Şimdi Ara

Zazaca Kürtçe Değil midir? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
1
Favori
11.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hüso58

quote:

Orijinalden alıntı: jokerwill

bana bak 20 yasinda degilim oyle genc falanda deme

Kaç yaşında olursan ol , daha bebeksin.

sende benden betersin
  • Zaza ca nın Kürtçe olup olmadığı bence pek önemli değil. Veya Azeri
    cenin Türkçe olup olmadığı. Esasen şuan kullanmakta olduğunuz dil insanlığın her bir bölgede birbrinden etkilenip geliştirdiği ve insanlığın ortak mirası olduğudur.

Siz istediğiniz kadar kullandığınız dili ayrıştırmaya çalışın:) Ne yazık Sümer den , Akad dan , Hitit ten vs vs den kurtulamazsınız. Zira kullandığınız her birharf her bir kelime bir şekilde onlardan alıntıdır. Bu bağlamda farklılıklar zengilik, kendinin farklı olduğunu düşünmek fakirliktir. Lütfen her bir dilin ortak kullanımlarına bakın. Veya yazı diyelim birinin icadı ; herkes kullanmıyor mu?

Kültürel farklılıkları(zenginliğimizi) koruyalım ama birbirimize zarar vermeden. Öteki dediğiniz zaten kendinizsiniz yani insan. Hayvanlar dahi kendi ırkdaşalarına bu kadar kem gözle bakmaz. Bu insanlığın kendine has salaklığıdır:) ( Özür dilerim) Siz kendinizi farklılaştırmaya çalışsanız da nerdeyse %100 benzersiniz.

saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Massaimassai -- 30 Temmuz 2010; 3:59:15 >

• Yapmayın arkadaşlar ayrımcılıga gerek yok bende zazayım ancak Türküm en başta ve gurur duyuorum bununla birçok kişinin istedigini bizi ayırmak ve bunu çok güzel yapıyorlar kanmayın biz bu ülkeyi kardeş gibi omuz omuza kurtarmadıkmı zamanında niye bu ayrım şimdi olsa yine kurtarmayacakmıyız bu ülkeyi omuz omuza sorarım....
  • quote:

Orijinalden alıntı: Luzifer
    quote:

Orijinalden alıntı: shadow006
    Zazaların Kürt olmadığının söylenmesi birilerini niye deliye çeviriyor sorulması gereken sorulardan biriside bu. İki iki daha nasıl dörtse Zazalarda Kürt değildir.
    Kürtlerin Türk olmadığı niye sizi deliye çeviriyor ?

Forumda Kürtler Türktür diye yazdığım bir tek mesajımı göster önce özür diler, sonrada tüm yazdıklarımı silerim. İspatlamazsan sen aynısını yapabilirmisin?.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tenekekutu

quote:

Orijinalden alıntı: masum koylu

quote:

Dersimliler Osmanlıya da Cumhuriyete de isyan etti mi etti.Her devlet kendine isyan eden topluluğu bastırmaya çalışır mı çalışır.Ayrıca Dersimlilerin isyan etmediği ülkede kalmamış.Biraz da kendilerine dönüp sorsunlar biz neden alayına isyan ediyoruz diye.Başka devletin altında yaşıyorsan biraz fedakarlık yapacaksın.
    Konuda ise Zaza lık ile Kürtlüğün alakası yoktur.Birbirlerinden dil olarak etkilenmiş olabilirler normaldir.Her Zaza Alevi değildir.Her Zaza veya Kürt de ayrılıkçı değildir.Her sakallının hacı olmadığı gibi.

Günümüz dünyası asimile dünyası değildir.Dersimlilere de Kürtlere de demokratik hak verilmeli bu hakkını kullanmayıp şiddete başvuranlarında kellesi alınmalı.

isyan felan etmedi dersim özerk bir bölgeydi araştırmadan yorum yapmamanı öneririm.

