slm agalar.başımda büyük bir sorun var.hocamız ödev verdi.curent dource diye bir devre şeması.bunu çizip simule edip rapor halinde hocaya sunmam lazım.ama bize uygulamalı şekilde proteus gösterilmedi ve bende hafiften apışıp kaldım.dolayısıyla yardım istiyorum.umarım birisi sesimi duyar...devrede: 1 adet opamp 1 adet pnp bipolar transistör 1 adet direnç 1 adet grounded load(proteus ta kendisini bulamadım.heralde geribeslemeye yarıyo) 1 adet topraklama... bu parçalardan ne çıkar lütfen yardımcı olun:(((((((((((
ödev olduğu için biraz araştırma yapman gerektiğini düşünüyorum!
fakat yardımcı olmak için devrenin NPN transistorle yapılmış halini ekledim ve hesaplamalarında nasıl yapıldığını aşağıda gösterdim umarım fikir verir.
bu arada istediğin devrenin PNP tiği bir transistörle nasıl yapılacağını ve beslemenin simetrikmi asimetrik mi olması gerektiğini direnç değerlerini, hata paylarını, gerilim sınırlarını kendin belirlemelisin diye düşünüyorum.
opampın ideal, NPN tipi transistörün collector ve emitter akımlarının eşit olduğunu kabul edersek ekteki devre için çıkış akımı şu şekilde hesaplanıyor:
Iç den çevre alıyorum: Vin=IexRe Ie=Ic=I I=Vin/Re ok?
artı şuna da ekleyeyim groundedload topraklanmış yük anlamına gelir proteusta arama diye söyledim kolay gelsin...
r2d2droids arkadaşımızın da dediği gibi devreyi pnp transistör kullanarak değiştirebilirsin ama burada arkadaşımızın atladığı tek konu yükün grounded olmaması. Grounded load demek yükün bir bacağının toprakta olması demektir. Yani buradaki Rl grounded load değildir. Sen bunu göz önünde bulundurarak değişikliklerini yap. Kolay gelsin..
yaptınmı bilmiyorum ama r2d2droids+yigiter in dediklerine katılmakla beraber birde simüle işini bence pspice de yap ve dataları roapora ekle daha iyi bir sonuc elde edebilrisin
gerçekten hepinize çok teşekkür ediyorum.ben bu sene elektronik ve haberleşme mühendisliğini kazandım ve 1 e başladım.herhangi bir devre veya devre elemanı bize tanıtılmadı.kendi çabalarımızla yapıyoruz bunu.hocamız ödev evrdi bize.bende yalam çalam bişeyler yapmaya çalıştım ama pek de başarılı olamadım.dedim bir de buraya yazıyım yardımcı olurlar.dediğim gibi ben sıfır sayılırım.sayenizde buralarda pişeceğiz:D
bu konuda bana yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.herkese iyi bayramlar...bu arada hocamız proteus ta çizmemizi istiyor...
benim şahsi görüşüm; araştırarak, hocalarınla konuşarak ve tartışarak biryerlere gelmen tabi dediğin kadar bu konularla ilgileniyor isen! forum arka planda kalsın, hee buradanda bişeyler öğren, birilerine yardımcı ol, birileri sana yardım etsin ve şunuda söyleyeyim forumdada çok değerli insanlar var ama burda pişme :S