Şimdi Ara

2023'ün ilk beş ayında Türkiye'nin otomobil üretimi yüzde 30 arttı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2023'ün ilk beş ayında Türkiye'nin otomobil üretimi yüzde 30 arttı
    Otomotiv Sanayii Dernegˆi (OSD), 2023 yılının ocak-mayıs dönemine ait u¨retim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini ac¸ıkladı. Buna göre, yılın ilk 5 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 616 bin 342 adede ulaştı.

Otomobil üretimi aynı dönemde yüzde 30 artışla 386 bin 427 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 642 bin 82 adedi buldu. Yılın ilk beş aylık döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 28 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 3 seyiyesinde artış yaşandı.

2023'ün ocak-mayıs döneminde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 75, kamyon grubunda yüzde 92, otobüs-midibüs grubunda yüzde 48 ve traktörde yüzde 81 seviyesinde gerçekleşti. 

İhracat yüzde 16 artarak 14,6 milyar dolara ulaştı

2023'ün ilk beş ayında Türkiye'nin otomobil üretimi yüzde 30 arttı
    Yılın ilk beş aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 9 artarak 415 bin 276 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarken, ticari araç ihracatı ise yüzde 8 oranında geriledi. Traktör ihracatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 8 bin 590 adet olarak gerçekleşti.

Ayrıca Bkz.Otomobilde zamlar peş peşe geliyor: 1 milyona Fiat Egea!

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023’ün ilk beş aylık döneminde yüzde 14 ile sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk beş aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 14,6 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 18 artarak 13,6 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 18 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 14 oranında arttı.

Pazardaki beş aylık artış yüzde 60’ı buldu

2023’ün ilk beş ayında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artarak 466 bin 379 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 59 oranında artış sağladı ve 340 bin 37 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk beş ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 65, ağır ticari araç pazarında yüzde 56, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 66 büyüme sağlandı. 2023 yılı ocak-mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 34, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 54 olarak gerçekleşti. 

• En ucuz 0 araba 600 bin. Yoksulluk sınırı 40 bin tl. 40 bin tlden hesaplarsan yemeden içmeden bir araba için 1.5 sene çalışman gerekiyor. O da her ay yapılan zamlar yüzünden gittikçe uzar. Ülkenin & 51i açlık sınırı (10360 tl) , % 91 i ise yoksulluk sınırının altında. İnsanlar hikaye okumayın. Babadan tek kuruş gelmeden bu ülkede anormal derecede zeki ve yatırımcı kafasında olsan dahi düzgün yaşaman aşırı zor. Fakat doğru sen arabanı park edicek yer bulamıyorsun :)
  • İthalat ne kadar olmuş keşke haberde onu da yazsaydınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ama kim alıyor? müteahhit çocukları, galericiler, zengin araplar vb. keşke sıradan vatandaş da alabilse :(

• Kendine_Antagonist kullanıcısına yanıt
    nerde yaşıyorsun bilmiyorum ama şahsen ben apartmanımın önünde arabayı park edecek yer bulamıyorum. 10 yıl önce park sorunu yaşamıyordum. bulunduğum yerde zengin Arap filan yok. çoğu emekçi sıradan vatandaş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 12 Haziran 2023; 13:50:40 >
  • galericiler yine ihya olacak , satmayn olum 10 milyon tl olunca satarsınız.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    En ucuz 0 araba 600 bin. Yoksulluk sınırı 40 bin tl. 40 bin tlden hesaplarsan yemeden içmeden bir araba için 1.5 sene çalışman gerekiyor. O da her ay yapılan zamlar yüzünden gittikçe uzar. Ülkenin & 51i açlık sınırı (10360 tl) , % 91 i ise yoksulluk sınırının altında. İnsanlar hikaye okumayın. Babadan tek kuruş gelmeden bu ülkede anormal derecede zeki ve yatırımcı kafasında olsan dahi düzgün yaşaman aşırı zor. Fakat doğru sen arabanı park edicek yer bulamıyorsun :)

• Evvell ALLAH günde 12 saat işçilik 8500 liraya turkiyede tomofil uretimi artmış. Gısgansınlar. Goşun sandıklara. Gooş abdurezzak gooş.
    Yaarrrraaasın goçuma goyunuma. He meaşallah.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • WereChaos W kullanıcısına yanıt

Türkiye de çoğu insanın yastık altında parası var hocam . Durum sizin dediğiniz kadar kötü olsaydı şuan ki hükümet yeniden seçilmezdi zaten . İstanbul'da ara sokaklarda bile park edecek yer yok . Herkesin arabası var altında.

