Şimdi Ara

2x21voltu 2x 45 e nasıl yükselticem yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bende 2x 21 volt 150w trafo var ve bana 2x45 lazım ben bunu nası tam doğrultup yükselticem çok uğraştım ama yapamadım yanlız arkadaşlar tam doğrultma olacak saygılar

• Sanki yeni trafoya ihtiyacın var aradaki fark yüksek. 2 X 32 Volt A.C olacak yeni trafon.
    Bu arada soru elimde 2 X 21 Volt veren bir trafo var bundan 2 X 45 Volt D.C almam lazım doğrumu anlamışım.
  • evet doğru 2x45 çünkü trafo çok iyi ve kaliteli boşa gitmesini istemiyorum
  • Yarım dalga doğrultma işini görürse isteğini yaklaşık olarak kolayca elde edersin.

Trafonun bir ucu şase. Diğer ucundan tek diyodla + Cap'a gidersin.
    Trafodan diyoda giden hattan bu sefer ters bir diyodla -Cap'a gidersin.

Kapasite değerlerini çok yüksek tutarsan belki bir şeye benzeyebilir.

Aklıma bir arkadaşım geldi.

Güzel bir pot düğmesi bulsa bundan ne güzel amfi yapılır derdi. Sende trafoyu güzel buldun illa kullanacakmısın? Bırak başka bir uygulamada kullanırsın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Yarım dalga doğrultma işini görürse isteğini yaklaşık olarak kolayca elde edersin.

Trafonun bir ucu şase. Diğer ucundan tek diyodla + Cap'a gidersin.
    Trafodan diyoda giden hattan bu sefer ters bir diyodla -Cap'a gidersin.

Kapasite değerlerini çok yüksek tutarsan belki bir şeye benzeyebilir.

Güzel bir pot düğmesi bulsa bundan ne güzel amfi yapılır derdi. Sende trafoyu güzel buldun illa kullanacakmısın? Bırak başka bir uygulamada kullanırsın.

Yarım dalga doğrultmada doğrultma çarpanı denen katsayı 0,9 'dur. Yani 21 VAC akım çekilmeye başlandığı andan itibaren 20 VDC civarına düşecektir tek diyotla doğrultulduktan sonra. Bu durumda arkadaşın 2 x 21 VAC bir trafo çıkışından önerdiğiniz yöntemle nasıl olacak da simetrik , yani +/- 45 Volt alacağı bir soru olarak kalıyor. Bence bu tür şeyleri denemeden buradaki amatör arkadaşlara önermeyin. Zamana ve paraya yazık.
    Bunun bu trafo ile yapılabilmesinin tek yolu bir gerilim katlayıcı , yani kaskad bağlantı oluşturmaktır. Ama bu da çekilecek akımla bire bir ilintilidir. Yani 1 amper üstü akımlar için pek de uygun bir yöntem değildir. Bu şekilde 12 V trafo çıkışından elde ettiğim 30 VDC'yi bir dönem profesyonel bir uygulamamda kullanmakm zorunda kalmıştım. Sonuç, 1 Amp'e kadar kabul edilebilirdi. Daha büyük akım değerleri için çok büyük kapasiteli kondansatörler kullanmak gerekeceğinden pratikte yeni t rafo almak daha ucuza gelecektir. Yine de bunalmis arkadaşın şu sözlerine katılmamak elde değil. "Elinde güzel bir pot düğmesi var diye anfi yapmak zorunda değilsin elbette

• quote:

Güzel bir pot düğmesi bulsa bundan ne güzel amfi yapılır derdi.

Seviyorum böyle insanları ya
  • quote:

Yarım dalga doğrultmada doğrultma çarpanı denen katsayı 0,9 'dur. Yani 21 VAC akım çekilmeye başlandığı andan itibaren 20 VDC civarına düşecektir tek diyotla doğrultulduktan sonra. Bu durumda arkadaşın 2 x 21 VAC bir trafo çıkışından önerdiğiniz yöntemle nasıl olacak da simetrik , yani +/- 45 Volt alacağı bir soru olarak kalıyor. Bence bu tür şeyleri denemeden buradaki amatör arkadaşlara önermeyin. Zamana ve paraya yazık.
    Bunun bu trafo ile yapılabilmesinin tek yolu bir gerilim katlayıcı , yani kaskad bağlantı oluşturmaktır.

