Şimdi Ara

Zazaca Kürtçe Değil midir? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
1
Favori
11.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: karagoz90
    Bu ülkede sadece kürt, zaza yok kaç çeşit millet var herkes ayrı hak, özgürlük isterse bunun sonu gelmez herkes akıllı olsun yerinde otursun. İnsanım deyip deyip hainlik yapanlardan bıktım artık(lafım buradakilere değil) Burası Türkiye Cumhuriyeti dili belli anayasası belli beğenmeyene yol açık bu ülkenin ekmeğini yiyip bu ülkeye ihanet edenler elbet bir gün cezasını bulacaktır buluyorlar da zaten. Amerika nasıl ki dün saddamı kullanıp bugün zehirleyip öldürdüyse bugün kullandığı kürtleri amaçları doğrultusunda yarın zehirleyip öldürecektir. Eğer bu ihanet böyle giderse bu ülke Faşist bir yönetim doğuracaktır. O zaman ihanetçiler için kaçış yeri olmayacaktır. Evet ben de öncede insancıldım, hoş görülüydüm fakat şimdi gördüm ki bunlar 5 para etmez değerler çünkü karşındakiler insan değil. Onun için şu anda tek kurtuluşun Faşist bir yönetimden geçtiğine inanmaktayım.

Ben Zazayim.
    Ben Kurdum
    Ben Cerkezim
    Ben Lazim
    Ben Gocmenim

Vs.vs. Bu ulkede yasayan bir suru topluluk var AMA AMA AMA
    En onemlisi Ben Zaza Kokenli TÜRKÜM

Başka ülkelerin oyununa gelmeyin bizi birbirimize dusermeye fırsat vermeyin.

Bu ülke hepimize yeterde artarda yeterli birbirimizin kıymetini bilelim.

Bir çok ülkenin bizim ülkemizde gözü var bu gözler bu ülke var olduğu sürece devam edecektir . Oyuna gelmeyin. Galyana gelmeyin .bir birinizi sevin sayın yanlisla yanlışlık yapmayın cahille cahil olmayın. Doğudaki kardeslerim kusura bakmasın ama bizim dogu kesimi çok cahil onun bunun sözüyle hareket edip hemen galyama geliyorlar bunlar çok yanlış sen ve bu topraklar uzerinda yaşayan her kes Turk cumhuriyetin bir vatandasidir.

Eyer bu ülke Allah korusun bazı güçlerin istediği gibi bölünseydi, düşüncesi bile kötü ama İnanın sizi yani ülkemizi bölmek isteyenler şimdi coktan dogu bölgesine girip ne var ne yok bütün yer altı zenginlikleri uğruna hepimizi linç ederlerdi

Akıllı olun.
    Ben diyarbakirliyim ve zazayim en önemlisi zaza kökenli Türküm. Turklugumle gurur duyuyorum

Atalarımız kurtuluş savaşında canakalede koyün koyuna yatmaktadirlar burda yola çıkarak duşunun akıllı olun dolduruşa gelmeyin yanlışa yanlisla cevap vermeyin pari lolere inanmayın (her parti li aynı ve ya kisiler aynı değil) akıllı olun

Lazı, kurdu, çerkezi, suni si, hanifisi, doğulusu , batılısı, egelisi, akdenizlisi,karadenizlisi hata ülke dısında yetişen hepimiz TURKUz.....

• Konunun tümüne bakıp yorumları okuyamadım. Yorum yapan arkadaşlar belki dile getirmiştir söyleyeceklerimi, artık kusura bakılmasın diyerek bir kaç şey ilave edeyim.

Irk ile etniklik çok karıştırılan bir husus. Irk doğuştan gelen bir özellik olmasına rağmen etniklik, dil, din, gelenek gibi sosyal öğelerle belirlenir. Bilimsel zeminde etnikliğin- etnik kimliğin genetikle, biyolojik ırki niteliklerle ilgisi yoktur. Etnologlar bir ülkede etnik grupları sınıflandırırken iki kriteri baz alırlar. Emik bakış ve etik bakış. Emik bakış, şahsın kendini kim olarak görüp- tanımladığıyla, etik bakış ise, bir grubun bir başka grubu nasıl tanımladığıyla ilgilidir. Bu iki bakış açısını dil noktasında toparlarsam, kişinin anadilinden kaynaklanan kökeni ile etnik kimliği örtüşmeyebilir.

