Dün bir sms geldi. Süresi dolan sayacınız değişti diye. Bende nedir ne değil diye araştırmaya başladım. Öncelikle saati söküp yerine yeni saat takmışlar ama ne eski saatle ilgili bir tutanak var nede elimde eski saate ait bir veri. Sordum incelemeye gönderdik falan diyorlar. Ben bu eve yeni taşındım sayılır 7-8 ay falan oldu. Şimdi biraz araştırınca bu konuyla ilgili epey bir mağduriyet olduğuna şahit oldum. Öncelikle incelemeye giden saatler ne hikmetse hep eksik ölçüm yapıyor ve kullanıcıya ekstra fatura olarak epey uçuk rakamlarla tahsil ediliyormuş. Hiç bu durumu yaşayıp fazla ölçüm yapan sayacı olup bana geri ödeme yapıldı fazla ödediğim faturalar iade edildi diyen var mı mesela aramızda? Açıkçası çok ucu açık bir konu gibi geldi bana kimler ne şekilde nasıl ölçüm yapıyor laboratuvar ortamında ölçülüyor falan dedi müşteri hizmetleri de bana tutanak bile sunmadılar sayacı kaçta teslim aldınız sağlam mı teslim aldınız kırıpta mı aldınız beli değil...Ben evde tek yaşıyorum akşamları çok fazla zaman geçirmiyorum evde yani pek elektrik kullandığım yok. İşte buzdolabı tv vs şimdi bu durumda diyelim eksik ölçüm yapıyordu 10 yılın tüm eksiği bana mı kesilecek. Bu konuda endişesindeyim şu an o kadar ilginç bir durum ki anlam veremedim. Konuyla ilgili tecrübeleri olan arkadaşlar bilgi paylaşımı yaparsa sevinirim |
10 Yılda Bir Değiştirilmesi Gereken Elektrik Sayaçları
Elektrik sayaçları, elektrik tüketimini ölçmek ve takip etmek için kullanılan hayati cihazlardır. Türkiye'de, elektrik sayaçlarının 10 yılda bir değiştirilmesi yasal bir zorunluluktur.
Elektrik Sayaçları Neden Değiştiriliyor?
Elektrik sayaçları, mekanik veya elektronik cihazlar olduğundan zamanla aşınabilir veya bozulabilir. Bu, ölçümlerinde hatalara yol açabilir ve elektrik faturalarının doğruluğunu etkileyebilir. Düzenli sayaç değişimi, doğru ölçüm ve adil faturalandırmayı sağlar.
Elektrik Sayacı Değiştirme Süreci
Elektrik sayaçları, genellikle elektrik dağıtım şirketleri (TEDAŞ gibi) tarafından değiştirilir. Sayacın değiştirilmesi için önceden haber verilmesi gerekir ve genellikle birkaç saatlik bir kesintiye neden olur.
Elektrik Sayacı Değiştirmek İçin Gerekenler
Elektrik sayacı değiştirme işlemi için özel bir hazırlık gerekmez. Elektrik dağıtım şirketi, gerekli malzemeler ve iş gücü ile gelecektir.
Habersiz Elektrik Sayacı Değiştirme
Elektrik dağıtım şirketleri, sayaç değiştirme programlarını önceden planlarlar. Ancak, acil durumlarda veya sayaçta bir arıza tespit edildiğinde habersiz sayaç değişimi yapılabilir.
Sonuç
10 yılda bir elektrik sayaçlarını değiştirmek, doğru elektrik faturalandırılması ve güvenli elektrik kullanımı için çok önemlidir. Elektrik dağıtım şirketleri, sayaç değişim programlarını düzenli olarak gerçekleştirirler ve tüketiciler, sayaç değişimi konusunda bilgilendirilmelidir.