Hocam Türk Telekom aradı 444 0 375 numaralı telefonundan. Herhangi bir planlamamız yok demişlerdi geçen aylarda. Şimdi bölge müdürlüğünüzden bilgi aldık yıl sonuna kadar tamamlayacağız VDSL altyapı talebinizi dediler. Buna inanmalı mıyım yoksa sözlü şekilde geçiştiriyorlar mı acaba? Açık Kapıdan bu yıl öyle bir planlamamız yok demişlerdi çünkü. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AÇIK KAPI : PORT VE ALTYAPI TALEPLERİNİZİ İLETEBİLİYORSUNUZ. (101. sayfa)
-
-
Bahsedilen süre kadar bekleyin, bahsettikleri çalışma olmaz ise bununla ilgili yeniden bir hatırlatma kaydı oluşturulabilir hocam.
-
Sabit telefon için müracaat etsem alt yapi gelme şansı olabilir mi peki bilginiz varmı acaba
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Farketmez, telefon veya internet başvurusu yapmanız teknik olarak aynı şey yani port yoksa yoktur. Magnet alın, magnet ile en azından mağdur olmazsınız size linkini atmıştım zaten. Daha sonrasında da başvuru kanallarından belirli aralıklarla yazın port talebi ile ilgili.
https://onlineislemler.turktelekom.com.tr/bize-ulasin/internet
-
35 megabitlik bir VDSL paketini 3 daireye paylaştırdığımız müstakil bina için FTTH-GPON altyapı düşünüyoruz. Açık Kapı'dan talep iletmek en doğrusu olacak.
Son kararı vermedik aslında, 50 megabit VDSL'ye geçip yetinelim mi (220 metrelik mevcut kabin mesafesi yüzünden 75 megabit VDSL'ye yükseltemiyoruz) yoksa 100 megabit fibernet mi olsun? (Birkaç yıl içinde 1 veya 2 daire daha eklenecek, inşaat projesi var).
Fiber kablonun geçtiği yer bahçe duvarına sadece 2 metre mesafede. Yakın çevrede 4 binada GPON çıktı ama fiber saha dolabı görmedim, bildiğim kadarıyla olmasına da gerek yok? Fiber saha dolabı, sadece splitter'den ibaret değil midir? Splitter dolapta, bina duvarında veya sokakta bir direğe bağlı bir kutuda olabilecek bir şey, ben böyle biliyorum. Yanlışsa düzeltiniz.
Yani santralden gelip yolun altından geçen fiber kabloyu çekecekler, parke taşlı yolu 2 metre kazıp kalın kabloyu bir splitter ile bölüp sonra bir siyah dağıtıcı kutuya takacaklar alt tarafı. Öyle yatırımlık, planlamalık bir "dev proje" olmasa gerek? Yatırımı yapan vatandaşın kendisi, dünyanın en pahalı internetinin üstüne bir de ONT kirası ödüyor.
Santraldeki OLT'nin bir portu 128 kullanıcıya kadar bölünebiliyorken, bizim çevrede sadece 4 binada GPON varken (toplam daire sayısı 40-45 civarı ama hepsi fiber abonesi değil), bizim santraldeki OLT'de port sorunu olmasa gerek? 50 bin nüfuslu küçük bir yerde mahalleler farklı kabinlere ama tek bir santrale bağlanıyor olmalı. Acaba yanlış mı mantık yürütüyorum? GPON mekanizması şu değil midir?
Santraldeki OLT > splitter-ayırıcı > evdeki ONT (FTTH düzeni) veya apartmandaki MDU (FTTB düzeni) > gateway veya router
Büyükşehirlerde durum farklı olabilir. Ama 50 bin nüfuslu yerde, yakın çevrede sadece 4 binada GPON varsa, bu bana Telekom'un plan-proje çizmemesinden ziyade, burda yaşayan insanların teknolojiyle pek ilgilenmediğinden ya da yüksek hızlara ihtiyaç duymamasından kaynaklı gibi gözüküyor. Talep olmadığından arz da olmamış gibi. Yakın çevrede son 10 yılda birçok yeni bina yapıldığı halde böyle. 4 bina FTTH kurmuş, diğerleri "VDSL yeter" demiş sanki, kimisinin kabin mesafesi 100 metre altında, kimisi 30-40 metre olunca 75-90 megabit VDSL alıyorlar.
