Şimdi Ara

3G cidden fark yaratacak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar inceliyorum. Size bir kaç link vereceğim

http://www.youtube.com/watch?v=jJTdFTIF2No Edge ile 3G kullanan iki cihaz arasındaki sürat farkını gösteriyor ki çok şaşırtıcı
    http://www.macosxpc.com/2007/12/11/iphone-25g-edge-vs-nokia-e61i-3g/ Benzer bir kıyaslama sonuç biraz farklı ama bence yine de dikkate değer

Şimdi bu sonuçlara bakıp bir de

http://shiftdelete.net/site/200803303536/EDGE-Daha-Hizli-Olacak.html linkini incelediğinizde

Cidden 3G bir telefona ihtiyacımız var mı? Yada "Cidden büyük fark var mı?" sorusunu sormadan edemedim.

Görüşlerinizi bekliyorum.

İlker Eriş

• eğer ucuz olacaksa (bizimkilerin mantığıyla; niye olsun?) gerçekten kullanışlı bi teknoloji; çünkü edge gerçekten çok çok yavaş.

ya bakın at&t nin rate planlarına bakın herifler ayda 19 dolara 400 dakka görüşme sınırız internet visual voicemail gibi destekler veriolar; bizde 2 katı fiyatına olun yine razıyım ama yeterki böyle paketler çıksın.
  • Aslında altyapı yatırımı olarak 3G EDGE'den daha pahalı, bu yönden bakınca 3g daha pahalı olacak gibi ülkemizde. Bir de birçok avrupa ülkesinde fiyatlar yüzünden çok da rağbet görmediği görülüyor. Bu sebeplerden bence Türkiye'de 3G yatırımı yapacak şirket çok büyük para kaybedecek...
  • Turkcell 3G yatırımı yapmaya çok hevesli görünüyor.
    Adamlar ihaleyi bir kez aldılar biliyorsunuz ki.
    Ancak türkiyede numara taşıma (serbest numara dolaşımı) gibi bir takım adımlar atılmadan 3G ihalesi olamayacak gibi görünüyor.
    Benim yazıyı yazmamın esas amacı 3G'nin faydaları yada ülkedeki durumu değil de EDGE ile mukayese edildiğinde ne kadar fark yaratacağıydı.
    Yukarıdaki örneklere bakıldığında pek de fazla bir fark olacak gibi görünmüyor.
    Mesela aradaki fark bir dial-up ile ADSL arasındaki fark kadar bariz değil
  • turkcellde olsa bile ucuz olmaz bence. turkcelli biliyorsunuz neyi ucuz ki adamların. o ihaleyide bosuna kazanmak istemiyorlar. adamlar vurgun yapmaı planlıyorlar. bence olsada olur olmasada olur. cunku artık heryerde wifi var ve bosuna para odemeye gerek yok. tabi bu benim fikrim...
  • Birincisi, 3G ile EDGE arasinda tabiki buyuk bi hiz farki var...zaten altyapilari bilen kisiler bu farki kestirebilir...EDGE yeni bir altyapiya ihtiyac duymuyor suandaki GSM sebekelerinde...sadece bandgenisligindeki bazi bosluklari daha efektif kullanip en az kaynak israfi ile en yuksek kapasiteyi sunmaya calisiyor...haliyle ne kadar efektif kullanirsa kullansin, GSM altyapisinin sinirlari icinde kaliyor mecburen...

3G ise bambaska bi altyapi farkli servis cihazlari, vs...ve tamamen multimedia ya agirlik veren bi sistem ve bandgenislikleride haliyle buna gore ayarlanmis...

Ikincisi, Turkcell in bu kadar hevesli olmasi tabiki gayet mantikli, ozellikle numara tasinabilirligi (NP) nin yasalasmasindan once bu ihaleyi kapamaya calistilar ama Allah tan olmadi...Zaten diger yerli ve yabanci firmalarin ihaleye fazla ilgi gostermemesinin sebebi de bizzat NP nin olmamasidir Turkiye de. Ornek olarak Japon Telecom sirketi DoCoMo buradaki ihaleye girse ve kazansa, altyapiyi kursa bile kulanicilar numarasini degistirmek istemeyebilir, yani Turkcell den musteri calip da 3G sistemlerine kazandirmalari zor, bir de 3G nin ucuz olmayacagini da dusunursek...Bu durumda hakli olarak Turkcell disindaki sirketler NP yasalasmadan ihaleye girmek istemezler...

Ama once NP ciksin sonra Japonlardan tutun Fransizlara herkes cirit atacak ihalede, Trukcell in de korktugu bu zaten...