• WereChaos W kullanıcısına yanıt
    Her şey çok güzel olsa idi Erdoğan %52 değil %60 ile seçilirdi.
    Tersinden bakalım.
    Her şey senin söylediğin gibi berbat olsaydı. seçimi Kemal bey kazanırdı.

Boş tencerenin deviremeyeceği iktidar yoktur

• Buna rağmen otomobil ithalatında rakamsalı geçtim, yüzdelik olarak bile rekorlar kırıyoruz. Mayıs ayında otomobil ithalatımızın satışa oranı %70 olmuş. E sen otomotiv üretim üssü olan bir ülkeye 25 yıl boyunca ittire kaktıra zorla yaptırdığın TOGG hariç bir tane bile yeni fabrika kurduramazsan sonuç bu olur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 12 Haziran 2023; 15:24:52 >
  • jubeii kullanıcısına yanıt
    Goyunda sensin goçta dümbük, ne biliyosun da böyle büyük kelimelerle yazıyorsun tırrek
    Otomobil fabrikalarında asgari ücretin ne işi var??

Sıfır icraatın olduğu kadıköy şişli beşiktaş ünlü belediyelerde halk sizi nasıl seçtiyse başka yerlerde de halkın seçimine saygı duyacaksın hakaret etmeyeceksin.
    Sana kalsa 5dk konuştuğunda kendisini yalanlayan saçmalayan birisini seçecektik öylemi, o zaman her yer süt liman olacaktı, mok attığı kapısına dayandığı bakanlıklar bir anda hokus pokus düzelecekti dimi.
    Kendi döneminde parasını ödemeyenin ölüsünü dirisini vermeyin diyen kayırılarak oraya getirilmiş berbat yöneticiyi seçecektik öylemi??
    Hiç bir iddiası tutmayan sıkılmadan özürde dilemeyen, demokrasi deyip onun koltuğuna talip olana çemkiren elinden geleni ardına koymayan adamı seçecektik dimi.
    perde arkasında terörden perde önünde LGBT'den destek isteyen onların açıkça verdiği desteği ne diyorsunuz siz diye ötelemeyen adamı seçecektik dimi, dün gandi bir ara vatandaş sonra yoldaş sonra mücahit sonra bozkurt sonrada beni seçmeyen hiç gitmesin sandığa diyen adamı seçecektik dimi tırrek.

• Çip krizi 2 sene önceki gibi değil, tedarik zinciri üretimi etkileyecek boyutta değil, ekipman eksikliğinden duran üretimleri duymuyoruz, şuan en büyük sıkıntı dolar kurunun dengesizce yükselmesi ki onunda temel sebebi ithalat yani üretmediğimiz şeyleri almamız, bunda sadece tüketim yok tabi yukarıdaki haberde geçen aracı üretmek için gerekli parçaların büyük bir kısmı ithal ediliyor.
    Tüm bunları toplayınca döviz eksikliğini kullanan fiyat artıran döviz satıcıları kuru yukarı çekiyor, merkez bankası yeni yönetimle önceden denenen döviz satışını yapmayacağı için piyasa daha da sıkışabilir ki buna da serbest piyasa diyorlar, kağıt üstündeki ekonomik kuralların kanunların neredeyse çoğu parası çok olanın belirlediği kurallar.
    Tüm bunları görmeyenler sadece kur üzerinden istediğini yazıp çiziyor, yada yükselen ithalatın ne olduğunu anlamadan yazıp çiziyor, ne güzel memleket ya.

• Peki galerilerde neden araba bulunmuyor.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

Secimlerden once sitmaya razi olup llk secimde cehapeye verdim. C.b icin vekillikte baskasina. Ikinci secimde durumu farkedip secimede gitmedim. ........kseler muhalefetin adayina bida vermem.

Ote yandan tirana da vermem. Soylediklerinizin 1 ine katilirim ama 9 una katilmam. Sanirim siz turkler tiranla rönasans donemini yasiyorsunuz. Daha fazlasini istemek aptallik olur. Malumunuz evdeki malzeme bu.

• Vatandaş rahat alamadıktan ve faydalanamadıktan sonra isterse üretimde dünya lideri olalım. Umurumuzda değil artık...

• Anlamıyorlar bu cezaların bir anlamı yok. Para cezası ödül gibi geliyor satıcılara ciddi hapis cezası verilmeli

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.