Şimdi Ara

Acil soru etki-tepki kuvveti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
4.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar her kuvvet çiftler halinde bulunuyor. Ama benim u konuda bir takım sorularım var. Bir duvara kuvvet uyguladığımızda oda bize uyguluyor. bu kuvvetler aynı cisme etki etmediği için sıfırlanmıyor. Burası tamam bu noktada bir sorum yok. Ancak bir kitap düşünün masanın üzerinde bu kitabın bir ağırlığı var. Bu ağırlıktan dolayı bir etki yapar masaya masada kitaba bir tepki yapar. masa üzerinde bir kuvvet oluşur. Ancak kitaba etki eden kuvvet neden kitabı itmez ? yani ağırlığımızı dengeliyor olsa bu seferde masaya kuvvet uygulanmaz. Bu noktada çok önemli bir soru bence bilenler varsa acele cevabını yazsın konuyu anlayamıyorum..

• up..........
  • Masanın kitaba verdiği tepki, kitabın masaya yaptığı etkiden daha küçük olduğu için onu hareket ettirmez. Ahmet Nuri Akay videolarından birinde açıklıyordu bunu.
  • HOcam burada eğer kuvvetimizin tamamını aktarıyorsak ve bizede bir kuvvet yapılıyorsa bizim yukarıya doğru gitmemiz lazım. Yani bir nesneyi yere atınca yukarıya doğru fırlaması gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: PєntaxiaN

Masanın kitaba verdiği tepki, kitabın masaya yaptığı etkiden daha küçük olduğu için onu hareket ettirmez. Ahmet Nuri Akay videolarından birinde açıklıyordu bunu.

ahmet nuri akay ın başka bir şey demek istemediğine emin misin?

çünkü kitabın masaya gösterdiği etki ile masanın kitaba gösterdiği tepki kuvvetinin büyüklükleri eşittir.
    eşit olduğu için de hareket ettirmez kitabı.

bir fizik hocasının öyle bir cümle kurmuş olabileceğin sanmıyorum,videoyu bulup kaçıncı dk larda bu tarz bir ifade kullandığını paylaşırsan sevinirim.
  • itrysohard kullanıcısına yanıt
    Şimdi kitaba yapılan kuvvet kitabın ağırlığını götürüyorsa masaya yapılacak kuvvet olmaz ki ?
  • Bize yapılan kuvvet bizim yaptığımız kuvvete eşit olsa bile hareket ettirmez, daha fazla olması gerekir hareket ettirmesi için. Fırlama olayı farklı bir olay, kitabı tutup masaya koymakla aynı değil.

Edit: Ahmet Nuri Akay'ın hangi videosuydu hatırlamıyorum, tekrar ederken denk gelmiştim aklımda kalmış, denk gelirsem tekrar yazarım buraya.
    @itstrysohard başka bişeyde demek istemiş olabilir yanlış hatırlıyorda olabilirim ama tepki kuvveti her zaman bizimkinden büyük olsa hiç bişey yerinde durmazdı heralde ? Sürekli bir yer çekimi var çünkü bu yüzden süreklide bir tepki var, herşey havada uçar yada sürekli deprem var gibi herşey hareket eder. Yanlış düşünüyoda olabilirim sadece fikrimi belirttim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1F20SL -- 2 Mart 2014; 21:22:50 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ağırlık dediğin şey aslında cismin sahip olduğu eylemsizliktir,kütlesi olan tüm maddeler dünyanın çekim alanı nedeniyle yaklaşık 10 m/s^2 lik bir çekim etkisi altında.
    bu nedenle duran her madde m.a=m.g olacak şekilde bir ağırlığa sahip,yani ağırlık dediğin şey aslında eylemsizlik,bu nedenle sen maddenin eylemsizliğini ölçüyorsun.

kitaba etki eden kuvvet kitabı hareket ettirmez,çünkü kitap masaya ne kadar kuvvet uygularsa,masa da kitaba aynı büyüklükte zıt yönlü bir kuvvet uygular,kitabın hareket etmesi için,masanın kitaba;kitabın masaya uyguladığından daha büyük bir kuvvet uygulaması gerekir.

sonraki cümle için:şöyle düşün bir haltercinin halteri kaldırdıktan sonra onu havada tutuyor olması,halterin bir ağırlığı olmadığı anlamına gelmez,halterin aşağı doğru ağırlığı(eylemsizliği) nedeniyle bir etkisi var,aynı büyüklükte zıt yönlü olarak da haltercinin haltere bir tepkisi var.

peki halterci örneğinden yola çıkarsak,kuvvetler birbirini dengeliyor mu?evet,halterin ağırlığı var mı? evet.işte etki-tepki kanununun mantığı bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi itrysohard -- 2 Mart 2014; 21:26:38 >

• quote:

Bize yapılan kuvvet bizim yaptığımız kuvvete eşit olsa bile hareket ettirmez, daha fazla olması gerekir hareket ettirmesi için. Fırlama olayı farklı bir olay, kitabı tutup masaya koymakla aynı değil.

