Şimdi Ara

Zaman yolculuğu - paralel evrenler bir bakarmısınız ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu yazıda zaman yolculuğunun aslında zamanda yapılan bir yolculukdan çok paralel evrenler arası bir yolculuk olduğunu düşünmeme sebep olan düşüncelerimi paylaşacağım.
    Bir kağıda kağıdı 3 eşit parçaya bölecek şekilde çizgiler cizelim. İlk parça 1500 yılını belirtsin. İkinci parça 2014 yılı yani şuanı belirtsin ve son parçada 3055 yılını belirtsin ve gelecek bölümüne bir zaman kapısı çizelim bu kapıdan geçerek başka zamanlara geçiş yapabildiğimizi varsayalım.
    Gelecekteki dünyada yeterince dünya kaynağı bulunmasın ve bunu bir sayı ile belirtelim 1. Şimdiki dünyada kaynak sayısının idare eder seviyede olduğunu düşünelim bir sayı verirsek 4. Son olarak geçmişteki dünyamızın kaynak bakımından zengin olduğunu düşünelim bir sayı verirsek 8.
    Şimdi gelecekteki adamımız geçmişe gidip kaynak almak istiyor. Zaman kapısını kullanarak geçmişe gidip bir kaynak alıp geleceğe döndüğünü düşünelim. Geçmişteki kaynak 8 – 1 = 7 oldu yani kaynak azaldı bu nedenle şimdiki zamandaki kaynakta 3 – 1 = 2 olur yani gene azalır ve buna bağlı olarak da gelecekteki kaynak sayısı (eskiden 1 idi kaynak çaldıktan sonra 2 olması gerekirken) 2 – 1 = 1 oldu. Gelecekteki kaynak sayısında bir değişiklik gözlemlenmedi bu da geçmişde de bir değişiklik olmadığını gösterir çünkü eğer geçmişte bir değişiklik olsaydı. Gelecekdeki kaynak sayısı 1 den farklı olurdu.
    Şimdi olayları tersten düşünürsek gelecekte kaynak sayısında azalma olmadıysa geçmişde de olmamıştır ancak bildiğimiz üzere gelecekteki adamımız geçmişe gidip kaynak almıştı buna rağmen geçmişteki kaynak sayısı değişmedi. Peki ama neden ?
    Sorumuzun olası cevaplarından biri zaman yolculuğunun aslında zamandaki bir yolculuktan çok paralel evrenler arasından uygun olanına yapılmış bir yolculuktur. Bu sonuca ulaşan büyükbaba paradoksu da bulunmaktadır. Bu paradoksda da geçmişe gidip dedesini öldüren biri kendisinide yok etmiş sayılır ama eğer kendini yok etmiş ise bu cinayeti nasıl işler burda da olası cevaplardan biri paralel evrenler arası yolculuktur.
    Sonuç olarak zamanda yapılacak bir yolculuk sizi aynı evrendeki 1500 yılına götürmez. Sizi o anda 1500 yılını yaşayan bir paralel evrene götürür.
    Olaylara başka bir açıdan daha bakarsak olayın biraz daha değiştğini görürüz. Büyükbaba paradoksunu tekrar ele alırsak, bu paradoksa getirebileceğimiz bir başka açıklama ise belirsizlik kuramı ile sağlanabilir. Belirsizlik kuramına göre bir gözlemci bir parçacığın hem konumunu hemde momentumunu aynı anda ölçemez. Bunun büyükbaba paradoskuyla olan ilişkisi ise şudur , eğer geçmişe gidip atanızı öldürürseniz o anda sonsuz paralel evrenler arasından atanızın ölmediği ve sizin dünyaya gelebileceğiniz bir evrene ait olursunuz kısaca ait olduğunuz evren değişir.
    Bu da geçmişte yapılacak olan değişikliklerin geleceği kesin olarak etkilemeyeceğini gösterir ya geçmiş farklı bir evrendedir yada gelecek farklı bir evrene dönüşecektir.
    Bunu kaynak ile ilgili olan duruma göre uyarlarsak gelecekten gelen adamımız geçmişe gidip kaynak aldığında gelecek kaynağın azaldığı farklı bir evren olur. Geri döndüğünde kaynak sayısı eşit kalcağından o evrendeki geçmiş zamanın kaynakları da değişmez ama gelecekteki adamımız aslında zaman yolculuğundan önceki evrende değildir bu da zaman yolculuğu sırasında evrenlerin değiştiğinin bir göstergesidir.

