< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Zatürre Oldum, Korkuyorum: Bilmeniz Gerekenler
Zatürre, akciğerlerin hava keseciklerinin iltihaplanmasıyla oluşan ciddi bir enfeksiyondur. Bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmaların neden olduğu bu durum, herkesi etkileyebilir, ancak yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygındır.
Zatürre Belirtileri
- Ateş
- Öksürük (balgamlı veya balgamsız)
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Hızlı kalp atışı
- Titreme
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
Zatürre Teşhisi
Zatürre teşhisi için doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracak, fizik muayene yapacak ve muhtemelen bir göğüs röntgeni isteyecektir. Bazı durumlarda, daha fazla bilgi edinmek için kan testleri veya balgam kültürü de gerekebilir.
Zatürre Tedavisi
Zatürre tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel zatürre genellikle antibiyotiklerle tedavi edilirken, viral zatürre genellikle semptomatik tedaviyi içerir.
Zatürre Komplikasyonları
Zatürre ciddi bir durum olabileceğinden, tedavi edilmezse aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım komplikasyonlara yol açabilir:
- Plevrit (akciğerleri kaplayan zarda iltihaplanma)
- Ampiyem (akciğerlerde irin birikmesi)
- Sepsis (vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepkisi)
- Solunum yetmezliği
Zatürre Önlenmesi
Zatürreyi önlemeye yardımcı olacak birkaç önlem vardır:
- Grip aşısı ve zatürre aşısı yaptırmak
- Ellerini sık sık yıkamak
- Hastaları ziyaret etmekten kaçınmak
- Sigara içmekten kaçınmak
- Sağlıklı bir diyet yemek ve düzenli egzersiz yapmak
Zatürre Geçirenlerin Yorumları
Zatürre geçiren birçok kişi, nefes darlığı, halsizlik ve göğüs ağrısı gibi semptomlar yaşadıklarını bildirmektedir. Bazıları ayrıca ateş, öksürük ve baş ağrısı gibi belirtiler de yaşayabilir.
Zatürre ciddi bir durumdur, bu nedenle herhangi bir semptom yaşarsan derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, komplikasyon riskini azaltabilir ve daha hızlı iyileşmeyi sağlayabilir.