< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 9:28:14 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 9:28:14 > |
Hocam yanlisin var onun adi oturum iznidir turkcesi benimde var. Ingilizcesi session fln degil residence tir.
|
Mesajlarin bir kismini okudum, tesekkürler böyle ilgili cevap verdiginiz icin :)
Bir ara ben de norvec'te calismak istiyordum ancak "dil" sarti vardi, bir de ab üyesi disinda cok zor. suan isvicre'de yazilim mühendisi olarak calisiyorum. Isvicre'nin refah seviyesi de cok yüksek. Maaslar yüksek tabi hayatta pahali. Karsilastirma yapmak ne kadar mantikli bilmiyorum ama kesin avantaj olarak iklimi diyebilirim :) Almanya'nin güneyinde kaldigi icin kuzey ülkeleri kadar soguk olmuyor, hele yasadigim yerde kar yagsa bile fazla yerde kalmiyor. Diger özellikler zaten anlattigin ülkelerle ayni (kurallara uyulmasi, yalan söylenmemesi, refah seviyesi vs). Bazen diyorlar ya "bati bizi kiskaniyor" diye. Bu adamlar köylerinden dahi cikmamis hic bir seyin farkinda olmayan kendilerini dünyanin merkezine koymus insanlar. Kiskaniyor dedikleri batinin sartlari 10 kat daha iyi türkiye sartlarindan. Tabi her avrupa ülkesi icin gecerli degil elbette ama türkiye'de yasadigim stresi baska hic bir yerde yasamadim (hong kong haric ki o da avrupa degil). Bir ara ülkeme dönme ve orada savunma sanayisi üzerine calisma planlarim vardi ancak aralik ayindaki ziyaretimde bir kere daha anladim ki ben o ülkede yasayamam. Kural, saygi kavramlari yok insanlarda. En kücük seyde adam öldürülebilen bir ülke olmus, insanlar sabirsiz, esnafi dolandirici, sürekli bir kaos icerisinde.. Tabi orada yasayinca belki farkina varmiyorsunuzdur, ancak bir süre uzaklasinca ya da uzaktan bakinca inanin insan cok sasiriyor acaba nasil böyle yasanabilir diye ki ben hayatimin büyük bölümünü türkiye'de gecirmis biriyim. |
Merhaba,
Tabii, memnuniyetle cevaplayayim sorularinizi Evet. Finlandiya'da calisiyorum. 8 yila yakin suredir ayni iste ve ayni ulkedeyim. Negatif degil ama bazen can sIkIcI olarak tanimlayabilecegim durumlar: Insanlar kurallara bazen cok fazla bagli oluyor. Ornek vermek gerekirse; diyelim ki otobus 16:15'de kalkacak ve siz de tam saat 16:15'e dondugunde otobusun kapisinin tam onune geldiniz ve kapi aniden kapandi. Soforo isaret de etseniz o kapiyi acacak sofor cok nadir cikiyor. Kisaca soylenen ve konan kural neyse ona bazen cok fazla harfiyen uyuluyor ve cogu zaman hic esneklik gosterilmiyor. Is ortaminda da bazen direktorler veya mudurler bir konuda bu nasil yapilmasi diye sorabiliyor. Aslinda o konuda kendilerini karar vermesi veya dusunmesi gerekirken. Ama bu durum kulturel aslinda. Cunku cocukluktan itibaren her ne konumda olurlarsa olsunlar baskalarinin da goruslerini alarak kollektif olarak karar almak seklinde yetistiriliyorlar. Tum Kuzey Ulkeleri Mayis sonundan Eylul basina kadar suren zamanda neredeyse hic gece olmuyor. En cok alacakaranlik yani los oluyor. Acikcasi ben hic sorun yasamadim bu konuda. Zira perdeleri degistirmek cok kolay. Bizdeki gibi kornis kullanilmiyor. Dolayisiyla kalin perde takmak hic problem degil. Gonderimde de belirttigim gibi Finliler de dahil tum Kuzey Ulkelerinde nufusun buyuk cogunlugu (%90-95) oraninda cok iyi duzeyde Ingilizce konusur. Cunku Ingilizce egitimi ilkokul 3. sinifta basliyor ve televizyonda yayinlanan yabanci dizi ve filmler hep Ingilizce olarak yayinlaniyor yani dublaj yapilmiyor. Dolayisiyla simdiye dek ne sosyal olarak, ne hastanede, ne doktorda ne devlet dairesinde iletisim sorunu yasamadim. Ayrica, aksanlari da oldukca nettir. Junior'dan Senior'a kadar her kademe icin isler var. Hangisine basvuru yapmak istediginize bagli olarak sure degisir. Soyle diyeyim Turkiye'de sadece 2-3 deneyimi olup hemen giden cok arkadas gordum/tanidim. Dolayisi ile cok uzun yillara gerek yok. Onemli olan ehil olmak ve biraz da tecrube. Araba almak kolay ve duruma gore mantikli da olabilir mantiksiz da. Trafik mesela cok rahat ve hafif. Kimse kimseye hemen korna calmiyor ya da trafik kurallarini sakiz cigner gibi cignemiyor. Toplumu tasima sistemi en ucra koseleri bile kapsiyor. Yani gitmek isteyebileceginiz heryere cok rahat toplu tasima ile gidebilirsiniz. Nufus az oldugu icin otobusler cok kalabalik olmuyor. Cogu zaman da oturacak yer de bulunuyor. Cocuklu aile icin de soyle bir ornek vereyim: Puset ile otobusun orta kapisindan biniliyor ve puseti olan kisiler herhangi bir sekilde bilet veya