Edit: Ahmet Nuri Akay'ın hangi videosuydu hatırlamıyorum, tekrar ederken denk gelmiştim aklımda kalmış, denk gelirsem tekrar yazarım buraya.
    @itstrysohard başka bişeyde demek istemiş olabilir yanlış hatırlıyorda olabilirim ama tepki kuvveti her zaman bizimkinden büyük olsa hiç bişey yerinde durmazdı heralde ? Sürekli bir yer çekimi var çünkü bu yüzden süreklide bir tepki var, herşey havada uçar yada sürekli deprem var gibi herşey hareket eder. Yanlış düşünüyoda olabilirim sadece fikrimi belirttim.

etki=tepki ben de bundan bahsediyorum sadece, tepki etkiden büyük olur demedim,eşit olur.ama tepki etkiden asla az olmaz.
    kuvvetler birbirine eşit olduğundan kitap hareket etmez.bu nedenle kitap uçmaz da.çünkü tepki kuvveti etki kuvvetini geçemez,duran bir cismin etkisi de ağırlığı kadar olacağından ,ona gösterilen tepki de ağırlığı kadar olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi itrysohard -- 2 Mart 2014; 21:30:25 >

• Aynı şeyleri söylüyoruz aslında ama tepki neden etkiden küçük olamaz yada büyük olamaz? büyük oluyorki yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi, top sekiyor vs diye aklıma deli deli sorular geliyor. Öyle bir konu açmışki

Edit: Tepki kuvvetinin küçük olduğuna şöyle bir örnek versem yanlışmı olur? çiviyi bir yere çakmak, vidayı tahtaya, betona vs vidalamak, insana/hayvana iğne yapılabilmesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1F20SL -- 2 Mart 2014; 21:45:15 >
    Hocam fakat şunu atlıyorsunuz burada etki ve tepki farklı cisimler üzerinde yani bu kuvvetler birbirini götüremezki. Yani kitapı sert bir şekilde atın yere geri doğru seker. burada etki = tepki olmasına rahmen kitap neden seker ? kuvvetlerin farklı cisimlerde lduğu için. be bu noktayı anlamıyorum işte...
  • quote:

Aynı şeyleri söylüyoruz aslında ama tepki neden etkiden küçük olamaz yada büyük olamaz? büyük oluyorki yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi, top sekiyor vs diye aklıma deli deli sorular geliyor. Öyle bir konu açmışki

her şeyin bir açıklaması var,hemen açıklayayım

top yukarıdan aşağıya atılsın ya da serbest düşmeye bırakılsın,top yere inene kadar belirli bir hıza ulaşır.momentum korunduğundan cisim yerden tekrar havaya yükselir.

• quote:

Orijinalden alıntı: internationallove

Hocam fakat şunu atlıyorsunuz burada etki ve tepki farklı cisimler üzerinde yani bu kuvvetler birbirini götüremezki. Yani kitapı sert bir şekilde atın yere geri doğru seker. burada etki = tepki olmasına rahmen kitap neden seker ? kuvvetlerin farklı cisimlerde lduğu için. be bu noktayı anlamıyorum işte...

Kitabın sekmesi tepki kuvvetinin daha büyük olması işte, kitabın kendisinin eylemsizliğinin yani belli bir etkisi var, x yükseklikte x hız kazanır ama sen bunu fırlatınca daha yüksek bir kuvvete erişiyor ve kendi verebileceği etkiden büyük bir kuvvet oluşunca tepkide büyük oluyor ve kitabı fırlatabiliyor, umarım açıklayabilmişimdir.
  • quote:

Aynı şeyleri söylüyoruz aslında ama tepki neden etkiden küçük olamaz yada büyük olamaz? büyük oluyorki yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi, top sekiyor vs diye aklıma deli deli sorular geliyor. Öyle bir konu açmışki

Edit: Tepki kuvvetinin küçük olduğuna şöyle bir örnek versem yanlışmı olur? çiviyi bir yere çakmak, vidayı tahtaya, betona vs vidalamak, insana/hayvana iğne yapılabilmesi.

hayır hocam etki herzaman tepkiye eşit topun sekmesi tepkinin top üzerinde olmasından kaynaklı. Mesela top duvara kuvvet uyguluyor duvarda topa f = m.a dan top a ivmesiyle fırlıyor. Bir insanı düşün insan çarpıyor duvara oda F = m.a kütlesi çok büyük olduğu için çok küçük bir ivmeyle fırlıyor. bunlarda gösteriyorki etki = tepki fakat bu kuvvetler birbirini götürmüyor. ancak şöyle bir durun var samanların arasına atlarsanız samanlar sizi geri atamaz çünkü samanın tepki kuvveti çok küçüktür. deler geçersiniz. Benim anlamadığım kitaba yapılan net kuvvet tepki kuvveti iken kitabın yada insanların neden uçmadığı :Dhayır hocam etki herzaman tepkiye eşit topun sekmesi tepkinin top üzerinde olmasından kaynaklı. Mesela top duvara kuvvet uyguluyor duvarda topa f = m.a dan top a ivmesiyle fırlıyor. Bir insanı düşün insan çarpıyor duvara oda F = m.a kütlesi çok büyük olduğu için çok küçük bir ivmeyle fırlıyor. bunlarda gösteriyorki etki = tepki fakat bu kuvvetler birbirini götürmüyor. ancak şöyle bir durun var samanların arasına atlarsanız samanlar sizi geri atamaz çünkü samanın tepki kuvveti çok küçüktür. deler geçersiniz. Benim anlamadığım kitaba yapılan net kuvvet tepki kuvveti iken kitabın yada insanların neden uçmadığı :D

