Şimdi Ara

Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
475
Cevap
153
Favori
57.726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Saçma10

Hocam okuldan Silicon Vadi staj başarı bursu kazandım lys derecemden dolayı, elohab okuyorum 3. sınıfta gidicem.Sizce bu staj yüksek lisans için bir fayda sağlar mı yani stajdan biri referans olarak göstersem örnegin almanya ya da amerikada da bir üniversite için belli bir artısı olur mu?

Olur tabiki, basvuru sirasinda seni diger insanlardan ayiracak cok guzel bir tecrube olacaktir. Ben sirf niyet mektubumda yazabilmek icin 3 donem boyunca asistanlik yapmis bilgisayar muhendisligi giris derslerinde. Seninki cok daha guzel bir tecrube.
  • Hocam mühendislikte master, doktora ve bütünleşik programın ne gibi farkları vardır ve şimdilik akademik kariyer düşünmeyen birisi için doktora ve bütünleşik olan gereksiz diyebilir miyiz?
    Son olarak da kabul aldığımız okuldan veya başka yerlerden burs bulma şansımız ne kadar yüksek olur? (master ve abd deki top okullar açısından bakıyorum şimdilik)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: isvicresiz bilim adami

Hocam mühendislikte master, doktora ve bütünleşik programın ne gibi farkları vardır ve şimdilik akademik kariyer düşünmeyen birisi için doktora ve bütünleşik olan gereksiz diyebilir miyiz?
    Son olarak da kabul aldığımız okuldan veya başka yerlerden burs bulma şansımız ne kadar yüksek olur? (master ve abd deki top okullar açısından bakıyorum şimdilik)

Doktora olayi bolumden bolume degisiyor, ornegin Computer Science da o kadar cok kisi doktora yapiyor ki bitirenlerin yuzde 80 i zaten piyasa da calisiyor. Doktora yapan herkesin akademik pozisyon bulma sansi yok. Acikcasi piyasaya atilmak isteyen bir kisi icin master in kesinlikle artisi var. Doktora icin durumdan duruma degisir, cunku bir yandan doktor unvani kazanmak varken bir yandan piyasada 3-4 yilda kazanabilcegin cok fazla tecrubeyi kaybetmis oluyorsun. Ama bunlarin icinde cok fazla degiskenler var. Calistigin alan, doktora konun, advisor in la iliskin vs. ye gore doktora yapmak avantaj ya da dezavantaj olabilir. Ayrica kucuk bir alan uzerine cok fazla yogunlasmis oluyorsun ve bu alani piyasada kullancagin bir is bulamiyabiliyorsun. O yuzden tam olarak doktora yaptigin alanda calisma sansin da her zaman mumkun olmuyor. Yine de doktoranin cok buyuk katkilari var: research becerileri, zaman yonetimi, makale yayinlama vs. kisisen olarak uzun vadede iyi katkilar yapcaktir. Ayrica 3-4 yil zaman kaybediceksin ama omrun boyunca tasiyacagin bir unvanin olucak. O yuzden doktoraya gereksiz de diyemeyiz, gerekli de diyemeyiz. Amerika'da butunlesik doktora programlarina baslayanlarin yarisi bitirmeden birakiyor ve bir ise giriyor.

Doktoraya kabul alirsan hemen her yerde bursun garanti, asistan olarak calisiyosun zaten ayni zamanda. Burstan cok yari zamanli calisma gibi dusun. Master icinse asistanlik cikma sansi garanti degil. Yeteri kadar iyiysen ve sansliysan maas alarak ve para odemeden master a girip bitirmek de mumkun. Ben buraya gelmeden once boyle bir sansim oldugunu bilmiyordum ornegin.

