Şimdi Ara

yük sensörü-miktar otomatiği nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
17.952
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arasındaki tam fark nedir. ben şunu tam olarak öğrenmek istiyorum. iki güvendiğim kişiden iki farklı bilgi aldım

1. Miktar otomatiğinde makine çamaşır cinsi ve miktarına göre su alımına karar verir. Su tüketimi değişince elektrik tüketimi ve program süresinde de değişmeler(tasarruf) olur.

Yük sensörünün ise tüketimle bir bağlantısı yoktur. Yük sensörü sadece ne kadar çamaşır doldurduğunuzu görmek ve bu doldurma oranına göre deterjan dozajı tavsiyesi almanız içindir. Makinenin içi boşken program seçersiniz ve yük sensörü ekranda görünür. Doldurduğunuz çamaşır ekrandan gösterilir ve buna bağlı olarak deterjan oranı tavsiye edilir. Makineyi çalıştırdığınız an ise miktar otomatiği devreye girer, yük sensörü kapanır.

2. ise miktar otomatiği yıkama bittikten sonra durulamaya geçerken köpük varsa durulama yı makinedeki çamaşıra geçerken kullanıyor şeklinde.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    ben sadece şunu öğrenmek istiyorum : 8 kg lık bir makine almaya karar verdim. ben bu makineye 4 kg lık çamaşır koyduğumda sadece 4 kg lık çamaşır yıkasın istiyorum.acaba 4kg yıkarken su tüketiminde yarı yarıya bir düşme olurmu yoksa çok az su tüketimi mi olur.bu özellik için 300 tl kadar fazla para vermeye değer mi.bu özelliği yük sensörü mü sağlar yoksa miktar otamatiği mi. bu konuda çelişkili bilgiler aldım.

çok teşekkür ederim

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yük Sensörü ve Miktar Otomatiği

Çamaşır makinelerinde yer alan yük sensörleri ve miktar otomatikleri, çamaşır yıkama işlemini daha verimli ve etkili hale getirir.

Yük Sensörü Nedir?

Yük sensörü, çamaşır makinesinin tamburundaki çamaşırların ağırlığını ölçen bir cihazdır. Bu bilgi, makineye yıkama için gereken su miktarını, deterjan dozunu ve yıkama süresini ayarlamasını sağlar. Yük sensörlü çamaşır makineleri, çamaşırların aşırı veya yetersiz yüklenmesini önleyerek hem su ve enerji tasarrufu sağlar hem de çamaşırların zarar görmesini önler.

Miktar Otomatiği Aktif Ne Demek?

Miktar otomatiği aktif olduğunda, yük sensörü çamaşırların ağırlığını algılar ve otomatik olarak yıkama ayarlarını buna göre yapar. Bu özellik, farklı boyutlardaki yükleri optimum şekilde yıkamayı ve kaynak israfını önlemeyi sağlar.

Çamaşır Makinesinde Dengesiz Yük Kontrolü Nedir?

Bazı yük sensörlü çamaşır makineleri, dengesiz yük kontrolü özelliğine sahiptir. Bu özellik, tamburdaki çamaşırların eşit şekilde dağılmasını sağlayarak makineyi titreşimden ve gürültüden korur.

Sonuç

Çamaşır makinelerindeki yük sensörleri ve miktar otomatikleri, çamaşır yıkama işlemini iyileştirerek verimliliği, tasarrufu ve çamaşırların korunmasını sağlar. Bu özellikler, çamaşırların özenli bir şekilde yıkanmasını ve makinenin uzun ömürlü olması için önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orijinalden alıntı: candogan62

Yük sensörü açıklanan şekilde değildir.

Gökoş beyin bahsettiği iki tanım da miktar otomatiğidir.

Miktar otomatiğinde makine çamaşır cinsi ve miktarına göre su alımına karar verir. Su tüketimi değişince elektrik tüketimi ve program süresinde de değişmeler(tasarruf) olur.

Yük sensörünün ise tüketimle bir bağlantısı yoktur. Yük sensörü sadece ne kadar çamaşır doldurduğunuzu görmek ve bu doldurma oranına göre deterjan dozajı tavsiyesi almanız içindir. Makinenin içi boşken program seçersiniz ve yük sensörü ekranda görünür. Doldurduğunuz çamaşır ekrandan gösterilir ve buna bağlı olarak deterjan oranı tavsiye edilir. Makineyi çalıştırdığınız an ise miktar otomatiği devreye girer, yük sensörü kapanır.

