Şimdi Ara

350 fps ve dalgalanan görüntü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
2.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar benim çok kadim bir sorunum var. Sizde de aynı şey varsa sorun olarak nitelendirmeyeceğim artık...

Kullandığım kartlar sırayla Asus Geforce 256, MSI X1950 Pro, MSI 8800GT... Sistem olarak da çeşitli AMD ve Intel platformları kullandım yıllardır.

FPS ve yarış türü oyunlarda, tüm görüntünün yatay olarak değiştiği, yani yarışlarda viraj dönerken, FPS lerde ise durduk yerde sağa sola dönerken farkedilen bir dalgalanma oluyor. Şöyle izah edeyim. Örneğin Crysis'de soldan sağa doğru yavaş yavaş dönerken ekranın yukarıdan aşağı yukarı tazelendiğini ve o tazeleme sırasında ekranın ortasından görüntülerin kırıldığını farkediyorum. Hareket durunca düzeliyor tabi..

Örneğin NFS Pro Street oynarken virajlarda normalde Fraps ile 45 fps alıyorum. Fakat dönüşler tam yumuşak değil. Aralada çok belli belirsiz duraksıyor sanki. Görüntü kesintisiz değil.

Intel E6750 CPU ve 3 GB 800 Mhz bellek var makinemde. Şu anki ekran kartım 512MB 8800GT OC. Kullandığım ekran Philips 190X6 19" 8ms LCD.

Bu söylediklerim problem midir. Yoksa herkesin görüp kabullendiği normal bir durum mudur ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iLLEGAL -- 27 Aralık 2007; 0:31:25 >

• Nvidia Kontrol panelden o olayı kapatabiliyorsun..
    Stereo display mod ve multi dipslay ayarlarından düzeltebiliyorsun...
  • O dalgalanmaların olmaması için Vsync yi açmalısın. (Vsync: On [Oyunlarda veya Nvidia Control panelinden])
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatz

O dalgalanmaların olmaması için Vsync yi açmalısın. (Vsync: On [Oyunlarda veya Nvidia Control panelinden])
    Evet öyle bir ayar var... Peki ekran refresh hızı olarak iki tane seçim var Nvidia kontrol panelde. Bahsettiğim ekran için 60 mı seçmeliyim 75 mi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatz

O dalgalanmaların olmaması için Vsync yi açmalısın. (Vsync: On [Oyunlarda veya Nvidia Control panelinden])
    Ekranın yenileme hızı ile aynı olmalı.

LCD ekranlar genelde 60hz de çalışır. Sanırım sizdeki de 60hz 'e ayarlıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Storm Bringer

Ekranın yenileme hızı ile aynı olmalı.

LCD ekranlar genelde 60hz de çalışır. Sanırım sizdeki de 60hz 'e ayarlıdır.

Alıntıları Göster
    Ben de öyle tahmin ediyorum. Ekran tazelemesini 60 Hz ayarladım. VSync için Crysis e baktım. Öyle bir ayar göremedim oyunda. NVidia Control Panelinde 3D ayarlarında Crysis.exe için Dikey Senk. Zorla işaretledim öyle çalıştırdım. Ama yine söylediğim yukardan aşağı ekranı doldurma etkisini gördüm oyunda. Herhalde bu normal bir durum. Farklı anakart, işlemci ve ekran kartlarıyla, farklı sürücülerle çalıştırdığım bilgisayarlarda hep bu etkiyi görüyorum. Gözüm biraz hassas sanırım :) Çoğumuz 60Hz de çalışan tüplü ekranların titreştiğini bile farketmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iLLEGAL -- 26 Aralık 2007; 9:07:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: iLLEGAL

Ben de öyle tahmin ediyorum. Ekran tazelemesini 60 Hz ayarladım. VSync için Crysis e baktım. Öyle bir ayar göremedim oyunda. NVidia Control Panelinde 3D ayarlarında Crysis.exe için Dikey Senk. Zorla işaretledim öyle çalıştırdım. Ama yine söylediğim yukardan aşağı ekranı doldurma etkisini gördüm oyunda. Herhalde bu normal bir durum. Farklı anakart, işlemci ve ekran kartlarıyla, farklı sürücülerle çalıştırdığım bilgisayarlarda hep bu etkiyi görüyorum. Gözüm biraz hassas sanırım :) Çoğumuz 60Hz de çalışan tüplü ekranların titreştiğini bile farketmiyor.

Alıntıları Göster
    Valla ben tüplü monitörümde çoğu zaman bunun farkına varıyorum, arkadaşın dediği gibi Vsync açarak çözüyorum olayı...
    Açıkçası beni oldukça rahatsız eden bi durum..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1080p de 30 fps 60 fps farkı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: charcharodon carcharias

Valla ben tüplü monitörümde çoğu zaman bunun farkına varıyorum, arkadaşın dediği gibi Vsync açarak çözüyorum olayı...
    Açıkçası beni oldukça rahatsız eden bi durum..

