Şimdi Ara

220 VOLT İLE LED YAKMAK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
10.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar 220 volt ile led yakmak istiyorum.tabiki trafosuz.bir kaç kere denedim fakat ya parlaklık az oluyor ya da lede bağlı seri direnç çok ısınıyor.devre bildiğimiz 220 volta seri kondansatör ve köprü diyot.acaba bu iş için en uygun ve en güvenli devre nedir ?elemanları nasıl olmalıdır ?kullandığım mavi led.yani sürekli çalışacak ve ısınmayacak.zaten sadece led yakmak için kullanacam.herkese iyi çalışmalar.

• led derken 1 tanemi
  • şöyle bir şey denedin mi hiç?

• quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

şöyle bir şey denedin mi hiç?

böyle birşey denedim ama kondansatör değeri farklı bendeki.iki çeşit kondansatör ile denedim.1 n kond. ile denedim 3,3 n(1000 volt ) ile denedim.birde üzerinde 470 ve 105(400 volt) yazanlar ile denedim ama herhalde biri 0,47mikrofarad biri 1 mikrofaratlık.yalnız bende kondansatör çıkışında tam dalga köprü şeklinde 1N4007 var.kırmızı led yanıyor.mavi led yanmıyor.hayret ya.bide kırmızının önüne 47 k direnç direnç attım tamam ama 10 k lık direnç atınca da tamam ama 10 k lık dirençten dumanlar çıkıyor led hala yanıyor(kırmızı) ama mavi ledde ışık yok. .Senin bu devre sağlam mı ?
    http://www.antrak.org.tr/gazete/052004/yazi01.html
    Şu devreyi denedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 27 Şubat 2005, 3:21:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ters İntegral

böyle birşey denedim ama kondansatör değeri farklı bendeki.iki çeşit kondansatör ile denedim.1 n kond. ile denedim 3,3 n(1000 volt ) ile denedim.birde üzerinde 470 ve 105(400 volt) yazanlar ile denedim ama herhalde biri 0,47mikrofarad biri 1 mikrofaratlık.yalnız bende kondansatör çıkışında tam dalga köprü şeklinde 1N4007 var.kırmızı led yanıyor.mavi led yanmıyor.hayret ya.bide kırmızının önüne 47 k direnç direnç attım tamam ama 10 k lık direnç atınca da tamam ama 10 k lık dirençten dumanlar çıkıyor led hala yanıyor(kırmızı) ama mavi ledde ışık yok. .Senin bu devre sağlam mı ?
    http://www.antrak.org.tr/gazete/052004/yazi01.html
    Şu devreyi denedim.

Alıntıları Göster
    tam olarak yaptığın devrenin şemasını ekler misin? denediğin devreyi görmeme izin vermiyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

tam olarak yaptığın devrenin şemasını ekler misin? denediğin devreyi görmeme izin vermiyor...

Alıntıları Göster
    http://www.antrak.org.tr/gazete/052004/cizimler/ta2r/nightled-yeni-%20sema.jpg
    Bu linkteki devre.

• quote:

http://www.antrak.org.tr/gazete/052004/cizimler/ta2r/nightled-yeni-%20sema.jpg
    Bu linkteki devre.

Alıntıları Göster
    merhaba... bence önce bir pil ile çalıştırmayı dene ve ledin sağlam olduğunu gör... Şayet sağlam ise , kaç voltta iletime geçtiğine bak... sizin yaptığınız devrede köprü diyot , zener diyot ve ledler sağlam ve doğru ise çalışacaktır... belki , zenerden öncesinde ve + hattının üzerine bir 100 Ohm gibi bir direnç olsa iyi olurdu ama bu , devrenin çalışmasını rahatlatırdı sadece... bu hali ile de çalışmalıydı. Ayrıca r2d2droids dostumuzun verdiği devrede de bir anormallik yok... Sanırım sorun beyaz ledin eşik geriliminde veya beyaz led diye size satılan led den kaynaklanıyor... Önce ledin çalıştığını ve flaşör türünde olmadığını kesinleştirin derim...
    Saygılar...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    usb den 12 volt güç almak
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

