Şimdi Ara

Zengin çocuklarının iyi üniversiteleri kazanmasını başarı olarak görmüyorum (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
48
Cevap
2
Favori
2.639
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Buna eğitimde fırsat eşitsizliği deniyor. Bu hep vardı, ne yazık ki hep var da olacak. Ancak bu fırsat eşitsizliğini kırmış nice örnekler de mevcut. Ya da tam tersi bu eşitsizliği kullanamamış nice örnek olduğu gibi. Bahsettiğin durum başarı için büyük konfor ve güç. Bunu hiç kimse inkar edemez. Ancak tek başına yeterli değil. Bu düşüncenin arkasına sığınmak başarısızlığa ve yenilgiye zemin hazırlamaktan başka bir şey değil.

Başarı, içinde bulunan imkanlar doğrultusunda değerlendirilir. Başarılı olmak demek sadece matematiksel olarak sıralanmaktan ibaret değildir.

Basariyi ve başarılı olanı belirleyen de senin düşüncen değil. Bugün senin elinde o eleştirdiğin güç olmuş olsa, bu eşitsizlikten bahsetmiyor dahi olabilirdin ( ki bahsetmezdin) . Bu sebeple kimse kimsenin şartlarına, emeğine ve sonucuna dil atamaz, atmamalı. Muhatabın kişiler değil, her geçen sene bu fırsat eşitsizliğini arttıran siyasi güç ve ona oy verenlerdir. Yakındığın bu eşitsizlik bundan 20 yıl önce bu seviyede değildi. Bir kar topu gibi giderek büyüdü. Ne yazık ki görünen o ki giderek de açılacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 17Scorpion -- 12 Ocak 2025; 16:7:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kırmızı şortlee gelecek konu:

Dünyanın düz olduğuna inanmıyorum

• Farklı bir bakış açısı getiriyorum. Gerçekten zeki ve çalışkan bir zengin çocuğu olmak ta zor aslında. Çünkü başardığınız hiçbir şey değer görmeyecek ve zengin aileniz sayesinde başardığınız varsayılacak. Aklıma Rocky 6 filmi geldi. Rocky ile oğlu arasında geçen diyalogta bu durum işleniyordu.

• çok haklı bir insansınız şu an da hocam

Ancak bu durumun şöyle bir tarafı da var. Zengin oldukları için para kazanma kaygısı olmuyor bazılarının. Çünkü zaten her şeye sahip oluyorlar. O yüzden de hiçbir şey başaramıyorlar. Boş bölümlerde okuyorlar.

• çalışkan insanların iyi üniversiteleri kazanmasını başarı olarak görmüyorum. çalışkan olarak doğmuşlar zaten kazanmaları gerekiyor

• Batman_Begins kullanıcısına yanıt

Pek öyle değil aslında. Zengin olan zeki ya da çok başarılıysa mutlaka hakkını verirler, ama sıradan veya ortalamanın biraz üstündeyse kimsenin umrunda olmaz, ama sonuçta varılan yer değil mi başarı biraz da? Mesela atıyorum Elon Musk'ın çocukları da dolar milyarderi olacaklar, bu onlar için de, bu duruma şahit olanlar için de sıradan bir durum olacak ama yine de dolar milyarderi hayatı yaşayacakları gerçeği değişmiyor. Bu durumda çok başarılı fakir çocuklarından daha iyi yere gelecekler zaten. Ben aslında zenginlerin çok kafa yorduğunu bile snmıyorum, zenginsin; Amerika, koç, sabancı, İngiltere falan gideceksin üniversiteye başka ihtimal yok yani, zamanı gelince parayı basıp gidiyorlar. Bu olayı büyüten fakir çocukları oluyor, yıllarca mezuna kalmalar, derece yapmalar falan.