Candoğan beyin yazdığı gibi yani 1. seçenek doğrudur.8 kglik makineye 4 kg çamaşır koyarsanız içindeki çamaşıra göre su alır.Kesinlikle yarı yarıya düşebilir denemez.Bu birazda makineye attığınız çamaşırın ne kadar su emdiğine bağlıdır.5 kg çamaşır koyarsınız,çamaşırlar çok su emiyorsa tam dolu halinden daha fazla su alabilir.Miktar otomatiği bildiğim kadarıyla Bosch-Siemens grubunun en düşük modelinden en üst modeline kadar olan makinelerinde var.300 tl kadar fazla parayı başka özellik için verirsiniz.

• Konuyla ilgili açıklamamı yapmıştım, siz de onu belirtmişsiniz.

2. açıklamadaki durum aqua sensör özelliğinin açıklamasıdır. Makinenin kazan çıkış hortum grubundaki bir kızıl ötesi sensör sudaki bulanıklığa bakarak durulama sayı-süresi ve su seviyesini kontrol eder, gerekirse değişiklik yapar. Aqua sensörün amacı çamaşırların sağlıklı durulanmasını sağlamak ve sudan tasarruf etmektir.

Bahsettiğiniz konu tamamiyle miktar otomatiği (fuzzy logic) ile alakalıdır. Makine çamaşırın su emme oranına ve seçilen programa göre miktarı algılar ve su tüketimini değiştirir. İlk olarak 1kg kadar çamaşıra yetecek kadar az su alır, ardından yüke göre kademe kademe su alarak tamamlar.

4kg çamaşırla yarı yarıya su tasarrufu edemezsiniz, ancak 4kg'lık bir çamaşır makinesinin harcayacağı su miktarını elde edersiniz. Elektrik tüketimi doldurulan yükle birebir orantılıdır. Yani makine kg başına kw cinsinden elektrik tüketir. 8kg yük varsa 1 kg yük için tüketim X 8 şeklinde elektrik harcaması olur. Su tüketimi değişkendir. 8kg'da 56lt harcıyorsa 5kg'da 45lt harcayabilir örneğin. Tahmin edeceğiniz üzere 5kg makineler de zaten 30lt su harcamazlar.

Kısacası 4 kg doldurursanız makine 4kg'lık bir makineymiş gibi çalışır.
    En tasarruflu kullanım programın elverdiği en yüksek kapasite ile elde edilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: biostrike

quote:

Miktar otomatiğinde makine çamaşır cinsi ve miktarına göre su alımına karar verir. Su tüketimi değişince elektrik tüketimi ve program süresinde de değişmeler(tasarruf) olur.

Candoğan beyin yazdığı gibi yani 1. seçenek doğrudur.8 kglik makineye 4 kg çamaşır koyarsanız içindeki çamaşıra göre su alır.Kesinlikle yarı yarıya düşebilir denemez.Bu birazda makineye attığınız çamaşırın ne kadar su emdiğine bağlıdır.5 kg çamaşır koyarsınız,çamaşırlar çok su emiyorsa tam dolu halinden daha fazla su alabilir.Miktar otomatiği bildiğim kadarıyla Bosch-Siemens grubunun en düşük modelinden en üst modeline kadar olan makinelerinde var.300 tl kadar fazla parayı başka özellik için verirsiniz.

çok teşekür ederim. yük sensörünü yanlış anlamışım. makineye daha az çamaşır koyarsam az su ve elektrik harcar diye sadece bu özelliği yanlış anladığım için böyle bir makine alacaktım.oysaki miktar otomatiği işimi fazlasıyla karşılıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: markuswar

quote:

Orijinalden alıntı: biostrike

quote:

çok teşekür ederim. yük sensörünü yanlış anlamışım. makineye daha az çamaşır koyarsam az su ve elektrik harcar diye sadece bu özelliği yanlış anladığım için böyle bir makine alacaktım.oysaki miktar otomatiği işimi fazlasıyla karşılıyor.

