Şimdi Ara

5.8'lik depremde hizmet kesintisine uğrayan Turkcell ve Türk Telekom'dan açıklama (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
281
Cevap
2
Favori
41.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    quote:

Dronecell teknolojisi için örnek uygulama olup gelecek taleplere ve kullanım senaryosuna göre üretim yapılabilir, bireysel kullanıma açık değildir. Reklam filminde gösterilen Dronecell cihazı temsilidir. Turkcell Dronecell teknolojisinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Dronecell teknolojisinin kullanımı resmi makam iznine tabidir.

Savunmak için yazmıyorum ancak hayaller hayatlar durumu var. 3-4 yıl sonra görürüz belki. Ayrıca yoğunluk baz istasyonlarında olsa başka şehirlerde kesilme olmazdı. Yoğunluk ana serverlarda veri merkezinde olduğu için tüm Türkiye'de aksaklık yaşandı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ezimuse

quote:

Dronecell teknolojisi için örnek uygulama olup gelecek taleplere ve kullanım senaryosuna göre üretim yapılabilir, bireysel kullanıma açık değildir. Reklam filminde gösterilen Dronecell cihazı temsilidir. Turkcell Dronecell teknolojisinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Dronecell teknolojisinin kullanımı resmi makam iznine tabidir.

Savunmak için yazmıyorum ancak hayaller hayatlar durumu var. 3-4 yıl sonra görürüz belki. Ayrıca yoğunluk baz istasyonlarında olsa başka şehirlerde kesilme olmazdı. Yoğunluk ana serverlarda veri merkezinde olduğu için tüm Türkiye'de aksaklık yaşandı.
    Demek ki yorumlar muhteşem demekle olmuyormuş. Afet durumunda kimse server sorunu mu, yok baz istasyonu mu tespiti yapmak zorunda değil. Herkes canının, sevdiklerinin derdinde... Firma olarak afet durumunda böyle hizmet vereceğiz reklamı yapıp, sonra da müşterilerini ortada bırakırsan eleştirilirsin tabi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E41A5AE05

2 saat gene iyi.
    Dün depremden sonra kesintisiz hiç çalışmadı turk telekom.
    hatta bi ara acil numaralar bile kilitlendi.

resmen rezillikti. sabahleyin çalışır hale geldi.

Alıntıları Göster
    Sabit hattan aradım. Yoksa eve gidene kadar iletişim yoktu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TT yaşanan sorunlardan dolayı iki ay boyunca 5GB olmak üzere toplamda 10GB hediye internet tanımlayacakmış tüm mobil abonelere...

*

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ezicioyuncu -- 27 Eylül 2019; 15:45:44 >

• İstanbul Bahçelievlerde oturan annemin telefonunda HALA ŞEBEKE KAYBI var, Saat 15:40 5-6 defa arka arkaya aradım şebeke düşüp duruyor. Yarın ilk işim türk telekomdan başka bir hatta taşımak böyle rezillik olmaz ulan millet depremi unuttu hayatına devam ediyor siz hala şebeke vereceksiniz
  • 7lik depremde neler olabileceğini hayal bile edemiyorum...

• vodafoneler tıkır tıkır çalışıyordu valla. avea aldığıma bin pişmanım zaten hattıda bugün taşıdım. göçük altında kalsam ve birini arayamasam dahamı iyi

• quote:

Orijinalden alıntı: CWaRRioR

Afet durumda kullanılmak üzere drone reklamı yapmadılar mı çok bilen arkadaşım? Muhteşem olan nedir onu anlamadım. Kendi çapında ahkam kesiyorsun. Afet durumunda ses ve data iletişimini sağlıyordu hani? GSM neden kesildi açıklar mısın?

https://www.turkcell.com.tr/dronecell
    Bu tarz uygulamalar ulaşımın olmadığı yerde yada geçici yoğunluk olan bölgelerde kullanılır ekstra baz istasyonu olarak.