Onun disinda Turkiye'de Fullbright, Meb, Tubitak vs. burslari bulman mumkun. Bunlar ne kadar kolay, ne kadar zor bilmiyorum ama bu burslarla okuyan bir cok Turk var Amerika'da. Ancak bunlarin hepsi bitirince geri donme sarti kosuyor. Ben oyle bir yukumlulugun altina girmek istemedim. Ancak oyle bir bursun varsa bir okuldan kabul alman belki 10 kat daha kolaylasacaktir, cunku okul sana is vermek zorunda degil ve ucretin baska bir kurum tarafindan odeniyor. Okulun bir calisani olmadigin icin de daha basit kriterlerle ayni okula girebiliyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: CThirty

quote:

Hocam mühendislikte master, doktora ve bütünleşik programın ne gibi farkları vardır ve şimdilik akademik kariyer düşünmeyen birisi için doktora ve bütünleşik olan gereksiz diyebilir miyiz?

Doktora olayi bolumden bolume degisiyor, ornegin Computer Science da o kadar cok kisi doktora yapiyor ki bitirenlerin yuzde 80 i zaten piyasa da calisiyor. Doktora yapan herkesin akademik pozisyon bulma sansi yok. Acikcasi piyasaya atilmak isteyen bir kisi icin master in kesinlikle artisi var. Doktora icin durumdan duruma degisir, cunku bir yandan doktor unvani kazanmak varken bir yandan piyasada 3-4 yilda kazanabilcegin cok fazla tecrubeyi kaybetmis oluyorsun. Ama bunlarin icinde cok fazla degiskenler var. Calistigin alan, doktora konun, advisor in la iliskin vs. ye gore doktora yapmak avantaj ya da dezavantaj olabilir. Ayrica kucuk bir alan uzerine cok fazla yogunlasmis oluyorsun ve bu alani piyasada kullancagin bir is bulamiyabiliyorsun. O yuzden tam olarak doktora yaptigin alanda calisma sansin da her zaman mumkun olmuyor. Yine de doktoranin cok buyuk katkilari var: research becerileri, zaman yonetimi, makale yayinlama vs. kisisen olarak uzun vadede iyi katkilar yapcaktir. Ayrica 3-4 yil zaman kaybediceksin ama omrun boyunca tasiyacagin bir unvanin olucak. O yuzden doktoraya gereksiz de diyemeyiz, gerekli de diyemeyiz. Amerika'da butunlesik doktora programlarina baslayanlarin yarisi bitirmeden birakiyor ve bir ise giriyor.

Doktoraya kabul alirsan hemen her yerde bursun garanti, asistan olarak calisiyosun zaten ayni zamanda. Burstan cok yari zamanli calisma gibi dusun. Master icinse asistanlik cikma sansi garanti degil. Yeteri kadar iyiysen ve sansliysan maas alarak ve para odemeden master a girip bitirmek de mumkun. Ben buraya gelmeden once boyle bir sansim oldugunu bilmiyordum ornegin.

Onun disinda Turkiye'de Fullbright, Meb, Tubitak vs. burslari bulman mumkun. Bunlar ne kadar kolay, ne kadar zor bilmiyorum ama bu burslarla okuyan bir cok Turk var Amerika'da. Ancak bunlarin hepsi bitirince geri donme sarti kosuyor. Ben oyle bir yukumlulugun altina girmek istemedim. Ancak oyle bir bursun varsa bir okuldan kabul alman belki 10 kat daha kolaylasacaktir, cunku okul sana is vermek zorunda degil ve ucretin baska bir kurum tarafindan odeniyor. Okulun bir calisani olmadigin icin de daha basit kriterlerle ayni okula girebiliyorsun.

Sağolun hocam cevaplar için
    Bir de geri dönüş şartı derken Türkiye'de çalışmayı mı kastettiniz?

• isvicresiz bilim adami kullanıcısına yanıt
    Örneğin; Fullbright 2 yıl yüksek lisansdan sonra Türkiye'ye dönüp belirli bir süre Türkiye'de çalışma şartı koyuyor.

• CThirty kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:3:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dumprep

Peki CS 'de doktora yapanların özelde çalışmasının sebebi akademide kalmanın mı zor olması? Yoksa özel sektör için doktora aranıyor mu? Piyasaya atılmak niyetiyle doktora yapanlar da oluyor mu yani hocam?

