Şimdi Ara

2025 yılı için belirlenen savunma bütçesi yetersiz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
1.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni'ne katıldı. Yılmaz, "2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı destekleyen, sosyal refahı artırıcı yaklaşıma sahiptir." dedi. Yapılan açıklamalar neticesinde Türkiye’nin 2025 savunma bütçesi de belli oldu.

Savunma bütçesi yetersiz!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yaptığı açıklamada savunma sanayisinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye düşüreceklerine işaret ederken son 20 yılda yüzde 80'lerden yüzde 20'lere düşürülen bir bağımlılığın söz konusu olduğu belirtti. Bununla birlikle Yılmaz, Savunma harcamaları için 913,9 milyar lira, iç güvenlik için 694,5 milyar lira ödenek öngördük. Savunma Sanayii Destekleme Fonu için ayrılan kaynak da dahil edildiğinde toplamda savunma ve güvenlik sektörü için 2025 yılında 1 trilyon 608 milyar lira ödenek tahsis ediyoruz. Güvenlik her şeyin başı.” dedi.

Bu bütçe, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 80’lik bir artış gibi görünse de esasında taahhüt edilenlere göre yetersiz kalıyor.

Bütçenin 2025-2027 OVP (Orta Vadeli Program) kapsamında 2025 ortalama dolar kuru hedefi olan 42,02 TL’ye göre belirlendiğini belirtelim. Dolayısıyla Türkiye’nin savunma harcamaları (MSB, GnkurBşklığı, KKKlığı, HvKKlığı, DzKKlığı, SSB) için 913,9 milyar TL’lik tutar esasında 21,75 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Buna iç güvenlik (İçişleri Bakanlığı, EGM, JGnKlığı, SGKlığı, MİT) harcamaları da katıldığında rakam 38,28 milyar dolar oluyor.

Ayrıca Bkz.F-16 Viper için takvim belirlendi: Eurofighter Typhoon için ise “şart” yok!

NATO en az yüzde 2 istiyor

Yine OVP’ye göre 2025 GSYH hedefi: 1,465 trilyon dolar. Bu durumda savunma ödeneğinin GSYH'ye oranı yüzde 1,48, iç güvenlik ödeneğinin GSYH'ye oranı ise yüzde 1,13 oluyor.

Bilindiği üzere Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından NATO üyeleri, GSYİH'nin en az yüzde 2'sini savunmaya ayırmak konusunda uzlaşmıştı. Dolayısıyla Türkiye, savunma bütçesini milli gelire bağlı olarak yüzde 2 seviyesinde tutmayı bu bütçede başaramamış durumda.

Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz aylarda "en az yüzde 2" hedefinin artık asgari bir hedef olduğunu ve esasında daha fazla harcama yapılması gerektiğinin altını çizmişti. Sektör analistlerine göre Türkiye, 2024 yılında uzun bir aradan sonra tekrar yüzde 2’yi tutturmuştu. Ancak görünüşe göre 2025’te bu oran tutturulamayacak veya ek ödenek kullanılması gerekecek.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cumhurbaskani-yardimcisi-yilmaz-2025-merkezi-yonetim-butce-kanunu-teklifimiz-sosyal-refahi-artirici-yaklasima-sahip/3365345
    Kaynak:https://x.com/TyrannosurusRex/status/1846930726824169514
    Kaynak:https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_226465.htm

• Dostum camilere kimse bir şey demiyor, siz namazınızı kılın.
    Diyanetten kastımız; hiper lüks arabalarla gezenler, şatafat, yurt dışı yurt içi 10 yıldızlı otellerde toplantı adı altında gezmeler etmeler. Diğer bir çok tarikat ve cemaatlere finans aktarımı vs. yoksa isteyen konsere isteyen camiye gitsin bizi ilgilendiren bir durum yok. Akıl ve ahlak dışı fetvaları saymıyorum bile bak, bunları zaten biraz düşünme yeteneği olan insanlar artık ciddiye almıyor.

Eğer bir şey yapıyorsan Allah rızası için yaparsın, para için yapmazsın bu kadar basit. Camilerde de gönüllü imamlar çalışabilir malum ülkede o kadar tarikat ve cemaat sözde aynı usulle dönüyor. Diyanete verilen paralarla insanlara danışmanlık verilip cennete gitmesi sağlanmaya çalışılıyor ya bunun Hristiyanlıktaki öbür taraftan toprak almaktan pek bir farkı yok. Onda mal alıyorsun bizde hizmet :D
    Yav söyle haberlerde din düşmanı ekip direk diyanet kapatılsın diyince sinirlerim tepeme çıkıyor. Bunun yerine konserler yasaklansın nasıl olur ben bir kere bile konsere gitmedim. Siz konsere giriyorsunuz biz camiiye gidiyoruz bir konser 60 milyon lira ne ise yarıyor? Diyanet en azından zekat topluyor fakir sevindiriyor imam nikahı kılıyor cenaze defnediyir. Namaz kılan en az 70 milyon kişi var bu ülkede konsere giden en fazla 20 milyon.
    100 bin tl ve üzeri kredi kartı limiti olanlardan alınması planan 750 tl için zamlı tarife geliyor hissiyatı uyandırdı.

