Şimdi Ara

2.4 voltluk motor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Elimde traş makinesinin 2.4 voltluk motoru var. Çalışma devresinde 2 adet 1.2V 300mah pil var. Ben bunlari sarj etmek ya da direk adaptör ile çalıştırmak istiyorum. yardımcı olur musunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babamrb19 -- 6 Haziran 2019; 14:6:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tabi oluruz?

Şu linkteki ürüne sadece göz aşinası olmanız bakımından bakın:
    www.merterelektronik.com
    Ataba AT-500 3-12V 500mA Ayarlı Adaptör Fiyatı
    https://www.merterelektronik.com/Ataba-AT-500-3-12V-500mA-Ayarli-Adaptor,PR-2341.html

Bu adaptörden ya da benzerlerinden var mı elinizde? Böyle ikinci el bir adaptör bulabilirseniz hem şarjlı hem fişli birşeyler yapabiliriz.

EDİT: sizin için devre çiziyorum birazdan eklerim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 5 Haziran 2019; 18:40:33 >

• Tekrar merhaba.

Sorunuzda traş makinesi olarak mı kullanacağınızı yoksa motoru çıkarıp da öyle mi kullanacağınızı tam anlamadığımı şimdi anladım.

2.4 voltluk motor

Yukarıdaki devre, traş makinesinin hem pille hem adaptörle nasıl çalışacağını anlatıyor. Traş makinelerinin içinde LED de olur. Ama şarj mantığı son derece basittir çizdiğim şekle yakındır.

Motoru ayrıca çalıştırmak için istediğiniz pillerle kullanabiliyorsunuz. Ayrıca pilleri şarj etmek için devredeki motoru görmezden gelirseniz yine aynı mantık geçerli. Soracağınız bir soru olursa yardım edecek arkadaş çok...

• Benim isteğim şuydu.
    Traş makinesinin şarj devresi bozuldu. Ben de içini açtım baktım. Adaptörlü bir şekilde ya pilleri şarj etmek ya da direk adaptörlü bir şekilde kullanmak istiyorum.
    Traş makinesi:
    2.4 voltluk motor
    2 adet 1.2V 300mah sarjedilebilir pil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babamrb19 -- 6 Haziran 2019; 14:7:27 >
  • Elimde adaptör var. Telefonların sarj aletleri mevcut

• babamrb19 B kullanıcısına yanıt
    Sizden rica edicem hem o traş makinesinin içini hem de bozulan yerleri, bir de elinizdeki adaptörün yazılı etiketlerini bir gösterebilir misiniz.
  • Devrenin alttan görünümündeki 3 noktalı parlak lehim yerinde transistör vardi. Transistör arizaliydi galiba. O yüzden çalışmıyordu galiba kart.

Tras makinesini atmam niçin gerekli. İçindeki parçaların bilgilerini zaten verdim

Ayrica ben de lise elektrik elektronik mezunuyum

2.4 voltluk motor
    2.4 voltluk motor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babamrb19 -- 5 Haziran 2019; 21:31:57 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    4 kablolu step motor ??
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tamam hocam kızmayın elektronik mezunu iseniz daha rahat anlaşırız. Ben ne elektronik mezunuyum ne de mühendisim kendi kendimi yetiştirmeye çalışıyorum.

Resimlerini gösterdiğiniz güç kaynağı, çabuk bozulabilecek basit bir yapıya sahip. Bence de transistörü yanmış olabilir. Şayet ek adaptör kullanarak şarj ederim sorun değil derseniz, 5V adaptörle falan verdiğim devreye benzer bir devre kurar şarj olmasını sağlarız.

Şarjlı traş makinelerinin yapısı basit. Güç kaynağı üzerindeki pinlere basıyor oradan güç alıyor zaten biliyorsunuz. Bu pinler eğer fotoda yanlış görmüyorsam kartın tam ortasındaki parlak silindirik elemanlar. Bunları şarj cihazının pilastiğine sabitleyebilirsek, alternatif bir devre kurarak da yapabiliriz bir sürü fikir var şu an aklımda...