Emik bakışta yani şahsın kendini tanımlamasında ırk yoktur, geçmişten bugüne süregelen sosyal- kültürel ilişkilerin baskınlığı yahut kişi tarafından cezbedici görülenlerin içselleştirilmesi önemlidir. Mesela, Hatay’daki Nusayriler aslen Türkmen olmalarına rağmen kendilerini Arap olarak görürler. Bir arkadaşın Çin hanedanlığıyla ilgili açtığı konudaki gibi aslen Türk olduğu halde kendiliğinden veya dıştan gelen cebri olmayan nedenlerle kendini Çinli kabul edip Çin tarihine mensup olanlar gibi.

Etik bakışta yani bir grubun başka grubu tanımlamasında ise yöntem biraz daha farklı işler. Çok karşılaşılan bir durum olduğu için Lazlardan misal getirelim. Doğu Karadeniz’de yaşayanlar için istisnasız çoğunlukla laz kimliği kullanılır. Oysa Lazlar Doğu Karadeniz bölgesi içinde Rize, Pazar, Arhavi, Hopa gibi yerleşim yerlerinde toplanmıştır lakin bir Trabzonlu veya Samsunlu laz olarak görülür.

Kürt ve Zazalar konusuna gelince her iki bakış açısı burada da görülür. Ülkemizdeki Türk unsuru Zazaları ekseriyetle Kürt kabul eder(etik bakış). Zazaların bir kısmı ise kendilerini Kürt olarak tanımlar(emik bakış) Asli köken olarak ise, Zazalar , (taraflı söylemde bulunurlar zannı ile hareket edebilecekleri dikkate alarak Türkologları bıraktım) Kürdologlar’ın deyişiyle (özellikle tanınmış Kürdolog Minorsky, Sasuni) Horasan, Harezm Türkleriyle ilişkilidir. Yine bu Kürdologlara göre Zazaca da Kürtçe’den farklı bir dildir.

Meselenin en can alıcı noktası olan, niye Türkler ve Kürtler Zazalar’ı Kürt kabul etmek ister veya neden bazı Zazalar kendilerini Kürt görür ve görmek ister, sorularının cevabı ateşe dokunmak olacağından harlamak istemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seymes -- 10 Ağustos 2010; 15:37:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: onlyone

merak ettiğim konular var.
    zazalar şuan trt 6 daki yapılan programda konusulan kürtçeyi anlıyor mu?
    üstteki yazıyı okudum.
    quote:

Bingöl ve Dersim’de halkın yüzde 90’ı, Elazığ’da halkın yüzde 70’i, Diyarbakır’da halkın yüzde 50’si Zazaca konuşurken, bu illerdeki devlet okullarında okutulması hedeflenen “Kürtçe Dersi” ile amaçlanan nedir?

sanki zazalar kürtlere göre çoğunlukta gibi bir izlenime kapıldım.doğru mudur?

Diyarbakırda Zazalar azınlıktadır.Halkın %50 sinin Zazaca konuşacağını hiç zannetmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Malibu21

quote:

Bu ülkede sadece kürt, zaza yok kaç çeşit millet var herkes ayrı hak, özgürlük isterse bunun sonu gelmez herkes akıllı olsun yerinde otursun. İnsanım deyip deyip hainlik yapanlardan bıktım artık(lafım buradakilere değil) Burası Türkiye Cumhuriyeti dili belli anayasası belli beğenmeyene yol açık bu ülkenin ekmeğini yiyip bu ülkeye ihanet edenler elbet bir gün cezasını bulacaktır buluyorlar da zaten. Amerika nasıl ki dün saddamı kullanıp bugün zehirleyip öldürdüyse bugün kullandığı kürtleri amaçları doğrultusunda yarın zehirleyip öldürecektir. Eğer bu ihanet böyle giderse bu ülke Faşist bir yönetim doğuracaktır. O zaman ihanetçiler için kaçış yeri olmayacaktır. Evet ben de öncede insancıldım, hoş görülüydüm fakat şimdi gördüm ki bunlar 5 para etmez değerler çünkü karşındakiler insan değil. Onun için şu anda tek kurtuluşun Faşist bir yönetimden geçtiğine inanmaktayım.

Ben Zazayim.
    Ben Kurdum
    Ben Cerkezim
    Ben Lazim
    Ben Gocmenim

Bir çok ülkenin bizim ülkemizde gözü var bu gözler bu ülke var olduğu sürece devam edecektir . Oyuna gelmeyin. Galyana gelmeyin .bir birinizi sevin sayın yanlisla yanlışlık yapmayın cahille cahil olmayın. Doğudaki kardeslerim kusura bakmasın ama bizim dogu kesimi çok cahil onun bunun sözüyle hareket edip hemen galyama geliyorlar bunlar çok yanlış sen ve bu topraklar uzerinda yaşayan her kes Turk cumhuriyetin bir vatandasidir.