İsyan etmedi hiç demek,birde araştırmamı önermiş.İlginç deyip geçmek lazım.

bir forumdan alıntı tamda demek istedigim seyler

''dersim de olan ayaklanma değil direniştir. olayı başlatan dersimli ağalar değil devlettir. ayaklanma olması için ilk hareketin dersimden gelmesi lazım...
    dersim belki 1000 yıldır anadolu da hüküm süren hiçbir iktidarca tamamen kontrol altına alınmamıştı yani gayrı-resmi özerk bir yerdi. cumhuriyet yönetimi oraya hakim olmak istemiş ve müdahale etmiştir.

necip fazıl kısakürek in konu hakkında düşüncelerini okuyun yine o dönemde komutan olan bir nurcunun hatıraları var. okuyun
    toptan yok edilmemiş olsalar bile hem sürgün edilmişler hemde mağaralarda vey evlerinde suçsuz günahsız insanlar yok edilmiştir.
    fransız kırşkırtması ise iftiradır yine herşeyi dışarıya bağlayan bir zihniyetin hedef şaşırtmacasıdır. ''

• quote:

quote:

quote:

quote:

bana bak 20 yasinda degilim oyle genc falanda deme

Kaç yaşında olursan ol , daha bebeksin.

sende benden betersin

Kabul ediyorsun yani bebek olduğunu.

yooooo senin benden kat kat beter oldugunu kabul ediyorum

ayrica bu laf dalasina ben son veriyorum sana diger boyle tartismalarda basarilar

• Kürt de zaza da değilim ama anladığım kadarıyla, kürtler de zazalar da farsi(irani) bir kavim. Araların da benzerlikler de farklılıklar da var zannedersem. Ama Soner Yalçın çok fena saçmalamış. Çünkü, zaza demek, tunceli ve alevi demek değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ice Cube

Ben bir Dersim Zaza'sıyım (kendimi kategorize etmekten nefret ediyorum ama işte) Benim atalarımın dilinin Kürtçe yada Türkçe alaşımlı bir dil olması ,onlardan etkilenmesi bana batmıyorsa bazılarına (dikkat edin bazıları dedim) niye batıyor onu anlamış değilim. Zazaca açıktır ki ikisindende bağımsız bir dildir. Kürtçe ile yakınlığı vardır,çoğu kelime birbirine çok benzer fakat bu onu Kürtçenin bir lehçesi yapmaz. Biz bırakın Kürtçeyi , Şafii Zazaların Zazacasını bile anlamıyoruz ki onlarda Dersim Zazacasını anlamıyorlar (gerçi ben bile atalarımın dilini bilmiyorum,bana ne oluyorsa!) Bu sebeple aslında Zazacaya ''Dersimce '' denilirmiş eskiden.Herşey asimile olunca oda olmuş tabii ,Dersim isminin birilerine batması gibi ve tarihin tozlu sayfalarına karış(tırıl)mış olması gibi..

Zazaca Kürtçeden etkilenmiş olabilir, bu beni mutlu eder, Türkçeden etkilenmiş olabilir buda beni mutlu eder, bir başka herhangi dildende etkilenmiş olabilir , ne kadar fazla dilden etkilenmişse beni o denli mutlu eder.. Her ayrı bir kültür ayrı bir dünyevi güzelliktir..Benim açımdan tek bir kültüre takılıp kalmak felakettir. Bakmayın yazımın başında ben Zazayım dediğime..Zazalıkta beni umurumda dğeildir, asli olan şey insaniyettir.Asıl asil insanda kanına,tenine falanına fistanına takılmayıpta ''BEN SADECE İNSANIM ULAN'' diyebilendir..Yaramız yok(şahsen benim) .Türk'te benim kardeşimdir, Kürt'te benim kardeşimdir.. Zoruna gideninde borusuna gitsin ,ben daha ne diyeyim.

Önemli olan insan olmak ..

• quote:

Orijinalden alıntı: Manwë

quote:

Ben bir Dersim Zaza'sıyım (kendimi kategorize etmekten nefret ediyorum ama işte) Benim atalarımın dilinin Kürtçe yada Türkçe alaşımlı bir dil olması ,onlardan etkilenmesi bana batmıyorsa bazılarına (dikkat edin bazıları dedim) niye batıyor onu anlamış değilim. Zazaca açıktır ki ikisindende bağımsız bir dildir. Kürtçe ile yakınlığı vardır,çoğu kelime birbirine çok benzer fakat bu onu Kürtçenin bir lehçesi yapmaz. Biz bırakın Kürtçeyi , Şafii Zazaların Zazacasını bile anlamıyoruz ki onlarda Dersim Zazacasını anlamıyorlar (gerçi ben bile atalarımın dilini bilmiyorum,bana ne oluyorsa!) Bu sebeple aslında Zazacaya ''Dersimce '' denilirmiş eskiden.Herşey asimile olunca oda olmuş tabii ,Dersim isminin birilerine batması gibi ve tarihin tozlu sayfalarına karış(tırıl)mış olması gibi..

