@ErenGökgöz XVXRR İlginç, böylesi durumlarda aklıma ilk gelen hep akü oluyor. Kişisel görüşüm, düşük voltajdan elektronik aksamlar çabuk etkileniyor. Eskiden stop-start olan araçlarda varta agr (veya agm) serisi aküler kullanılırmış, bu aküler bu tip araçlar içinmiş. Üzerinde olan akü efb, eğer stop-start'ı kullanıyorsanız akünün beklenmedik şekilde erkenden bitmesine hazırlıklı olmak lazım. Bunu sadece size söylemiyorum, kendim her ne kadar kullanmasam da akünün (diğer araçta yanlış hatırlamıyorsam 7 yıl gitmişti) en fazla 5'i göreceğini tahmin ediyorum. Araç garantili, servise gidip durumu anlatıp, oradan çözüm aramakta fayda var. Bakalım altından ne çıkacak merak ediyorum. |
2021 Sonrası Mokka (15. sayfa)
-
-
-
@dekstra Takoz, kamyon takozunun otomobil hali
En alttaki fotoğrafa göre tarif edeyim: Size bakan kısmı lastiğe temas etmeyecek şekilde kullanılacak.
-
👍
-
Değerli dostlarım herkese selam özellikle iyi ki varsın dediğim detaycı dostum @aalpan selamlar
Son dönemde pek yazamadım, malum hem işlerim yoğun hem de sosyal medya işleri fena yoğun kusura bakmayın lütfen...
Birkaç sorum var desteğinizi,görüşlerinizi ve deneyimlerinizi rica ederim.
- Araca kaç hava basıyoruz 18 inç jantlar için... Nolur kızmayın araçtırma fırsatım dahi yok sizler varsınız ve samimiyiz diye kulaklarım çınlamaz diye yazıyorum 😀 Bugün hava basiyim dedim baktım 25 görünüyordu şaşırdım halbuki o kadarda inik görünmüyordu 35 bastım normalde kapı içinde yazardı ama bunda o sticker yoktu ama 25 olmasına şok oldum aldığımdan beri de bakmamıştım 😥 neyse paneldende sıfırlama yaptım artık basınç düşünce uyarır en azından.
- Ön cama cam suyu fışkırtıyorum sadece camın alt kısımlarına çok az basınçla atıyor, arızalı mı yoksa bunlarda böyle alttan silecek suyu alıp üstleride o şekilde temizlesin mantığı mı var anlamadım. Bozuksa servise götüreyim halletsinler diye soruyorum.
- Klimayı kapatıyorum buna rağmen içeriğe soğuk hava üflüyor, 26 derece sıcak açıyorum içeriyi ısıtıyorum sonra yine kapatıyorum hop tekrar soğuk üflüyor kapalı olmasına rağmen bir yerde bir ayarı var ama yine beceremiyorum herhalde hatta sadece ayağa ver sadece yüze ver, ayağa ve yüze ver gibi gibi ayarları bir türlü bulamıyorum.
-
@oqi Değerli kardeşim rahat olmanı rica ediyorum, bildiğim noktalarda yardımcı olmaya çalışırım. Bana da faydası oluyor, bilmediklerimi öğreniyorum.
- Hava basıncı 32 psi olması lazım, yani jant veya lastik ebadının bunu değiştireceğini düşünmüyorum. Bu basınca kadar uyarı vermediğine bakılırsa demek daha düşük değerde sıfırlanmış. Kılavuzdan da resim göndereyim:
2- Bu araçlarda silecek suyu göstergesi yok, su azalmış olabilir. Ayrıca bu aldığımız ucuz cam sularını da mutlaka su ile inceltmek lazım. Özellikle kışlık olanların kıvamı biraz daha koyu geldi bana, hem leke bırakıyor, hem de hem de yeterli fışkırmadığını gözlemledim. Eğer sadece cam suyu kullandınsa; şimdikini biraz fazla sulandır ya da havalar daha da soğumadan sadece hazır su ile kullan ki depo temizlensin. Sanki biraz yapışkanlık bırakıyor bu kışlık cam suları. Yazlık olanla daha ince, onlar da bir sorun yok fakat şu aylarda yazlık cam suyu bulamayız gibi geliyor. Sonuç: Üstünü bir tamamla bakalım, neredeyse 5 litreye yakın alır.