Eyer bu ülke Allah korusun bazı güçlerin istediği gibi bölünseydi, düşüncesi bile kötü ama İnanın sizi yani ülkemizi bölmek isteyenler şimdi coktan dogu bölgesine girip ne var ne yok bütün yer altı zenginlikleri uğruna hepimizi linç ederlerdi

Akıllı olun.
    Ben diyarbakirliyim ve zazayim en önemlisi zaza kökenli Türküm. Turklugumle gurur duyuyorum

Atalarımız kurtuluş savaşında canakalede koyün koyuna yatmaktadirlar burda yola çıkarak duşunun akıllı olun dolduruşa gelmeyin yanlışa yanlisla cevap vermeyin pari lolere inanmayın (her parti li aynı ve ya kisiler aynı değil) akıllı olun

Lazı, kurdu, çerkezi, suni si, hanifisi, doğulusu , batılısı, egelisi, akdenizlisi,karadenizlisi hata ülke dısında yetişen hepimiz TURKUz.....

Ben Dersimliyim Kesinlike Kürt veya Türk değiliz.Dilimiz ayrı Türk olsak dilimiz Türkçe Kürt olsak dilimiz Kürtçe olurdu.Kültürde çok farklı..Sen Böyle Türküm dediçe zaten dilimiz unutuluyo dahada unutulacak.

Zazaların kurduğu devletlerde kesinlikle Kürt ve Türk olduğu belirtilmez dilbilimciler ve tarihçilerde Zazaların ayrı bir ırk olduğunu kabul eder ama üzgünüm dostum sen asimile olmussun. bence cok iyi arastir. Zazaların kurdugu devletler ve imparatorluklar

1-)Büweyhi Zaza İmparatorluğu (932-1062): Abbasi halifesini yenmiş sınırlarını, Anadoludan Hint okyanusuna dek geliştirmişlerdi.

2-) Bevandi Zaza Devleti (M.S.665-1349): Bu devlet 384 yıl ayakta kaldı. Hazar denizinin güneyinde kurulmuştu. ... See More...

3-) Ziyari Zaza devleti (927-1090): Tabaristan ve Gurgunda kuruldu. 163 yıl ayakta kaldı.

4-) Kengari Zaza Devleti (916-1090): Azerbaycan ve Kuzeybatı İranda Hüküm sürdü.

5-) Kakuyi Zaza devleti (1008-1119):

6-) Badh Zaza Krallığı (983-1085->1847): Bu krallık tarihi sosyal eşitlikçi kahraman olan Babekin ailesidir. Büyüyüp gelişince Merwani Devleti olarak anılmaya başlandı

7-) Zend Zaza Devleti: Daha önce Horosanın Deh Pari bölgesine sürülen klanlarından Zendler beklenmedik bir biçimde devletlerini kurdular. Eyyubiler ve Büweyhiler kadar gelişip büyüdüler.Bu devleti Kerim Han (1750-1779) kurmuştu. Başkenti Şiraz olarak ilan etti.

8-) Part imparatorlugu

9-) Sasani imparatorlugu

10-) Deylaman - Deylamistan

Diğer önemli...Zaza Alevi Hanedanlıkları: Gilan, Ruyan, Cestani ve Şebinkani’lerdir

• quote:

Orijinalden alıntı: DevoN

quote:

Orijinalden alıntı: onlyone

merak ettiğim konular var.
    zazalar şuan trt 6 daki yapılan programda konusulan kürtçeyi anlıyor mu?
    üstteki yazıyı okudum.
    quote:

Bingöl ve Dersim’de halkın yüzde 90’ı, Elazığ’da halkın yüzde 70’i, Diyarbakır’da halkın yüzde 50’si Zazaca konuşurken, bu illerdeki devlet okullarında okutulması hedeflenen “Kürtçe Dersi” ile amaçlanan nedir?

sanki zazalar kürtlere göre çoğunlukta gibi bir izlenime kapıldım.doğru mudur?

Diyarbakırda Zazalar azınlıktadır.Halkın %50 sinin Zazaca konuşacağını hiç zannetmiyorum.