Hayattaki diğer çoğu şey için de durum böyle; fakirler için çok büyük sayılan bir başarı veya dönüm noktası olayları, bedelini ödeyip geçiyorlar sıradan şekilde, fark etmiyorlardır bile bir çoğunu bu şeylerin, mesela evlenmek için para blmak, ev sahibi olmak, iyi bir işe girmek, iyi bir üniversiteye girmek, güzel bir araba sahibi olmak, yurt dışında çıkılan güzel bir tatil vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 12 Ocak 2025; 21:37:17 >

• Bana göre asıl zengin çocuklarının akademik başarı elde etmesi daha büyük başarıdır. Aralarında gerçekten bilinçli olanlar bu zorlu maratona ayak uydurur çünkü herzaman başka seçenekleri vardır. Ama başka seçeneği olmayıp haylazlık yapanlara şaşırıyorum. Ek olarak diğer bölümleri kestiremiyorum ama tıp için konuşacağım, mühendis arkadaşlar kendi bölümleri hakkında daha iyi yorum yaparlar ; gayette yakalarsın hiç merak etme 1. Sınıfta herkes sudan çıkmış balıktır

• Aristokrat Saint joseph ile Anadolu halkının temsilcisi galatasaray lisesini aynı kefeye koymayalım lütfen

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ben görüyorum.

• Hocam ben şunu anlamadım; yeterince puan aldın da odtüye mi almadılar? Boğaziçi sınavla girilen bir okul değil mi? Hatta Galatasaray lisesi gibi ciddi bir lise var sınavla girilebiliyor vs.

Evet bazı okullara para ile, her hangi bir puan sınırlaması vs. olmadan girebiliyorsunuz. Ama çoğumuz için o elemanlarla aynı okulda okumamak, hatta aynı ortamda olmamak bile daha iyi.

Düşünsene, sen otobüsle gidiyorsun eleman otoparka spor arabası ile gelmiş. Kızları geç bir sürü erkek öğrenci bile o eleman ile aynı ortamda olmak için uğraşır vs. Yaşayabileceğin travmadan kurtardığı için bile özel okulların varlığı desteklenebilir.

• nuksws_99 N kullanıcısına yanıt

Uniye girebilmek parayla degil zeka ve özveri ile alakali. Aptal hangi zengin cocugu burs kazanmiş ? Her bolume de giremez. S.sonik bir bolum okur, uluslararasi bilmem ne adi uni mezunu olur. Bunu saymayalim zaten.

Zengin fakir fark etmez eczaciliga girmiş ya da burslu olarak iyi.bir uninin muhendisliginde okuyan cocuk çöp degildir. Zengin olmasi ile de alakasi yok. Aile en fazla ders verir, zorla o cocuga kimse ders calistiramaz.

• urugakhina U kullanıcısına yanıt

Zengin çocukları TR'de özel okullara giriyor zaten, Boun veya ODTU zengin çocuklarının favori mekanı olarak bilinmiyor.

Özel üniversiteler de (top-tier olanlar) şu an TR'nin en iyi üniversiteleri, yurt dışı seçenğini konuşmuyorum bile.

Ben okul birincisi olup, okul sonuncusu zengin çocuğunun ulaştığı imkanların yanından bile geçemiyorsam bu haklı bir serzeniştir.

• Ben üni kazanmayı başarı olarak görmüyorum

• Başarı aylık kazancı bol olan bir işe girmek ya da iş kurmaktır günümüzde. Aslında bu 1000'lerce yıldır böyleydi, bu yüzden bilim insanları genelde para pul sorunu olmayan zengin ailelerin çocuklarından çıkıyor. İş kurma ya da işe girme derdi olmayan insanlar bilime yönelip keşif ve icat yapabiliyorlar. Yani ekonomik krizler artarsa bilimsel gelişme yavaşlar. Tersi durumda bilimsel gelişme daha hızlanır.

• Hocam şimdi zengin biri özel ders alabilir, kitap, dershane, ipad i vb. imkanları ile sizi geçebilir ama bu kesinlikle sizi geçeceğini ifade eder mi, zenginlerin kendi arasındaki rekabeti nasıl ifade ediyorsunuz, şimdi ikiniz de kazandınız, Boğaziçi üniversitesinde ikinizin de yks sıralamasının anlamı kalmıyor, kişi bu hayatı sadece yks den ibaret görüyor yoksa zenginlerı sadece yks ile mi geçer , yanı burada kendimizi zenginlerle kiyaslamanin ne anlamı var ,

Hani üniversite kazandı diye kucumsediginiz öğrenciler belki hiç yks ye girmiyor, açın Galatasaray, İstanbul erkek, Kabataş Instagram sayfasında aciklamislar , şu öğrenci yurtdışında üniversite kazandığı yazıyor.