merhaba... bence önce bir pil ile çalıştırmayı dene ve ledin sağlam olduğunu gör... Şayet sağlam ise , kaç voltta iletime geçtiğine bak... sizin yaptığınız devrede köprü diyot , zener diyot ve ledler sağlam ve doğru ise çalışacaktır... belki , zenerden öncesinde ve + hattının üzerine bir 100 Ohm gibi bir direnç olsa iyi olurdu ama bu , devrenin çalışmasını rahatlatırdı sadece... bu hali ile de çalışmalıydı. Ayrıca r2d2droids dostumuzun verdiği devrede de bir anormallik yok... Sanırım sorun beyaz ledin eşik geriliminde veya beyaz led diye size satılan led den kaynaklanıyor... Önce ledin çalıştığını ve flaşör türünde olmadığını kesinleştirin derim...
    Saygılar...

Alıntıları Göster
    Önce ledi dene derim. Adaptör vs ile.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tsunami41

Önce ledi dene derim. Adaptör vs ile.

Alıntıları Göster
    ilgisiz olucak ama fed kvvetlendiriciler hakkinda kapsamli bilgiyi nerden bulabilirim
  • dostum dırek olarak baglarsan mantıklı dusunursen bu ımkansız bıseyy ama dıger yan etkenlerıde kullanırsan bu ıs olur bu arada 1 tane ledden bahsetmıyosundımı yoksa 1 tanemı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SyKoo__

dostum dırek olarak baglarsan mantıklı dusunursen bu ımkansız bıseyy ama dıger yan etkenlerıde kullanırsan bu ıs olur bu arada 1 tane ledden bahsetmıyosundımı yoksa 1 tanemı?
    benim akvaryumun bir ısıtıcısı vardı adam bir dirençle tek ledi direk 220 ye bağlamış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 7 Mart 2005, 23:29:46 >
  • quote:

benim akvaryumun bir ısıtıcısı vardı adam bir dirençle tek ledi direk 220 ye bağlamış.

Alıntıları Göster
    100 k direnc 1.5 wat lık falan ucuna bağla ledi çalışır doğrultma veya filtreye gerek yok led zaten bi diyodtur
    ama önce ölç derim ortalama 1,6 volt tur
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonmezhasan

100 k direnc 1.5 wat lık falan ucuna bağla ledi çalışır doğrultma veya filtreye gerek yok led zaten bi diyodtur
    ama önce ölç derim ortalama 1,6 volt tur

Alıntıları Göster
    Merhaba...
    47k ile 100k arasında tespit edebileceğin herhangi bir 1/2 Watt lık direnç ile yakabilirsin bir ledi... Ancak şebeke değişimlerine karşı çok hassas olur... bu takacağın direnç değeri , senin ledin üzerinden geçireceğin akım miktarını tespit eder sadece... Şayet çekeceğin akıma göre , direnç değerini ve gücünü hesaplayabiliyorsan veya mA kademesinde ölçebiliyorsan , zaten sorun yok ( şebeke dalgalanması dışınsa !!! ). Ledlerin eşik ( yanma ) gerilimleri , renklerine göre küçük farklılıklar gösterir. Israrla söylüyorum ki , ledlerini bir adaptör ve direnç vasıtası ile çalıştır önce... Büyük bir ihtimalle önceki denemelerinde ledleri göçerttin veya ledler 9V da çalışan yanıp-sönen FF ledlerden. Aksi halde mesela 68k bir dirençle 220 ye bağlayacağın bir led , sönük de olsa yanmalıydı. Aksi durum ihtimali yok...
    Saygılar.