@Elitel

Yarım dalga doğrultma işini görürse isteğini yaklaşık olarak kolayca elde edersin dedim.

Gerilim katlamada tam dalga dogrultma mi yapacaksin?

Ben yarim dalga bir cozum buldum, sen orta uclu bir trafodan tam dalga gerilim katlamayi nasil elde edeceksin ustelik te simetrik.

Bak benim onerdigim yapi asagida.

/>

Ayrica arkadasin 2x45 trafosu olsaydi zaten istedigini kolayca yapabilecekti. Bu durumda elinde diyodlari ve kapasiteleri de var. Eee 2x21v trafosu da varmis demekki benim onerdigim yapiyi kurmasi icin 5 kurus harcamasina gerek yok. Haa zamana yazik dersen bilemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 30 Ekim 2005, 18:31:45 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gerçektende çok çılgın biriymiş " Güzel bir pot düğmesi bulsa bundan ne güzel amfi yapılır. "
  • quote:

quote:

Bunun bu trafo ile yapılabilmesinin tek yolu bir gerilim katlayıcı , yani kaskad bağlantı oluşturmaktır.

@Elitel

Yarım dalga doğrultma işini görürse isteğini yaklaşık olarak kolayca elde edersin dedim.

Gerilim katlamada tam dalga dogrultma mi yapacaksin?

Ben yarim dalga bir cozum buldum, sen orta uclu bir trafodan tam dalga gerilim katlamayi nasil elde edeceksin ustelik te simetrik.

Bak benim onerdigim yapi asagida.

/>

Ayrica arkadasin 2x45 trafosu olsaydi zaten istedigini kolayca yapabilecekti. Bu durumda elinde diyodlari ve kapasiteleri de var. Eee 2x21v trafosu da varmis demekki benim onerdigim yapiyi kurmasi icin 5 kurus harcamasina gerek yok. Haa zamana yazik dersen bilemem.

Orta uçlu bir trafoyu rahatlıkla iki bağımsız sekonder çıkışlı bir trafo haline getirebiliriz tabii ki. Orta uca gelen iki sekonder telini birbirinden ayırmak yeterli olacaktır. Gerisi zaten iki adet gerilim katlayıcı kullanmaktan ibaret olacak, yani simetrik besleme elde etmek için. Her neyse , konuyu teorik olarak uzatmaya gerek yok sanıyorum. Zaten arkadaşın da bu trafo ile bunu yapacağı yok anlaşılan:)

• arkadaşlar ben en iyisi 2x 45 bir trafo alsam iyi olur bu arada ben trafoyu tda 7294 entegresiyle yapılan amfiye kullanacam herkeseteşekkürler
  • @Elitel

Trafonun sekonderlerini ister ayir ister ayirma tam dalga dogrultma yaparak gerilimi nasil ikiye katlayacaksin onu merak ediyorum. Bir sema versen diyorum.
  • Sn.Bunalmis,
    Madem sordun söyleyeyim.Öncelikle ben gerilim katlayıcıda tam dalga doğrultma demedim. Sadece gerilim yaklaşık olarak iki katına ulaşır bu da işini görür dedim. Ama referans olması açısından şunları söyleyeyim sadece. Gerilim katlayıcı deyince çoklarımızın aklına Villard cascade diye anılan yarım dalga katlayıcı devresi gelir. Doğrudur, bu tür gerilim katlayıcılarda tam dalga doğrultma yapılmaz. Ama bilginin bu kadarı eksiktir. Bak niye eksiktir onu da söyleyeyim. Orta uçlu sekonder kullanan trafolarda, yani arkadaşımızın trafosunda Greinacher voltage doubler diye anılan ve iki diyot kullanarak oluşturulan yarım dalga simetrik ikiye katlayıcı, dört diyot kullanarak oluşturulan tam dalga ikiye katlayıcı devreler de vardır. Yaygın olarak bilinmese de vardır.Yani burada çıkış geriliminin kondansatörle düzeltilmemiş hali ile frekansı 100 Hz.dir. Şema vermeyeceğim, ama en azından referans olsun diye bu isimleri veriyorum, gerisi nette 2 dakikalık bir arama sonrası ulaşabileceğin türden bir bilgi zaten.
    Bu kadar uzatmayacaktım ama, merakta kalma istedim İyi çalışmalar diliyorum.