Fiber konusunda üniversite tezlerinde başka şey yazılmış, İSS'ler başka şey diyor, forumlardakiler başka şeyler diyor, Türk Telekom zaten hipernet-süpernet-ultranet falan filan yıllardır curcuna bir pazarlama stratejisi izliyor... Bu kavram karmaşasından etkilenmemek imkansız, ben de bu konuda birkaç yanlış şey yazmış-düşünmüş olabilirim.
-
İki metrelik değil, bir metrelik yer için bile proje çizilip iş programına alınması gerekiyor hocam. Firma ona göre ilgili işleri yapan yüklenici firmaya ödeme yapıyor.
-
Standart prosedür neyse işlemeli tabii de, basit bir kablo çekimi ve basit bir kutu takılmasını sanki havaalanı yapıp açacaklar gibi büyütmeleri sıkıntı.
Bir de fiberde port sorunu muhabbetlerini anlamıyorum. 1 OLT'nin 1 portu 128 kullanıcıya bölünebilir deniyor, OLT'deki PON kartında 8 port var deniyor, o halde OLT başına 8x128=1024 kullanıcı eder. Santralde 10 OLT olsa, o santralden 10 bin kullanıcıya fiber internet gidebilir, 10 bin abone GPON ağına bağlanabilir demek olmuyor mu bu?
Çok kavram karmaşası var, mesela Fixnet sitesinde altyapı sorgulaması yapınca FTTB-VDSL altyapı var sizde diyor. Binaya fiber kablo giriyor da biz mi görmüyoruz? Metrelerce bakır telefon kablosu geliyor havadan, FTTC altyapı. Kablo direkt modeme bağlı.
Altyapı sorgulama sitelerinde standart bir sonuç çıkmıyor, çoğu 65 megabit diyor, birkaçı 50 megabit diyor.
Airties modem arayüzündeki hat değerlerine göre, erişebileceğimiz max hız 93-94 megabit imiş, DSLAM kabini 230 metre mesafedeyken böyle bir hız ütopik. Modem de sanki FTTB altyapı varmış gibi takılıyor İki farklı modemde de aynı sonucun çıkması ilginç geldi.
Bir üye DSL'den PON'a geçiş deneyimlerini birkaç forumda güzelce aktarmış. 60 megabit VDSL olan eski bir apartmana fiber bağlatmış. Biz de ondan ilham aldık, bakalım artık hayırlısı.
-
Fiber altyapının gelmesi için tek önemli nokta var. O da çizilen projenin bütçe olarak onaylanması. Gerisinin halledilmesi hiç problem değil. Bunu 1.5 senelik telekom müdürlüğü yollarını aşındırmış birisi olarak söylüyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bölünme olayı da dediğiniz şekilde değil.
OLT'den + değerde çıkan optik sinyal gücü dairelere gelene kadar bölünme, ek ve mesafe kaynaklı - değerlere düşer. Bununda eşik değeri -27dBm civarı.
OLT'nin bir portundan çıkan core'da güç 2 ile 7dBm arası bildiğim kadarıyla. 1x128 splitter sonrası kayıp 22dBm civarı. Çıkış gücünü 7dBm baz alırsak 1x128 sonrası daireye gelecek sinyal -15dBm olacaktır.
Hala bir daireye gelmesi gereken güç için yeterince kayıp gücü var. Sahada 1x128den sonra ihtiyaç halinde yeniden bölünme yapabiliyorlar. Çoğumuzun güç değeri sınıra yakın. Yani sahada dediğiniz gibi sadece bir kez bölünme olmuyor, bunu hat değerlerinden anlıyoruz.
Sizin gibi saha dolabı 200-300 mt mesefade arkadaşım 90 civarı kullanım yapıyor, ancak bir başka arkadaşım evinin önündeki dolaptan 65 mbps'i alamıyor. xDSL'de etken çok fazla biliyorsunuzdur.
VDSL hattım varken mahallede elektrik kesildiğinde 80mbps kapasitem 110mbps'e çıkıyordu. Bunun sebebi bir sürü bakır kablonun yanyana gitmesi, elektrik tellerine yakın olması vs.
Kullandığınız modemin çipseti, kullanılan kablonun kalitesi. Müteahhitin çektiği kablo ile kapasitem 48'di, reçber CAT6 ile değiştikten sonra 80 oldu.