Zazaca Kurdi dilinin bir alt sekmesi diyebiliriz.Fakat zazalar buna hep karşı çıkmıştır.Kendileri ülkemizde gelişen demokrasiyle bağımsız hale büründürmüşlerdir.D.bakır'da %90 kürtçe konusuluyor.Zazaca %4 %5 diye biliyorum.Dersim de sıkça görülür.Zaten farklılıklarımız zenginliklerimizdir.Arkadaşlar biraz ırk olayına girmiş , biz bir bütünüz ve bu bütünün parçaları ayrı ayrı incelemek saçma olur.Ve zazaca gerçekten çok güzel bir dil ve şarkıları dinlenmeye değer cinsten.Elgajiya en güzellerindenir , Mikail Aslan söylüyorsa tabi ki onun parçasıdır

• quote:

Orijinalden alıntı: ßLacKLioN

quote:

quote:

Ben Zazayim.
    Ben Kurdum
    Ben Cerkezim
    Ben Lazim
    Ben Gocmenim

Akıllı olun.

Ben Dersimliyim Kesinlike Kürt veya Türk değiliz.Dilimiz ayrı Türk olsak dilimiz Türkçe Kürt olsak dilimiz Kürtçe olurdu.Kültürde çok farklı..Sen Böyle Türküm dediçe zaten dilimiz unutuluyo dahada unutulacak.

Zazaların kurduğu devletlerde kesinlikle Kürt ve Türk olduğu belirtilmez dilbilimciler ve tarihçilerde Zazaların ayrı bir ırk olduğunu kabul eder ama üzgünüm dostum sen asimile olmussun. bence cok iyi arastir. Zazaların kurdugu devletler ve imparatorluklar

1-)Büweyhi Zaza İmparatorluğu (932-1062): Abbasi halifesini yenmiş sınırlarını, Anadoludan Hint okyanusuna dek geliştirmişlerdi.

2-) Bevandi Zaza Devleti (M.S.665-1349): Bu devlet 384 yıl ayakta kaldı. Hazar denizinin güneyinde kurulmuştu. ... See More...

3-) Ziyari Zaza devleti (927-1090): Tabaristan ve Gurgunda kuruldu. 163 yıl ayakta kaldı.

4-) Kengari Zaza Devleti (916-1090): Azerbaycan ve Kuzeybatı İranda Hüküm sürdü.

6-) Badh Zaza Krallığı (983-1085->1847): Bu krallık tarihi sosyal eşitlikçi kahraman olan Babekin ailesidir. Büyüyüp gelişince Merwani Devleti olarak anılmaya başlandı

7-) Zend Zaza Devleti: Daha önce Horosanın Deh Pari bölgesine sürülen klanlarından Zendler beklenmedik bir biçimde devletlerini kurdular. Eyyubiler ve Büweyhiler kadar gelişip büyüdüler.Bu devleti Kerim Han (1750-1779) kurmuştu. Başkenti Şiraz olarak ilan etti.

8-) Part imparatorlugu

9-) Sasani imparatorlugu

Diğer önemli...Zaza Alevi Hanedanlıkları: Gilan, Ruyan, Cestani ve Şebinkani�lerdir

Dostum Zaza demişsin ama bunlar İranlı

Gilaniler, Cestaniler ve anladığım kadarıyla Zazalar zaten İranidir. Ortak ülke iddiasında olsaydınız sesimi çıkarmazdım. İlk altı madde tartışmaya açık olsa dahi, kapı gibi bir Zend, Part, Sasani hanedanlığı vardır elbette tarihte. İranzemin olarak adlandırılabilecek coğrafyada kurulup, hüküm sürüp, yıkılmış devletler bunlar. Ancak bunları Zaza yahut Kürt özeline indirgemek, dünya Türk'tür kafasındaki adamın iddialarından farksız olacaktır. Adı üstünde 'Part' (Fars yani) imparatorluğu, nasıl Zaza devleti olur Hele hele koskoca Sasani imparatorluğu... Yapmayın arkadaşlar, kimseye bir şeyler ispat etmek zorunda değilsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: mehmetmetingülcan

zazalar ile kürtler pek anlaşamaz (hem konuşma olarak hem de diğer türlü) ve kızdırırsanız biz zazayız kürt değiliz derler
    ancak batıda zazayım diyenle kürdüm diyeni ayırt etmeniz zordur uzun süre gözlemlemiş olmanız ve içlerinde yaşamanız veya arkadaşlık yapmanız lazımdır. zaza ile mi arkadaşlık kurmak istersin kürt ile mi derseniz herkes herkesle bir şekilde arkadaşlık kurabilmeli
    sonuçta herkesi Allah(c.c) yarattı. yaradılanı hoş gör yaradandan ötürü anlayışına sahip gelenekten geliyorum.
    ancak kendi fikrim zazalar ile kürtler farklı,
    şimdi bunu açmak gerekirse birincisi dil olarak çoğunlukla anlaşamazlar,
    iki taraf aynı lehçe ile konuşursa anlaşabilirler yoksa anlaşamazlar,
    ikincisi fikir olarak anlaşamazlar
    benim gözlemlerime göre tanıdığım zazalar devlete daha sıkı bağlı ve ayrılıkçı fikirlere sahip değildiler,
    ama tanıdığım kürtler devlete daha zayıf bağlı ve daha ayrılıkçı fikirlere sahipti ancak şiddet yanlısı değillerdi,
    ancak her yerde durum farklı olabilir yani bir k,şi nerede yaşarsa yaşasın devlete bağlı veya aykırı olabilir bunu unutmamak gerekir
    bu herkesin kendi görüşü batıda olup hizbuttahrirci olan da var

