da bir sıkıntı yaşamam diyorsan ki üniversiteyi aile evinin dışında okumak çok daha hayata hazırlayan, özgür bir deneyim sunar. Ankara üniversitesi okunur yani. Atıyorum Boğaziçi ile YTÜ arasındaki fark ile YTÜ ile Ankara arasındaki fark aynı değil. YTÜ ve Ankara'nın itibarı, sektördeki önem yeri ve derslerinin işlenişi aşağı yukarı aynıdır. Çok farklılık göstermiyor. Sadece nüanslar var. Onlar da çok ciddi fedakarlıklar yapılarak büyük kararlar verilecek şeyler değil. Kendi öncelikleriniz neyse ona göre bu orta-iyi üniversitelerden birine gitmeye rahatlıkla karar verebilirsiniz.
-
Yani ben de sektörü tam olarak bilmiyorum. Çok ciddi bir yönlendirme yapmak istemem. Fakat tükettiğim içerikler, bazı insanlardan duyduklarım falan hukuk okuyanların verdikleri emeği alamadığı yönünde oluyor hep. 49w diye bir kanal var. Orada da tercih videosunda buna değinmişlerdi. Hukuk şu anda eskiden insanların anlattıkları kadar avantajlı bir bölüm değil. Yani ben olsam, eğer ki, kötü bir il ve kötü bir üniversitede hukuk ile orta-iyi bir üniversitede ve bir sanayi şehrinde işletme arasında seçim yapsam, İşletme seçerim. Ancak ben biraz taraflıyım. Ben de işletme okuyorum çünkü :D. Fakat gerçekçi de konuşmak lazım. Boğaziçi ODTÜ gibi üniversitelerde okumuyor isen havada kapılmıyorsun ve bir nebze "Diğerleri" sınıfına düşüyorsun. Yani bir risk var. Gerçekten çok mezun veriyor. Çok fazla kişi ile yarışıyorsun hatta başka bölümlerdeki elemanlar bile bu bölümün mesleklerine girebiliyorlar. Ama yine de burada bu orta-iyi üniversitede okumanın bir "kurtarıcı el" olma potansiyeli var. Ben linkedinden Marmara, YTÜ, Hacettepe ve Ankara işletme mezunlarının nerelerde olduğuna bakmıştım. Kendisini geliştirenler, belirli bir alanda uzmanlığa sahip olanlar hakikaten iyi yerlere gelmişler. Yani ne olursa olsun seni güzel noktalara getirebilecek üniversiteler bunlar. Diplomaları öyle çöp değil. İstersen sen de bakabilirsin Linkedin'den.
Ben şöyle bir piramit yapıyorum burada:
Bu baba üniversitelerde okuyorsan: hiçbir türlü risk bölgesinde değilsin. Güzel bir ortalama ile mezun olursan kapıyorlar.
Ankara Üni gibi Orta-İyi sınıf bir üniversitelerde okuyorsan: risk bölgesindesin fakat kendini geliştirerek güzel yerlere gelme şansın var. Çünkü diploma itibarları ne olursa olsun yine geçerli. Zaten bir noktada bu top üniversite dediğimiz yerlerde okuyan öğrenciler yurt dışına veya çok yüksek şirketlere gidiyorlar. Bu beyaz yaka sektörü aslında bu Orta-iyi sınıftaki ünilerde okuyanlara kalıyor.
Kötü şehir ve kötü üniversitede okuyorsan: Yani diploman çok etkisiz olacağından çok önemli atılımlar yapman lazım. Buradakilerin işi zor.
Niye bu kadar uzattım bilmiyorum. Ama şöyle diyebilirim. Bu orta sınıf üniversitelerin diplomaları çok iyi itibarlı değiller fakat kötü de değiller. Çok İyi ve Geçerli arasında bir yerde duruyorlar. Bu da senin kendini geliştirme durumuna göre çok güzel kapılar açılmasını sağlayabilecek bir konum gibi düşünüyorum. Başkalarından da bilgi alman en doğrusu olur ama.