Alıntıları Göster
    Crysisde Vsync ayarı yoktu. Diğer oyunları da deneyemedim henüz. Ama genelde Vsync ayarını açarım. Crysis de çok hızlı hareket edersem farkedilmiyor zaten. Düz bir duvarın önüne gelip fare ağır ağır sağa veya sola dönerken duvarın üzerindeki yeniden çizimleri görebiliyorum. Aynısını biraz daha fazla olarak eski ATI kartımda görmüştüm. XP üzerinde koyu desktop üzerinde beyaz pencereyi sağa yada sola taşırken pencerenin iki yanındaki aşağıdan yukarı doğru çizimler görünüyordu. Yenileme hızını artırınca biraz daha belirsizleşiyordu sadece.

• quote:

Crysisde Vsync ayarı yoktu. Diğer oyunları da deneyemedim henüz. Ama genelde Vsync ayarını açarım. Crysis de çok hızlı hareket edersem farkedilmiyor zaten. Düz bir duvarın önüne gelip fare ağır ağır sağa veya sola dönerken duvarın üzerindeki yeniden çizimleri görebiliyorum. Aynısını biraz daha fazla olarak eski ATI kartımda görmüştüm. XP üzerinde koyu desktop üzerinde beyaz pencereyi sağa yada sola taşırken pencerenin iki yanındaki aşağıdan yukarı doğru çizimler görünüyordu. Yenileme hızını artırınca biraz daha belirsizleşiyordu sadece.

Alıntıları Göster
    Yok ya.. Mutlaka bir çözüm olmalı. Az önce tuttum eski CD lerden NFS Hot Pursuit 2 kurdum. 1280x1024 Full+Full ayarlar. 350 fps gösteriyor fraps. Ve evet.. Dalgalanma efekti yine bizimle. Viraj dönerken görüntü tam akıcı değil. Hafif donmalar falan meydana geliyor. Yok mu başka fikri olan ?

• quote:

Yok ya.. Mutlaka bir çözüm olmalı. Az önce tuttum eski CD lerden NFS Hot Pursuit 2 kurdum. 1280x1024 Full+Full ayarlar. 350 fps gösteriyor fraps. Ve evet.. Dalgalanma efekti yine bizimle. Viraj dönerken görüntü tam akıcı değil. Hafif donmalar falan meydana geliyor. Yok mu başka fikri olan ?

Alıntıları Göster
    nvidia 3d settings te ;
    multi-display/mixed gpu acceleration kısmını single display performans mode yap
    stereo-display mode: yi use color interleaved monitör yap
    ve msn discovery yüklü ise onu kesinlikle kaldır öyle dene

bir de diyelim ki bunlar işe yaramadı 1024x768 de dene yapıyormu aynı sorunu? diyelim ki yapıyor sahip oldugun ddr2 ramlerin timing lerini düşürmeye çalış

monitörün lcd ve tepkime süresi iyi değilse ne yaparsan yap o sekilde seri hareketlerde dalgalanma flulaşma görebilirsin ki lcd ve 8ms demişsin bence ilk işin sırdan bir crt monitörle sistemi denemek olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ailkem -- 27 Aralık 2007; 3:14:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ailkem

nvidia 3d settings te ;
    multi-display/mixed gpu acceleration kısmını single display performans mode yap
    stereo-display mode: yi use color interleaved monitör yap
    ve msn discovery yüklü ise onu kesinlikle kaldır öyle dene

bir de diyelim ki bunlar işe yaramadı 1024x768 de dene yapıyormu aynı sorunu? diyelim ki yapıyor sahip oldugun ddr2 ramlerin timing lerini düşürmeye çalış

monitörün lcd ve tepkime süresi iyi değilse ne yaparsan yap o sekilde seri hareketlerde dalgalanma flulaşma görebilirsin ki lcd ve 8ms demişsin bence ilk işin sırdan bir crt monitörle sistemi denemek olmalı

Alıntıları Göster
    direct3d ve opengl ayarlarında şayet ingilizce sürücüleriniz var ise, "Triple Buffering" i aktif hale getirirseniz, framerate i 60 a sabitlemeden de o dalgalanmadan kurtulabilirsiniz..

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AEA24002F

direct3d ve opengl ayarlarında şayet ingilizce sürücüleriniz var ise, "Triple Buffering" i aktif hale getirirseniz, framerate i 60 a sabitlemeden de o dalgalanmadan kurtulabilirsiniz..

Alıntıları Göster
    Cevap veren arkadaşlara teşekkürler. Söylediğiniz ayarları yaptım. Bir değişim olmadı. Şimdi size sorum VSync üzerine. Türkçesinde Dikey Senk. Zorlama diye geçiyor. Ben oyunu dikey senk. zorlarsam benim monitörümün yenileme hızında bir çıkış vermesi gerekmiyor mu. Yani 60Hz. Bizim oyun zorlama modunda yine 350-400 fps yapıyor.

• quote:

Cevap veren arkadaşlara teşekkürler. Söylediğiniz ayarları yaptım. Bir değişim olmadı. Şimdi size sorum VSync üzerine. Türkçesinde Dikey Senk. Zorlama diye geçiyor. Ben oyunu dikey senk. zorlarsam benim monitörümün yenileme hızında bir çıkış vermesi gerekmiyor mu. Yani 60Hz. Bizim oyun zorlama modunda yine 350-400 fps yapıyor.

