Şimdi Ara

Zaman izafi midir yoksa mesele katedilen mesafe ya da bu mesafeyi katedenin boyutları mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Zaman izafi midir yoksa mesele katedilen mesafe ya da bu mesafeyi katedenin boyutları mıdır?
    Karanlık bir ortamda bir muma elimizi yaklaştırdığımızda duvarda kocaman bir el gölgesi oluşur. Gölge de biz ne yaparsak onu yapar. Biz iki parmağımızı araları 5 cm. mesafe olacak şekilde açalım. Duvardaki gölgesinde ise iki parmak arası 50cm olsun.
    İki parmağımızı birbirine değdirelim ,böylece parmaklarımız 5 cm.lik mesafeyi 0,1 sn.de kattetmiş olsun. Aynı şey duvardaki gölgede de oldu ama bir farkla duvardaki parmaklarımızın gölgesinde parmaklar arası mesafe 50 cm olmasına rağmen biz parmaklarımızı kapattığımızda gölgedeki parmaklarımız da kapandı. Yani gölgedeki parmaklarımız 0,1 sn.de gerçek parmaklarımızdan 10 kat daha fazla mesafe kattetti. Yani 10 kat daha hızlı hareket etti. (yol=hız x zaman) (x=v.t)
    Şimdi biraz teorik ; gölgedeki parmaklarımızın arası mesafenin 30.000 km olacak şekilde bir duvara yansıtabildiğimizi düşünelim o zaman parmağımızı kapattığımızda gölgedeki parmaklar yine 0,1 sn.de 30.000 km yani saniyede 300.000 km yol kattetmiş olacak ve ışık hızını geçmiş olacak.
    Yani o gölge boyutlarında bir yaratık olsa (mesela melekler) kendi dünyasında (boyutunda) bizim gibi normal hareket etmesine rağmen biz onu ışık hızında hareket ediyormuş olarak algılayacağız ve göremeyeceğiz ya da aynı an da bir kaç yerde göreceğiz.(görme olayının ışık hızında gerçekleşmesinden)
    Kuranda meleklerin 50.000 yıl süren bir günde hareket ettikleri yazılıdır. Yani meleğe göre 1 gün bize göre 50.000 yıl. Yani melek o kadar büyüktür (eğer melek 1 adımda marstan dünyaya geçebiliyorsa katettiği mesafe hakkaten çok fazladır.) ve hızlıdır ki bizim 50.000 yıl da aldığımız yolu 1 günde alır.
    Bir diğer örnek ise son zamanlarda meşhur olan devasa ışık ve sinevizyon gösterileri olabilir. Kameraya çekilmiş sıradan bir görüntüyü dünyanın en büyük binalarına yansıtarak sinevizyon gösterisi yaptığımızı düşünelim. Aynı görüntü cep telefonunda da olsun. Telefonda 1 sn de hangi görüntü oluşuyorsa dev sinevizyonda da aynı görüntü oluşacaktır doğal olarak. Ama telefonda 1 sn. de 5 cm lik mesafeyi kateden figür dev sinevizyonda belki 5000 cm. mesafe katedecektir ama aynı sürede yani daha hızlı hareket edecektir ya da biz onu öyle göreceğiz. Oy sa o figür hızlı hareket ettiğinin farkında değildir kendince . Çünkü o normal telefondaki görüntüdeki gibi hareket ediyor. Ama biz onu hızlı algılıyoruz sinevizyonda.
    Örnekten de anlaşılacağı üzere boyutlar büyüdükçe yaşanan zaman algısı da değişmekte. Yine öyle büyük bir yaratık (melek) olduğunu farz edelim, gözünün çapı dünya ile ay arasındaki (400.000 km)mesafe büyüklüğünde olsun. Bu yaratık her gözünü kırptığında dünya ile ay arası mesafe kateder göz kapakları. Ve bu 1 sn bile sürmez kendi boyutunda. Ama bizim için bu mesafeyi katettmek haftalarca sürer. İşte buradan anlaşılıyor ki zaman varlığın boyutuna göre farklı anlaşılıyor. Ya da büyük boyutlu yaratıkların katettiği mesafelerin de büyük oluşu hatta hızlarının örneklerde ki gibi çok fazla olmasının (kendileri açısından normal olsa da )zamanın kısalmasına sebep olduğu düşünülebilir (t=x/v Yani hız büyüdükçe zaman kısalır) Allah ise sonsuz büyüklük olduğundan onun için geçen bir an bizim için sonsuz zamandır. Bir başka değişle Allah zamana bağlı değildir çünkü sonsuz büyüklüktedir.
    Kısacası zamanın izafiliği zamana maruz kalanın boyutuyla (veya katettiği mesafeyle) açıklanabilir mi ?