Zazaca Kürtçeden etkilenmiş olabilir, bu beni mutlu eder, Türkçeden etkilenmiş olabilir buda beni mutlu eder, bir başka herhangi dildende etkilenmiş olabilir , ne kadar fazla dilden etkilenmişse beni o denli mutlu eder.. Her ayrı bir kültür ayrı bir dünyevi güzelliktir..Benim açımdan tek bir kültüre takılıp kalmak felakettir. Bakmayın yazımın başında ben Zazayım dediğime..Zazalıkta beni umurumda dğeildir, asli olan şey insaniyettir.Asıl asil insanda kanına,tenine falanına fistanına takılmayıpta ''BEN SADECE İNSANIM ULAN'' diyebilendir..Yaramız yok(şahsen benim) .Türk'te benim kardeşimdir, Kürt'te benim kardeşimdir.. Zoruna gideninde borusuna gitsin ,ben daha ne diyeyim.

Önemli olan insan olmak ..

• Bir Dersim sevdalısı olarak çok hoşuma gitti :)
    gerçekler acıdır ama bu acı yürekteyse sonu ölüm bile olabilir
  • quote:

Zazaca'nın Kürtçe olmadığını iddia etmek ve bunu tartışmak niye bir yerlerine batmak kökenli olarak algılanıyor?
    Niye bu agresiflik?
    Yoksa Zazaların Kürt olmadıklarının ortaya çıkacağı korkusu mudur agresifliğin nedeni?
    "Bunca yıldır yanılmışmıyız uleyn!" diyerek içyüzleşme kaygısı mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Zazaca'nın Kürtçe olmadığını iddia etmek ve bunu tartışmak niye bir yerlerine batmak kökenli olarak algılanıyor?
    Niye bu agresiflik?
    Yoksa Zazaların Kürt olmadıklarının ortaya çıkacağı korkusu mudur agresifliğin nedeni?

Çünkü biz gayet iyi biliyoruzki sizin gibi Türk ırkçıları için bulunmaz bir nimet kapısı ve nemalanma alanıdır bu olay. Zazacanın hem Kürtçe hemde Türkçe olmadığını söylemem gayette bir yerlerinize batmış görüldüğü gibi. Sizin bu alınganlığınız niye ? Türk değilim Kürtte değilim Zazada değilim.Hiç biri benim umurumdada değil.Hepsinden önce ve sonra bir insanım.Ben bunu diyebiliyorum , peki siz diyebilecekmisiniz ? Hayır diyemezsiniz, desenizde muhalefet olsun diye diyecek olacağınızı sizde bende çok iyi biliyoruz ki ondada inandırıcı olmazsınız.
    Zazaca zaten kürtçe değildir dedim ki şuan bana sorsanız Zazalar zaten Kürt değildir de diyebilirim..Hayır takıldığınız meselenin kaynağını yazımın neresinden bulup çıkarttığınızıda anlamak oldukça güç misal.Ben Zaza kültürünün her iki kesimin hegemonyası altına alınmasından ve kültürlerinin bu potalar altında eritilmesine karşıyım yalnızca.Zazaların üzerinde bir Kürt kültür emperyalizmi olduğu aşikar ve bu oldukça nefret edilesi bir durum ama Zazalar üzerinde Türk kültür emperyalizmi olduğuda aşikar bir yandan buda hiç sevinilesi bir durum değil..Şimdi ben sadece Kürt kültürü baskısı yaşıyor Zazalar deseydim siz gayet memnun olacaktınız bundan ve bana böylesi bir yazı ile gelmeyecektiniz. Sizin (siz derken şahsınızdan bahsediyorum bir başkası üzerine alınmasın )Kürt kelimesinden ne kadar tiksinti duyduğunuzu önceki yazdıklarınızdan zaten görmek güç değil..
    Benim tek derdim şu ki Zazaca yok olmasın ve Zaza kültürünün ırzına geçilmesin. Ne Kürt ırkçıları tarafından nede sizin gibi Türk ırkçıları tarafından bunun yapılmasını tasvip edemem.Aynı şeyide Zazalar yarın öbürlerine yapmasın ama..Ayrıca Zazaların Kürt olduğunu ima ettiğimi nereden çıkarttınız ? Her muhalefet sese Kürt milliyetçiliği yada komünist yaftası yapıştırdığınız için işin içinden çıkmak kolay oluyor sizin için ki bundan olsa gerek..Siz bilinç altınıza yerleştirmişsiniz zaten benim bir Kürtçü olduğumu, ben ne dersem diyeyim bu sizi bağlamayacaktır,yapabileceğim bir şey yok.Yazdıklarımla herkesi memnun edemiyorum ne yazıkki kusura bakmayın. 10 kişi beğenmiş 1i beğenmemiş çokmu dert benim için? Yoo değil.Fakat algı mekanizmaları işlemiyor zannedersem sizde görüldüğü üzere (.Sizinle daha fazla muhattap olmak zannedersem sizin size kendinizi konuşulası biri olduğunuzu zannettirmekten daha fazlasına yaramayacak.