3- Klima demeyeceğim, havalandırma diyeceğim, kavram karmaşası olmasın diyerek. Aracın havalandırması sürekli çalışıyor (gerçi bu konu geçtiğinde artık kapatılabildiğini de öğrendim). Ortadaki düğmeye basıp "Auto" moda alman lazım ki ortam sıcaklığını otomatik ayarlasın. Eğer fan hızını değiştirirsen (orta düğmeden) ya da havalandırma verilecek kanalı (ayak, orta, cam) kendin seçersen manuel moda geçiyor. Tekrara otomatik moda almak için orta düğmeye basman lazım, (biliyorsun mutlaka ama gözden kaçar yine de yazayım) AC düğmesini kapatman lazım. Yoksa her daim klima çalışıp da benzinlikte "ulan bu ne!" dedirtmesin Umarım aradığın bilgileri doğru anlamış ve aktarabilmişimdir.
-
Sağol varol kral.
- 32 tamamdır, kişi sayısına göre ayar çekeriz 32-39 arası attım hafızaya beyin bedava 😀 BEV dediğide elektrikliler sanırım buzlanma dediği biziz diye anlıyorum 😀
- Servis bakımda ne halt kattı içine bilmiyorum bugün üstünü tamamladım normal su ile ama kesmedi hala az fışkırtıyor sizdeki fışkırtma şiddetli ve camın üst kısımlarına kadar ulaşıyorsa baya boşaltıp üstüne su ekliyip deniyim. Sizde tam olarak durum nedir ?
- Way arkadaş diyorum başka birşey demiyorum resimleri aldım arabaya geçince biraz kurcaliyim şu menü kısmını göremedim yaşlandık herhalde, sabah direksiyon ısıtmanın düğmesini arıyordum yaw diyorum direksiyondaydı bu bakıyorum bakıyorum yok söylendim çıktım yola sonra gözüm bi gitti orda her zamanki yerinde duruyor kafa çok dolu herhalde bu aralar, sağol varol tekrar 2 için son yorumunu bekliyorum sana zahmet.
-
@oqi Yok canım, camına üstüne kadar değil, ortasından biraz yukarıya kadar. Üstüne fışkırtsa su cama değil tavana gider hele ki hareket halinde. Yüklü 39 yazıyor da yük kalktı mı sert geliyor, düşürmek lazım. Şu taşınabilir pompalardan almak lazım da, bakalım, Allah büyüktür, ona da sıra gelir inşallah.
Eski araçtan alışkanlıkları atmak zaman alıyor üstadım, yaşlandığından değil. Eski araçta hız sabitleme vs sağda idi, bunda ise solda. İlk başlarda zorlandım, şimdi gözümü yoldan ayırmadan sabitlemeyi açıyor, ayar yapıyorum. Sizin de biraz zamana ihtiyacınız var sadece.
Aklıma geldi de müsait zaman ben videosunu çekip atarım, karşılaştırma imkanınız olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aalpan -- 26 Kasım 2023; 22:49:45 > -
Ortasından biraz yukarı ise fark çok büyük eyvallah dostum bu bilgi bana yeter, dediğim gibi seyreltiyim sorun varmı anlarım olmadı tamamen boşaltır suyla doldurur denerim yada hiç ellemesem direkt servisemi getirsem sonuçta bunu içine onlar koydu boşaltsın doğru dürüst koysunlar bu daha mantıklı gibi.
-
@oqi
Walla bilemiyorum be değerli arkadaşım, ben pek servise gitmeyi seven bir tip değilim açıkçası. Olur da kendimin anlayamadığı, çözemeyeceğim sorunum o zaman giderim mecburen. Belki pompada arıza vardır diyeceğim ama aklıma gelen ilk ihtimal bu cam suyunun sade kullanılması oldu. Eğer gideceksen, buraya yazan eren isimli arkadaş Kadıköy Deniz Opel'den çok memnun kalmıştı, okumuşsundur. Zırıltı sebebini bulup sorunu çözmüşlerdi, aklında olsun.