Ozel sektor cok nadir doktora arar.

Calismasinin sebebi ise gercek hayatin daha odullendirici olmasi. Akademisyenligin ise cok soyut ve sadece proof of concept olarak kalmasini begenmemek.

• quote:

Peki CS 'de doktora yapanların özelde çalışmasının sebebi akademide kalmanın mı zor olması? Yoksa özel sektör için doktora aranıyor mu? Piyasaya atılmak niyetiyle doktora yapanlar da oluyor mu yani hocam?

Soylendigi gibi ozel soktore doktorali olmanin belki 1000 isten 1 inde isine yarar. Onda da IBM vs gibi sirketlerin Research pozisyonlari olur. Tabiki o pozisyonlarin sayisi software engineering pozisyonlarina gore kat kat daha az oluyor. Piyasaya atilcagina emin olmasina ragmen doktora yapanlarda var. Benimki de o hesap su anda, ama isler degisirse baska firsatlar cikarsa her zaman okuldan ayrilmak da bir ihtimal. Tecrubeli arkadaslar genelde bana doktoraya kalmama gerek olmadigini soyluyor
  • CThirty kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:3:41 >
  • Peki R&D için master doktoranın önemi daha mı fazla

• quote:

Doktorayı ABD vizesi gibi kullanmak en mantıklısı o zaman :)

Tabiki doktora kabulu burda bir hayata baslamak icin en mumkun yollardan biri

@isvicresiz bilim adami

Sorunu anlamadim R&D icin tabiki doktoranin onemi cok fazla.
  • Amerika'da bazı şirketler burs vermiyor mu?

• itü makina mı odtü inşaat mı yurt dışı için daha avantajlı olur? bir de kanadanın göçmen alımı var bu konuda oraya hiç başvuran oldumu
  • amerikada hukuk masteri yapmak nasıldır öneririmisiniz birde burs gerçekten çok kıt mı ?
  • hocam yaş sıkıntı olur mu doktoraya kabul almada? 21 yaşındayım anca 25-26 yaşında okul biter. (bilkent cs)

stanford'tan, mit'den kabul almak için illa 4.0 mı yapmak lazım? linkedln'dan baktım neredeyse hepsi 4.0'la mezun olmuş (bilkent ee mezunları) aklım almıyor nasıl her dersten A alabiliyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-46B352547 -- 6 Mayıs 2016; 19:30:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gokhan

hocam yaş sıkıntı olur mu doktoraya kabul almada? 21 yaşındayım anca 25-26 yaşında okul biter. (bilkent cs)

stanford'tan, mit'den kabul almak için illa 4.0 mı yapmak lazım? linkedln'dan baktım neredeyse hepsi 4.0'la mezun olmuş (bilkent ee mezunları) aklım almıyor nasıl her dersten A alabiliyorlar

Eğer çok iyi bir proje vs yapılırsa veya referans mektupları çok sağlam olursa daha düşük ortalamaya da bakarlar bence.

• quote:

quote:

hocam yaş sıkıntı olur mu doktoraya kabul almada? 21 yaşındayım anca 25-26 yaşında okul biter. (bilkent cs)

Eğer çok iyi bir proje vs yapılırsa veya referans mektupları çok sağlam olursa daha düşük ortalamaya da bakarlar bence.

https://cmbserbestbolge.wordpress.com/2013/09/21/odtu-ogrencisinin-master-ve-doktora-ile-ilgili-bilmesi-gerekenler/comment-page-1/

baya projeleri olan birisi "çağrı mert bakırcı". top okulların hepsinden reddedildiğini söylüyor.

• hocam müsaitseniz birkaç soru sormak istiyorum. ilk başta özelden yazmayı düşündüm ama vereceğiniz bilgiler belki başkalarının da işine yarar diye o yüzden açıktan yazıyorum. konunuzu dağıttım için özür dilerim. cevap vermek isterseniz acele edip kısa cevap vermeniz yerine ayrıntılı cevap vermenizi tercih ederim. büyük ihtimalle yoğunsunuzdur. yazmak istiyorsanız parça parça okudukça da yazabilirsiniz önemli değil. sonuçta uzun bir yazı olacak. yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim.