Arkadaşlara da katılıyorum, diyanetin bütçesinin hiçbir açıklaması yok. Ülkeye katma değer anlamında da hiçbir şey kazandırmadıkları gibi ülkeyi geriye götürdüklerini de düşünüyorum.
    Bir ara Türkiye yüzyılına giriyoruz, her şey çok değişik olacak, refah bilmemne diye oy topladılar. Bir ara amcalar, sınırlarımızı koruyan Lozan sözde bitecek o zaman çok özgür zengin olacağız diye kandırıldı. Bir ara, İsrail'e ansızın bir gece gelebiliriz diye şekil yaptık, yine herkes hurra yaptı, ne güçlüyüz, fakir kaldık ama işte güçlüyüz falan diye sevindiler. Üstünden çok geçmedi, İsrail bir gece ansızın bize gelebilir diye çevirdiler 750 lira istediler. Kimse de demedi, hani bir gece ansızın biz gideriz diye daha yeni şekil yapmadık mı, 1 ayda nasıl onlar bir gece gelebilir diye çevirdiniz. Herkes hala çok hızlı ayak uyduruyor tüm tutarsızlıklara. Kimse sen daha yeni çıkıp böyle demiştin diye takmıyor. Zaten milletin de tek derdi para. Parasız kalmasalar hala desteklerde. Yoksa vatan millet sakarya olsa, Türkiye yüzyılında ilk kez elin Yunan askeri korkmadan Türkiye'nin direkt anakarasına çıkıp, oradan başka botu alıp geri dönebildi korkmadan etmeden. Hani adalar kavgası da değil, direkt artık anakarımıza çıktılar. Bu 30 sene önce olacak, kaç ilgili bakanın makamı giderdi, hatta başbakan bile tahtından olabilirdi. Büyük olay çıkardı. Ama 20-30 senede artık insanların içine işlediler kendi parası dışında hiç bir şeyi umursamamayı.

Şimdi savunma bütçesi yetersiz haberleri başladı. Her şey zaten haine bağlanıyor. 750 vermeyeyim diyen hain ilan ediliyor. E onca büyük firmaların milyonlarca, milyarlarca vergi borçları neden silindi o zaman diye biz bas bas bağırırken de çok konuşmayın hain deniyordu. E para ise, fakirden alacağınıza, milyarları götürenlerden niye almadınız sildiniz diye sormak lazım. Asıl bu hainlik değil mi?
  • DİYANETTEN KISIN.

• Diyanetin bütçesinden savunmaya eklesinler.

• 100 bin tl ve üzeri kredi kartı limiti olanlardan alınması planan 750 tl için zamlı tarife geliyor hissiyatı uyandırdı.

Arkadaşlara da katılıyorum, diyanetin bütçesinin hiçbir açıklaması yok. Ülkeye katma değer anlamında da hiçbir şey kazandırmadıkları gibi ülkeyi geriye götürdüklerini de düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 18 Ekim 2024; 10:33:17 >

• Arkadaşlar camiye giden biri olarak söyliim diyanet kapansa da olur. Ama devlet kapatmaz, nedeni dindar olmaları değil, diyaneti kapatırsan her cami kendi finansörünün eline geçer. Devlet diyanetle dini kafasına göre şekillendiriyor. Laikliğe tamamen aykırı olmakla beraber ülke kurulurken kuruldu bu sistem. Mevcut yönetim kurmadı malum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Abi tarikat, cemaatlerde bir ton gönüllü çalışan insan var. Biz neden camilerdeki imamlara para ödüyoruz anlamamışımdır, bu iş gönüllülük üzerine kurulu olması gerek.

Diyanete verilen paralarla insanlara danışmanlık verilip cennete gitmesi sağlanmaya çalışılıyor ya bunun Hristiyanlıktaki öbür taraftan toprak almaktan pek bir farkı yok. Onda mal alıyorsun bizde hizmet :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 18 Ekim 2024; 10:57:20 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yav söyle haberlerde din düşmanı ekip direk diyanet kapatılsın diyince sinirlerim tepeme çıkıyor. Bunun yerine konserler yasaklansın nasıl olur ben bir kere bile konsere gitmedim. Siz konsere giriyorsunuz biz camiiye gidiyoruz bir konser 60 milyon lira ne ise yarıyor? Diyanet en azından zekat topluyor fakir sevindiriyor imam nikahı kılıyor cenaze defnediyir. Namaz kılan en az 70 milyon kişi var bu ülkede konsere giden en fazla 20 milyon.

