Şimdi Ara

YüksekHedef-Detaylı Edebiyat Rehberi -

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
11
Favori
529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, ben 2017 LYS Edebiyat'ta 51D 5Y yaptım. Geçen sene edebiyatta nasıl çalışacağımız hakkında pek tavsiye yoktu bende kendim deneyerek çalışma planı yaptım. Bende bu nedenle en azından sizin işiniz biraz daha kolaylaşsın diye yardımcı olacak nitelikte bir rehber hazırlayayım dedim umarım işinize yarar. En azından sınav sistemi ile tartışmalar sürerken en azından edebiyat sorularında işinizi kolaylaştırmak istedim.

Öncelikle belirtmem gerekir ki 2017 LYS Edebiyat hakkında bazıları kolay dedi bazıları zor. Bana göre biraz farklı yorum soruları olmakla beraber orta zorlukta bir sınavdı. Ancak, geçen sene sınavın kolay olması bu sene de edebiyat sorularının kolay olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle eğer bir de edebiyat çalışmaktan zevk alıyorsanız (ben genelde matematikten sıkıldığımda çalışıyordum) bu çalışma yöntemi size gayet yeterli ve uygundur.

Şu andan itibaren dediklerim bazılarına gereksiz gelebilir ancak Galatasaray,Koç,Bilkent gibi üniversitelerde iyi bir bölüm okumak istiyorsanız bence gerekli.

Önceklikle almanız gereken kaynaklar:

1-Palme Konu Anlatımlı Edebiyat
    2-Yayın Denizi Edebiyat Bölüm Denemesi
    3-Limit veya Bilgi Sarmal Soru Bankası
    4-Limit Eser Özetleri El Kitabı
    5-Şifreli Cumhuriyet Dönemi

Öncelikle soru bankaları hakkında yorum yapmak istiyorum.Bende limit soru bankası vardı eserler ve dönem özellikleri aklımda daha iyi yer etmesi için almıştım ve cumhuriyet dönemine kadar çözmüştüm.Ancak, çözdüğümde aynı soru ile 7-8 kere karşılaştığımı hatırlıyorum veyahut sadece sorunun sorulma tarzı değiştirilmiş.Kısacası anlayacağınız ben pek soru bankası tavsiye etmiyorum ancak ben çözmek istiyorum diyenler bilgi sarmalı çözebilirler ben kullanmadım ama genelde iyi yorumlar aldığını duydum.

Çalışma şeklim benim şöyle idi. Öncellikle, konuya çalışmadan hocaya gösterir önemli yerlerin(dönem özellikleri olabilir,eser olabilir,yazar özellikleri olabilir) altını çizdirirdim daha sonra ise onları ayrı A4 kağıdına yazarak çalışırdım.Bazı arkadaşlar o kadar konuyu yazmaya üşenebilir ancak benim aklımda böyle daha kolay kalıyordu ve özellikle sınavdan bir gün önce tekrar ettiğimde yaklaşık 568 sayfayı tekrar etmek yerine 2 kere yazdığım bütün notlarımı baştan sona tekrar etmiştim. Yazmak akılda kalıcıdır ve tekrarda kolaylık sağlar herkese tavsiye ederim.

Palme Konu Anlatımlı hakkında şunu söyleyeyim oldukça detaylı anlatır bazen bu bir avantaj olsa da bazen büyük bir dezavantajdır bu nedenle özellikle cumhuriyet döneminde çok bilinmeyen toplulukları(örneğin 1.yeni, 2.yeni, öz-mistikçiler harici) hocanıza önemli yerleri çizmesini rica edin. Ayrıca, divan edebiyatı gereksiz diyenler olmuştu kesinlikle değil sorulan sorularda en zor olanları cumhuriyet dönemi ve divan edb. dönemidir.

Cumhuriyet Dönemi için şifreli kitaplar eğer ezberde zorlanıyorsan oldukça yardımcı olur çoğu kişinin dediğinin aksine.(zaman tasarrufu ama bazı şifreler oldukça saçma ona bir şey diyemem onları seçmek zorundasın) . Bu arada çok eser ezberlemeyi de kafana takma zaten sorulan sorularda yazarın özellikleri ve yanında birkaç eser verilir ancak burada önemli nokta şu ki çoğu kişi sadece eser ezberler ve yazar özelliklerini önemsemezseniz son yıllarda bu hususta birçok soru geldi dikkatinize...

Her şeyi bitirdik geldik deneme çözme zamanına, bu konuda benim pek zamanım olmamıştı nedense sınav haftasında başlamıştım (daha önceden çözdüğüm de oldu ama pek yararı olmadı bence ) günde 7-8 deneme çözüyordum ve yayın denizinin denemelinde kolaydan zora kadar gidiyordu bazı sorular gayet hoşuma gidiyordu ve paragraflar uzundu ve dil bilgisi yorucu ve zaman alıcıydı. Süre tutma konusunda bir şey demeyeceğim zaten süre çok rahat yetiyor.