ucret odemesi gerekmiyor. Puset ile binenlere tamamen ucretsiz. Ayrica otoboslerin orta kismi pusetlerin konmasi icin ozel ve genis bir olana sahip Calistigim icin standart bir gunum ev ve is arasinda geciyor. Is disinda da cocuklar ve aile. H.sonunda da genelde cocuklari cesitli cocuk parklarina goturuyoruz. Ama genel olarak soyle diyeyim: Finliler kultur olarak disarda takilmayi cok severler. Her aksam (sadece h.sonu ya da cumalari degil) disarda yemek yiyen, barlarda takilan pekcok kisi gorebilirsiniz. Gece hayati haraketlidir. Pekcok bar, klup vs vardir. Onun disinda hemen hemen her turlu spor aktivitesini (ozellikle de kis sporlari) yapabileceginiz salonlar, mekanlar vardir. Her yerleskeye cok yakin acik veya kapali yuzme havuzlari ve gym salonlari bulunur standart olarak. Kisaca her turlu istege, ihtiyaca gore etkinlikler (Konserler, spor vs. vs.) bulmak, katilmak ve yapmak mumkun. Gunluk calisma saati 7.5 saattir (yarim saat oglen paydosu dusuldugu icin), hafatlik olarak da 37.5 saattir. Yillik 5 hafta izin hakki vardir. Ucretsiz mesai istegi hicbir zaman olmadi olmaz da. Cunku kanuni olarak yasak ve insanlar da sirketler de kanuna uyuyorlar. Eger ekstra mesai istenirse ya ekstra mesai olarak odenir ya da ekstra saat olarak hesabiniza islenir. Mesela 7.5 saat ekstra mesai yaptigsaniz 1 tam gun izin hakki kazanbilirsiniz eger ekstra mesai olarak odenmeyecek ise. Ama yazilimcilar icin her zaman icin ekstra mesai ucreti odenir. Sokaklarda dilence birkac belli nokta haric asla goremezsiniz. Finliler hicbir zaman dilencilik yapmaz. Cunku Fin devleti gercek bir sosyal devlet oldugu icin bu insanlari sokaga atmaz. Onlara duzenli olarak issizlik parasi oder. Cok ucuz ve sadece bu insanlara kiralanan yerler organize eder. Bu nedenle dilencilik yapanlar genelde bazi multeci gruplaridir ama dedigim gibi cok az ve sadece belli noktalardadir. Insanlarin gelirleri cok yuksek oldugu icin yasam standartlari da yuksektir. Ayni zamanda egitim seviyesi ve kalitesi cok iyi oldugu icin de kulturel olarak da ust seviyelerdedir. Asgari maas diye bir kavram yok ama yapilan ise gore biraz dusuk maas alma durumu var. Ancak soyle diyeyim Burger King'de kasiyerlik bile yapsaniz ayin sonunu rahat getirir ve kiranizi da rahat odersiniz. Istanbul'da uzun yillar yasamis biri olarak bana cok zor gelmedi sahsen. Zira isinma sistemi genel olarak cok iyi. Soguklugu sadece disarida yururken hissediyorsunuz. Ancak, bu iklim sartlarina uygun pekcok kaliteli giysi, mont vs mevcut. Dolayisi ile oyle cok soguk hissettirmiyor insana. Zaten son 4-5 senedir de adam gibi kis olmadi. Komik sekilde Istanbul'a daha cok kar yagdi buraya gore Ama tabii bunlarin hepsi kisinin kendisine bagli. Kimi insan cok sicak sever. Kimi icin sicak da soguk da cok fark etmez. Genel olarak Kuzey Ulkeleri pek dindar degildir ve ateist sayisi da Dunya ortalamisinin uzerindedir. Insanlar birbirlerinin inanclarina saygi gosterirler. Hatta cogu zaman da sormazlar hangi dindensin vs diye. |
Selamlar,
Rica ederim. Amacim bu konulari ciddi dusunlere yardimci olabilmek, fikir verebilmekti. Garip ve anlamsiz yorum yazanlari dikkate almiyorum zaten. Dolayisiyla sorun yok. :-) Sorularini cevaplamaya calisayim: 1- ERP sektoru cok genis degil. Daha cok Fince bilen personel araniyor arandigi zaman. 2- Yas ile ilgili hic sIkIntI olmuyor. Mesela ben buraya 36 yasinda geldim ve ise alinma surecinde de yas hicbir zaman sorun olmadi. Hatta sormadilar bile. En cok onem verdikleri, kisinin o isi yapip yapamayacagi. Yoksa yas vs'ye hic bakmiyorlar. 3- Java dili oldukca populer. Hem backend hem de frontend developers araniyor Java'ya hakim. Onun disinda Python, Go, nodejs, C/C++ da diger populer diller. Kisacasi eger Java konusunda tecrubeli isen ya da tecrube kazanirsan is bulma sansin cok yuksek. Zira Java hem mobil gelistirmede hem de diger pekcok seyde de kullaniliyor. monster.fi uzerinde "Software Engineer, Software Developer, Java Developer" vs seklinde aratirsan piyasanin ne tipte yazilimci profili aradigi konusunda daha detayli bilgiye de sahip olabilirsin. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 11 Ocak 2019; 13:26:42 > < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 13:2:18 > |
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 13:48:19 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seyfi84 -- 12 Ocak 2019; 12:47:14 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|