Arkadaşlar, evde sadece internet için kullandığım eski bir desktop var. Baya yavaş kalmaya başlamıştı. Bende işlemcisini değiştirmeye karar verdim. Özellikleri aşağıda :
Gittigidiyor.com'dan ikinci el bir işlemci aldım. Modeli Pentium 4 2.8 Ghz 1MB Cache bellek 533 Mhz FSB
Asus'un web sitesinden baktım anakart bu işlemciyi destekliyor. İşlemcinin montajını yaptım. Ancak ilk denemelerimde bilgisayarı açmayı başaramadım. Önce bios ekranı geliyor. İşlemci hızıyla ilgili ayarları yapmamı istiyor. İki seçenek çıkıyor zaten 2800 ve manual. ben 2800 seçiyorum. Saat çarpanı sabit 21X. External saat hızı 133X33 (ki 133X21 yaklaşık 2800 benim işlemcinin hızını veriyor). Biosu kaydedip çıkınca bilgisayar açılmıyor. Düğmesinden kapatıp yeniden açınca yeniden bios ekranı geliyor ve işlemci ile ilgili ayarları yapmamı istiyor. Birçok konfigürasyonu denedim (Manual olarak çeşitli saat frekanslarında ve otomatik olarak) ancak bilgisayar açılmıyordu. Ancak bir süre sonra bilgisayar arada bir açılmaya başladı. Ama farkettim ki takılı olan RAM'in yarısını görüyor. Yani bilgisayar 256 MB RAM ile açılıyor. Denemelere devam ettim şimdide bilgisayar bazen yine açılmıyor bazende RAM'i normal olarak 512 MB olarak görüp açılıyor.
Sonuç olarak ;
1. CPU arızalı olabilir mi ? (ki öyleyse iade etmem lazım) 2. RAM ler uyumsuz olabilir mi ? Biosta CAS latency, RAS to CAS, RAS Precharge ve Active to Precharge gibi RAM'le ilgili değerlerle oynamak mı lazım acaba ? 3. Başka nasıl bir problem olabilir ?
Şimdiden teşekkürler arkadaşlar...
1) Anakartınızın BIOS sürümüne dikkat ettiniz mi? İşlemciyi hangi BIOS sürümünden itibaren destekliyor ve sizin anakartınız bu sürüm ya da üzeri bir sürümde mi?
2) Eski işlemci takılı iken BIOS ayarlarını "Load Setup Default" ya da "Load Standart Settings" benzeri bir seçenekle sıfırladınız mı?
1. Asus'un web sitesinden biosun hangi sürümünden itibaren bu işlemciyi desteklediğine bakmıştım ve benim bilgisayarımdaki sürümden itibaren desteklediğini kontrol etmiştim. Ancak ben yinede en son biosu yükledim.
2. Eski işlemci takılı iken biosta default değerler yüklü değildi. Ben yeni işlemci ile hem default değerler yüklü hemde custom ayarlar yapılı halde deniyorum. Sonuç aynı. Bilgisayar bir açılıyor bir açılmıyor.