-
Eğer hukuku çok istiyorsanız tekrar sınava girebilirsiniz mesela (ailenizin durumu yoksa ve mental olarak kaldiramam diyorsanız bu seçeneği atlayın, gerçi aile durumu kötüyken hukuk okumak ne kadar mantıklı bunu hukukçulara bırakıyorum)
İibfde hukuka en yakın olan bölümler kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler (bazen bunların 3'ün 2'lisi şeklinde kombinasyonlarını görürsünüz). Bu bölümlerin iş bulması işletme iktisada göre daha zordur ama hukuk isteyen birisinin sevme olasılığı daha yüksektir.
Eğer bunları istemiyorsanız ve matematik seviyorsanız, cevap net iktisat. Ama uyarayım hukukla uzaktan yakından alakası yoktur iktisat bölümünün. Yok matematik olmasın diyorsanız işletme.
Not: üniversite tercihi yaparken varsayımsal çıkarımlarla tercih yapmayın. Tercih dönemi erasmuslar, çift anadallar havada uçuşurken ikinci yılın ardından 2 gpa ile basbasa kalırsınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
İş bulma sıkıntısı yok ama maaşlar çok iç açıcı değil. Yani iibfde hangi bölümü bitirseniz 20-40k maaş alırsınız. Ama iş bulma sorunu çok fazla olmuyor. Yine de bu tür bir sorunla ilgili endişeniz varsa kariyer kulüplerine gidip oradaki etkinliklerde insan kaynaklarıyla iletişim kurmak iyi bir seçenek. İibfnin çok mezun vermesine takılmayın, çünkü çok fazla iş var bu mezunlar için. Yine de içinizi rahatlatmak için tercih dönemi Ankara, hacettepeye gidip mezunlarla ilgili verileri sorabilirsiniz (bölümdeki görevlilere sormayın orada okuyanlara denk gelirseniz yüz yüze denk gelmezseniz linkedinden vs. yazın. Bölümdeki memurların filan aklı bir karış havadadır).
Ankara'da sorun olan tek şey ilk aşamada staj oluyor. Yani İstanbul, Kocaeli gibi bol bol kurum kuruluş bulunmuyor. Ancak ulusal staj programıyla, teknokent şirketleriyle filan bu sorun halloluyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Econbender -- 12 Haziran 2024; 7:35:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Kesinlikle olur, akbank vs. hep İstanbul'daki merkez ofisine stajyer alıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
O zaman hiç zorlamaya gerek yok hocam, şimdilik sonuçlar gelene kadar üniversitelere vs. bakın, mümkünse aklinizdaki üniversitelerde okuyanlara danışın. Bir de yeni mezunlarla filan konuşmaya çalışın. Bu tür konularda hiç çekinmeyin sorun, hatta bazı kişiler sormanizdan memnun bile olurlar. Düşündüğünüz bölümle ilgili varsa online ders kayıtlarına da bakabilirsiniz.
Ama en önemlisi rahatlayın, benim en büyük pişmanlığım yks sonrası süreçte yks sürecinden daha gergin takılmamdır. Halbuki muhtemelen en güzel yaz tatillerinden birisi bu. O yüzden sınavın geçip gittiğini ve artık daha rahat bir durumda olduğunuzu bilin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Econbender -- 12 Haziran 2024; 13:32:14 >
Hocam siz iktisat mi okuyorsunuz?
-
Evet
Hocam baba üniversitelerden birinde mi okuyorsunuz? Biraz sorgular gibi oldum ama işletme/iktisat öğrencisi güzel bir iş bulmak için etkili yabancı dil dışında kendi başına nasıl gelişimlerde bulunabilir?
Benzer içerikler
- açık lise pişmanlık mı
- alttan ders varken yatay geçiş kabul eden üniversiteler
- tbs nedir
- bi palyaço varmış
- özcan aykın 55 günde tyt fizik pdf
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X