Bende bugün bir olay yaşadım: İzmit Kartepe Ulus Pazarı'na gitmemiz gerek. Telefonu kabloyla bağladım, telefon simgesine dokununca hemencecik navigasyon geldi ekrana , şaşırdım. Telefondan hedefi seçtim, Allah Allah bir terslik var. Nedense telefondaki navigasyon yol tarifi veriyor, ekranda da rota görünmüyor. Yahu bu ne şimdi, durdum, telefon kablosunu çıkardım, bağlantıyı kestim. Yahu telefonda telefonda rota görünüyor, "Başla"ya bastığım zaman rotayı da çiziyor ama arabaya bağladım mı arkadaş arabadan yol tarifi sesli olarak geliyor, telefon ekranında da, araç orta ekranda da rota yok. Neyse kabloyu çıkardım, telefonun navigasyondan gittim. Oradan da bir komşumuzu ziyarete geçtik, yine aynı durum. Ses var, rota çizmiyor, yine telefon navigasyonuyla gittim. Eve geleceğiz yahu yine aynı, yine aynı... Daha önce de aracın orta ekranını navigasyon için kullandım ama hiç böyle cinslik yaşamadım.
Abi problemi taaaa eve gelince çözdüm yani kendime ne diyeceğimi bilemedim.
Sorun ne? Telefonu arabaya bağlayınca açılan harita apple haritasıymış, bense daha iyi yönlendiriyor diye google haritaları kullanıyorum. Telefondan google haritada hedefi seçiyorum, orta ekrana gelen harita ekranının da google uygulaması olduğunu zannediyorum ama değilmiş. Evin önüne gelince o simgeye tıklamayı akıl ettim, google haritaları açınca... Araç ekranında masa üstü simgesine tıklasam, oradan google haritaları açsam hiç sorun olmayacaktı.
Güncellemeden sonra olmuş bu durum. Öncesinde telefondan hedefi seçip, kabloyla bağladığım zaman otomatik olarak açık olan harita uygulama ekranını ortada görüyordum.
Diğer konu bugün arkam müsaitken şerit takip ve hız sabitlemeyi bir arada kullandım. 2. düzeltmeden sonra şerit takibi bırakıyor, hatta şunu diyebilirim hız sabitleme ile giderken verdiği uyarı süresi ve şerit takibi bırakma süresi, hız sabitleme kapalı olandan daha kısa. Yani hız sabitleme kapalıyken şeritte daha uzun süre tutuyor, uyarı sesi daha uzun süre çalıyordu. Siz siz olun, sakın direksiyon başında şerit takibe güvenip de uyuklamayın.
-
-
Fazlasıyla yardımcı oldu dostum sağol, Kadıköy muhabbetini okudum ama bana uzak Beylikdüzündeyim. Bize yakın olana bakımı yapana gidecem sevdiririz kendimizi hallettiririz en kısa zamanda 😀
-
Sağolasın valla paylaşımlarını okudukça kulağımıza küpe yapıyoruz bizde. Bende yandexciyim ama arabada kullanmak için premium üyelik almak lazımmış, google haritalar candır ben senin gibi yapmıyordum kabloyu takıp direkt arabadan yapıyordum geri kalanı o yüzden senden öğrenmiş oldum eski halini 😀
-
aracı belli bir süre kullandıktan sonra, park edip stop etmeden indiğimde bi çıt çıt ses gibi bişey geliyor bende. aynı şeyden mi bahsediyoruz acaba? sanki 2-3 saniyede bir kombi ateşleme yapıyor gibi bir ses.
-
@oqi
Faydası olduğuna sevindim. Bugün okulda cam suyunu sıktım (gerçi her binişimde sıkıyorum )... Nerdeyse ayna arkasındaki siyah plastik parça seviyesine kadar geliyor. Su seviyesi az olduğunda sesinden anlaşılıyor, siz bu konudan bahsedince aklıma ilk gelen bu oldu. Servis elindeki 1.5 litrelik suyu 50 liraya satmanın derdinde (özel servisler de farklı değil, belirteyim), o miktar kabı doldurmaya yetmez. Bu konuda tavsiyem yine aynı: Sadece su ile bir süre kullanın ya da opet cam suları kaliteliydi, suyla karıştırıp depoyu, su yolunu vs temizlesin, bir de ondan sonra bakın duruma.