• @Elitel,

Simdi arkadasimiz 2x21V trafo ile 2x45V DC elde etmek istiyor.

Bende yaklasik olarak bu isi 2 diyod iki kondansatorle yarim dalga isini goruyorsa yapabilirsin dedim.

Sen ne dedin?
    quote:

Bu durumda arkadaşın 2 x 21 VAC bir trafo çıkışından önerdiğiniz yöntemle nasıl olacak da simetrik , yani +/- 45 Volt alacağı bir soru olarak kalıyor. Bence bu tür şeyleri denemeden buradaki amatör arkadaşlara önermeyin. Zamana ve paraya yazık.

Ha demekki yarim dalganin dezavantajlarini bildigin bir baska yontemle giderecek bir yontem biliyorsun diye anladim bunu.
    O halde bu tam dalga olmaliydi. Zira yarim dalgaya 0.9 faktoru falan getirdin. (Dikkat ettiysen arkadasa eger isini gorurse yarim dalga cozum var dedim)

Simdi ben senden bu cozumu soylemeni istiyorum.

quote:

Bu durumda arkadaşın 2 x 21 VAC bir trafo çıkışından önerdiğiniz yöntemle nasıl olacak da simetrik , yani +/- 45 Volt alacağı bir soru olarak kalıyor.

Bak senin soru olarak kaliyor dedigin kisma cevabimi sema cizmek suretiyle verdim. Sende simdi benim istedigim cevabi ver.

Orta uclu bir trafodan simetrik gerilim elde etmek istiyor ve ayni zamanda 2 ye gerilim katlama yapsin diyorsak, yarim dalga dogrultmaya gore daha avantajli olan yontem hangisi?

Zahmet olmazsa bana bir sema yada link ver.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 4 Kasım 2005, 4:16:41 >

• Tabii veririm. Aşağıdaki linkte "full wave voltage doubler" adlı devreden iki adet yapılması gerekecek, tabii trafo sekonder sargılarını birbirinden ayırdıktan sonra. İyi çalışmalar diliyorum.
    http://www.tpub.com/neets/book7/27m.htm

• Ne avantajimiz oldu anlamadim? Kulagini uzun yoldan gosterdin. 4 Diyod 4 Cap.
  • quote:

/>

Ne avantajimiz oldu anlamadim? Kulagini uzun yoldan gosterdin. 4 Diyod 4 Cap.

Tam dalga ile yarım dalga arasında bir fark yok diyorsan, benim daha fazla söyleyeceğim birşey yok.
  • @Elitel

Senin onerin, trafonun sekonderlerini ikiye ayrip biribirinden izole edecegiz ardindan her bir sekondere linkini verdigin 2 diyod ve 2 kapasiteden olusan gerilim katlayaciyi yapacagiz boylece simetrik voltaj elde edecegiz degilmi? (Yani benim onerdigim yapinin aynisini sen simetrik gerilimin sadece bir tarafini almak icin oneriyorsun, hayirdir o kadar atip tuttun simdi sen o devreyi oneriyorsun)

Simdi simetrik voltajdan vazgecelim ve sadece +2V ye ihtiyacimiz olsun.

Bu durumda benim onerdigim devre trafonun her iki sekonderini de seri kullanacak, sadece tek diyod ve tek kapasiteden olusan basit bir yarim dalga dogrultucu olacaktir.