tr.wikipedia.org
    Zazalar - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Zazalar
    sitesinde birtakım bilgiler var doğru bilgiler de var yanlış bilgiler de ama baya şey yazılmış

SÖYLEDİKLERİNDE DOĞRULUK PAYI OLDUKÇA FAZLA. sasanilerin hükümdarlarının zaza olduğu zaza ismininde ordan geldiği söylenir. sasanilerin peygamber efendimizin mektubunu yırttıkları için zaza ve kürtlerin bir daha hüküm süremeyeckeri rivayet edilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PalabıyıkRocky -- 25 Nisan 2011; 10:32:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yazat

quote:

Orijinalden alıntı: ßLacKLioN

quote:

quote:

Ben Zazayim.
    Ben Kurdum
    Ben Cerkezim
    Ben Lazim
    Ben Gocmenim

Akıllı olun.

8-) Part imparatorlugu

9-) Sasani imparatorlugu

Diğer önemli...Zaza Alevi Hanedanlıkları: Gilan, Ruyan, Cestani ve Şebinkani�lerdir

Dostum Zaza demişsin ama bunlar İranlı

Gilaniler, Cestaniler ve anladığım kadarıyla Zazalar zaten İranidir. Ortak ülke iddiasında olsaydınız sesimi çıkarmazdım. İlk altı madde tartışmaya açık olsa dahi, kapı gibi bir Zend, Part, Sasani hanedanlığı vardır elbette tarihte. İranzemin olarak adlandırılabilecek coğrafyada kurulup, hüküm sürüp, yıkılmış devletler bunlar. Ancak bunları Zaza yahut Kürt özeline indirgemek, dünya Türk'tür kafasındaki adamın iddialarından farksız olacaktır. Adı üstünde 'Part' (Fars yani) imparatorluğu, nasıl Zaza devleti olur Hele hele koskoca Sasani imparatorluğu... Yapmayın arkadaşlar, kimseye bir şeyler ispat etmek zorunda değilsiniz.

sen dillerinin ne olduğunu araştırmamıssın sanırım araştırmalar Sasaniler ve Partların Zazaların atası olduğu yönünde dilleri ise Zazacayla hemen hemen aynı dostum araştır Zerdüştlük kitabı olan avesta da Zazaca yazılmıştır...pehlevice dili konuşulur buda Zazakiyle aynıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßLacKLioN -- 25 Nisan 2011; 10:52:02 >

• Ben de Malatyalı bir Aleviyim. Bu bölünmeleri görünce resmen utanıyorum. Herkesin kültürünü yaşamaya hakkı vardır, devletin buna müdahale etmemesi gerekir ancak birlikte yaşamak ne kadar güzel bir şeyse bölünmek de o kadar kötüdür. Türkçe'nin ana dil olması asimilasyon değildir. Aynı devlette beraber yaşayan halkların ortak bir paydası olmalıdır. Aksi takdirde tek sonuç bölünmedir. Ayrıca bölünmenin kürtler veya diğer azınlıklar için faydalı olacağını mı sanıyorsunuz ? Birlikte yaşadığımızdaki refah seviyesinin yüzde birini bulamayacaklardır. Batının oyunlarına hep karşı duran sosyalistler -ki ben de sol görüşlüyüm- bile batının oyunlarına gelmeye başladı. Asimilasyon değil, birlikte güçlü durmak önemlidir. Irkçılık peşinde değilim ancak kimsenin kimseye baskı yapmadığı bir yerde gidip de özgürlük nidalarıyla PKK gibi terör örgütlerine bel bağlamak da açıkça şerefsizliktir. Kültür olarak çok zengin bir yerdeyiz, ve bu kötü bir şey değil. Önemli olan birlikte kalmak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Aster