Bu sesi motor sıcakken mi duyuyorsunuz? Eğer öyleyse yarın sabah hatırlarsam bu durumu kontrol edeyim bende, bilgi vereyim.
-
Evet evet aynı ses, bu ses zamanlama valfinden geliyor 1.5 dizelde ve 1.2 benzinli motorlarda aynı ses mevcut bütün araçlarda var benim de aklıma takılmıştı özellikle aracı hemen kapatmadığım için 1 dakika kadar dinliyorum aracımı ve sol ön tekerleğin oradan daha net duyuluyor bu ses. Korkulacak bir şey yokmuş teyidini aldım 😄
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErenGökgöz XVXRR -- 28 Kasım 2023; 6:9:37 > -
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/157432928
Olur da forum yönetimi, şu değerli bilgiyi silerse diye mesajı da buraya kopyalıyorum. Kayış sorunu diye diye dillere pelesenk olan durumun sebebini açıklamış arkadaş. Durumu anlamak açısından kıymetli bir bilgi bana göre ama yine de sorunu çözmüyor. Bu bilgi "Nasıl bir önlem alınmalı?" sorusunun cevabı olmuş.
Mesajını alıntıladığım arkadaş: bahves
"Burasına güvenip kimse yargı sahibi olmamalı. Karar vermek isteyen yabancı forumlara bakmalı. 1.2lt motor ne kullandım, ne sahibi oldum. Ama bu kadar eleştiri karşısında meraktan baktım. Ana bahsedilen kayış sorunu 2013-2017 arası yaşanmış. Adamlar bunu 2018 ile çözmüş. Esasen sorun az kullanılan araçlarda, yanmamış yakıtın ince damlacıklarının silindir duvarlarından aşağı kayması ve içindeki yağla karışması. Yağın seyrelmesi. Ortaya çıkan karışımın kayış için aşındırıcı hale geliyor. Bu durumu engellemek için az kullanılan araçların motor yağlarını her yıl değiştirmektir. Zaten her rutinde bakımda üretici kayışın durumunun yağ doldurma deliği aracılığıyla kontrol edilmesini ve yağ değişimini önermiş. Bunuda anlatmışlar temel olarak, yağı tamamlarken, triger kayışının üzerinde bulunan bir deliğe dökülmesi ve
aynı delikten kayışın gözlemlenmesi. Bu kontrol için aparatta üretmişler. PSA grubu yine düzenli bakıma giren araçlarda sorun durumunda tüm masrafları sorunsuz üstlenmesi. Düzenli bakıma giren araçlarda bu sorunun yaşanma sebebi eğitimsiz teknik personel olarak açıklanmış.
Dediğim gibi 1.2 motor ile bir alakam yok. Ama VW grubu yıllar önce milletin anasını ağlattı, neler yaşandı. O zamanlar dünya geneli milyonlarca DSG'li araç geri çağrılmışken Türkiyede geri çağırım hiç olmadı. Bunlar belgeleri ile defalarca paylaşıldı. Şimdi PSA grubu üzerinde ne biliyim o kadar çok eleştiri var, ama her köşede 3008 görüyorum. Meraktan yabancı forumlara bakıyorum, yok bir kronik sorun. Adamlar motoru defalarca revize etmiş. 2017 de çözülen sorun için bizde halen yaşanıyor, mağdurum, bilmiyorum çok ilginç. PSA grubu Türkiye'ye özel üretim mi yapıyor. Yoksa PSA grubuna laf söylemek insanları daha bilgimi hissettiriyor çözemedim."
-
Evet motor sıcakken duyuyorum hocam.
-
merhaba,lastik basıncını normale çekince yakıt tasarrufu gözlemlediniz mi?
-
Merhaba, 25 den düzeltme yaptığım için evet tasarruf oldu 32 olması gereken hava basıncı 25 olursa tabiki daha çok yakar araç.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X