• melek konularına girmeden cevaplayacak olursam, dediğiniz gibi bu yöntemle ışık hızı aşılmış olunabilir. hatta aynı şekilde güçlü bir feneri bulutlara doğru yansıtıp çok hızlı bir şekilde hareket ettirdiğimizde ışığın bulut üzerindeki hareketi ışıktan hızlı olacaktır ancak bu ve benzeri yöntemlerle mesaj iletilemez bu da teorinin çürütülemediğini gösterir
  • Evet konulardan biri ışık hızının geçilebilmesi diğer konu da zamanın izafiliği bu konuda deneyle yapılan herhangibir delil var mı bu izafiyeti doğrulayan.Yerçekimi ile alakalı bişey duymuştum yere uzak uçan uçaktaki pilotun saati yerdeki saatten milyarda bir daha geri olduğu gibi doğrumudur yeterlimidir.
  • Gözü mars kadar olan yaratık olamaz o kadar kütle kendi içine çöker. Boyutu devasa oldu diyelim, bir melek var elini salladığında ışık hızını geçmesi gibi birşey söz konusu olamaz. Bir maddenin ışık hızına ulaşabilmesi için sonsuz enerji gerekir yani mümkün değil ha diyelim ulaştı, bu sefer de madde enerjiye dönüşecek olduğundan meleğin eli en hızlı noktasından başlayarak önce milyonlarca kilometre uzar sonra da kaybolur. Yani her noktadan çürüyor bu mevzu, dini iddiaların bilimsel tutarlılığı olsaydı, amerikan bilimler, avrupa bilimler akademisi üyesi bilim adamlarının %90 ından fazlası ateist olmazdı.
  • sorgusual S kullanıcısına yanıt
    doğrudur birçok kez kanıtlandı
  • __BadblooD__ kullanıcısına yanıt
    Ben zaten maddeden bahsetmedim golgeler goruntuler meleklerden bahsettim maksat Allahın varlığı ateizm falan da değildi zaten.Zamanın izafiliği mevzusu ışık hızı falandı.Allahın varlığı %100 ispat edilemez edilse imansız kalmazdı.İman için kendin dahil kimseyi kandırmaman kendine yapılmasını istemediğin şeyi kimseye yapmaman kimse görmeden ve kimseye söylemeden iyilik yapman lazım.Tabi aklınıda kullanman en kucuk hucrelerine kadar kadını erkeğe erkeği kadına göre yaratan tasarımcıyı tesadufe terk etmemen lazım neyse.izafiyeti ispat eden başka örnekler varmı.maddi varlık olarak mesela 50 metre boyunda canlı olsa onun için de zamanın bize göre farklı işleyeceğini dusunuyorum.sineviyon orneğinde bunu da anlatmak istedim aslında

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sorgusual

Ben zaten maddeden bahsetmedim golgeler goruntuler meleklerden bahsettim maksat Allahın varlığı ateizm falan da değildi zaten.Zamanın izafiliği mevzusu ışık hızı falandı.Allahın varlığı %100 ispat edilemez edilse imansız kalmazdı.İman için kendin dahil kimseyi kandırmaman kendine yapılmasını istemediğin şeyi kimseye yapmaman kimse görmeden ve kimseye söylemeden iyilik yapman lazım.Tabi aklınıda kullanman en kucuk hucrelerine kadar kadını erkeğe erkeği kadına göre yaratan tasarımcıyı tesadufe terk etmemen lazım neyse.izafiyeti ispat eden başka örnekler varmı.maddi varlık olarak mesela 50 metre boyunda canlı olsa onun için de zamanın bize göre farklı işleyeceğini dusunuyorum.sineviyon orneğinde bunu da anlatmak istedim aslında

