Merhaba arkadaşlar. Birkaç gün sonra bir aksilik olmazsa kullanmış olduğum 13700KF işlemcim garantiden değiştirilip yenisi gelecek. Acaba bu işlemciyi hiç kullanmadan satıp üzerine biraz daha koyarak 14700K almaya değer mi? Normalde aralarında çok büyük fark olmadığı aşikâr, ancak almışken daha güncel bir işlemci almak istiyorum ama tereddütlerim var. Sizce oksidasyon sorunu anlamında daha dezavantajlı mı olur, yoksa herhangi bir fark olmaz mı? Oyunlarda çökmeler, mavi ekran hataları alanlar varmış ama ben sadece tek bir oyun oynuyorum ve bu oyun da epey eski bir oyun olduğu için işlemciye yükleniyor ancak öyle olsa bile pek ısınmıyor işlemci. 13700KF ile oyunda 50C oluyordu, yani 14700K alsam ortalama sıcaklığı yine 50C civarı olacak. Bunun dışında YouTube, Chrome kullanıyorum, o kadar. Almışken daha güncel, daha güçlü bir işlemci almam mantıklı olur mu, yoksa voltaj kaynaklı oksidasyon sorunu yaşama ihtimali artacağı için (artar mı bilmiyorum, bu konuda bir bilgim yok) böyle bir maceraya gerek yok mu? Cevaplarınız benim için çok önemli, çünkü çok kısa bir zamanda bu dediklerimi uygulamam gerekecek. Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar, mutlu günler dilerim. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
14700K almaya değer mi?
-
-
Up
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
elindeki yetip de artıyorsa kullanmayacağın minimal bi performans artışı için para harcamaya ne gerek var?
-
Limitleri aşmadığın durumda 13 yada 14 ile başlamasının, bende 14700K var demekten öteye gittiği durumlar var mı?
Eğer cevabın "yok" ise hiç uğraşma.
-
Daha çok multicore olması, daha yüksek önbellek, daha güncel olması için dedim hocam. Ayrıca dün Reddit'te yaptığım araştırmalar sonucunda oksidasyon sorunu yaşayan işlemcilerin üretim tarihlerinin 2022 sonu ve 2024 başı olduğunu öğrendim. 14700K, 13700KF'den 1 yıl sonra çıktığı için bu sorunun olma ihtimali daha düşük diye düşünüyorum.
Haklısınız hocam, bu zaten beni kararsız bırakan konulardan biri ama çoklu çekirdek performansı neredeyse 13900K ile kafa kafaya, uzun vadeli kullanım için daha iyi olur diye düşünmüştüm.
Uzun vadeli kullanım için en üst segment almak uygun değil. Burada azalan verim söz konusu. F/P ürünleri tercih edip yetmediği yerde yeni nesil F/P ürünü almak, uzun dönemde performans açısından daha yüksek noktada olur.
Örnek olarak; 2600x MSRP $249, 2700x MSRP $369, 5600x MSRP $299, 5700X3D $249.
Bir oyuncu en başta 2700x alsa 5600x'ten daha düşük performans alacak ama 2600x alsa yetmediği yerde 5600x'e güncellese hatta anakart-ram değiştirmemek için X3D işlemciye güncellerse daha uzun süre kullanabilir.
Sende zaten güçlü bir işlemci var. Eğer performans yetmiyorsa ya da bütçe önemli değilse 14900K/KF/KS gibi modellere yönel bari uğraştığına değsin. (ks'nin fiyatına baktımda...)
Profesyonel olarak sistemi kullanmıyorsan gönül rahatlığıyla ana akım olan F/P işlemcileri kullanabilirsin.
-
Hocam o işlemciyi değiştireceksen 9800x3d al, anakartı da değiştir. Hatta uyumlu bellek de gerekebilir. Oyun oynamayacaksan zaten işlemcin iyi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 29 Ocak 2025; 20:42:28 >
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. 14900K beni korkutuyor, çok güçlü ve araştırmalarım sonucunda en fazla sorun yaşayan işlemci olduğunu gördüm. Ayrıca, 14900K alırsam soğutucuyu da değiştirmem gerekecek zira 240 mm sıvı soğutucu yeterli gelmeyecektir. Ben, hem anakart değişikliği yapmadan hem de 240 mm soğutucunun yeteceğini düşündüğüm için 14700K diye düşünmüştüm.
Çok haklısınız da hocam, oynadığım eski bir oyun var ve AMD ile optimize değil maalesef. Bu yüzden AMD 3700X'li sistemimi satıp Intel'e geçmiştim bir ay önce.
"Çalışıyorsa kurcalama."
-
Hocam, iade için Intel ile iletişime geçip işlemciyi bugün gönderdim. Oyunda lobide beklerken alt tab yapıp Chrome'a girip birkaç saniye sonra tekrar alt tab ile oyuna döndüğümde birkaç saniye bilgisayar donuyordu, bir iki kere de oyuna girmeye çalıştığımda siyah bir ekran geldi ve tiz bir ses çıktı. Ben de garantiye yazdım, sağ olsunlar ürünü kontrol etmek için aldılar benden. İnceleyecekler mi bilmiyorum ama inceleme yaparlar ve işlemcide hata tespit ederlerse bire bir değişimi olacakmış, ellerinde stok yoksa üst model işlemci gönderebilirlermiş.
Umarım üst model gelir, gönlüne göre olur. Olmaz da değişir aynısını verirlerse uğraşmaya değmez bana göre. Tabii sana göre değecekse yapabilirsin. Aklında kalmasın yani bunu demeye çalışıyorum.
-
Çok teşekkür ederim hocam, sağ olun. Bakalım, işlemci gelirse güncelleme yaparım.
31.01.2025: Ürün bire bir değişim yapılarak gelecekmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çirkinlik Ne Kadar Kolay -- 31 Ocak 2025; 22:51:20 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X