Traş makinesini neden göstereyim demişsiniz, traş makinesini görebilirsem, gerekirse arkasından uygun bir yerden delik açarız, oraya güç adaptörü için soket takarız. Foto attığınız devreyi de iptal etmiş oluruz. Bize şarj için 3V/60-100mA gerekiyor. O da en kıytırık adaptörle bile sağlanabilir. Araya seri direnç atmamız gerekiyor ki pillere zarar vermeyelim. Pil yokken bile adaptörle çalışabilmesi için, ilk resimdeki devreden kullanılması gerekiyor. Mantık budur hocam. El işçiliğinize güveniyorsanız 5-10 TL'ye olur bu iş.

• Kızmadım, kusura bakmayın yanlış anlattım

Evde dediğiniz gibi telefonların sarj aletleri var. Bunlar 5v civarı 100ma falan şeyler. Ben diyorum ki acaba yanan transistör yerine bi transistör koyabilir miyiz ya da ne bileyim başka bi yol. Makine Sinbo. Güzel de çalışıyor kerata. Devre yapmayi biliyorum. Yeterki elemanların bilgisi bağlantısı verilsin.

en basit çözün aynı modelden başka bir makine bulup, içini sökmen olacaktır. lisedeki transistör konularını hatırlıyorsan, ilk bilmen gereken şey transistörün tipi olacaktır. transistörü attıysan, bu biraz zor. üzerindeki koddan bulabilirdin. yapacağı tek şey, kart üzerindeki yollar ve bağlı oldukları elemanları kullanarak, elektrik devresini çıkartman olacaktır. devre üzerinden, transistörün bacaklarını ve tipi bulabilirsin. ölçü aletini kullanarak, bacakların takıldığı noktalardaki gerilimleri ölçmekte başka bir seçenektir. kazancı bulmak başka bir mesele olacağı için, deneme yanılma yöntemiyle de sonuca gidebilirsin.
  • 2.4 voltluk motor

Buyrun resmi
    Arkadaşlar düzeltme yapıyorum
    2 adet 1.2v 300mah pil mevcuttur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babamrb19 -- 6 Haziran 2019; 14:6:25 >

• Bu da ürünün teknik özellikleri

• Usta makinenin sarj devresini attım, makinenin içini de attım. Yardımcı olursan sevinirim

• Duramadım kendim yaptım biseyler
    Eski nokia kalın uçlu sarj makinesinin ucunu kestim onu bağladım. 5.7V,800mA diyor. Herhalde sarj eder diye düşünüyorum. Şuan taktım,oluyor.ve hatta 1 dakikalık şarjdan sonra motoru çalıştırdım
    Ancak traş makinesinin ucundaki mekanizmaya çalıştırmaya gücü yetmiyor sanırsam. Klavuzda 8 saat diyor şarj süresine. Sarj olurken cok ısınıyor umarım bişey olmaz

• Hocam şarj cihazı kısmını atmasaydın iyiydi.
    İkincisi o adaptörü direkt bağlarsan pillere zarar verir hatta patlatabilirsin. Araya seri direnç bağlayarak şarj akımını kısıtlamalıydın.

Sana gösterdiğim devreden kursan daha iyi olur. Oradaki 47 Ohmu 150 Ohm 1watt yaparak güvenli kullanabilirdin. Bu şekilde daha uygun olur. Ama direkt bağlamışsın arada olan pillere olacak. O piller için 3V - 30mA en uygun şarj akımıdır. De ki 100mA olsun. Elindeki adaptör direkt bağlanmamalı.
  • Sarj cihazını attım dedim, çöpe atmadım görselini buraya yükledim yani.direkt bağladım bayagi ısındı. Pilleri ölçtüm,biri şarj tutmuyor. Ölmüş yani.
    Neyse artık net konuşayım
    Dediğin gibi adaptörü kullanmıyorum. Ölen pilin yerine yenisini alcam,kac liraysa sorarım. Neyse şarj devresi yapmak istiyorum. Malzemeleri yazarsan devreyi kurabilirim. Ayrıca traş makinesinin arkasında 2W yazıyor. Yani 2 watt. Bu bilgiler doğrultusunda malzemeleri ve devre şemasını atabilir misin.

Attım deyince çöpe attınız sandım hocamBendeki kafa...

İlk çizdiğim devreyi beğenmediniz mi? O basit yapıyı orjinal şarj aparatının içine veya cihaza bir şekilde uydurabiliriz.