-
Fttb zaten vdsl dir binaya kadar fiber gelir. Sonra bakirla gelir. Bilgiler zaten telekomdan gelir firmalarin yapacagi birsey yok. Fiberde ise bolundukce isik gucu duser onun icin belli sayiyi gecmezler
Hocam maalesef teori ile gerçek birbirini tutmuyor her zaman gerçek hayatta. Bunu kabul etmek gerekir en başta. Fiber kabloyu ihtiyaç halinde çok fazla bölebiliyorlar bu da ışığın düşmesine sebep olabiliyor. Ancak dediğinizi anlıyorum yani kablo çekilip altyapı getirilecek ama neden iş büyük gibi gözüküyor? Aslında iş büyük zira sahada fiberi döşemek mesele değil, bir de bunun santral tarafı oluyor. Santral tarafındaki işlemler daha uzun sürüyor esasen.
Bir de bizim bilmediğimiz, görmediğimiz kısımlar var. Yani kullanıcı açısından bakarsak işte kabloyu döşe kutuyu tak abonelik ver gibi gözüküyor ama o sürecin devamındaki süreçte daha fazla işlem var esasen.
Tabi bunlar hep parasal konular bir yerde de. Planlamanın da ötesinde
-
OLT'deki port/kart sayısı 8 değil, 16'dır. Her bir port farklı bölünebilir. İlla 128 olacak diye birşey yok. Genel bölme sahada 64,96,128 şeklinde ama OLT'deki 16 portun, 16'sı kullanılmıyor.
GPON çok eski sistem olduğu için prime time'da çok aboneli sahalarda darboğaz olduğu oluyor. OLT sadece GPON destekliyor ise. Uplink SFP ile arttırılıyor ama önemli olan modulasyon türüdür. XG/XGS - GPON beraber (hibrit) kullanılabiliyor "Kombo kart" fakat OLT'yi öyle muhteşem birşey gibi düşünmeyin. Hem OLT'lerde çok fazla portlar yok, hemde bütün portların kullanılması çok düşük ihtimal. Her binaya FTTH gelmesi demek, Santrallerin OLT ile dolup taşması demek şu durumda, istediğin kadar bölme yap.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 30 Eylül 2024; 20:17:41 >
Hocam bu fiber sinyal dbm konusunda birşey kafamı kurcalıyor. dbm değeri - 22 benim bu pingimi etkiler mi ? Bu değer atıyorum -19 olsaydı pingim yada internet kalitem daha iyi olurdu diyebilirmiyiz ?
@Fl2m4u Hocam sizde cevap verebilirseniz sevinirim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuzd58 -- 30 Eylül 2024; 21:30:34 > -
Hayir. ONT'nin çalışma aralığında olması yeterli. Mesela santraldeki OLT'nin çıkış portuna direk ONT'yi bağlarsanız harika sinyal gücü olur ancak bu defa da sinyal aşırı güçlü olduğu için çalışmaz. Benim güç -24. Speedtest pingi 2 veya 3 çıkar hep.
Hayır, pingi etkilemez. Pingi etkileyen durum BGP şehir içi rotasıdır. Yani, yönlendirme herşeyi belirler. Bir kişi DSL'de, FTTH'den bile daha iyi bir ping alabilir, DSL'de başlangıç gecikmesi olmasına rağmen. Yani, dB değerinin, ping'e hiç bir etkisi yok.
Yani bu sinyal olayı -27 dbm ye yakın bir değer olmadığı sürece kafaya takılacak bir sorun değil.
-
ZTE ve Zyxel saha'da -27dB değerini bile iyi taşıyor, Nokia saha'da -24'ten sonra paket :D
Teşekkürler hocam olay dbm ile ilgili değil yani. dbm değeri belirli aralıktaysa kafaya takılacak bir durum olmadığını anlıyorum.
-
Benim nokia ont bu -22 değeri sıkıntı anlamına mı geliyor peki
-
Aynen öyle. Referans aralığında olduğu sürece, hiç bir sıkıntı çıkmaz. Birde, OBK'yı korumak'ta lazım. FAOC (Fast konnektör) kurulumu değilde, pigtail ile füzyon yapıp, daire içi sonlandırma kutusunda OBK'yı toplayıp, Patch cord kablo ile ONT'de sonlandırmayı yapmak en iyisi. OBK'yı en iyi bu şekilde koruyabilirsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X