Yük sensörü benim için gereksiz bir özellik ama çoğu kişiye kullanışlı geliyor.7 Senelik Bosch WFO 2062 makinemiz var.Başlarda alabildiğince deterjan koyardım.Candoğan bey sağolsun beni çok bilgilendirdi bu konularda.Artık göz kararı doğruya yakın deterjanı koyabildiğimi düşünüyorum.Bundan sonrası kişisel tercihiniz.

• quote:

Konuyla ilgili açıklamamı yapmıştım, siz de onu belirtmişsiniz.

2. açıklamadaki durum aqua sensör özelliğinin açıklamasıdır. Makinenin kazan çıkış hortum grubundaki bir kızıl ötesi sensör sudaki bulanıklığa bakarak durulama sayı-süresi ve su seviyesini kontrol eder, gerekirse değişiklik yapar. Aqua sensörün amacı çamaşırların sağlıklı durulanmasını sağlamak ve sudan tasarruf etmektir.

Bahsettiğiniz konu tamamiyle miktar otomatiği (fuzzy logic) ile alakalıdır. Makine çamaşırın su emme oranına ve seçilen programa göre miktarı algılar ve su tüketimini değiştirir. İlk olarak 1kg kadar çamaşıra yetecek kadar az su alır, ardından yüke göre kademe kademe su alarak tamamlar.

4kg çamaşırla yarı yarıya su tasarrufu edemezsiniz, ancak 4kg'lık bir çamaşır makinesinin harcayacağı su miktarını elde edersiniz. Elektrik tüketimi doldurulan yükle birebir orantılıdır. Yani makine kg başına kw cinsinden elektrik tüketir. 8kg yük varsa 1 kg yük için tüketim X 8 şeklinde elektrik harcaması olur. Su tüketimi değişkendir. 8kg'da 56lt harcıyorsa 5kg'da 45lt harcayabilir örneğin. Tahmin edeceğiniz üzere 5kg makineler de zaten 30lt su harcamazlar.

Kısacası 4 kg doldurursanız makine 4kg'lık bir makineymiş gibi çalışır.
    En tasarruflu kullanım programın elverdiği en yüksek kapasite ile elde edilir.

son bir soru yük sensörlü 8kg bir makine ile sensörsuz 8 kg lık bir makineye attığım çamaşırlarda elektrik fark eder mi.su miktarı anladığım kadarıyla fark ediyor. çok teşekkür ederim

• Yük sensörünün su veya elektrik tüketimine hiçbir etkisi yoktur. Yük sensörü sadece 2-3kg doldurma sınırı olan hassas veya hızlı programlarda sınırı görüp aşmamanıza yardımcı olur ve az doldurmada deterjan miktarını ne oranda azaltabileceğiniz hakkında bilgi almanızı sağlar.

Elektrik, su tüketimi ve program süresine etki eden miktar otomatiğidir. Miktar otomatiğinin günümüzde olmadığı makine %1-2 civarında, tabi hepsinde aynı hassasiyette değil.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yük sensörünün su veya elektrik tüketimine hiçbir etkisi yoktur. Yük sensörü sadece 2-3kg doldurma sınırı olan hassas veya hızlı programlarda sınırı görüp aşmamanıza yardımcı olur ve az doldurmada deterjan miktarını ne oranda azaltabileceğiniz hakkında bilgi almanızı sağlar.

Elektrik, su tüketimi ve program süresine etki eden miktar otomatiğidir. Miktar otomatiğinin günümüzde olmadığı makine %1-2 civarında, tabi hepsinde aynı hassasiyette değil.

bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
  • quote:

Yük sensörünün su veya elektrik tüketimine hiçbir etkisi yoktur. Yük sensörü sadece 2-3kg doldurma sınırı olan hassas veya hızlı programlarda sınırı görüp aşmamanıza yardımcı olur ve az doldurmada deterjan miktarını ne oranda azaltabileceğiniz hakkında bilgi almanızı sağlar.

doldurma sınırı olan hassas veya hızlı programlarda sınırı görüp aşmamanıza yardımcı olur

kimi programlarda çamaşır makinesinin maksimum alabileceği ağırlıkların değiştiğini mi söylüyorsunuz? bu konuyu biraza açabilir misiniz?

• 8 kg denen makinelerde her programda 8kg çamaşır yıkayamazsınız demek.

genellikle bu 7-8-9-10-11 kg olarak belirtilen miktarlar, beyazlar/renklileri yıkamak için max kg.dır (kuru çamaşır).