Okuduğunuz için teşekkürler bana buradaki yanlışlıklar veya gözünüze çarpan mantıksızlıklardan bahsedebilir misiniz?

bu arada bu konularda pek bir bilgim yok daha yeni yeni araştırıyorum

• Düşünce güzel ama geçmiş şekillenmiş yaşanmışlıklar olduğu için ama gelecek yaşanmadı yani insan iradesile şekilleniyor. Yani geçmişe gidilebilinir belki ama gelecege asla çünkü yaşam şekillenmedi :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Creative BLack

Düşünce güzel ama geçmiş şekillenmiş yaşanmışlıklar olduğu için ama gelecek yaşanmadı yani insan iradesile şekilleniyor. Yani geçmişe gidilebilinir belki ama gelecege asla çünkü yaşam şekillenmedi :)

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Burada birşeyi belirtmek istiyorum. En başta bir adam gelecekten geçmişe gidip kaynak alıyor ve kendi zamanına geri dönüyor. Yani ordaki gelceğe dönüşün anlamı yaşanmış bir zaman olan kendi zamanına dönüş anlamında kullanılmıştır. Gelecek kelimesinin kullanım nedeni ise Şimdi yani 2014 yılına göre gelecek olması biraz anlam kargaşası oluyor gerçi benim hatam bir dipnot eklemek lazım yada daha doğru bir tanım kullanabilirdim tabi

• kaya123321 K kullanıcısına yanıt
    şöyle ki sadece yaşadığın zaman vardır daha doğrusu sadece onu bilebilirsin. belirsizlikle dede paradoksunun alakasını anlamadım. kuantum tüm olasılıkları inceler, fizik ise olanı olan bilindiği için kesindir ancak gelecek olasılıklar dahilinde şekil alır. bunun için dede paradoksuna gerek yok sanırım orada başka bir şey söylemeye çalıştınız(ve dolanıklıkla ama ben anlayamadım). siz bildiğiniz mantık-fikir-fizik-matematikle gördüğünüz ve bildiğiniz şeyleri açıklarsınız yani elimizdeki evreni. yani paralel evrene giderseniz bambaşka bir şeyle karşılaşabilirsiniz. ayrıca paralel evren insanların düşüncesi yani bunun olup olamayacağına dair kanıt yok. bence paralel evren yok şöyle ki bilimin ilerlediğini biliyoruz ve gelecekte de ilerleyecek gibi. biz bulamadıysak gelecekte biri de bulamaz mı? ee gelecekten biri gelmediğine göre bulamamış 2 olasılık 1-geçmişe gidilemez 2-bulamadan tüm insanlar öldü. her neyse söylediğiniz bir şey hoşuma gitti bir evrene gittiğinizde o evrendeki her şeyi değiştirmiş olursunuz en ufak hareketiniz bile. bu da şu demektir ki o evren sizin geçmişinizdir ancak ileride sizin evreniniz olmayacaktır. kaynak mantığını da kendi evrene bakışınızla açıklıyorsunuz ve bu bakışta geçmişe yolculuk yok ancak evrenler arası geçiş varsa(geçmiş-gelecek) belki bir çözüm vardır ve bu size şimdiki düşüncenizin aksine çok mantıklı gelir. o zaman da neden böyle düşündüğünüzü anlayamazsınız aynı bir rüyada uyanmış. söylediklerimde paralel evrenler konusunda yanlışlıklar olabilir kendi fikirlerimi yazdım abartılacak bir bilimsel kanıtım yok açıkçası bu konuda herhangi bir kişinin de olduğunu düşünmüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: kaya123321

quote:

Düşünce güzel ama geçmiş şekillenmiş yaşanmışlıklar olduğu için ama gelecek yaşanmadı yani insan iradesile şekilleniyor. Yani geçmişe gidilebilinir belki ama gelecege asla çünkü yaşam şekillenmedi :)

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Burada birşeyi belirtmek istiyorum. En başta bir adam gelecekten geçmişe gidip kaynak alıyor ve kendi zamanına geri dönüyor. Yani ordaki gelceğe dönüşün anlamı yaşanmış bir zaman olan kendi zamanına dönüş anlamında kullanılmıştır. Gelecek kelimesinin kullanım nedeni ise Şimdi yani 2014 yılına göre gelecek olması biraz anlam kargaşası oluyor gerçi benim hatam bir dipnot eklemek lazım yada daha doğru bir tanım kullanabilirdim tabi

olayları kişilere göre yani gözlemcilere göre değerlendirin adam geçmişe gidip kaynak aldı peki aynı anda diğer 2 evren ne yapıyor? yani geçmiş ve gelecek? en basit açıklaması dediğiniz gibi paralel evrenler ama belki de diğerleri için zaman ve mekan yoktur sadece yaşayan için vardır ve o bunları yaşarken zaman ona göre normal işlerken diğerlerine göre de normal işliyordur yani adam geçmişe giderken ve gelirken belki hiç bir şey yaşanmıyordur belki de her şey anında yaşanıyordur belki de bunlar birbiri ile kesişmezler yani sen sadece uzay-zaman değiştirirsin yani zaman tüm evrenleri kapsamaz. her evren kendi içerisinde incelenir ama bence olaylar sadece zaman yolcusu için vardır.