• quote:

Merhaba...
    47k ile 100k arasında tespit edebileceğin herhangi bir 1/2 Watt lık direnç ile yakabilirsin bir ledi... Ancak şebeke değişimlerine karşı çok hassas olur... bu takacağın direnç değeri , senin ledin üzerinden geçireceğin akım miktarını tespit eder sadece... Şayet çekeceğin akıma göre , direnç değerini ve gücünü hesaplayabiliyorsan veya mA kademesinde ölçebiliyorsan , zaten sorun yok ( şebeke dalgalanması dışınsa !!! ). Ledlerin eşik ( yanma ) gerilimleri , renklerine göre küçük farklılıklar gösterir. Israrla söylüyorum ki , ledlerini bir adaptör ve direnç vasıtası ile çalıştır önce... Büyük bir ihtimalle önceki denemelerinde ledleri göçerttin veya ledler 9V da çalışan yanıp-sönen FF ledlerden. Aksi halde mesela 68k bir dirençle 220 ye bağlayacağın bir led , sönük de olsa yanmalıydı. Aksi durum ihtimali yok...
    Saygılar.

Alıntıları Göster
    LED’den 20mA akım geçerken Vf gerilimi kırmızı, sarı ve yeşil renkli LED’ler için 1.8-2.2 V iken, beyaz ve mavi renkli LED’ler için 3.5 V civarındadır.

Basit bir hesap:

Şebeke gerilimi 220V AC
    Doğrultmadan sonraki tepe değeri 220×1,4142=~311V DC
    Geçecek akım 20 mA
    Gerekli gerilim bölücü ön direnç: (Şebeke gerilimi - LED gerilimi) / LED akımı
    (311 - 3,5) / 0,020 = 15375 Ohm

Direncin gücü: Akım² × Direnç
    0,020² × 15375 = 6,15 Watt

Bu da arkadaşın direnci nasıl kızılderili kominikasyonu yaptığını açıklar

Eğer Amerika'da olaydık 1,5W direnç yetçekti.

.oO°Oo.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mesudum

LED’den 20mA akım geçerken Vf gerilimi kırmızı, sarı ve yeşil renkli LED’ler için 1.8-2.2 V iken, beyaz ve mavi renkli LED’ler için 3.5 V civarındadır.

Basit bir hesap:

Şebeke gerilimi 220V AC
    Doğrultmadan sonraki tepe değeri 220×1,4142=~311V DC
    Geçecek akım 20 mA
    Gerekli gerilim bölücü ön direnç: (Şebeke gerilimi - LED gerilimi) / LED akımı
    (311 - 3,5) / 0,020 = 15375 Ohm

Direncin gücü: Akım² × Direnç
    0,020² × 15375 = 6,15 Watt

Bu da arkadaşın direnci nasıl kızılderili kominikasyonu yaptığını açıklar

Eğer Amerika'da olaydık 1,5W direnç yetçekti.

.oO°Oo.

Alıntıları Göster

Aslında benim de arkadaşımıza yaptırmak istediğim hesap bu idi ve 10k direnç ile neden kızılötesi moduna geçtiğini kendi hesaplayarak anlaması idi... Böylece niye olmuyor anlaşıldı...

• quote:

Merhaba...
    Saygılar.

Alıntıları Göster
    ne lüzum var
    quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Merhaba...
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: sonmezhasan

ne lüzum var
    quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Merhaba...
    Saygılar.

Alıntıları Göster
    Arkadaslar Merhaba.....
    Buraya yeni kayit oldum, LED' ler ile ilgili konustugunuzu gorunce aklima takilan bir konuyu size sorayim dedim. Gecenlerde arabamin arka camina monte etmek icin bir stop lambasi aldim. Elli kusur Led' li birsey.
    Ancak, asiri derecede isiniyor ve bu isinma sonucu kendi plastik govdesini deforme etti. Yerinden sokup icine baktigimda, dort adet LED' den olusan seri gruplar var ve her dortlu seri gruba 75 Ohm' luk direncler baglanmis. Tahminim bu direncler 1.5 yada 2 Watt civarinda.... LED' ler oldukca parlak ve kuvvetli yaniyor ama sorun LED' lerin ve direnclerin asiri isinmasinda ve bir kac 4' lu grup da artik yanmiyor. Bu asiri isinma sorunu nereden kaynaklaniyor yardimci olup bilgi verirseniz sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Amator