Ve anlamsız tepkinizden anlaşılan şu ki ''evet gayette bir yerlenize batmış''.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ice Cube -- 4 Ağustos 2010; 0:51:31 >

• quote:

Türk değilim Kürtte değilim Zazada değilim.Hiç biri benim umurumdada değil.Hepsinden önce ve sonra bir insanım.Ben bunu diyebiliyorum , peki siz diyebilecekmisiniz ? Hayır diyemezsiniz, desenizde muhalefet olsun diye diyecek olacağınızı sizde bende çok iyi biliyoruz ki ondada inandırıcı olmazsınız.
    Zazaca zaten kürtçe değildir dedim ki şuan bana sorsanız Zazalar zaten Kürt değildir de diyebilirim..Hayır takıldığınız meselenin kaynağını yazımın neresinden bulup çıkarttığınızıda anlamak oldukça güç misal.Ben Zaza kültürünün her iki kesimin hegemonyası altına alınmasından ve kültürlerinin bu potalar altında eritilmesine karşıyım yalnızca.Zazaların üzerinde bir Kürt kültür emperyalizmi olduğu aşikar ve bu oldukça nefret edilesi bir durum ama Zazalar üzerinde Türk kültür emperyalizmi olduğuda aşikar bir yandan buda hiç sevinilesi bir durum değil..Şimdi ben sadece Kürt kültürü baskısı yaşıyor Zazalar deseydim siz gayet memnun olacaktınız bundan ve bana böylesi bir yazı ile gelmeyecektiniz. Sizin (siz derken şahsınızdan bahsediyorum bir başkası üzerine alınmasın )Kürt kelimesinden ne kadar tiksinti duyduğunuzu önceki yazdıklarınızdan zaten görmek güç değil..
    Benim tek derdim şu ki Zazaca yok olmasın ve Zaza kültürünün ırzına geçilmesin. Ne Kürt ırkçıları tarafından nede sizin gibi Türk ırkçıları tarafından bunun yapılmasını tasvip edemem.Aynı şeyide Zazalar yarın öbürlerine yapmasın ama..Ayrıca Zazaların Kürt olduğunu ima ettiğimi nereden çıkarttınız ? Her muhalefet sese Kürt milliyetçiliği yada komünist yaftası yapıştırdığınız için işin içinden çıkmak kolay oluyor sizin için ki bundan olsa gerek..Siz bilinç altınıza yerleştirmişsiniz zaten benim bir Kürtçü olduğumu, ben ne dersem diyeyim bu sizi bağlamayacaktır,yapabileceğim bir şey yok.Yazdıklarımla herkesi memnun edemiyorum ne yazıkki kusura bakmayın. 10 kişi beğenmiş 1i beğenmemiş çokmu dert benim için? Yoo değil.Fakat algı mekanizmaları işlemiyor zannedersem sizde görüldüğü üzere (.Sizinle daha fazla muhattap olmak zannedersem sizin size kendinizi konuşulası biri olduğunuzu zannettirmekten daha fazlasına yaramayacak.

Ve anlamsız tepkinizden anlaşılan şu ki ''evet gayette bir yerlenize batmış''.