Gölge dediğin şey, opak bir cismin fotonların soğurulduğu kimisinin yansıtıldığı cismin, kaynakla arasında durması olayı, tamamen enerjiyle alakalı bir durum. Melek diye birşeyin adam akıllı tanımı veya kanıtı da yok zaten işine gelen değiştiriyor. Genel göreliliğin bugüne kadarki tüm önermeleri deney ve gözlemler ile doğrulanmıştır. 50 metre boyundaki arkadaş kısa mesafeleri kolay katedebilir ama zaman kavramı ışık hızına yakın hızlara ulaşmadığı sürece 2 metre boyundakilerle değişiklik göstermez. Ayrıca bütün beyin hücrelerinin kullanılmasını son derece öneriyorum. Eğer evrenin kendisi bize bir deterministik yapıda olmadığını ve kuantum mekaniklerinden sonra aslında evrenin kendisinin kaos içerisinde ve bir amacı olmadığını söylüyorsa, evrenin kendisi tesadüfe terk etmeni söylüyorsa bir başka deyişle, kendi inandığın yerine gerçeği seçmen asıl beyin hücrelerini aktif kullanman anlamına gelir. Dini biryere çekmek istemiyorum daha fazla mevzuyu ama ''Allah ise sonsuz büyüklük olduğundan onun için geçen bir an bizim için sonsuz zamandır. Bir başka değişle Allah zamana bağlı değildir çünkü sonsuz büyüklüktedir. '' bu cümleden sonra ister istemez çekiliyor o yöne.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben kuçukken bile zamanın daha yavaş aktığına inanıyorum hatta hatırlıyorum tabi bu benim deneyim ispatı yok şimdi ise daha çabuk geçtiğini duşunuyorum ama neyse.mevzu başka konulara kaydı ama şunu tam anlamadım evren tamamen kaos demek amacı yok demek kulak duymak için,göz görmek için,mide yemekler için yapılmadı demek hiçbir organın amacı yok demek olur bu çok zorlama bi kabul olmaz mı.Bir arkeolog kazı yaparken kaşık bulsa burda bir medeniyet varmış der.Niye çunku tasarım var.Bu rüzgar yağmur tesadüf olmuş kaşık olmuş medeniyet yapan falan yok demez derse onu kimse kaale almaz komik duruma duser ard niyetlidir zorlama kabul vardır ancak denir.canlılarda kaşık kadar bile tasarım yok diyosan lafım yok.Hele hele dişi-erkek meselesi izaha çok muhtaç.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Işık hızını biliyoruz. Güneş'in ışınları Dünyamıza 8 dk'da ulaşabilirken Neptün'e 4 saatte ulaşıyor. Güneş aniden yok olsa biz Dünya'dan bunu 8 dk sonra görüyoruz. O zaman Güneş'e gitsek veya o mesafeden Dünya'ya baksak Dünya birden yok olsa biz bunu 8 dk sonra mı görecektik? Eğer öyleyse bu mesafeden Neptün'e bir şey olsa aniden yok olsa biz bunu 4 saat sonra göreceğiz değil mi? Şimdi asıl soruya gelelim. Neptün'ün ortalama yörünge hızını baz alırsak 4 saatte 78192 km yol yapıyor bu gezegen. Aniden bu gezegen yok olsa veya 2ye bölünse veya ortası delinse yani başına bir şey gelse biz bunu olduğu andan 4 saat sonra gördüğümüzden 78192 km bir açısal fark oluyor olayın olduğu andan itibaren. Burası garip değil mi olayı olduğu yerden 78192 km uzakta görmek? Daha ekstrem bir şey desek mesela Neptün'den Merkür'e baksak Merkür'ün başına bu gelse bu fark daha da büyük olacaktı? Onu da düz 4 saat diye hesapladım 689328 km'lik fark çıktı. Olay olduğu yerden 689328 km uzaklıkta görünüyor. Burası çok tuhaf işte. Bir de teleskopla baksak oraya nasıl olurdu gerçi teleskopsuz zaten göremeyiz ama zaten bu mesafelerde gözlem yapabilmek de teleskopsuz görebilmek kadar fantastik. Esas mesele ne olurdu durum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 3 Eylül 2014; 0:49:56 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Bu gölge oyununda ,olayı ışık hızını geçmek olarak görmek yanlış olur.

Bu şunun gibi birşey,

diyelim elimde ucundan su akan bir hortum var, hortumu bir A noktasına tutuyorum, sonra hızla başka bir B noktasına kaydırıyorum.
    şimdi A noktasına ulaşan su kütlesi ,B ye ulaşmıyor ,B ye ulaşan başka bir su kütlesi. Yani A den B ye hareket eden bir su molekülü yok.

Aynı şey fener kullanılarakta düşünülebilir. A dan B ye hareket eden bir foton yok.
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    evet zaten neptüne baktığımızda aslında orada göründüğü yerde değildir o sırada yörüngede daha ilerde bir yerdedir
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

evet zaten neptüne baktığımızda aslında orada göründüğü yerde değildir o sırada yörüngede daha ilerde bir yerdedir

Çok enteresan bir ilüzyon ama.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    daha entersanı eğer neptüne doğru ışık hızına yakın hızlarda gidebilseydik neptünün yörüngesinde ve kendi etrafında hareketinin hızlandığını görürdük. sanki bir filmi hızlı oynatır gibi
  • quote:

daha entersanı eğer neptüne doğru ışık hızına yakın hızlarda gidebilseydik neptünün yörüngesinde ve kendi etrafında hareketinin hızlandığını görürdük. sanki bir filmi hızlı oynatır gibi