Ben de Malatyalı bir Aleviyim. Bu bölünmeleri görünce resmen utanıyorum. Herkesin kültürünü yaşamaya hakkı vardır, devletin buna müdahale etmemesi gerekir ancak birlikte yaşamak ne kadar güzel bir şeyse bölünmek de o kadar kötüdür. Türkçe'nin ana dil olması asimilasyon değildir. Aynı devlette beraber yaşayan halkların ortak bir paydası olmalıdır. Aksi takdirde tek sonuç bölünmedir. Ayrıca bölünmenin kürtler veya diğer azınlıklar için faydalı olacağını mı sanıyorsunuz ? Birlikte yaşadığımızdaki refah seviyesinin yüzde birini bulamayacaklardır. Batının oyunlarına hep karşı duran sosyalistler -ki ben de sol görüşlüyüm- bile batının oyunlarına gelmeye başladı. Asimilasyon değil, birlikte güçlü durmak önemlidir. Irkçılık peşinde değilim ancak kimsenin kimseye baskı yapmadığı bir yerde gidip de özgürlük nidalarıyla PKK gibi terör örgütlerine bel bağlamak da açıkça şerefsizliktir. Kültür olarak çok zengin bir yerdeyiz, ve bu kötü bir şey değil. Önemli olan birlikte kalmak.

Aynı fikirdeyim, seni de görüşünden dolayı takdir ederim.

• tesadüfen gördüm bu konuyu.
    zazalarla kürtlerin kültür farkları yoktur.yemekleri giyimleri fizyonomileri dahi aynıdır ama dil farklıdır.zazalar kürtçeden dil olarak çok kelime almışlar ama zazaca kürtçeden gramer olarak farklıdır ve fiillerin çoğu nerdeyse aynı olsa da yine de farklı iki dil ama kültürü ve yaşamı aynı iki halk.zazaların yarısından biraz çoğu sünni müslümandır.yüzde kırkı alevidir.kürtlerin yüzde yetmişi sünni müslüman, gerisi alevi çok azı da ezdi ve musevidir.alevi kürtle zazanın yaşam şeklinden tutta kültürü dini yaşam şekli yöresel giyimi yemekleri türkçe şiveleri komple aynıdır ama bir şafi zaza ile de şafi kürdün dil hariç herşeyi aynıdır.bunları nerden mi biliyorum?uzun yıllar inceledim araştırdım bende dersim asıllıyım ama bizim büyükler zazaca değil kürtçe konuşurlar.zaza kelimesini dersimin zazaca konusan kelimesi eskiden zaza adını HAKARET sayardı çünkü zaza adı bu dili konuşan halkın sadece bir kısmının kendine verdiği addı ama son on yılda bu dili konusan tüm insanlara direk zaza dediler.dersimliler şafi zazalarla sürekli çatıştıkları için kendilerine asla zaza demezlerdi ki zira zaza adıda bu dili konusan halkın sadece bir kısmının kendine verdiği attır.dersim tarafı kendime kırmanç ya da dımıli derler.
    zazaca kürtçe söyle birbirine benzer bakın; farsçanın kelimeleri zazacaya daha yakındır bu arada.

Zazaca-Kürtçe-Türkçe

-mı di-mı di-ben gördüm
    -mı wend-mı xwend-ben okudum
    -mı eşt-mı avet-ben attım
    -mı zanıt-mı zani-ben bildim
    -mı perskerd-mı pırskır-ben sordum
    -ez şiyo-ez çum-ben gittim
    -şıma çıturiye-wun çerrın-nasılsınız
    -rındo tı-rınde tu-iyidir ya sen?
    -tı bı xer amey-tu bı xer hati-hoşgeldin
    -name to çıyo-nave te çıye-adın nedir
    -keynek-keçık-kız
    -maya mı niweşa-diya mın nexweşe-annem hasta
    -mıre nan biyare-mıra nan wene-bana ekmek getir

özneler

ez-ez-ben
    tı-tu-sen
    o/a-ew-o
    ma-em-biz
    şıma-wun-siz
    inan-ew-onlar