• quote:

momentumun korunumunu hatırla,çünkü kitabı atar ya da yukarıdan masaya bırakırsan,kitap belli bir hıza ulaşmıştır ve momentum korunacağından kitabın zıt yönde tekrardan yükselmesi gerekir.
  • @ittrysohard daha güzel açıklamış, yani herkesin düşüncesi farklı, kurduğu mantık farklı. Bu tür soruları merak ediyorsan kesinlikle Ahmet Nuri Akay'ın tüm videolarını izle, sırf mantığını öğretebilmek için çok farklı şeyler anlatabiliyor.
    Hocam momentumun korunumu var fakat her attığımız cisim sekmiyor momentum olarak düşündüğümüzde bu nereye gidiyor ? ayrıca momentum olarakta açıklanır ama sekmesinin sebebi oradaki tepki kuvveti tepki kuvveti cisim hızlandığından artar desek cisim fırladığında tepki kuvveti ağırlığından büyük olacağı için yükselir. bu mantıkla düşününce doğrudur ama benim sorum şu yerde duran kitab eğer ağırlığını masaya aktarıyorsa. masada buna tepki gösteriyorsa bu kuvvetlerde birbirini götürmüyor. (aynı cisimde değiller) nasıl oluyorda kitap duruyor burada bir mantık hatası yokmu ?
  • kitabı itmez diye bir şey yok itiyor işte. ancak kitabında ağırlığı var aynı şiddette aşağıya doğru.dolayısıyla hareket etmiyor.bence senin sorunun şurda. ''ağırlığımız dengeliyor olsa masaya kuvvet uygulanmaz'' diyorsun. masaya kuvvet uygulanmasa kitap nasıl masanın üzerinde duracak delip geçmesi lazım.

çok bilmişlik olmasın tabi daha ince bişey sorduysan bilemiyecm
  • quote:

Hocam momentumun korunumu var fakat her attığımız cisim sekmiyor momentum olarak düşündüğümüzde bu nereye gidiyor ? ayrıca momentum olarakta açıklanır ama sekmesinin sebebi oradaki tepki kuvveti tepki kuvveti cisim hızlandığından artar desek cisim fırladığında tepki kuvveti ağırlığından büyük olacağı için yükselir. bu mantıkla düşününce doğrudur ama benim sorum şu yerde duran kitab eğer ağırlığını masaya aktarıyorsa. masada buna tepki gösteriyorsa bu kuvvetlerde birbirini götürmüyor. (aynı cisimde değiller) nasıl oluyorda kitap duruyor burada bir mantık hatası yokmu ?

günlük hayatta hareket halindeki bir cisim için birçok değişken var,kitabı bıraktım sekmedi dersen,bunun için kuvvetlerin doğrultusundan,enerjinin nerelere gittiğinden tut da birçok detaya kadar inersin,hava sürtünmesi ve direnci aerodinamik yapı,kitabı elinle bırakırken %100 düz bir doğrultuda bırakmayacağın gerçeği,kitabın masaya ilettiği dalgalar ve bu dalgaların taşıdığı enerji,daha birçok detay bulabilirsin.

ama en temel mantığıyla söylemem gerekirse
    kitabın yerden yükselmesi için kitabın belirli bir doğrultuda yükselmesini sağlayacak ,kitabından o doğrultudaki ağırlığından büyük bir kuvvetin elde edeceği enerjiyi karşılaması gerekir.
    bunun içine de yukardaki gibi 100lerce değişken girer.
    gerçek hayat ile fizik dersinde ihmal ettiğimiz fizik soruları aynı değildir.
    momentumun korunumu kanunları newtonun 3. yasasından türetilmiştir ve newtonun 3.yasasına göre çok temel kalan bir kanundur,olayı lise mantığıyla anlaman için aslında biraz da kolaya kaçarak daha kolay anlaman için yazmıştım momentum korunumunu.
    ama daha da fazla kurcalaman fizik bilgini ileri götürmez,kafanı karıştırdığın ile kalırsın.

• TheReedS kullanıcısına yanıt
    Doğrudur tepki olması için etki lazım ancak benim sorum duvar olan yüzeylerde düşününce mantık doğru fakat zemine göre düşününce bu kuvvetleri aynı cisim üzerinde düşünmemiz yanlış. yani ağırlığımızı eğer masanın üzerindeki kuvvet denglese masaya yapılacak kuvvet kalmıyor :D
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.