Senin onerdigin devre ise trafonun sekonderinin birisini kullanacak ve benim simetrik voltaj uretmek icin onerdigim devrenin aynisi olacaktir. Cikis gerilimi +V, -V arasindan alacaksin.

Bu sartlarda gerekli kapasiteleri hesaplayalim. (Voltajlar tepe deger olmak uzere)

Yarim dalga dogrultucuda kullanilan kapasite Cy, sekonder voltaji da 2V ise enerji 0.5xCyx2Vx2V den 2CyVV olacaktir.

Gerilim katlayicida tek kapasite V voltajina dolduguna gore tek kapasitededeki enerji 0.5C*V*V=0.5CVV olacaktir.
    2 kapasite olduguna gore toplam enerji CVV olacaktir.

Her iki devrenin de ayni enerjiye sahip olmasi icin C=2C1 olmalidir. (Aksi halde haksizlik olur birisi kocaman kapasite kullanir ve ripili dusurur)

Bu durumda her iki devredeki ripil degerlerini mukayese etmeliyiz.

Simdi su soruya cevap ver.

Grafik yuklemede sorun var. Sorun duzeldiginde ilk firsatta bu mesajima ilave edecegim. (Ama zaten semalarin ne oldugunu sen biliyorsun)

Resimde ustteki devre 10v sekonder gerilimini 2 diyod ve iki adet 2000uF ile 20Va cikartmaktadir.

Alttaki devre ise 20V sekonder gerilimini tek diyod ile dogrultmakta ve 1000uF ile filitre etmektedir.

Her iki devrenin cikisi basitlik acisindan 0.5A sabit akim kaynagi ile yuklenmistir.

Her iki devre icin:

Trafo cikisindaki AC gerilim grafiginin hemen altina sabit akim kaynagi uclarindaki gerilimin dalga seklini cizip
    ripil seviyesini hesaplayabilirmisin?

Eger onerdigin devre daha az ripil veriyorsa @elitel'e bos yere yuklenmisim hakliymis diyeyim. Bu gene de ilk yazinda bana yaptigin haksizligi affettirmez.

(Cevabi bende bilmiyorum sistemi cozup ogrenecegiz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Kasım 2005, 4:36:18 >

• http://www.jeanyvesmartin.com/ampli_TDA7294.htm
    http://www.quasarelectronics.com/3106.htm
    http://www.electronic-kits-and-projects.com/kit-files/3000/amppsu.pdf

http://www.radio.com.cn/DOWNLOAD/200401/TDA7294.pdf
    ...........................

selamlar... arkadaşlar bana sorarsanız bu trafo ile 2 adet TDA7294 lü ampli rahatça yapılır ve 2x50W RMS gibi hiç de küçümsenmayacak güçte bir stereo amplifikatör ortaya çıkmış olur. Trafo bu stereo ampliyi rahatça çalıştırır. Bu entegre ayrıca +-45VDC ile çalışamaz... boşta ken max. +-50VDC , yükte yani sinyal varken yükte ise max. +-40VDC ile çalışıyor.
    Bir amplifikatör devresinde gerilim katlamanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Ripılı düşürebilmek için o kadar büyük kondansatörler gerekecektir ki , trafo maliyetinden aşağı olabileceğini düşünemiyorum. 100WRMS total gücü olan bir stereo ampliden iyi bir bas alacaksak , peak olarak 250-300 W verebilecek değerde kondansatörler kullanmalıyız. Bence akla ve mantığa uygun olanı direkt olarak bir köprü ile 2x21VAC doğrultulmalı ve iki adet bahse konu olan entegre kullanılmalı.
    İlle de mono 100W ampli şart denirse de zaten bu entegre 4 Ohm a +-29VDC de 70W veriyor veya köprülenebilir ve 140W RMS 8 Ohm a aktarılabilir.
    Saygılar.

• Her iki devreyi de simule edecek program yazdim. Hata olup olmadigini bilmiyorum.
    Asagidaki programi QBASIC tipi dos ortaminda calisan basic derleyicide dogrudan calistirabilirsiniz.