2009 yılında açtığınız konuyu gördüm kod yazmaya dair en ufak bir fikriniz dahi yokken 7 sene gibi kısa bir süre içinde kendinizi öyle geliştirmişsiniz ki yabancı bir ülkede asistanlık yapıyorsunuz ve maaş alıyorsunuz. bu gerçekten inanılmaz. benim halimden anlasanız anlasanız siz anlarsınız diye düşünüyorum.

öncelikle kendim hakkımda bilgi vereyim. liseden sayısal olarak mezun oldum. sayısalım iyiydi sözelim ise baya kötüydü. bilgisayar mühendisliği çok istiyordum fakat hem ingilizce öğrenmek yemediği için hem de türkiyede mühendisler emeğinin karşılığını alamadığını düşündüğüm için okul öncesi öğretmenliğini seçtim belki biraz saçma gelecek ama durum bu. açıkçası hayalimde oyun programcısı olmak vardı ve bunun türkiyede olmasının imkansız olduğunu, olsam bile para kazanamayacağımı düşünüyordum. mühendis olup sabahlara kadar kod yazmak ve 3 kuruşa köpek gibi çalıştırıp asgari ücret almaktansa çoluğun çocuğun sümüğünü silerim daha iyi diye düşündüm. sınıfımdakiler 0 fen ve birkaç matematik netiyle bölüme yerleşirken ben de tam tersi 15-20 türkçe ve 7 sosyalle yerleştim. mat ve fen neredeyse full idi. okul öncesi öğretmenliği seçmemin nedeni o zamanlar kpssden 45 ile alım yapıyordu. zaten öğretmen liseli olduğum için ek puan da veriyordu. ben bitirene kadar puanlar 80e fırladı. devletimiz hiçbir şeyi planlamadığı gibi bu alımları da planlamadı ve ben atanamadım. şu an da kpssye çalışıyorum. bu senenin başında süpriz diyerek kpss sınavını temmuzdan mayısa çektiler ve de çalışmamız gereken konular azmış gibi birde alan sınavı getirdiler. ve bunların hepsini bu şubatta duyurdular. neyse durumum baya zor.

bende bu sebeplerden ötürü kpss haricinde bir çıkış yolu arıyorum. aslında aramaya çok önceden başladım. çünkü bu 3. kez kpssye girişim olacak.bu arada ales sınavına da girdim büyük ihtimalle memleketimde bir yüksek lisans programına başvurup kazanabilirim ama burada yükseklisans bile ayağa düşmüş durumda. torpilsiz asistanlık/araştırma görevliliği falan zor. o yüzden ingilizce öğrenip yurtdışı imkanlarını zorlamaya karar verdim. sizden tavsiyelerim de çoğunlukla ingilizce öğrenmek konusunda olacak. google kullanmayı elbette biliyorum ama tavsiyeler hep aynı ve hiçbiri işe yaramıyor. en azından bende yaramıyor. birinin bana mentorluk yapmasına ihtiyacım var.

ingilizceyi öğrenmek için ilk yaptığım iş bir sürü altyazılı dizi ve film izlemek oldu. amacım en azından kulak dolgunluğuna sahip olmaktı fakat kendimi sanırım dizinin konusuna kaptırıyorum ve altyazılara çok odaklanıyorum. bitirdikten sonra altyazısız dinlediğimde hiçbir cümleyi seçemiyorum. çoğu şey bana anlamsız lagalugalar olarak geliyor. ki izlediğim dizileri de çoğunlukla günlük konuşmaların geçtiği basit dizilerden seçiyorum.

