Arkadaşlar bugün bana internet vergi dairesinden tebligat geldi açtım baktım trafik cezasıymış. Ceza tutanağında tarih 02.02.2024 yazıyor ve 73/C maddesinden ceza yazılmış. Tebligatta ceza anına ait herhangi bir resim yok sadece tutanağı yazıp göndermişler. Bu trafik cezaları neden bu kadar geç tebliğ ediliyor? Forumda araştırdım birkaç arkadaşta böyle aynı olayı yaşamış. Birde ceza tutanağıyla beraber telefonla konuşulduğuna dair resim olmasıda gerekmez miydi? İnsan 6 ay önce gerçekten o tarihte o saatte telefonda konuşup konuşmadığını hatırlayamıyor en azından cezaya ait resim var mı nereden isteyebilirim? Sanki havadan ceza yazıyorlar gibi geliyor bana. ![]() |
6 ay sonra gelen cep telefonu cezası ve resim olmaması
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bana geçen ay 2023 haziran ayından ceza geldi. Para lazım olduğu için kafasına göre yolluyorlar bence. Ben ödemeyeceğim..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Tahsilata giderler sıkıntı yaşarsınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bence bu adamlar cezaları stokluyorlar.Yani bir depoya yağ,şeker stoklar gibi cezaları sistemde depoluyorlar.Eğer o ayki ceza limitini doldurmuslarsa yollamıyorlar.Eğer devlete para lazım,ceza limiti az ise stokladıkları cezaları postalıyorlar.Benim aklıma bundan baska birşey gelmiyor.Yoksa bir ceza iletisimin bu kadar gelismis oldugu bir zamanda neden 6 ay sonra ceza gelir ki?Bana da gecenlerde 1 ay sonra geldi.Nirmalde e devlete 3-5 günde düşer diyorlar.
neden gec teblig edildigi muamma, onceden edevlette cikmadi mi?
ancak ispat (resim vs) zorunlulugu yok. zaten tespiti kolluk yapmis. FTM olsa kanit yok diye itiraz etseniz kabul edilebilirdi ancak kollukta olmaz.
-
Konuyu güncelliyorum,
Bu gelen cezayla ilgili istanbul trafik denetlemeye mail atmıştım neden bu kadar geç tebliğ ediliyor diye birde cezaya ait görsel var mı diye sormuştum.
Bugün mailime şu şekilde cevap vermişler :
Görüntü talebi ile alakalı olarak, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin 27.11.2014 tarih ve 2012/22963 Esas ve 2013/19969 Karar nolu yazısında, "116. maddedeki sorumluluk, iradi ve kusurlu olan sürücünün eylemine dayanmaktadır. Ancak sürücünün kimliğinin belirlenmesinde, 116. maddede sayılan ihlallerin niteliğinden kaynaklanan güçlükler bulunduğundan, trafik ihlaline ilişkin tutanak aracın tescil plakasına göre düzenlenmektedir.” “Kural ihlali yapan ve sürücüsü tespit edilemeyen araçların trafik zabıtası tarafından saptanabilecek plakasından başka ayırt edici bir özelliğin bulunmadığı ancak plaka ile de araç sahibine ulaşılabileceği açıktır. Dolayısıyla Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülen düzenlemenin gelişen, büyüyen, çeşitlenen ve çoğalan trafik sorunlarını zamanında ve etkin bir biçimde denetleyebilmek ve toplum halinde yaşamanın güvenli bir biçimde sürdürülebilmesi amacıyla demokratik toplumda zorunlu olarak getirilen uygulamalar olduğu kabul edilmelidir”… şeklinde Hüküm verildiği ve yine ilgi sayılı yazıda ‘Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının resmi evrak niteliğinde bulunduğu ve aksi ispat edilinceye kadar geçerli olduğu, ispat kuvveti bakımından başkaca bir delille (kamera kaydı gibi) desteklenmesinin gerekmediği, mevzuatımızda bu yönde bir hüküm bulunmadığı …" belirtilmiştir.
Tebligatın zamanında yapılmadığı iddiası ile alakalı olarak, 06.04.2011 tarihli ve 27897 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmış ve söz konusu Yönetmelik 04.04.2014 tarih ve 28962 sayısı ile Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklikle bahse konu yönetmeliğin adı, ‘Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ şeklinde değiştirilmiş ve ilgili Yönetmeliğin 10/1nci maddesinde yapılan değişiklik ile ‘‘tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanacağı’’ hükmü kaldırılmıştır. Trafik idari para cezası karar tutanaklarının tebliğine 30/03/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 20’nci maddesinde yer alan soruşturma zamanaşımı dikkate alınarak ".... idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer." hükmü gereği tebliğ işlemlerine başlanılacağı, ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 26’ncı maddesi dördüncü fıkrasında (Ek: 18/5/2017-7020/15 md.); “İdari yaptırım kararları, Maliye Bakanlığı ile idari yaptırım kararı verenler arasında yapılacak protokoller çerçevesinde, kararı verenler adına 213 sayılı Kanunun 107/A maddesi hükümlerine göre kurulan teknik altyapı kullanılmak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilebilir. Elektronik ortamda yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu şekilde yapılan tebligatlar, birinci fıkra kapsamındaki tebliğ yerine geçer” hükmü yer aldığı belirtilmiş ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında araç tescil plakasına düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarının bu hüküm doğrultusunda araç sahibi/kiralayan gerçek ve tüzel kişilere elektronik ortamda tebliğ edilebilmesi amacıyla Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmış ve düzenleme 25/12/2020 tarihli ve 31345 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere, yapılan iş ve işlemler hukuka uygun olarak yapılmıştır.
Rica ederim.
-
ceza tutanağı not 1 ve 3 de cezanın neden ve kim tarafından nasıl tespit edildiği, ve araç plaka bilgileri doğru tespit edildiğinden mahkeme bu tutanağı doğru ve gerçek kabul eder. Ve size gönderilen resmi açıklamada gerekli kanuni hususlar belirtilerek yapılmış. Bence itiraz yolunuz kapatılmış. Yinede siz bilirsiniz.
-
parayı öde indirimli, sonra kesin itiraz et. bana da ayınısını dediler, kanıt olması gerekmek, yok yargıtay şu kararı bu kararı diye.
itiraz edin, araba kullanırken kesinlikle telefon kullanmadığınızı belirtin, hatta abartın navigasyonu bile navigasyon cihazından kullandığınızı söyleyin. delil isteyin yoksa da iptalini talep edin, uygun dilekçeler mevcut google amcada.
-
Mahkemeye verip itiraz edin bence
operatörden tarih ve saatteki görüşme kaydın var mı öğrenebilirsin
İtiraz edeceksen de ona göre edersin
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X