Ucuncusu ise 3G nin bize ne kazandiracagi ve ne zaman ulkemizde kullanilabilir hale gelecegi...benim sahsi ongorum 2-3 seneden once kullanilabilir hale gelmez (ki bu iyimser bi ongoru)...daha NP cikacak sora 3G ihalesi yapilacak, sora altyapi kurulacak...hatta 3G ye hic girmeden 4G (yada pre-4G) ye bile gidilme ihtimali var bence...kisisel fikirlerimdir, kimseyi baglamaz...

Ayrica ikinci kamerasi olan telefonlara dunyanin parasini veren insanlari da aklim almiyor...zaten bu kisiler 3G gelene kadar 20-30 telefon daha degistirecekler buyuk ihtimalle...nie simdiden 3G li telefon aliniyor...ama olsun onlar olmasa yabancilara nasil paralarimizi akitacagiz...

• quote:

Orjinalden alıntı: ilkereris

Turkcell 3G yatırımı yapmaya çok hevesli görünüyor.
    Adamlar ihaleyi bir kez aldılar biliyorsunuz ki.
    Ancak türkiyede numara taşıma (serbest numara dolaşımı) gibi bir takım adımlar atılmadan 3G ihalesi olamayacak gibi görünüyor.
    Benim yazıyı yazmamın esas amacı 3G'nin faydaları yada ülkedeki durumu değil de EDGE ile mukayese edildiğinde ne kadar fark yaratacağıydı.
    Yukarıdaki örneklere bakıldığında pek de fazla bir fark olacak gibi görünmüyor.
    Mesela aradaki fark bir dial-up ile ADSL arasındaki fark kadar bariz değil

Temel olarak Edge ye göre çok daha hızlı bir veri alışverişi saglar. Standart edge olan GSM'de 236.8 kbps, gibi rakamlardan bahsedilirken, 3g 'de 384 kbps hızlardan bahsedilmektedir.Neredeyse yari yariya, Kaynağa göre, bu hız degisebilmektedir.

3g ile wifi baglantisinin olmadigi yerde skype vb programlarla sesli gorusme yaparsin,Gsm cihazina bagli,operator bazli goruntulu gorusme yaparsin,Edge ile bunlari yapmak mumkun degil.Daha nekadar fark olsun.

Evinde 256k adsl kullanan var,ondan bile hizli daha ne olsun.

3g yi toplasan iki kere kullanmisimdir.Benim anlamadigim avrupada bazi ulkelerde oldugu halde,hem ucretlendirmeden dolayi hemde goruntulu gorusmenin pekte ragbet gormediginden yaygin kullanimi olmayan , Turkiye de daha buyuk bir cogunlugun gprs i dahi gonlunce kullanamadigi bir ortamda,Turkiye ye gelip gelmeyecegi Turkcell yuzunden bir muamma olan 3g nin, Turkiyedeki cep telefonu kullanicilari icin muhtemel yuksek fiyatlandirmadan oturu,1-2 deneme amacli ,merakin disinda pekte elzem oldugunu,kullanilacagini sanmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaSSive -- 1 Nisan 2008; 11:56:04 >

• expoyu kaybettik onun moral bozukluğu içindeyim. başlığı görünce aklıma geldi sinirim bozuldu
  • quote:

Ayrica ikinci kamerasi olan telefonlara dunyanin parasini veren insanlari da aklim almiyor...zaten bu kisiler 3G gelene kadar 20-30 telefon daha degistirecekler buyuk ihtimalle...nie simdiden 3G li telefon aliniyor...ama olsun onlar olmasa yabancilara nasil paralarimizi akitacagiz...

+1

tebrik ederim. super bir noktaya değinmişsin. Kesinlikle Katılıyorum sana...
  • quote:

Orjinalden alıntı: MaSSive

Temel olarak Edge ye göre çok daha hızlı bir veri alışverişi saglar. Standart edge olan GSM'de 236.8 kbps, gibi rakamlardan bahsedilirken, 3g 'de 384 kbps hızlardan bahsedilmektedir.Neredeyse yari yariya, Kaynağa göre, bu hız degisebilmektedir.

3g ile wifi baglantisinin olmadigi yerde skype vb programlarla sesli gorusme yaparsin,Gsm cihazina bagli,operator bazli goruntulu gorusme yaparsin,Edge ile bunlari yapmak mumkun degil.Daha nekadar fark olsun.

Evinde 256k adsl kullanan var,ondan bile hizli daha ne olsun.

Ben 236.8 kbps ile 384 kbps arasında çok büyül bir fark görmüyorum. Birinin 3 sn'de açtığı sayfayı diğeri 4 sn'de açar gibi bir sonuca varıyorum. Hele bir de ciddenhttp://shiftdelete.net/site/200803303536/EDGE-Daha-Hizli-Olacak.html sayfasında anlatılan EDGE geliştirmeleri devreye girerse kafa kafaya gelecekleri hissine kapılıyorum.