Ben tepki göstermedim, sadece sizin gösterdiğiniz tepkinin nedenini sordum ama yanıt vermek yerine etrafından dolaşmak daha kolayınıza gelmiş. Yetmemiş benim bile bilmediğim özelliklerimi de şıp diye bulmuş, hem antikomünist, hem de Türk ırkçısı olduğum saptamalarında da bulunmuşsunuz. Size önerim Ice Cube korku/nefret gettonuzun zincirlerini kırmanızdır. Bu topluma en zararlı olan yapı o çünkü. Dünya güzel ve yaşam çok kısa. O'nu olabildiğince dolu yaşamak en iyisi. Gerisi fasarya...

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Niye bu agresiflik?

Sayın @lehrer35 yazının içeriğine bakın sizin yazdığınıza bakın:) O kadar ön yargılısınız ki "Yoksa Zazaların Kürt olmadıklarının ortaya çıkacağı korkusu mudur agresifliğin nedeni?
    "Bunca yıldır yanılmışmıyız uleyn!" diyerek içyüzleşme kaygısı mı? " şeklinde cevap verme ihtiyacınız hasıl olmuş.

Önyargılarınızı bırakıp yazıyı doğru dürüst okuyunuz. YAzı sahibi önce insanım diyor! Siz ne diyorsunuz?

saygılarımla,

• Sayın @lehrer sizin açınızdan yanıt değerlendirmesi sanırım sizin yazımı beğenip beğenmemenizle alakadar oluyor.Kendimce cevabını yazdım zaten.Yaranız olduğu açık, bunu zaten biliyoruz. Herşeyi anladımda nefret deryalarında boğulan biri olduğumu düşünmenize dair bu düşüncelerinizin altında yatan sebep benim şu mesajımsa siz gerçekten aklınızı kaçırmış olmalısınız..Dediğiniz gibi şıp diye saptamalar yaptım çünkü bunu görmek çok zor değildi.Evet sizi ırkçılıkla itham ettim kendimce ,değilmisiniz yoksa? İtirazınız olsaydı ''hayır değilim'' diyebilirdiniz. Ama sizin deyiminizle siz ''hayır yanlış'' yada ''değilim'' demek yerine yanıt vermeyip etrafından dolaşmayı seçmişsiniz :)) .Değilim diyeblirdiniz ama dememişsiniz?

Dünyanın güzelliğinin farkında olmam bana insan olmanın güzeliklerine dair bahsettiğim mesajımı yazdırdı zaten.Dünyamız güzel,harika bir yer hatta..Ah birde şu kendisinin en asil duygunun insanı olduğuna inananlar olmasa dahada güzel olacak ya işte :)

• quote:

Sayın @lehrer sizin açınızdan yanıt değerlendirmesi sanırım sizin yazımı beğenip beğenmemenizle alakadar oluyor.Kendimce cevabını yazdım zaten.Yaranız olduğu açık, bunu zaten biliyoruz. Herşeyi anladımda nefret deryalarında boğulan biri olduğumu düşünmenize dair bu düşüncelerinizin altında yatan sebep benim şu mesajımsa siz gerçekten aklınızı kaçırmış olmalısınız..Dediğiniz gibi şıp diye saptamalar yaptım çünkü bunu görmek çok zor değildi.Evet sizi ırkçılıkla itham ettim kendimce ,değilmisiniz yoksa? İtirazınız olsaydı ''hayır değilim'' diyebilirdiniz. Ama sizin deyiminizle siz ''hayır yanlış'' yada ''değilim'' demek yerine yanıt vermeyip etrafından dolaşmayı seçmişsiniz :)) .Değilim diyeblirdiniz ama dememişsiniz?