Atıyorum, bir köy sular altında kaldı, dronelar buraya gönderilir ve iletişim sağlanır. Tarlada bir olay oldu, dronelar buraya gönderilir. Bir mahallede alt yapı çalışmasından evler yıkıldı, dronelar buraya gönderilir.
    Bir konser olur, maç olur, etkinlik olur , eylem olur, yani belirli bir istasyona çok fazla yüklenme olur, bu dronelar gönderilir ve istasyonun üzerinde ki yükü alır. Yine aynı şekilde araçlarla da mobil baz istasyonu gönderiyorlar.

Sadece istanbulda bile 20 milyon kişi var. Deprem kocaeliye kadar geldi. Sadece bu şehirlerde değil, her şehirden insan ailesini aramaya çalıştı. Milyonlarca kişinin yükünü droneları göndererek azaltacağını düşünmek güzel bir zeka ürünü. Küçücük drone'un istanbul'un yükünü almasını beklemek muhteşem bir zeka ürünü. Bir anda 1 milyon drone'un havalarda uçuşacağını falan mı hayal ediyorsunuz anlayamıyorum? Yani nasıl bir mantık kurdunuz ki küçücük droneların koskoca istanbul'un yükünü kaldıracağını düşündünüz?

Konsepti anlamak gerçekten zor bir şey değil, afet olan yere drone gönderilir ve iletişim sağlanır. Tüm Türkiye de erişim kesilmişken nereye göndersin drone'u?

• Rimesia R kullanıcısına yanıt
    Kaldı ki ne oluyoruz diyip drone'ları kaldırana kadar çoktan olaya müdahale edildi.

Ha tabi her ihtimale karşı o bölgeye en azından gönderilmeliydi diye de düşünmüyorum değil. Belkide oralarda sorunun düzeldiğini tespit ettikleri için yollamadılar, bilemiyorum.

Kullanmayacak olsalar niye o kadar yatırım yapıp bu teknolojiyi geliştirsinler ki..

Aslında sorun olsa da olmasa o drone'ları kaldırıp Silivri'ye yollamış olsalar reklamın kralını yaparlardı.

• ikiside patladı. Vodafone nispeten iyiydi ulaşım kesilmedi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jazzalyn

Kaldı ki ne oluyoruz diyip drone'ları kaldırana kadar çoktan olaya müdahale edildi.

Ha tabi her ihtimale karşı o bölgeye en azından gönderilmeliydi diye de düşünmüyorum değil. Belkide oralarda sorunun düzeldiğini tespit ettikleri için yollamadılar, bilemiyorum.

Kullanmayacak olsalar niye o kadar yatırım yapıp bu teknolojiyi geliştirsinler ki..

Aslında sorun olsa da olmasa o drone'ları kaldırıp Silivri'ye yollamış olsalar reklamın kralını yaparlardı.
    Bunu yazmak için düzenliyordum mesajımı şimdi.
    Droneların zaten bir yere gitme süresi var. İnsanlar bekliyorlar ki, deprem olduğu gibi her yerden drone fışkırsın. Bu droneların kullanım amacı aslında çok açık ama insanlar düz bir şekilde bakıyor olaylara.

Atıyorum, gerçek bir facia yaşandı ve evler yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları başladı. Baz istasyonları hasar aldı. Bu dronelar gönderilecek ve yıkılan evin tepesine koyulacak hat iyileşmesi için. Düşün mesela kaç kat betonun altında kalıyor insanlar, böyle bir iyileştirme hayat kurtabilir.

Ha gerçekten böyle bir drone var mı yok mı bilmiyorum ama varsa gerçek afette işe yarar.

• murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Operatörlerin ilk deprem sonrası anda beş şon dakikalık arama ulaşılamama problemleri normal diyorum. 11 saatlik kesintinin izahı yok bile...
  • baranel B kullanıcısına yanıt
    Verimli bir şekilde baz istasyonunu bırakıp uydu kullanan nereler var şuan? Mantıken iyi ama uygulamaya girince halihazırdaki kapasite sorunları, hava şartlarına bağlı sorunlar, mesafeden dolayı çok yüksek ping sorunları ve maliyet hala çok önemli engeller. Ücrada çekmeme olayı için telefonların uyduya yayın gönderecek kadar güçlü çıkış yapması gerekiyor. Baz istasyonu tarafında ise zaten yedeklilik amacıyla kullanılıyor uydular. Ya da Turkcell evrensel fondan kurduğu istasyonlarda uydu kullanmıştı backhaul olarak. Ama şuanda ana erişim olarak kullanılmaktan uzaklar. Tesla, Facebook vs. şirketlerin alçak yörüngede bir sürü uydu ile İnternet hizmeti verme planları var ama alınacak performans ile ilgili gerçekçi bir şey yok hala.
    Ha sen ille uydu iletişimi istiyorsan alırsın bir uydu telefonu, bakarsın keyfine. Android'li iş görecek modeller vardı 15 bine falan, daha uyguna da vardır sanırım. Ama onlar da hala yer istasyonuna bağlılar. Bir numaraya ulaşabilmen için verinin yine yer istasyonuna inip, oradan operatörlerin şebekelerine taşınması ihtiyacı var. Şirketlerin kullandığı uydu mesajlaşma ve konum takip sistemleri bile sanırım yer istasyonlarına bağlı olarak çalışıyor hala. Direk olarak uydudan uyduya iletişimle çalışan bir şebeke yok bildiğim kadarıyla ya da varsa da duymadım.
    Dünya uydu sistemlerle ilgileniyor ama baz istasyonlarını da bırakmıyor. 5G ile halihazırda varolandan çok çok daha fazla sayıda baz istasyonu kurulacak. Yoksa 5G'nin 4G'den bir farkı falan olmaz...

• Tüm Türkiye'de neden iletişim kesiliyor zaten, dronedan önce bunu bir sorgulamak lazım. Kaldı ki deprem bölgesindeki bir ülkede yaşayan biri olarak, söz konusu reklamı izlediğinizde afet ibaresinden sel altında kalan bir köyü mü anlıyorsunuz, yoksa 99 depremi çağrışım yapıyor mu? Reklamda deprem hariç, 100 kişi üzeri hariç, İstanbul hariç gibi ibareler var da ben mi görmedim? Drone sayısından teknik kapasitesinden mi bahsedilmiş? Prim yaparken güzel, afet olunca o afet bu afet değil. Belki 1 tane dronelari var, yanardağ patlarsa göndeririz diyorlardır. Ne bileyim ben. Afet mi afet sonuçta.

Bu deprem sayesinde devletimizin ve firmaların deprem yatırımlarını deneyimledik. Afetten anlamamız gerekenleri de sayenizde öğrendik çok şükür. Kusurumuza bakmasınlar, enkaz altında düşünecek zamanımız olur, hee o köy yerindeki sel içinmiş yaa deriz

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Tamam da hocam ben drone u değil reklamı eleştiriyorum. Drone sayısını, konuslandirildiklari yeri, kapasitesini kim biliyor? Bu ülkenin en büyük ve ciddi afeti depremdir.

• Ortada drone yok hala drone diyorsunuz Gerçek bir ürün yok ki piyasada. Fikri reklam malzemesi yapıp kullandılar. Güzel mi güzel ona diyecek yok ancak reelde bir şey yok. Şunu bir anlayın artık. Drone uçsa uçsa yarım saat havada kalır. Baz istasyonu için yük kaç kg.? Durduğu yerde ki enerjiyi nasıl sağlayacak? Biraz mantıklı düşünün yahu.
  • E tamam işte, reklam malzemesi yapıp kullandılar diyorum ben de. Aynı şeyi söylüyorum zaten.

• quote:

Orijinalden alıntı: CWaRRioR

Tüm Türkiye'de neden iletişim kesiliyor zaten, dronedan önce bunu bir sorgulamak lazım. Kaldı ki deprem bölgesindeki bir ülkede yaşayan biri olarak, söz konusu reklamı izlediğinizde afet ibaresinden sel altında kalan bir köyü mü anlıyorsunuz, yoksa 99 depremi çağrışım yapıyor mu? Reklamda deprem hariç, 100 kişi üzeri hariç, İstanbul hariç gibi ibareler var da ben mi görmedim? Drone sayısından teknik kapasitesinden mi bahsedilmiş? Prim yaparken güzel, afet olunca o afet bu afet değil. Belki 1 tane dronelari var, yanardağ patlarsa göndeririz diyorlardır. Ne bileyim ben. Afet mi afet sonuçta.

