Şimdi Ara

195/55/15 yerine [b]185/60/15 yapsam ne gibi bir değişim olur?[/b]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
6.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arabam ibiza 1.4 16v 100bg acaba yakıtta yol tutuşda ve konforda nasıl bir sonuç ortaya çıkar bilgilendirirseniz sevinirim.

• Lastiğin ebadı değişirken diğer özellikleri (hamuru, diş yapısı, vs.) değişmiyorsa yani aynı marka/modelin bu iki ebadını kıyaslayınca öyle aman aman bir değişiklik olmaz. Bu tip bir ölçü değişimi ile teorik olarak yakıt düşer, yol tutuş zayıflar ve konfor artar ama bu değişimi sen pek de farketmeyebilirsin. Ancak 195 taban lastik performans lastiği iken 185 taban normal lastik olursa bu değişim daha hissedilir seviyede olur.

Ben 175/65 R14" normal lastikten 195/50 R15" performans lastiğine (+alaşım jant) geçiş yapınca bu söylediğim farklar bayağı belirgin oldu ama takdir edersin ki benimkisi daha radikal bir değişim.
  • hocam ben de senin söylediklerin gibi bir sonuç alacağımı düşnüyorum.takdir edersinizki benzin fiyatları aldı başını gidiyor hal böyle olunca artık nasıl daha ekonomi yapabiliriz tabiibu ekonomiyi yaparken hiç bir şekilde güvenlikten de ödün vermemek lazım. ilk bakışta lastik genişliğini küçültmek belki yol tutuşu azaltır diye düşünülebilir ama ibiza 1050 kilo 1.4 bir araba onun için 185 iz genişliği bence yeterli gibi ayrıca arabanın dişli oranları sportif sürüş için yapıldığından pek ekonomik sürüşe imkan vermiyor. şöyle söyliyeyim 3000 devirdeyken kilometre daha 95 lerde oluyor. bu bana düşük geliyor normalde o devirlerde 105 gibirakamları görmek gerekiyo diye düşünüyorum.tabi buda fazla yakıt tüketimine yol açıyor ama 55 olan lastik yüksekliğini 60 yapınca tekerin çapı büyüyeceğinden aynı devirdeki hızımın daha fazla olacağından ve sürtünmenin azalmasından dolayı hatrı sayılır bir ekonomi yapacağımı düşünüyorum.Farklı görüşleri olan arkadaşlar yorum yaprlarsa sevinirim.

• konfor biraz daha iyileşir balon yapma ihtimalin düşer ama bence 55 veya 50 kalsa daha iyi görüntü olarak daha güzel durur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: şahinler

hocam ben de senin söylediklerin gibi bir sonuç alacağımı düşnüyorum.takdir edersinizki benzin fiyatları aldı başını gidiyor hal böyle olunca artık nasıl daha ekonomi yapabiliriz tabiibu ekonomiyi yaparken hiç bir şekilde güvenlikten de ödün vermemek lazım. ilk bakışta lastik genişliğini küçültmek belki yol tutuşu azaltır diye düşünülebilir ama ibiza 1050 kilo 1.4 bir araba onun için 185 iz genişliği bence yeterli gibi ayrıca arabanın dişli oranları sportif sürüş için yapıldığından pek ekonomik sürüşe imkan vermiyor. şöyle söyliyeyim 3000 devirdeyken kilometre daha 95 lerde oluyor. bu bana düşük geliyor normalde o devirlerde 105 gibirakamları görmek gerekiyo diye düşünüyorum.tabi buda fazla yakıt tüketimine yol açıyor ama 55 olan lastik yüksekliğini 60 yapınca tekerin çapı büyüyeceğinden aynı devirdeki hızımın daha fazla olacağından ve sürtünmenin azalmasından dolayı hatrı sayılır bir ekonomi yapacağımı düşünüyorum.Farklı görüşleri olan arkadaşlar yorum yaprlarsa sevinirim.

55 olan lastik yüksekliğini 60 yaptığın zaman lastik çapı çok da fazla artmaz. 195/55 lastiğin yanak genişliği 195x0,55=107,25mm iken 185/60 lastiğin yanak genişliği 185x0,60=111mm olur. Bu da çevrede %1,24 artış getirir. Bu artış hıza aynen yansısa bile 3000 devirde 95km/s yerine 96 km/s görmeye başlarsın. Pek hatırı sayılır bir değişiklik değil yani. Bu arad 3000 devirde 95 km/s hız düşükmüş gerçekten de. Ben 2200 devirde 90-95 km/s, 3000 devirde ise 125-130 km/s hızı görüyorum.

Ekonomi yapmak istiyorsan sürüş stilini değiştirerek en iyi ilerlemeyi kaydedebilirsin. Ekonomik sürüş teknikleri ile ilgili konular var. Biraz ararsan pek çok şey bulursun.

• Araban eşşek gibi yükselir

195/55-15 yerine 185/65-14 yaparsan yakıt bir nebze olsun düşer, yol tutuş zayıflar, frenler biraz daha kötü tutar ve araban çirkin gözükmeye başlar. Eğer off-road yapmıyorsan zaten 55 yanakla balon yapmazsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coşkun -- 11 Kasım 2007; 18:55:03 >
  • Aynı değeri ben starex için uygulayacağım. 205/70/15 yerine 195/75/15 veya 185/80/14 ile değiştireceğim. Daha öncede marea için 185/65/14 yerine 175/70/14 takmıştım. Araç daha seri ve ekonomik olmuştu.
  • 185/65/15 yapsak hız konusunda daha iyi bir sonuç alabilirmiyiz?
  • konfor bir miktar artar.
    tüketim bir miktar azalır.
    yol tutuş azalır.
    son hızda bir değişiklik olacağını sanmıyorum.
  • Hız konusunda çok ciddi bir artış beklenmemelidir. Ayrıca, süratli kullanımda yol tutuş bozulacağı için zaten hızlanmakta zorlanacaksınız. Bence sadece ekonomi amaçlı olarak sakin sürüş tekniği ile birleştirilince sonuç verecek bir durumdur. Aksi halde denenmemeli.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.