Aklımda birkaç yol var:

Birincisi, traş makinesinin dibinden artı-eksiyi tesbit edip buraya bir adaptörün kablosunu lehimlemek. İçeriyede size verdiğim bir diyot bir dirençli düzeni yerleştirmek... Ha direncin ne olacağını kullanacağınız adaptöre göre seçeceğiz, ben 3V adaptör bulabilirsiniz diye düşünerek 47 ohm gösterdim. 5V kullanılmayan telefon adaptörü için 100-150Ohm civarında olur. Elinizdeki nokia adaptörünün etiket bilgisine güvenmeyi onlar üzerinde 5.x volt yazıyor, ölçüyorsun 8,x volt çıkıyor.

İkincisi,
    Orjinal şarj aparatı ile... Orjinal şarj devresinde traş makinesinin terminallerinin bastığı uçların arkasında kablolar bağlı. Onları iptal ederdim. Bu terminallere size çizdiğim gibi aynen, bir direnç vasıtasıyla seri bir adaptör bağlardım. Orjinal şarj cihazının 220Volt kablosunu kesip atardım. onun yerine aynı delikten içeriye elinizdeki şarj adaptörünün ucunu sokar, içerden bu terminallere seri direnç ile bağlardım. Hatta bir de LED bile bağlardım şar olurken yansın diye.

Bunları yaparken artıları eksileri dikkat ederek bağlarsak, sıkıntı çıkmayacaktır. İki seçenekten hangisi hoşunuza giderse ona göre devre çizicem yanıt bekliyorum. Konuyu uzattım ama iyice net bir karar verip en sağlıklı olcak şekilde olsun diye uzatıyorum.

• Beğenmemek haddime mi. Uygun yol arıyorum

Nokia aparatına baktim. 5.x civarında bişey çıkıyor.bikac sefer ölçtüm.

İkinci yolu da tam anlayamadım, anladığım şekilde yazayım

Elimde traş makinesinin şarj devresi var. Bu şarj devresi çalışmıyor. Bu şarj devresinin çıkışlarını iptal edicez. 5.x voltluk 500-800mA adaptörümüzün çıkışlarına diyot ve
    Direnc baglicaz ki akımı düşürelim. Direnc ve diyottan sonra eski sarj devresini yeni devremizle birleştirecegiz???

Hah aynen hocam doğru anlamışsın. Böylece traş makinesini yine aynı şarj aparatına koyup şarj ediceksin. Üstündeki devreye baktım, şarj kontrol devresi falan yok. Üzerindeki malzeme kalitesi olsun devre yapısı olsun zaten kısa zamanda bozulabilecek bir devre. Pillere yakından bakınca sızıntı yapmış ölmesi normal.

Biraz beklersen ben sana resim üzerinden ne yapılacağını göstericem. şu anda çiziyorum.
  • Şimdi birinci resmi yüklüyorum:
    2.4 voltluk motor

resimde gördüğün gibi devreyi 220den ayırdık, ayrıca devreden pile giden kabloları da çıkardık.

ikinci resim:
    2.4 voltluk motor

Bu resimde de, devrenin girişine adaptörü bağlıyorsun. Adaptöre seri bir 150 Ohm 1wattlı direnç bğlıyorsun. Böylece adaptörden pile giden akımı boğmuş olduk.

Şimdi... Bu devreyi daha da geliştiredebiliriz. Mesela orada solda 1K direnç daha var görüyorsun. O 1K direnç, eğer istiyorsan devreye bir de kırmızı LED bağlamak için. Cihazın plastiğine ufak bir delik açıp LED bağlarsan, traş makinesini cihaza koyduğun zaman LED yanar.

Cihaz pil dolduğu zaman akımı kesmiyor. Bu nedenle cihazı fişte unutmaman gerekiyor. Sonra o seri dirence bir de paralel direnç atarak gerilim bölücü devre elde edip biraz daha stabil hale getirebiliyoruz. Ben bu şekilde en basit hale getirdim.

2.4 voltluk motor

Ne dersin böyle iyi mi?

EDİT:
    LEDli yapmak istersen:
    2.4 voltluk motor

Tabiki elemanlar bu görünen yüzde değil diğer tarafta olacak ben anlaman için oraya öyle çizdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 6 Haziran 2019; 20:50:30 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.