baktım olmuyor memrise diye bir site var oradan çalışmaya başladım. her bir kelimeyi öyle bir ezberletmeye çalışıyor ki sanki program bir spastiğe ingilizce öğretiyor. son derece rahatsızlık verici.biraz sıkıldım, fakat dayandım baya bir müddet sonra A1 başlangıç seviye diye bir dersin ortalama 500/1530 unun tamamladım (arada kelimeelri öğrendikçe basit cümleler de kurduruyor). sonra sıkıldım biraz ara verdim. bir müddet sonra eski öğrendiğim cümlelere bakdım ve neredeyse hiçbir şey hatırlamıyorum. kafayı yiyecem. çok basit şeyleri tabi ki biliyorum ama zaten ben 'it is a pencil' seviyesindeydim hala aynı yerdeyim. üniversitedeyken de sınavlara ezberleyip girerdim yapardım da ama o günün akşamında dahi her şeyi unuturdum. sanırım öyle bişey oldu.

neyse moralim bozuldu. anladım ki kelimeleri direk ezberleyince benim kafada durmuyor. gerçek yaşantılarla öğrenmem lazım. önce yurt dışında dil bursu bulabilir miyim diye araştırdım. adamlar dil bursu vermek için ieltsden 6 falan istiyorlar. zaten o seviyede olsam dil öğrenmeye ihtiyacım olmaz. param zaten yok. geçen sene bir dönem mebde ücretli öğretmenlik yaptım kazandığım parayla da kpss için dershaneye yazıldım. babam da emekli zaten aldığı maaş eve anca yetiyor. annem ev hanımı. kısacası yurt dışında dil okulu için harcayacak param yok. ücretsiz olarak ne yapabilirim diye bakarken şu bloğa denk geldim.

blok gümlemiş galiba o yüzden webchacheden kaydını veriyorum.
    link
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://blog8180.wordpress.com/2016/01/24/masallar-diyari-norvecte-1-yil-evs/

tabi ki beklenen oldu ve yine gaza geldim. evs olaylarını biraz araştırdım. projeden projeye değişiyor diyor ama en az %5 ingilizce yetiyor diyor. ama bu halimle yurt dışına gitsem ne halt yerim bilemiyorum. daha anadili ingilizce olan kişileri anlayamıyorken proje grubunda çinli de olacak ispanyolda. okuldan kalan ingilizcem var ama o da basit kelime kalıpları ve birkaç kelime. üniversiteyi edirnede okuğum sırada nadir de olsa yabancılara denk geliyordum. turistler en azından gençler ingilizce bilir diye düşüp arada sırada bana denk gelip soru soruyorlardı. telaffuzum çok kötü olduğu için konuşmaya bile utanıyordum. cevap vereceğim sırada saçma sapan şeyler ağzımdan çıkıyordu. o an ezberlediğim gramerler ve kelime kalıpları aklıma gelmiyor, gelse bile cümle kurana kadar ııııııılayıp duruyorum. adam gibi i don't know bile diyemiyorum.

şimdi düşününce evs yada benzeri bir programla yurt dışına kısa süreli için bile gitsem uçaktan indiğim anda .oktan ingilizcemle başbaşayım. bu beni ürkütüyor. en azından turistlerle iletişim kuracak kadar ingilizcem olsa gerisi çorap söküğü gibi gelecek ama bunun için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. kafası kesik tavuk gibi bir oraya bir buraya koşuyorum.ne yapsam ingilizcem milim ilerlemiyor.uğraşlarımın sonucunu alamayınca da şevkim bir anda gidiyor.

biliyorum çok uzun yazdım ama bu konuyu imzanda paylaştığına göre, demek ki insanlara yurt dışına çıkma konusunda yardım etmekten hoşnut olan birisindir diye düşündüm. benim sorum basit aslında 'nasıl ingilizce öğrenebilirim?'. fakat internette bu kadar çok kaynak varken basit bir şekilde sorarsam. sende basit ve bilindik bir link veri geçiştirirsin diye düşündüm. belki de sorumun yanıtı oldukça basittir fakat benim uygulama yöntemim yanlıştır. bilemiyorum. nerelerde hat yaptığımı dahi bilemiyorum. en kötüsü de oturduğum yerden kendi kendimi geliştirebilmek dışında bir imkanım da yok.