Dünyanın güzelliğinin farkında olmam bana insan olmanın güzeliklerine dair bahsettiğim mesajımı yazdırdı zaten.Dünyamız güzel,harika bir yer hatta..Ah birde şu kendisinin en asil duygunun insanı olduğuna inananlar olmasa dahada güzel olacak ya işte :)

Art niyetsiz yazılarını okumak büyük zevk.Bu ülkeye senin gibi siyasetçiler lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: karagoz90

Bu ülkede sadece kürt, zaza yok kaç çeşit millet var herkes ayrı hak, özgürlük isterse bunun sonu gelmez herkes akıllı olsun yerinde otursun. İnsanım deyip deyip hainlik yapanlardan bıktım artık(lafım buradakilere değil) Burası Türkiye Cumhuriyeti dili belli anayasası belli beğenmeyene yol açık bu ülkenin ekmeğini yiyip bu ülkeye ihanet edenler elbet bir gün cezasını bulacaktır buluyorlar da zaten. Amerika nasıl ki dün saddamı kullanıp bugün zehirleyip öldürdüyse bugün kullandığı kürtleri amaçları doğrultusunda yarın zehirleyip öldürecektir. Eğer bu ihanet böyle giderse bu ülke Faşist bir yönetim doğuracaktır. O zaman ihanetçiler için kaçış yeri olmayacaktır. Evet ben de öncede insancıldım, hoş görülüydüm fakat şimdi gördüm ki bunlar 5 para etmez değerler çünkü karşındakiler insan değil. Onun için şu anda tek kurtuluşun Faşist bir yönetimden geçtiğine inanmaktayım.

İlk olarak bu ülkede herkese eşit hak ve hürriyetten bahsediyorsak her kim kendisine haksızlık yapıldığını veya özgürlüğünün elinden alındığını düşünüyorsa bunu devlete beyan ederek temin veya anayasal güvenceye alınmasını taleb etme hakkı vardır(Bir başkasının hak ve/veya hürriyetini engellememek şartıyla).Daha cumhuriyetin ne olduğunu bilemyen kimseler bide akıl hocalığı yapmakta.

İkincisi bu ülkede anayasa 4 kez tamamen değiştirilmiştir.Ara değişimleri hiç saymıyorum.Her beğenmeyen ülkeyi terk etseydi halimiz ne olurdu?

Üçüncüsü bir ülkede vatandaşlar devler için olmaz,devlet vatandaşlar için var olur.Belli bir toplumun birlik ve dayanışmasıyla tek bir bireyin altından kalkamayacağı görev ve sorumlulukları yerine getirmek için vardır.Üstelik öyle bir anlatıyorsun ki vatandaşı dilenci yerine sokuyorsun.Herkes kendi emeğinin karşılığını almakta.

Dördüncüsü sen başka ülkelere kafa patlatacağına oturda kendi ülkendeki ABDnin faşizm nasıl kendi çıkarları için yöenetiğini düşün.Akımın öncülerini nasıl tasmasından tutulduğunu,nerelere saldırttığını düşün.

Son olarak Çİn nin uygurlara yaptığını zulme karşı bir oluyorsunuz.Bölge ekonomik yönden fakir bırakılarak çinlilerin yoğun olduğu bölegelere göçe zorlanarak hem kültürel asimile amaçlanmakta hem de ekonomik bakımdan bölgeyi güçsüzleştirmek amaçlanmıtır.Aynısı Türkiye de yapıldı ve durum ordada.Üstelik faşizan tavirlarla gerilim arttırılmakta ve sözde vatanseverlerinde aynı şeyi istedikleri görülmekte.Sonuçta faşizmin ne kadar bencil olduğunu bir kez daha gördük.Bende TEK YOLun DEVRİM olduğunu biliyorum.

• Yani Zazaların Kürt olup olmaması Kürt hareketine ne kazandıracak da bu konuda diretiyorlar anlamadım? Sanırım bu biraz erken milliyetçilik sendromu (cumhuriyet kurulduğunda Türklerde de hayli mevcuttu)
    neyse yani anayasal Türklük kavramı savunulabilir ve bu öyle uçuk bir şey değil yani bunu böyle faşizan olarak göstermeyin, ama tabiki Türkiye'deki herhangi bir halkın taleplerini yok saymak özgürlüklerini kısıtlamak ve asimilasyon faşizmdir. Ama bulmuşunuz burada şeker gibi kemalistleri gene de adamlara saldırıyorsunuz yahu ben ne Kemalistler gördüm (zaten yoktular:D)

Ha Zazaca Kürtçe midir bence değildir ama bir insan ne olarak görüyorsa kendisini odur bu biraz bana Kazakça (veya başka bir Türkî dil)/Türkçe meselesini hatırlatıyor ikisi de artık tamamen farklı diller ama Türk milliyetçileri onları Türkçenin lehçeleri kabul eder.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: masum koylu

quote:

Dersimliler Osmanlıya da Cumhuriyete de isyan etti mi etti.Her devlet kendine isyan eden topluluğu bastırmaya çalışır mı çalışır.Ayrıca Dersimlilerin isyan etmediği ülkede kalmamış.Biraz da kendilerine dönüp sorsunlar biz neden alayına isyan ediyoruz diye.Başka devletin altında yaşıyorsan biraz fedakarlık yapacaksın.
    Konuda ise Zaza lık ile Kürtlüğün alakası yoktur.Birbirlerinden dil olarak etkilenmiş olabilirler normaldir.Her Zaza Alevi değildir.Her Zaza veya Kürt de ayrılıkçı değildir.Her sakallının hacı olmadığı gibi.

Günümüz dünyası asimile dünyası değildir.Dersimlilere de Kürtlere de demokratik hak verilmeli bu hakkını kullanmayıp şiddete başvuranlarında kellesi alınmalı.

isyan felan etmedi dersim özerk bir bölgeydi araştırmadan yorum yapmamanı öneririm.

İsyan etmedi hiç demek,birde araştırmamı önermiş.İlginç deyip geçmek lazım.

Zazaca ile Kürtçe akraba olan ve Zazaca, Kürtçe den etkilenmiş bir dildir doğal olarak.Zaza ile Kürt yan yana gelince anlaşamaz ama ayan olurlar kelimelere.Ben Kürdüm ama Zazaca da biliyorum.Şöyle bir örnek verelim;

Xwendin : Okumak (Kürtçe)
    Wî xwend : O okudu

Wenden : Okumak (Zazaca)
    Ey wend : O okudu

Kürtçe - Zazaca

(Parantezler farsça)

Xwendin - Wenden - okumak
    Xwe - Xo - kendi
    Avetin - Eşten - atmak
    Frandin - Perrnayen - uçurmak
    Xwar(d)in - Werden - yemek
    Mir(d)in - Merden - ölmek
    Anin - Arden - getirmek
    Wenda bun - Vindi biyayen - kaybolmak
    Kenin - Huyayiş - gülmek
    Krin - Harinayen - satın almak
    Niherin - Niyadayene - bakmak
    Kir(d)in - Kerden - yapmak
    Hebun - Estbiyayiş - varolmak
    Ditin - Diyayen - görmek
    Zanin - Zanayiş - bilmek
    Lexistin - Qemiş kerden - kıymak
    Çekirin - Vıraşten - imal etmek
    Vexwarin - Şımıtene - içmek
    Pirsandin - Persnayen - sormak

Özneler;
    K-Z ve Farsça

Ez - Ez - Man
    Tu - Tı - To
    Ew - O/A - U
    Hûn/Wûn - Şıma - Şoma
    Em - Ma - Ma
    Ewan - İna - İnhan

Türkçe bir cümlenin 2 dildeki çevirisi

Türkçe : Ölüme kadar mücadele et.Haklarını savun, insan haklarını unutma ve varoluşuna sahip ol.Eğer böyle olmazsan, benliğin zaten kaybolmuştur..

Kürtçe : Tu serîhilde heta mirinê.Tu mafên xwe bixwaze, tu mafên mirovan qe ji bîr meke û ji hebûna xwe re xwedî bibe.Ko tuê wisa mebe, hebûna te jixwe bûye anda.

Zazaca : Tu saye ke hata merdene.Tu heqanê xo biwaze, tu heqanê insoniye qe xo vira meke u estbiyayişê xo ra wayir bıbe.Eke tu hên mebe, estbiyayişê to xora biyo vindi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ronida -- 7 Ağustos 2010; 17:32:06 >

• Zaza Kürtün dilinden dersim zazanın dilinden anlamaz. Sonra da biz demokratik özerklik istiyoruz derler. Bunu önümüze getirenlerin kesinlikle samimi olmadıklarını biliyorum. Bir kere kürt denen insanlar bile içlerinde zaza, dersim, kürt şeklinde ayrılmış ve öyle algılanmaktadırlar. Bu durumda demokratik özerklik safsatası ile yapılmak istenen bütünü bir yerden zayıflatıp yıkmaktır açıkcası. Bu durumda demokratik özerkliği dillendiren herkes bana göre samimi değildir, ayrımcıdır ve art niyetlidir.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.