Bu deprem sayesinde devletimizin ve firmaların deprem yatırımlarını deneyimledik. Afetten anlamamız gerekenleri de sayenizde öğrendik çok şükür. Kusurumuza bakmasınlar, enkaz altında düşünecek zamanımız olur, hee o köy yerindeki sel içinmiş yaa deriz
    İlk önce şunu oturtmamız gerekiyor. Her deprem bir afet değildir. Afetin tanımı;

"büyük zararlara yol açan, deprem, su baskını gibi doğa olayı."

Burada ki anahtar kelime "büyük zararlara yol açan". Gölcük depremi bir afettir mesela ama dün olan bir depremdir afet değil.

Sonrasında bu teknolojinin ne olduğunu anlamak gerekiyor. Bu teknoloji tutup anne iyi misin, baba iyi misin demek için değil. İyi olmayan anne ve babanın ben iyi değilim diyebilmek için yetkili yerleri aramasına olanak sağlamak için. Gerçek bir afet ortamında, depremden saatler sonra bile hala iletişim gittiğinde enkaz zedelerin enkaz altından çıkartılması için var. Düz düşünmemek gerekiyor. Deprem olsun hemen dronelar havalansın annemi arayayım düşüncesi düz bir düşüncedir. Gerçekçi düşünce şudur, bir afet durumu olduğunda valilik iletişim sorununu görüp Turkcell'e yetki versin, Turkcell afetten etkilenen yere drone'larla gelsin ve geçici iletişimi sağlasın ki akut çalışmalarını sürdürebilirsin. Turkcell bu bölgeye iletişim sağlasın ki enkaz altında gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişi yetkili yerlere ulaşabilsin. Yani anneyi arayıp iyi misin diye sormak için drone havalanmaz, depremden saatler sonra gerekli izinler alındıktan sonra hala arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgelere yardım amacıyla dronelar götürülüp bırakılır. Biliyorsunuz depremden 48 saat sonra bile enkaz altından yaşayan insanlar çıkartılıyor. Şunu idrak etmek lazım, bilim kurgu filminde yaşamıyoruz, deprem olduğu gibi milyonlarca saklı drone yer altından çıkacak ve iletişim hiç yara almadan devam edecek falan diye bir dünya yok.

Reklamda alt yazı olarak bir sürü bilgi geçiyor ama bu bilgilere gerek yok. Düz düşünmek yerine mantıksal düşünmek gerekli. Droneların hemen havalanmasını beklemek, istanbulun yükünü çekmesini beklemek, her noktada birden var olmasını beklemek ilginç düşünceler. Bilmiyorum sadece bana mı kullanım amacı çok açık geliyor ama en azından afet durumunun ne olduğunu bilmek gerekli diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra, gerçek bir afet durumunda kullanıldığında bir çok insanın hayatını kurtaracağı da aşikar, tabi böyle bir teknoloji gerçekten varsa.

Drone bir kenara kalsın, hadi teknoloji konusunda bilgi eksikliği var insanların ve yorumlayamıyorlar bunu ama vergileri operatörlerin aldığını düşünmeleri ve bunu buradakilerin düşünmesi gerçekten geleceğe yönelik tüm umutları köreltiyor.

Son olarak reklamı eleştiriyorum demişsin, ben bu reklamda çok bir şey göremedim. Turkcell'in öyle reklamları var ki aklın hayalin durur. Tam hatırlamıyorum ama 5G'nin dünyada öncüsüyüz, en hızlı internet bizde, fiberde öncüyüz diğer ülkeler bizi izliyor, whatsapp bizden çaldı hede hödö gibi reklamları-söylemleri var. Onların yanında bu reklam gayet masum bence.

• Düşüncenize, söylediklerinize hiçbir itirazım yok. Reklamı yanıltıcı bulduğumu ve burdan prim sağladıklarını belirtiyorum sadece. Söylediğiniz gibi bu ilk değil zaten, ancak hassas bir konu olduğu için üzerinde duruyorum. Bu kadar kişinin aklına Turkcell drone'unun gelmesinin nedeni yaptıkları reklamdır, hayal gücü değildir.

• 5.8'lik depremde hizmet kesintisine uğrayan Turkcell ve Türk Telekom'dan açıklama

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.