Mesela Amerikan kolejindeki birisi Stanford u tam burslu kazandı. Şimdi bunu kendinizle kıyaslarsaniz bu zaten koleje gidiyor ama bu kişinin bakış açısından da bakarsanız mesela bu kişi de kendini Amerikalı ile kıyaslasın , yani hocam kendinizi kıyaslarsaniz bu bir döngüye ya da çıkmaza giriyor.
    Tabii burada Amerika'da tam burslu kazanan kişi ya da kişileri aşağılamıyorum başarılarını tebrik ederim, buradaki konu bu kişiler bize size göre zengin ama bu kişilerin bir çoğu bile Amerika'ya gitmek için bursa ihtiyaç duyuyor.

Ben burada Anadolu'dan gelip iyi üniversitelere gidenleri de küçümsemiyorum, başarılarını tebrik ederim.

Allah'a emanet olun.

• arttırıyorum, üniversite okumayı bir başarı olarak görmüyorum, tamamen zaman ve para kaybı.

• Güzel tespit ben de 2008 de bu netice ulaşmıştim. Vasat bir ogrencisi oldugum Ankara Gazi Anadolu mezunu olduktan sonra gittigim bölümü beğenmedim okul sonuncusunu gibi birsey idim lise o yıl 220 mezun verdi 80 ODTÜ 40 tıp 40 da bilumum Boğaziçi bilkent burslu vs yerleşti diğer çocuklar ben kıytırık bir mak muh gidebildim ama bir türlü bunu sindiremedim 3 yıl uğraştım ama tek 1 ders bile veremedim. Herkes in iyi fakülteler kazandigi bir ortamda gittiğim okulu kabullenemedim neyse 2008 e geldiğimde okula devam edemeyeceğim kesinleşince tekrar memlekette küçük bir ilçede dershane yazıldım. Zaten ilk denemede 30 puan farkla birinci olmuştum gel seni ücretsiz alalım dediler. Girdik ama ben nasıl bir hirsliyim dershane problemler öğretiyor ilk yarı ben türev integral organik kimya çalışiyorum. 2 ayda hatmettim tüm programı 1 ocakta 300 üzerinden 290 ham puan alacak seviyeye ulaştım. işte o zaman farkettim. Etrafımda kimsenin benim gibi hedefi bir azmi çabası vs yoktu. Herkes gariban çocuğu zaten. Bunun adına vizyon dedim. Bu bölgedeki çocukların iyi yerlere geleceğim diye bir vizyonu bir öngörüsü yoktu. Neredeyse hiç birisi iyi bi yerlere gelemedi. 200 300 kişilik dershanede 2 tıp vardı. Biri bendim zaten. Yıllarca bir gün zengin olursam bolgeme bir özel okul açayım ve bu bölgenin çocuklarına ücretsiz eğitim vereyim diye hayal kurdum. Bugün bu hayalimin gerçekleşmeyeceğini anlıyorum çünkü gittiğim yoldan üreterek kazanma yolundan(ikinci iş) bu iş mümkün değil. Ülkede herkes dolandırıcı ve emek hırsızı. Ömrümün de yarısı gitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 14 Ocak 2025; 8:51:27 >

• Zeka bir konuda diğerlerinden daha iyi performans göstermek değildir diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğin o konuyu en başta hangi amaçla yaptığın ve o amacı gerçekleştirmede en iyi alternatif olarak iyi yaptığın işin olup olmadığıdır

Sınavda başarı sağlayan kişileri ele alalım birisi doktorluğu para kazanmak amacıyla çalışıp kazanmış olsun diğeride insanlara faydası dokunsun diye çalışıp kazanmış olsun