• Linux Super User kullanıcısına yanıt
    Dostum camilere kimse bir şey demiyor, siz namazınızı kılın.
    Diyanetten kastımız; hiper lüks arabalarla gezenler, şatafat, yurt dışı yurt içi 10 yıldızlı otellerde toplantı adı altında gezmeler etmeler. Diğer bir çok tarikat ve cemaatlere finans aktarımı vs. yoksa isteyen konsere isteyen camiye gitsin bizi ilgilendiren bir durum yok. Akıl ve ahlak dışı fetvaları saymıyorum bile bak, bunları zaten biraz düşünme yeteneği olan insanlar artık ciddiye almıyor.

Eğer bir şey yapıyorsan Allah rızası için yaparsın, para için yapmazsın bu kadar basit. Camilerde de gönüllü imamlar çalışabilir malum ülkede o kadar tarikat ve cemaat sözde aynı usulle dönüyor. Diyanete verilen paralarla insanlara danışmanlık verilip cennete gitmesi sağlanmaya çalışılıyor ya bunun Hristiyanlıktaki öbür taraftan toprak almaktan pek bir farkı yok. Onda mal alıyorsun bizde hizmet :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 18 Ekim 2024; 10:52:55 >
  • B-veritas kullanıcısına yanıt

Tablo burada giderlerin yüzde 90 i imam maasi yüzde 8 imam sgk kalan yüzde 2 mal ve hizmet alımı.

www.aa.com.tr
    "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi NASA'dan daha büyük" iddiası
    https://www.aa.com.tr/tr/teyithatti/bilim-teknoloji/diyanet-isleri-baskanliginin-butcesi-nasadan-daha-buyuk-iddiasi/1814896

Diyanet cemaatlere para aktaramaz diyanetin calisma biçimi üniversite tez ve makale cinsinden tarikat ise tamamen farklı bir sistemi var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    Sığınmacıları göndersinler ve diyanetten kıssınlar üstüne kamuda tasarrufa gidilsin bu ülke 10 yıl içinde çok farklı yerde olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BursaliEfsane -- 18 Ekim 2024; 11:08:15 >
  • Diyaneti Atatürk bile kapatmadı, kimse kapatın demiyor, kapatılması zaten hiçbir otoritenin işine de gelmez.

Sorun Diyanet'e aşırı kaynak aktarılması. Bu para vatandaşın dindarlaşmasına gitmiyor. Bürokrat tayfayı doyurmak için çift maaş verdikleri gibi, diyanet üzerinden de destekçiler istihdam edilip onlar memnun ediliyor. Buna bekçi kadroları gibi gereksiz bi sürü kadroyu da ekleyin. Her partili eve devletten geçinen birileri sokularak "aman bunlar giderse biz naparız" endişesi kemikleştiriliyor. Ekonomi kötü diye bu kitle otoriteye sesini çıkaramıyor çünkü komple ekmeğinden olmaktan korkuyor.

• Darklord Sauron kullanıcısına yanıt

Yav kardeşim imam 42 bin maas alıyor adam o kadar okumuş etmiş 42.000 çok mu giderlerin yüzde 98 i zaten maas ve sgk payı.

adam içimi dökmüş resmen bayıldım buna 🤣🤣🤩

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Linux Super User kullanıcısına yanıt

Madem sordunuz, mesele imamın maaşı değil; eldeki kitle daha çok imamhatip-ilahiyat mezunu olduğu için zaten diyanetin kadrosu şişiyor. Ayrıca kredi kartına alınacak vergiye insanlar tepki göstermesinler diye milli kılıf giydirildiği gibi aynısı diyanet üzerinden yapılıyor. Buraya muhalefet edince hemen dinsizlikle suçlanmak kolay çünkü, - o da ne kadar suçsa artık. Kaynak aktarımı da sadece maaşlar değil, ayrıca israf da var. Daha geçen aylarda İskandinav ülkelerinden birisinde kurum olarak lüks gezi yaptılar.

• ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    Diyanet Atatürk tarafından kuruldu. Diyanetden kısılırsa Kemalistler karışıklık çıkartır.

• Darklord Sauron kullanıcısına yanıt

Tamam o dediğinize ben de karşıyım diyanet islerine valilere belediye başkanlarına verilen zırhlı araçlara da karşıyım. Ama diyanetten kesse kesse yüzde 2 kesebilirler 42.000 maas zaten cüzi bir maas sgk kesintisi ise zaten devlete geri dönüyor. Biz camilerin elektriğini suyunu da karşılarız ama imam gerekli.

Diyanet Atatürk tarafından kuruldu. Diyaneti sorgulayarak Atatürk'ü sorgulamış oluyorsun.

• Karttan 750 cukkalayamadılar ya muhtemelen başka bir yöntem buldular. Onun hazırlığı için bu haberleri servis ediyorlar.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.