farsça özneler : man, to, u, ma, şoma, inhan

• arkadaslar zazalar kurt veya turk degildir bunu butun dilbilimciler soyler.zazalar kendi basina bir irk ve bir dildir irani dillere yani iran bolgesindeki dillerden biridir.zazalarin kokeni M.O 6000'e dayandigi solenir.ancak belli bir topluluk kurmalari kendilerine has kulturlerinin olmasi M.O 2000'e dayanir yani deylemliler.zazalar kurtlerden ve turklerden daha eski bir halktir.akamendih-akamenid hanedanliginin yani pers krallarinin (ornegin daryus) soyunun zazalara dayandigini hatta sarayda zazaca konusuldugu ve zazacaya hala saray dili denilmesinin sebebinin bu olmasini buyuk dilbilimciler soylemistir.zazalar deylemden sonra horosana goc etmistir sonra horasana iran turkleri yerlestigi icin zazalara turkmen denilmistir ancak zazalar turkmenleri degil turkmenler zazalari benimsemistir ve tuncelide bu yuzden turk asiretleri vardir.zazalar islamiyeti 870 yilinda bir kismi alevi bir kismi sunni olarak kabullendiler alevi olanlarin cogu dersime sunni olanlarin cogu ise bingol elagzi diyarbakira goc ettiler ve aralarindan kucuk bir gurup ise urfa tarafina goc etmistir yani siverekliler gibi.peki zazalar neden goc etti? zazalarin bir kismi cengiz han istilasina ugrayarak goc etmek zorunda kaldilar bir kismi ise orada yasamaya devam ettiler ve sasani imparatorlugunu kurdular sasaninin anlami zazani demektir.sah ismail babasi zaza annesi turk bir ailenin cocugudur.sasani yikilinca yine goc etmek zorunda kaldilar.bir kismi hala orda yasiyor iranda en az 2 milyon zazanin yasadigi ve ayni bolgede kaldiklari bilinmektedir.kurtler ise soy olarak iraklidir kurtler arap kulturunu benimsemis ve bir kismi araplarla karismistir.med imparatorlugu kurt bir imparatorluktur.eyyubilerin kurucusu selahaddin eyyubi kurt kokenli bir komutan ve buyuk bir zattir.
    bir irki birbirine baglamaniz icin ilk olarak konustuklari dile bakmalisiniz ornegin kirgizca,turkmence,azerice turk lehcesidir ve birbirinizi anliyabilirsiniz.ancak zazacanin kurtcele alakasi yoktur
    sadece belli kelimeler benziyor ama anlasilacak kadar degil.ornek vermek gerekirse tesekkur,kitap, kelimeleri arapcadan gecmistir ama turklerin araplarla alakasi yoktur arap konusursa anlamazsiniz zazaca ile kurtcede boyledir
    celalettin harzemsahda zazadir
    malazgirt ne demek diye sorsam cogunuz o ovanin ismi veya savasin adi dersiniz peki ne demek malazgirt turkcede ,kurtcede,farscada,arapcada bir anlami yoktur
    ama zazaca malezgird biz yendik biz yaptik anlamindadir.
    son olarak ulkemizdeki dilleri koruyalim zazacasini,cerkezcesini,kurtcesini hangi dil olursa olsun korumaliyiz bizi zengin eden bu zatet

• Zazaca ile Kürtçe kuzeybatı İrani dil ailesinde. Dolayısıyla iki dilin kökeni aynı.Anadolu Türkçesi, Türkmence, Kazakça arasındaki ilişkeye benziyor. Karşılıklı anlaşmaları zor ama çoğu kelime benzer, gramer benzer durumda. Bildiğim kadarıyla Zazalar Hazar denizinin güney kıyılarından Anadoluyo gelmişler. Kürtler ise Mezapotamyalı. Dolayısıyla Kürt=Zaza demek doğru değil.Ancak ikiside akraba İrani kavimler.
    @bugsybad. Malazgirt ile Sasani kelimlerini Zazacaya bağlamışsında ingilizce Wikide farklı yazmış.

Modern research places Malazgirt's founding to sometime during the reign of the Urartian king Menua (810 – 785 B.C.).[3] The suffix -girt, found in many toponyms in Eastern Anatolia, comes from the Armenian -kert which means, "built by". A popular Armenian folk tradition, tied to the writings of Armenia's early medieval historian Movses Khorenatsi, holds that Manzikert was founded by Manaz, one of the two brothers of Hayk, the legendary and eponymous patriarch and progenitor of the Armenians. [4] The name of the town was originally Manavazkert (Armenian: Մանավազկերտ) but over time its name was shortened to simply Manzikert.[3]

Muhtemelen Zazalar Doğu Anadoluya Malazgirt Savaşından sonra Türkmenlerle beraber göç etti. Malazgirt adı ise savaştan önce de aynıydı. Dolayısıyla bölgenin Zazalarla pek alakası olamaz.
    Sasani hanedanlığının kurucusunun dedesinin adı Sasan.