Alıntıları Göster
    oyundan dolayı da olabılır diye dusunuyorum

pro street in optımızasyon sorunu da olabılır baska oyunlar da da yasıyormusun

• quote:

Orijinalden alıntı: Ixion

oyundan dolayı da olabılır diye dusunuyorum

pro street in optımızasyon sorunu da olabılır baska oyunlar da da yasıyormusun

Alıntıları Göster
    Pro Street'den geçtim. Hot Pursuit'e razıyım :) 350-400 fps çıkarıyor. Ama özellikle dönüşlerde (hızlı dönüşlerden de bahsetmiyorum, 1.vites 10 km/s ile) arka planın yenilenmesi dalgalanmayla gerçekleşiyor. Çok sinir bozucu bir durum.

Önceki mesajda da sormuştum. VSync olunca ekran kartının, ekran yenileme hızında çalışması gerekmiyor mu ? Bu niye 350 fps çalışıyor. Yoksa NVidia sürücülerinden VSync zorlama olayı yalan mı??

• quote:

Pro Street'den geçtim. Hot Pursuit'e razıyım :) 350-400 fps çıkarıyor. Ama özellikle dönüşlerde (hızlı dönüşlerden de bahsetmiyorum, 1.vites 10 km/s ile) arka planın yenilenmesi dalgalanmayla gerçekleşiyor. Çok sinir bozucu bir durum.

Önceki mesajda da sormuştum. VSync olunca ekran kartının, ekran yenileme hızında çalışması gerekmiyor mu ? Bu niye 350 fps çalışıyor. Yoksa NVidia sürücülerinden VSync zorlama olayı yalan mı??

Alıntıları Göster
    nvidia suruculerinde zorlamayi actigin zaman her oyuna etki etmeyebilir. Eger bi ayar sadece oyunun kendi menusunde varsa o ayar oyunda vardir denebilir nvidia sadece zorlamayi dener oyunla uyumsuzluk olursa nvidiadan yaptigimiz ayarlarin hic bi anlami olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: venomvenom

nvidia suruculerinde zorlamayi actigin zaman her oyuna etki etmeyebilir. Eger bi ayar sadece oyunun kendi menusunde varsa o ayar oyunda vardir denebilir nvidia sadece zorlamayi dener oyunla uyumsuzluk olursa nvidiadan yaptigimiz ayarlarin hic bi anlami olmaz.

Alıntıları Göster
    Peki düşüncem doğru mu ? VSync özelliği olan oyunlarda Max ekran refresh hızımda fps mi almalıyım ?
  • quote:

Peki düşüncem doğru mu ? VSync özelliği olan oyunlarda Max ekran refresh hızımda fps mi almalıyım ?

Alıntıları Göster
    evet ekran tazeleme hızını neye ayarlarsan en yüksek o fps değerini alırsın 75hz te 75hz ye sabitlemeye çalışır ama dediğim gibi dene istersen 8ms lcd ile ideal oyun oynanmaz normal crt monitörde dene vsync yi oyun menüsünden açabilirsin en sağlıklı ve garanti yolu bu ama çok seri işleyen görüntülerde 8ms lcd ne yaparsan yap sorun oluşturacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ailkem -- 27 Aralık 2007; 22:16:36 >
  • quote:

Alıntıları Göster
    ben şunu anlamadım,yada hep karıştırıyorum

vsync açıkkenmi daha fazla performans veriyor kapalı iken mi.vsyn yi on yoksa off yapıncamı dalgalanma geçer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ailkem

evet ekran tazeleme hızını neye ayarlarsan en yüksek o fps değerini alırsın 75hz te 75hz ye sabitlemeye çalışır ama dediğim gibi dene istersen 8ms lcd ile ideal oyun oynanmaz normal crt monitörde dene vsync yi oyun menüsünden açabilirsin en sağlıklı ve garanti yolu bu ama çok seri işleyen görüntülerde 8ms lcd ne yaparsan yap sorun oluşturacaktır.

Alıntıları Göster
    quote:

çok seri işleyen görüntülerde 8ms lcd ne yaparsan yap sorun oluşturacaktır.

Kaç ms lik ekranlarda bu problem hiç oluşmuyor diyebiliriz ?

• quote:

quote:

çok seri işleyen görüntülerde 8ms lcd ne yaparsan yap sorun oluşturacaktır.

Kaç ms lik ekranlarda bu problem hiç oluşmuyor diyebiliriz ?

Alıntıları Göster
    quote:

vsync açıkkenmi daha fazla performans veriyor kapalı iken mi.vsyn yi on yoksa off yapıncamı dalgalanma geçer.

Araştırmalarımda öğrendiğime göre Vsync'i kapatmak performansı artırıyor. Fakat ekran yenileme döngüsü , ekran kartınınkini karşılamadığında yani ekran yenileme hızından fazla fps aldığın görüntülerde Tearing denilen yırtılma etkisi oluşuyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.