Yarim dalga dogrultucuda trafo voltaji 20v alinmis ve 1000uF lik kondansator kullanilmistir.

Gerilim katlayicida trafo voltaji 10v alinmis ve 2000uF lik iki adet kondansator kullanilmistir.

Her iki devreninde cikisina 0.5A sabit akim kaynagi baglanmistir.

Bu sartlar altinda yarim dalga dogrultucu 16.32v ortalama degerinde DC gerilim vermistir.
    max 19.99v, min 11.58v yani ripil degeri 8.4V cikmistir.

Gerilim katlama devresinde 15.99v ortalama degerinde DC gerilim elde edilmistir.
    max 17.56, min 14.08 yani 3.47v ripil olusmustur.

Kapasite degerleri her iki devrede de on kat artirildiginda ortalama degerler hemen hemen esit cikmis
    gerilim katlayicidaki ripil 0.45v yarim dalga dogrultucudaki ripil ise 0.95 cikmistir.

' Rem asagidaki program yarim dalga ve gerilim katlama simulasyonudur.
    SCREEN 12:
    LOCATE 6, 1

i = .5: ipi = 6.283185307#
    dt = .00008: t = 0

c = .001: GOSUB A

LOCATE 19, 1
    c = .002: GOSUB B
    END

B:
    vc1 = 0: vc2 = 0: sync = 0: e = 0
    dv = i * dt / c
    t = 0: Vmin = 100: Vmax = 0: k = 0: vort = 0

FOR x = 0 TO 628
    t = t + dt
    IF t >= 20 THEN t = 0
    v1 = 10 * SIN(ipi * 50 * t)

IF v1 > vc1 THEN vc1 = v1
    IF vc1 > v1 THEN vc1 = vc1 - dv
    IF -v1 > vc2 THEN vc2 = -v1
    IF vc2 > -v1 THEN vc2 = vc2 - dv

IF e < 0 AND v1 >= 0 THEN sync = 1
    e = v1
    IF sync = 1 THEN
    vort = vort + vc1 + vc2
    k = k + 1
    IF (vc1 + vc2) < Vmin THEN Vmin = vc1 + vc2
    IF (vc1 + vc2) > Vmax THEN Vmax = vc1 + vc2
    END IF

PSET (x, 240 - 5 * v1), 1
    PSET (x, 240 - 5 * v2), 2
    PSET (x, 240 - 5 * vc1), 13
    PSET (x, 240 + 5 * vc2), 14
    PSET (x, 50 - 2.5 * (vc2 + vc1)), 11
    PSET (x, 240 - 5 * (vc2 + vc1)), 11
    PSET (x, 240), 15
    NEXT x
    PRINT "vort="; vort / k
    PRINT "vmax="; Vmax
    PRINT "vmin="; Vmin
    PRINT "ripil="; Vmax - Vmin
    PRINT "ripil/vort="; (Vmax - Vmin) / (vort / k)
    RETURN

A:
    dv = i * dt / c
    vc = 0: Vmin = 100: Vmax = 0: sync = 0: e = 0

FOR x = 0 TO 628
    t = t + dt
    IF t >= 20 THEN t = 0
    v1 = 20 * SIN(ipi * 50 * t)
    IF v1 > vc THEN vc = v1
    IF vc > v1 THEN vc = vc - dv

IF e < 0 AND v1 >= 0 THEN sync = 1
    e = v1
    IF sync = 1 THEN
    vort = vort + vc
    k = k + 1
    IF vc < Vmin THEN Vmin = vc
    IF vc > Vmax THEN Vmax = vc
    END IF

PSET (x, 50)
    PSET (x, 50 - 2.5 * v1), 14
    PSET (x, 50), 15
    PSET (x, 50 - 2.5 * vc), 13
    NEXT x
    PRINT "vort="; vort / k
    PRINT "vmax="; Vmax
    PRINT "vmin="; Vmin
    PRINT "ripil="; Vmax - Vmin
    PRINT "ripil/vort="; (Vmax - Vmin) / (vort / k)
    RETURN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 6 Kasım 2005, 0:49:27 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.