• Ben Zazaların Perslerin saraylı kesimi olduğunu okumuştum ekşi sözlükte. Ne derece doğrudur bilmiyorum, ama kürtlerle anlaşamadıklarını biliyorum. Öte yandan Kamer Genç de "Tunceli Türk oğlu Türk'tür." diyor, işin aslı astarı nedir bir türlü anlamadım. Dersim İsyanını gerçekleştiren Seyit Rıza(Yanlış olabilir)'nın torunu İngiliz kralına yazdığı mektup kürtçedir ve kürtçeden başka dil bilmez diyor. Kafam karıştı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetics.

Ben Zazaların Perslerin saraylı kesimi olduğunu okumuştum ekşi sözlükte. Ne derece doğrudur bilmiyorum, ama kürtlerle anlaşamadıklarını biliyorum. Öte yandan Kamer Genç de "Tunceli Türk oğlu Türk'tür." diyor, işin aslı astarı nedir bir türlü anlamadım. Dersim İsyanını gerçekleştiren Seyit Rıza(Yanlış olabilir)'nın torunu İngiliz kralına yazdığı mektup kürtçedir ve kürtçeden başka dil bilmez diyor. Kafam karıştı.

Tunceli tarafına Kürtler çok sonra gelmiştir. Aynısı Diyarbakır için de geçerli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Ben Zazaların Perslerin saraylı kesimi olduğunu okumuştum ekşi sözlükte. Ne derece doğrudur bilmiyorum, ama kürtlerle anlaşamadıklarını biliyorum. Öte yandan Kamer Genç de "Tunceli Türk oğlu Türk'tür." diyor, işin aslı astarı nedir bir türlü anlamadım. Dersim İsyanını gerçekleştiren Seyit Rıza(Yanlış olabilir)'nın torunu İngiliz kralına yazdığı mektup kürtçedir ve kürtçeden başka dil bilmez diyor. Kafam karıştı.

Tunceli tarafına Kürtler çok sonra gelmiştir. Aynısı Diyarbakır için de geçerli.

Hocam konu hakkında bilgiliyseniz o bölgenin asli unsuru nedir açıklar mısınız? Aynı sorum Diyarbakır için de geçerli.

• quote:

quote:

quote:

Hocam konu hakkında bilgiliyseniz o bölgenin asli unsuru nedir açıklar mısınız? Aynı sorum Diyarbakır için de geçerli.

Şeriyye sicillerinden ve benzeri belgelerden anlaşıldığı üzere Türkmen aşiretleri mevcut. Bu aşiretlerden zaman içinde Kürtleşen de var Kürt iken Türkleşen de var. Yusuf Halaçoğu'nun haritalı şekilde çıkardığı 6 ciltlik kitabından çok daha fazlasını görebilirsiniz.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Şeriyye sicillerinden ve benzeri belgelerden anlaşıldığı üzere Türkmen aşiretleri mevcut. Bu aşiretlerden zaman içinde Kürtleşen de var Kürt iken Türkleşen de var. Yusuf Halaçoğu'nun haritalı şekilde çıkardığı 6 ciltlik kitabından çok daha fazlasını görebilirsiniz.

Anladım, teşekkürler.

• Kürtler osmanlı zamanında anadoluya getirilmiş sanırım, daha önce türkmenler varmış.
    hani bir kürt ırkçısı siyasetçi meclisde "dağdan gelip bağdakini koyuyorsunuz" gibi laflar etmişti(Türklere söylüyor aklı sıra)
    Şimdi bu durumda ne demeli!
    Irkçılık zor zanaat!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

Kürtler osmanlı zamanında anadoluya getirilmiş sanırım, daha önce türkmenler varmış.
    hani bir kürt ırkçısı siyasetçi meclisde "dağdan gelip bağdakini koyuyorsunuz" gibi laflar etmişti(Türklere söylüyor aklı sıra)
    Şimdi bu durumda ne demeli!
    Irkçılık zor zanaat!!

Kürtlerin oldugu bölge ve etrafindaki diger ülkelerdeki insanlarla ayni soydan geliyorlar. zaten dilleride hint ve pers gurubuna giriyor ayni avrupadaki diller gibi. Biz ise tamamiyla baska diyarlardan geliyoruz. yani dagdan gelip bagdakini kovma lafi aslinda biz türklere söylemek lazim!
    fakat anadoludaki halklarin karismasi ile zaten türk irki diye bir sey kalmadigina eminim. Mesela fransada rastladigim ermeniler ayni bizim anadoludaki insanlara benziyor. hep killi ve siyah saçli. Bence onemli olan kültürel beraberlik kendini turk hissetmesi gibi. Yoksa saf turk kani falan oyle bir sey kalmadi

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.