• quote:

geçmişe gidilemez aksine geleceğe gidilebilir zaten kara deliklerde yaşanabilse aslında geleceğe gitmiş oluyorsun ama geçmişe gitmek mantık olarak imkansız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Connor-

quote:

geçmişe gidilemez aksine geleceğe gidilebilir zaten kara deliklerde yaşanabilse aslında geleceğe gitmiş oluyorsun ama geçmişe gitmek mantık olarak imkansız

Gelecekte hazırlanmış bir zaman yokki zaman şu anda yaşanıyor içinde yaşadıgımız boyutta :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Gelecekte hazırlanmış bir zaman yokki zaman şu anda yaşanıyor içinde yaşadıgımız boyutta :)

Uzay zaman dediğimiz olay bizi daha hızlı yaşatıyor bu da bizi aslında geleceğe gitmemize neden olmuş sayıyor yada yapıyor karışık bir mesele . sen kara delik civarında 1 hafta yaşarsan dünyada 1 yıl yaşamış oluyorsun bir oranı var buda çekime göre değişir tabi hocam

• quote:

quote:

quote:

quote:

Uzay zaman dediğimiz olay bizi daha hızlı yaşatıyor bu da bizi aslında geleceğe gitmemize neden olmuş sayıyor yada yapıyor karışık bir mesele . sen kara delik civarında 1 hafta yaşarsan dünyada 1 yıl yaşamış oluyorsun bir oranı var buda çekime göre değişir tabi hocam

Bi kara delik ortaya çıkarmak gerek o zaman ama bizide kaparsa ölürüz çünkü sündürerek yutuyor :)

• quote:

Ben tam tersini dusunuyorum. gelecege gidilebilir ama gecmise gidilemez.cunku zaman makinesi denen aletler muhtemelen isik hizina yaklastikca zamanin yavaslamasindan yararlanacaktir.
    isik hizi da tek yonludur(- yonde isik hizina ulasamazsiniz, hizininz minimum 0 dir) o yuzden zamanda sadece ileri gidilebilir.
    ama gecmise gidemesek de izleyebilecegimizi dusunuyorum. en basitinden aya dev bir ayna koysak bile birazcik gerisini izleyebiliriz. ama daha da gelistiremeyiz cunku bunu yapmak icin isik hizini gecmemiz gerekir ki o da fizige aykiri (ben her ne kadar asilabilecegini dusunsem de)

• quote:

Orijinalden alıntı: isvicresiz bilim adami

quote:

Ben tam tersini dusunuyorum. gelecege gidilebilir ama gecmise gidilemez.cunku zaman makinesi denen aletler muhtemelen isik hizina yaklastikca zamanin yavaslamasindan yararlanacaktir.
    isik hizi da tek yonludur(- yonde isik hizina ulasamazsiniz, hizininz minimum 0 dir) o yuzden zamanda sadece ileri gidilebilir.
    ama gecmise gidemesek de izleyebilecegimizi dusunuyorum. en basitinden aya dev bir ayna koysak bile birazcik gerisini izleyebiliriz. ama daha da gelistiremeyiz cunku bunu yapmak icin isik hizini gecmemiz gerekir ki o da fizige aykiri (ben her ne kadar asilabilecegini dusunsem de)

açıkçası bence de geleceğe gitme olayı biraz daha mantığa yakın. Karadeliklerin yakınında çekim kuvveti sebebiyle zamanın daha yavaş aktığını okumuştum yukarıda Connor nickli arkadaş da bahsetmiş orandan zaten. Bunun sayesinde yapılabilir tabi buna geleceğe gitmekten çok zamanı hızlandırmak denir beliki ama sonuç olarak geleçeğe gitmiş olursun .

• 11. Boyuta bak Youtube da videolu anlatma da mevcut her şeyin teorisinin içinde bir konu

• Yani kısaca çıkarılacak sonuç şu mudur : Zamanda geçmişe yolculuk yapıp herhangi bir değişiklik yaparsak o evreni çökertiriz ve tekrar geri dönmek istediğimizde başka evrene döneriz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Yani kısaca çıkarılacak sonuç şu mudur : Zamanda geçmişe yolculuk yapıp herhangi bir değişiklik yaparsak o evreni çökertiriz ve tekrar geri dönmek istediğimizde başka evrene döneriz?

BENCE biraz daha farkli olur. senin gittigin evren paralel evrendir. yani sen yeni sekmede gecmise gitmis gibi olursun. orada kaldigin surece senin etkilerinin sonucunu gorursun ama gercege dondugunde aslinda hic biri olmamistir. bir nevi lucid ruya.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.