ne yapmam ve nerden başlamam konusunda yardımcı olursan gerçekten çok sevinirim.
    not: yazdıklarımda biraz cümle düşüklüğü olabilir kusura bakma.

ayrıca @ThisisaNightmare hocamımda tavsiyesi vardır? onunda tavsiyesini duymak isterim tabi müsaitse
    @CThirty @ThisisaNightmare

• quote:

quote:

quote:

https://cmbserbestbolge.wordpress.com/2013/09/21/odtu-ogrencisinin-master-ve-doktora-ile-ilgili-bilmesi-gerekenler/comment-page-1/

baya projeleri olan birisi "çağrı mert bakırcı". top okulların hepsinden reddedildiğini söylüyor.

kardeşim sen gpa yardır adamın not ortalaması cidden kötü kendiside belirtmiş zaten direk katagorize ettiklerinde eleniyorsun ve senin projelerinden belki haberleri bile olmuyor

• oglım_aşortman_gey kullanıcısına yanıt
    Merhabalar kardeşim. Mesajının tamamını okudum. Hem üniversite mezunu, hem kpss'ye 2 kere girmiş, hem yurtdışında dil okuluna gitmiş hem de EVS yapmış biri olarak bir kaç tavsiyede bulunmak isterim. Dikkate almak istersen de sevinirim. Sırayla neler yapabilirsin ve neden bunları yapman faydalı olacaktır konusunda örneklemeli açıklamalarda bulunacağım.

İlk önerim 29 Mayıs'ta alan sınavından çıktıktan sonra bi 200-300 TL cebine koyup otobüse atlayarak Kuşadası, Marmaris veya Fethiye'ye gitmen. Üniversite mezunu olduğun için ve kendini ifade edebilen biri olduğu için birçok 5 yıldızlı otelde asgari ücretle işe başlayabilirsin. Girişte valiz taşıma olur, restoranda servis olur, bar bölümlerinde komi'lik olur yani turist müşterilerle hep aynı ortamlarda bulunacağın bir iş ilk etapta o bildiğinide aktaramama sıkıntını azda olsa ortadan kaldıracaktır. O oteller konaklama ve yemekte sağlarlar. Belli bir miktarda olsa cebine para girer. Çalışma saatlerine fazla bakmadan geçici bir iş olduğu için bazı sıkıntılarıda gözardı ederek işe devam etmen faydalı olacaktır. ( Bu sene turist sayısında büyük bir azalma olacak gibi ama bence genede denenebilir.) KPSS sonucu açıklanana kadar orada çalışabilirsin. Sonuç geldikten sonra zaten az çok atanıp atanamayacağını tahmin edersin. Atanamama ihtimalin daha yüksek ise başlarsın EVS araştırmalarına.

Bunun için facebook'da EVS ile ilgili sayfaları takip etmekte fayda var. Bir çok gönüllü arayan dernekler ilk duyurularını oralardan yaparlar. Bende projemi oradan bulmuştum. Kimi projeler %70 veya %90 destek sağlayabiliyorlar hem geri kalan az miktar ödeme içinde birikimin olmuş olur. Ben kısa dönem 2 aylık proje için Makedonya'da bulunmuştum benim ingilizcem iyiydi o zaman. Fakat yanımda gelen arkadaş çok temel seviyelerdeydi, 2 ay boyunca orada ücretsiz dersler aldı diğer gönüllülerden belli bir seviyeye getirdi dilini, daha sonra da uzun dönem 6 ay Romanya'ya gitti gene EVS için şu an çok rahat yabancı arkadaşlarını İstanbul'da ağırlayıp gezdirebiliyor. Benim önerim de bulabilirsen iyi bir proje en az 6 aylık uzun dönem EVS yapman. Proje seçerkende şuna dikkat etmekte fayda var daha önce uygulanan bir proje ise önceden gidenleri bulup bilgi almakta fayda var. İlk defa başlatılan projelerde kurumlar birbirini pek tanımıyorsa ve yapılacak işin tanımı net değilse problemler çıkabiliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.