örneğin benim kullandığım 8 kg kapasiteli bosch idos'ta 8kg kapasite, sadece beyazlar/renkliler için geçerlidir (örnek olarak verdim, bu her markada aşağı yukarı aynıdır).

sentetik ya da karışık kumaş türlerini yıkayacaksanız bu miktar 3.5 kg oluyor.

hassas/ipek yıkayacaksanız 2-2.5 kg, yünlü/elde yıkama yapacaksanız 2 kg'a kadar düşüyor...

siz tutup da 8kg kapasitesi var diye 8 kg kazak yıkayamazsanıız. ya da kuru ağırlığı 8kg geliyor diye tül perde-narin çamaşır vs yıkarsanız, istenen verimde, temizlikte yıkayamazsanız, yıkamaya kalkarsanız da o çamaşırlar bir süre sonra hasar görür...çünkü sıkma devirleri de programa göre şekilleniyor. örneğin 1400 devirli bir makinede 1400 devri siz belki sadece 2-3 programda seçebilirsiniz (örn. beyazlar/renkliler). diğer programlarda 1400 devre izin vermez (yünlülerde mesela). keza yıkama sıcaklıkları da benzer şekilde. siz hatalı program kullanıp da yıkama sıcaklığı ve sıkma devrini de yüksek seçerseniz (gözünüzden kaçtı ya da unuttunuz) o çamaşırlardan belki bir daha hayır gelmez.

• Emrah beyin açıklamaları doğru.

Bunlara ek olarak zaten çamaşır makinesine 8kg hassas çamaşır sığdıramazsınız. Çamaşırların kumaşına göre ağırlık ve hacim oranı da değişmektedir.

Mesela 8kg kadar pamuklu dokuma çamaşırın kapladığı hacimle 2-3kg tülün kapladığı hacim birbirine yakındır diyebiliriz.

Aynı durum sıkma devri için geçerlidir. Pamuklu çamaşırlarda 1200 devirle sıkmanın ardından %59 civarı nem kalırken sentetik (naylon) çamaşırlarda bu nem payını elde etmek için 900 devir yeterlidir. Fazlası çamaşırda hasara neden olacağından makine kumaş seçimi yapıldıktan sonra sıcaklık ve sıkma devri seçeneklerini sınırlandıracaktır.
  • Candogan hocam ;

8 kisiden (6+2) olusan evimize bir çamaşır makinesi alalım dedik..
    Öyle hemen tipine bakarak makine alınmaz baba- anne, Forumlarda biraz araştıralım dedim,
    Az kaldı anne biliyorum bir hafta gecti napıyım bakıyorum birsürü özelliği varmış iyisini almaya calısıyorum dedim ,

Tamam Anne kızma citten oyalamıyorum seni makinelerin birsürü özelliği varmıs ögrenmeye ona göre almaya calısıyorum dedim,,
    Anne dur sakın (Annem: Baslarım alacağın makıneye evkura gidip alıyorum ben istemiyorum senden makine filan ) valla araştırıyorum alıcam dedim,

Simdide size kocaman bir " Bana yardım edin " diyorum :) hocam valla annem sinirden gidip alıcak dandik bişey ben araştır araştır işin icinden cıkamadım. ( bide teknolojiye yabancı değilim Üniversitede Elektronik te 4. yılım). Karar veremedim hocam okudum okudum okuduklarımla kaldım.

Hocam sizden isteğim şudur:

Kalabalık bir aileyiz. 6+2 kişiyiz. Çamaşır makinesi Annemin eli ayağı. Malum 6 Cocuk var. Ama gidip makineye 1600-2000 tl verecek bütçede malesef yok.

Hocam Çamaşır makinesi evde sıklıkla kullanıyor. Bir-iki çamaşır icin makineyi çalıştırma alışkanlıgımız yok. İki günde bir sürekli tam yükte çalıştırılacak bir makine öner bize gözüm arkada kalmadan alayım şu makineyi.

800-1200TL arası. belki üst sınırı 1300'e cekebiliriz. (zorlar ama al dersen alırız.)

Cevabını dörtgözle bekliyorum hocam Saygılar

• Yanlış başlığa yazdım galiba arakdaşlar özür dilerim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.