Denemede tavsiye edebileceğim 2 deneme başlangıç olarak metin yayınları(yanlış soruları vardı) ve daha iyi soruları olan yayın denizi yeterlidir. Ayrıca, çıkmış soruları merkez yayınlarının deneme halinde alıp çözün tavsiye ediyorum.

Bunların sonunda sınavdan önce limit roman özetlerinde önemli gördüğüm eserleri ve sorulma potansiyeli yüksek olduğunu düşündüğüm eserlerin özetlerini okudum. Sınavda çıkan 3 soruyu tutturdum diyebilirim.Bunlardan birisi çoğu kişinin de forumda yanlış yaptığı bir soruydu.

Sınav sistemi değişecek elbet, tartışmalar vs. ancak burada değişmeyen bir şey var ki sizin edebiyat soruları ile muhatap olacağınız bunu sisteminize göre gereken önemi azaltıp veya arttırıp uygulamanız açısından bir yöntem sundum. Umarım yardımcı olmuşumdur sınavlarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim.

DÜZENLEME : @kaptanarda arkadaşımız 54/2 yapmış, son hafta final yayınlarının testini çözmüş incelemeyi düşünün derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amansızkızılpanda -- 3 Ekim 2017; 9:35:56 >

• Teşekkürler.. Benim için çok yararlı bi paylaşım geçen yıl edebiyatıma çok güvenip gömülmüş biri olarak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Edebiyat için ne kadar zaman ayırmalıyız ve ne zaman başlamalıyız sence?
    Ezber olduğu için Ygs'den sonra başlanmasının doğru olduğunu söyleyen yaygın bir görüş var katılıyor musun?
  • Hungergames82 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, umarım isteğin yeri kazanırsın başarılar dilerim.
  • darthkulagu D kullanıcısına yanıt
    Eğer gittiğin etüt merkezi dershane gibi yerler varsa bunlar sana ilk konuları edebi sanatlar,islamiyet öncesi,metinlerin sınıflandırılması gibi bölümleri anlatacaktır bunların üstüne soru bankasından hafif şekilde takip ederek çözebilirsin ancak sanılanın aksine edebiyat bir ezber dersi değildir, ezberi yoruma dökmen istenir soruları incelersen bunu rahat bir şekilde görebilirsin. Eğer, temelin varsa çok hafif tempoda çalışıp, ygsden sonra ağır bir şekilde başlayabilirsin ben böyle yapmıştım.

Önceden dediğim gibi takip ettiğin bir yer varsa onları üstüne matematikten sıkıldığın anda hatırlamak açısından hafif tempoda test çözebilirsin ancak şunu söylemeliyim lys den önce kolay kısımları bitirmiş olursan büyük bir yükten kurtulmuş olursun. Benim yaptığım bir hata ygs fazla yüklenip lys matta kendimi daha fazla geliştiremem olmuştur(istediğim bölüm için yeterli bir nete sahip olduğum halde)

Ne zaman başlaman gerektiğini belirttim hafif tempo lys ye kadar, daha sonra ağır bir tempo.
    Günde kaç saat ayırman gerektiğini soruyorsan belirli bir saat söyleyemem çünkü temelini bilemem veyahut ne kadar sürede ezber yaparsın,öğrenirsin gibi bu senin belirlemen gereken bir şey ancak ben şöyle yapıyordum ygs den sonra bir gün sabah lys mat,daha sonra edebiyat; diğer gün sabah lys edebiyat daha sonra lys mat yapıyordum.

• Hocam edebıyat cumhuriyet hariç 2-3 haftada biter mi sence?
  • amansızkızılpanda A kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Evde kendim çalışıyorum. Temel şeyleri az çok biliyorum.En azından her konu hakkında detaylı olmasa bile bir fikir sahibiyim.
    Güzel ve çok yararlı bir konu olmuş ayrıca. Özellikle işe yarar kaynakları öğrenmiş olduk.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam edebiyat ile alakam neredeyse 0 yani 11. Sınıf edebiyatına dair neredeyse hiç birşey hatırlamıyorum ve bilmiyorum bana ne tavsiye edersiniz ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TheLordMan kullanıcısına yanıt
    Amacın bitirmek olmasın, öğrenmek olsun. Bu süreden daha kısa sürede de bitirebilirsin. Divan Edebiyatı'na kadar zaten genelde basit ve bilindik şeyler asıl olay Divan Edb. itibaren başlıyor tam bir süre söyleyemem sana ve çalışmana bağlı.
  • Hocam o zaman ekstra çalışman lazım. YGS'ye kadar dediğim yöntemi uygulayarak divan dahil bitirmeye çalış.Ygs'den sonra önceki konuları hallettiğini varsayarsak cumhuriyet kasarsın.
  • darthkulagu D kullanıcısına yanıt
    Umarım yardımcı olmuşumdur, edebiyat soruları ile karşı karşıya geldiğinizde işe yarayıp yaramadığını yazarsanız iyi olur.
  • Tam da aradığım gibi bir paylaşım, teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.