Ve bu hızlanma olayı sadece biz oraya varana kadar bu süre içinde geçerli olur, Neptün'ün 4 saat geriden takip eden görüntüsüyle asıl konumu arasında bir senkronizasyon olur bu sebeple bu hızlanmayı görürüz diyebilir miyiz? Aklıma başka bir mantıklı açıklama gelmedi.

evet neptünün yanına geldiğimizde artık neptünün gerçek yerinin neresi olduğunu da görürüz hızımız da azaldığı için hızlı görüntü akışı normal haline döner.
    bu sebeple uzayda teleskopla gördüğümüz birçok görüntü için hangi olay hangisinden önce oluyor hangisi sonra gerçekleşiyor gibi neden sonuç ilişkilerinde net bir şey söylemek çok zor... ilginç
  • Verdiğiniz örnekler hakkaten çok ilginç en ilginci de neptüne ışık hızına yakın hızla giderken görüntünün hızlıya alınmış hali gibi izleriz mevzusu.Ben ilk mesajda gölge örneğinde esas anlatmak istediğim ışık hızlarına yaklaşmadan ya da geçmeden bile en ufak bir boyut büyümesinde bile zaman algısının değiştiğini göstermeye çalışmaktı.Ben halen boyutların zaman algısını etkilediğini ve küçük çocukların bile bize göre farklı algıladıklarına inanıyorum.
    Mesela küçük bi televizyonla dev ekran televizyonu yanyana koysak ve aynı kanalı açsak büyük olan tv deki görüntüler bize daha hızlı hareket ediyomuş gibi gelir.Zaten de öyle çünkü birisinde yapılan hareketin mesafesi diğerine göre çok daha fazla ama süre aynı demekki daha hızlı biri diğerine göre.
  • sorgusual S kullanıcısına yanıt
    ben sizin demek istediğinizi anladım. siz tv büyük olduğu için bir görüntünün ekranın bir yerinden diğerine ulaşma hızından bahsediyorsunuz. ama burada görüntü ekranın her yerine aynı anda bir merkezden ulaştırılıyorsa bunun hiçbir anlamı yok. gerçi ekranlar genelde düşey olarak taranıyor ve buna hertz deniyor yani normal bir tv saniyede 60 kez düşey olarak taranıyor. bu durumda çok çok büyük bir ekran olduğunu düşünürsek ve çok uzaklardan bu tv yi izlediğimizde izlediğimiz şeyden hiçbirşey anlamazdık çünkü ekranın düşey olarak taranması yaklaşık bikaç dakikayı bulurdu bu sırada arkadan diğer ekran karesi daha görüntü tam taranmadan gelmiş olacaktı kısacası tüm görüntüler birbirine girerdi
  • quote:

ben sizin demek istediğinizi anladım. siz tv büyük olduğu için bir görüntünün ekranın bir yerinden diğerine ulaşma hızından bahsediyorsunuz. ama burada görüntü ekranın her yerine aynı anda bir merkezden ulaştırılıyorsa bunun hiçbir anlamı yok. gerçi ekranlar genelde düşey olarak taranıyor ve buna hertz deniyor yani normal bir tv saniyede 60 kez düşey olarak taranıyor. bu durumda çok çok büyük bir ekran olduğunu düşünürsek ve çok uzaklardan bu tv yi izlediğimizde izlediğimiz şeyden hiçbirşey anlamazdık çünkü ekranın düşey olarak taranması yaklaşık bikaç dakikayı bulurdu bu sırada arkadan diğer ekran karesi daha görüntü tam taranmadan gelmiş olacaktı kısacası tüm görüntüler birbirine girerdi

hocam goruntulerin birbirine binmesini biraz daha aciklayabilir misiniz?
    aklim pek yatmadi da

• isvicresiz bilim adami kullanıcısına yanıt
    tv çok büyük olduğu için ekran taraması üstten başladığı zaman en aşağı gelmesi bayağ zaman alacaktır. bu sırada daha ekran tam taranmadan üstten bir sonraki tarama gelecek bu sebeple görüntülerin karmaşık bir hal alacağını düşünüyorum
  • quote:

tv çok büyük olduğu için ekran taraması üstten başladığı zaman en aşağı gelmesi bayağ zaman alacaktır. bu sırada daha ekran tam taranmadan üstten bir sonraki tarama gelecek bu sebeple görüntülerin karmaşık bir hal alacağını düşünüyorum

hocam onu anlamıştım da uzaktan izlersek karışır kısmına takılmıştım.
    eğer tarama nokta nokta değil de düşey(veya yatay) şekildeyse yakın sayılabilecek yerden de yine görüntü karışırdı diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.