Arkadaslar Merhaba.....
    Buraya yeni kayit oldum, LED' ler ile ilgili konustugunuzu gorunce aklima takilan bir konuyu size sorayim dedim. Gecenlerde arabamin arka camina monte etmek icin bir stop lambasi aldim. Elli kusur Led' li birsey.
    Ancak, asiri derecede isiniyor ve bu isinma sonucu kendi plastik govdesini deforme etti. Yerinden sokup icine baktigimda, dort adet LED' den olusan seri gruplar var ve her dortlu seri gruba 75 Ohm' luk direncler baglanmis. Tahminim bu direncler 1.5 yada 2 Watt civarinda.... LED' ler oldukca parlak ve kuvvetli yaniyor ama sorun LED' lerin ve direnclerin asiri isinmasinda ve bir kac 4' lu grup da artik yanmiyor. Bu asiri isinma sorunu nereden kaynaklaniyor yardimci olup bilgi verirseniz sevinirim.

Alıntıları Göster
    ledler ısınmaz..direnclerden kanaklanıyor olabilir..zayıf ihtimal ise önündeki kırmızı filitrenin ışığı ısıya dönüştürme ihtimali...ama bunlar firma tarafından hesaplanmıştır.. devrenin dizaynı nasıl bilmiyorum ama senin ledlerin yanmayanları diğerlerinin üstüne fazladan güç gitmesine neden olup diğerlerinide kaybedebilirsin..ölçü aletin yoksa bir elektronikçiye git orda işık şiddetine göre direnç ilave ettir...ledlerinde değerlerini bilmediğimiz için en iyi yol bu..

• quote:

Orijinalden alıntı: uranium

ledler ısınmaz..direnclerden kanaklanıyor olabilir..zayıf ihtimal ise önündeki kırmızı filitrenin ışığı ısıya dönüştürme ihtimali...ama bunlar firma tarafından hesaplanmıştır.. devrenin dizaynı nasıl bilmiyorum ama senin ledlerin yanmayanları diğerlerinin üstüne fazladan güç gitmesine neden olup diğerlerinide kaybedebilirsin..ölçü aletin yoksa bir elektronikçiye git orda işık şiddetine göre direnç ilave ettir...ledlerinde değerlerini bilmediğimiz için en iyi yol bu..

Alıntıları Göster
    Tesekkurler.........
    Devreyi, becerebildigim kadari ile resim halinde cizdim ama buradan nasil atabilirim onu bulamadim.
    Toplamda 56 LED var ve bunlar 4' derli seri halde. Her dortlu seri ve arti ucundaki 75 Ohm'luk direncle birlikte birbirlerine paralel baglanmis. Direncler 2 Watt civarinda ancak cok isiniyor. LED' er ise seffaf ve yandigi zaman kirmizi isik veriyor. Kirmizi LED' ler de yanlis hatirlamiyorsam calisma voltaji 1.6 V. olmasi gerekiyordu. Sanirim 12 V. DC -- 90 Amp. i LED basina 1.6 V.' tan fazla dusuyor....?

• quote:

Orijinalden alıntı: Amator

Tesekkurler.........
    Devreyi, becerebildigim kadari ile resim halinde cizdim ama buradan nasil atabilirim onu bulamadim.
    Toplamda 56 LED var ve bunlar 4' derli seri halde. Her dortlu seri ve arti ucundaki 75 Ohm'luk direncle birlikte birbirlerine paralel baglanmis. Direncler 2 Watt civarinda ancak cok isiniyor. LED' er ise seffaf ve yandigi zaman kirmizi isik veriyor. Kirmizi LED' ler de yanlis hatirlamiyorsam calisma voltaji 1.6 V. olmasi gerekiyordu. Sanirim 12 V. DC -- 90 Amp. i LED basina 1.6 V.' tan fazla dusuyor....?

Alıntıları Göster
    herbir led grubunu 5 li veya 6 lı hale getirebilirseniz , ısnma sorunu çok azalacaktır. Ancak biraz da parlaklıktan feragat etmiş olacaksınız...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.