Doktorluğu para için yazan sınavdan çok iyi bir sonuç elde etti ve doktor oldu ama bu adam zeki biri değil çünkü doktorluğun meyvesini yiyene kadar 35 yaşına kadar okul okuyup dirsek çürütecek sosyal hayatı belki olmayacak ölüleri deşecek neden ? Para kazanmak için , bence kötü bir seçim AMACINA GÖRE

Diğeride insanlar için bu işi yapacak ve sınavı kazanıp doktor oldu , bu adam 35 yaşına gelip doktorluğu yapmaya başladığında hiçbir zaman seçiminden daha iyi seçimler var mıydı demeyecek çünkü amacına uygun seçtiği en iyi alternatif bu ve bu adam zeki biri

Günümüz şartlarında para kazanmak istiyorsan ticaret yapacaksın o yüzden bu amaçla gidip 2 senelik aöf lojistik/dış ticaret/işletme yönetimi yazan adamı mezuna kalıp birkaç sene sonra tıp kazanan adamdan daha zeki buluyorum

Sınavda derece yapan kişilerin geneli zeki kişiler değildir çünkü bu kişiler çocuk yaştan itibaren ders çalışır bunların zeki olması için ortaokulda sınavlara neden çalışması gerektiğini bilmesi lazım ( çoğuna ileride iyi bir meslek sahibi olması için çalışması söylenmiştir ama neden iyi meslek sahibi olmaları gerektiğini sorgulamazlar zaten ortaokuldaki çocuk bu düşünmeyi yapamaz ) o yüzden şansa tutturuyorlar sınav işini sonrada adları zekiye çıkıyor

Mesela 1940 larda alimünyum fabrikası açanlar ileriki zamanlarda bu materyalin aşırı değerleneceğini bildikleri için açmadılar o günlerde ufak ufak böyle şeyler çıktığı için ayak uydurmaya yönelik açtılar şimdi bu fabrikaları açanlara aşırı ileri görüşlü kişiler diyemezsiniz aynı şekilde ortaokulda Sınav çalışmaya başlayan ortaokul çocuğunada ileride yks kazanacağı için zeki diyemezsiniz önemli olan başlarken başlama sebebin olan amaçtır

Umarım anlatabilmişimdir

Ek olarak bende işletme okumak istiyordum okulda bunuda iyi üniversitelerde yapmak istiyordum ama kazanamadım iyikide kazanamamışım satın aldığım kitaplarla çok daha iyi bir şekilde her alanı öğreniyorum ( Pazarlama lojistik organizasyon yönetim falan )

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• ikigai kullanıcısına yanıt

Hangi özel üniversite odtüden daha iyi mesela? İsterseniz şehrinizdeki en yakın fabrikaya gidin ve patrona sorun bakalım nasıl bir yorum yapacak.

Özel okulda okuyan çocukların genelinin bir süre sonra bir yerlere gelmesinin sebebi o okullar değil. Sahip oldukları network. Adamın babası zaten fabrika sahibi, deli gibi ciro yapan bir şirket. Mezun olunca da doğal olarak zengin hayatına devam ediyor.

Evet bu durumdan memnun olmamanı anlıyorum ama o olmuyorsa hayat bitmiş moduna girmeye gerek de yok.

Hatta şunu söyleyeyim, üniversiteye kadar gitmene gerek yok, bazı ailelerin yeni doğan bebeklerine aldıkları beşik, bazı diğer ailelerin arabaları ile aynı para belki de daha pahalı. Evet bu adaletsiz bir durum ama kalkıp dünyada böyle şeyler var diye oturup ağlayacak mıyız?

• urugakhina U kullanıcısına yanıt

Koç, Sabancı ve Bilkent iyiler. Hoca kaliteleri de, sağladıkları imkanlar da, kontenjanları da devlet okullarından iyidir. Evet farkındayım, ağlayarak bir şey olmuyor ama durum oldukça vahim. Hani öyle yakın şeyler de değil, okul 1.'si fakir, okul sonuncusu zenginin çok gerisinde oluyor, buna rağmen toplum bir adalet varmış gibi davranmaya devam ediyor. Bazı şeylerin konuşulmasında ve tartışılmasında bir sakınca görmüyorum, hep içimize mi atalım?

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.