Yanlış mı yani bu düşüncem sizce?

• Kaynagin veri aktarim hizina gore 3g de 384 kbps in ustune cikabiliyor zaten.

Ki Turkiye ye 3g gelene kadar bu gidisle wimax yayginlasir heralde,ancak Turkcell gibi rekabet ten ,elindeki aboneyi kaybetmekten korkan bir operator vb sirketler oldugu surece bu vb yatirimlarin yapilmasi biraz zor.

Ne diyim birak Edge yi,Gprs i bile hakkiyla kullanamayan bir cogunluk varken,Edge nin hizinin artirilabilir olmasinin,kafa kafaya gelmesinin gprs i dahi kullanamayan bir kesim icin birsey ifade edecegini sanmiyorum.

Ki kafa kafaya gelseler bile, 3g ile calisan 3g bazli calisan program ve imkanlar dan, teoride hizi esitlense dahi Edge bir cok seyi teknik olarak desteklemez.

O bakimdan Sirf 4 saniye yerine 3 saniyede internet sayfalarini acmak icinde 3g kullanmaninda ne geregi kalir nede mantigi olur bana gore.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaSSive -- 1 Nisan 2008; 13:49:03 >
  • turkcell ana binasında kendı internet baglantisini kullanıyor.hersey kablosuz internet hızı 32 mbit /sn. ;) turkcell bugun en baba internet hızını telefonlara aktarabılecek altyapıya sahip ama neden yapamıyor? devlet izin vermiyor, çünkü ttnet batar,superonline batar ,butun firmalar batar,tekel olur ve korkuyorlar.Bizde sırf bu korkular yuzunden hala ttnete sacma sapan hızlara böyle fahiş fiyatlar ödüyoruz...
    Gecen sene Turkcell bi modem prototipi cıkarttı.İçine data hattı takıyorsunuz ve wireles modem aracılıgıyla ag yaratıyorsunuz ve 8mbit /sn lik bi hızda kullanabılıyorsunuz.Neden hayata geçirilemedi? :) işte 3G de bü yüzden olamıyor veya uzun vade de hayata geçiriliyor,bir çok geç kullandığımız teknoloji gibi:)
  • Alakasi bile yok,bunlari okuyanda Turkcell i sutten cikmis ak kasik sanacak.
  • turkcell için sütten cıkmış ak kalık demedim ben,ama ortada böle bir teknoloji var,bu da bir gerçek!.neyse polemiğe gerek yok
  • birkere gprs efektif kullanıldığında dahi 36kb/sn yapıyor. naptınız siz a be dostlar :D
    ikincisi edge gerçekten çok yavaş; 384kbit baz istasyonun dibinde ve sabitseniz geçerli. maalesef 500m çaptan sonra hız 150kbps lere kadar geriliyorki bir de hareketliyseniz vay halinize. bence 3g yi bırakıp edge altyapısında iyileştirmeye gidilsin. hiç değilse ucuzlatılsın ne bileyim.
  • tatlı tatlı kazıklamak varken; ne müşteriyi cezbeden tarifeler, ne de 3G gelir. Bir bok olmaz bunlardan
  • quote:

Orjinalden alıntı: thujonn

turkcell ana binasında kendı internet baglantisini kullanıyor.hersey kablosuz internet hızı 32 mbit /sn. ;) turkcell bugun en baba internet hızını telefonlara aktarabılecek altyapıya sahip ama neden yapamıyor? devlet izin vermiyor, çünkü ttnet batar,superonline batar ,butun firmalar batar,tekel olur ve korkuyorlar.Bizde sırf bu korkular yuzunden hala ttnete sacma sapan hızlara böyle fahiş fiyatlar ödüyoruz...
    Gecen sene Turkcell bi modem prototipi cıkarttı.İçine data hattı takıyorsunuz ve wireles modem aracılıgıyla ag yaratıyorsunuz ve 8mbit /sn lik bi hızda kullanabılıyorsunuz.Neden hayata geçirilemedi? :) işte 3G de bü yüzden olamıyor veya uzun vade de hayata geçiriliyor,bir çok geç kullandığımız teknoloji gibi:)

Benim evimde bile 16mbit/sn internet var.
    Turkcell'in eger sirket icinse daha hizli olmasi lazim. Bir yanlisiniz olmasin.
    Yanlisiniz yoksa bana düsük geldi. 2000 yilinda ben Türkiye'de calisirken bir bankda idim. 32mbit kablo hat / 16 mbit uydu hatti vardi elimizde.

32mbit degilde 32mbyte/sec olmasin???

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.