Şimdi Ara

Ağır özgüvensizlik ve bunun sonucunda yaşanan kararsızlıklar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
5
Favori
3.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sizlere bir yazı paylaşacağım. Bu yazıyı aylar önce yazmıştım. Tabi o zamandan bu zamana bazı düşüncelerimde değişmeler oldu. İlk önce meslek seçiminde önemli kriterin paradan çok huzur olduğunu düşünmeye başladım. Ben sosyal yönden aktif biri olmadığım için ortaokulda öğretmenlik yaparsam çok yıpranacağımı düşündüm. Bu yüzden tıptaki mikrobiyoloji, biyokimya, halksağlığı, aile hekimliği gibi branşların tam bana göre olduğunu düşünüyorum. Tabi bu branşların bazılarının puanı yüksek ama hangisi tutarsa artık. Ben bu yüzden tıbba devam edeceğim. Tıp için TEK sebebim huzur. Umarım ileride pişman olmam. Bu arada ilköğretim matematik öğretmenliği tercihi yaptım.

Yazı :

Ben 2018 yılında sayısal alanında mezun oldum liseden. 2019'da hukuk fakültesine yerleştim. Hukuk yazarken babama "ben tıp için bir daha sınava girmek istiyorum, hukuk yazmak istemiyorum" dedim. Babam da "Sen hukuk yaz, hakim/savcı olursun. Puanın kırılacağı için 2020'de hukuk derslerine çalışma, YKS'ye tekrar girersin. Tıp puanı gelirse tıbba gidersin, gelmezse hukuka devam edersin" dedi.

Tıp puanı gelirse iki yıl kaybım olacaktı ama hem benim hakim/savcı olma hayalim olduğu için hem de babamın gönlü olsun diye kabul ettim ve hukuk yazdım. Hukuk derslerini de çok sevdim, ortalamam 3.5 idi birinci sınıfta. Ancak hakim/savcı işinin genel olarak torpile dayandığını öğrenince birden soğumaya başladım bölümden.Avukat da olmak istemiyordum çünkü "dışadönük" biri değildim. Müvekkil bulmakta zorlanırdım.

Neyse sonra öyle bir soğuma başladı ki tıp kazanacağım ve avukat olmayacağım diye ant içtim kendi kendime.Ki gerçekten de çok çalıştım. Kendimdeki gelişime inanamadım. Ha çok iyi bir derece gelmedi ama 68 binden 11120 sıralamaya çektim.

Sınav döneminde tıpla ilgili tek bildiğim atama işinin sorunsuz olması, yani garanti olması idi. Sadece ve sadece bu yüzden tıp istiyordum. Sınav döneminde hiç araştırmadım, en fazla ne olabilir ki dedim. Tercih döneminde 1.5 aylık dönemde araştırmaya başladım. En büyük hatam daha önce bölümleri araştırmayıp sadece sınavlara çalışmak oldu. Hem hukukta hem tıpta bu büyük hatayı yaptım. İnternette tıpla ilgili şeyleri okudukça korkmaya başladım.

Sınav sonucu açıklandığı gün babama belki öğretmenlikte olabilir dedim. Dememle birlikte babamla büyük kavgalarımız başladı. Ha internette ne gördünüz derseniz şunları bahsedersem yeterli olur sanırım.

Tıp fakültesinin aşırı zor olması, sürekli komitelere çalışmak. Komite kabul edilebilir bir şey de final adı altında komitelerin karması bir sınava daha girmek. Stajlarda hocaların azarı, sözlülerde hoca inisiyatifine kalmak. İntörnlükte 700 liralık bir köle olmak.TUS diye bir sınava yani dünyanın en zor ikinci sınavına girmek. Asistanlıkta çoğu bölümün 36 saat nöbetler tutması, cerrahide mobbingin çok fazla olması. Uzman olmadıktan sonra alacağın maaşın diğer memurlardan farklı olmayacağı gibi şeyler.

Ayrıca bu forumda bir konu görmüştüm, 5000. olup öğretmenlik yazmak diye.Konu çok eskiydi, o yüzden forumdan mesaj attım, o da beni telefonla aradı. Bu abiyle birebir telefonda iletişime geçtim. Öğretmenlikten haftasonu kursu ile 5-6 bin özel dersten de 3-4 bin kazandığını söylüyordu. Bu benim oldukça dikkatimi çekti, aklımdan çıkmadı.

Ama babamı kırmamak için tıp yazdım. Ancak öğretmenlik aklımdan çıkmıyordu. Kendi kendime "ben hiç birey olamıyorum. Hep babamın baskılarına yenik düşüyorum. Uğraş dur şimdi tıp dersleriyle ve yukarıda saydığım olumsuzluklarla" diyordum. Bunu içimden tekrarlaya tekrarlaya artık kendimi çok doldurdum tıbba ve babama karşı.

Aslında öğretmenlik istediğime de tam emin değildim. Sadece özel dersten emindim. Çünkü anlatımım çok güçlüdür. Şu an bile iki öğrencim var özel ders verdiğim. Özel dersten hiç para kazanamama ihtimalini bile göze alıp özel ders işine girmek istiyordum. Devlette KPSS'den de korkum yoktu. Çünkü tıp yazarsam TUS'a girmek zorundaydım ve TUS'a çalıştığım kadar KPSS'ye çalışsam derece yaparım diye düşünüyordum. Benim çekindiğim nokta ne özel dersten para kazanamama ihtimali ne de atanamamak idi. Okulda ders anlatmaktan çok korkuyordum.

Küçükken çok fazla akran zorbalığına maruz kaldım. Bu yüzden okula karşı fobim oluşmaya başladı. Bu yüzden lise matematik değil de ilköğretim matematik öğretmeni yazarım o zaman dedim. Ama yine de korkuyordum. Çünkü küçükken yaşadığım okul fobisinin yanı sıra içedönük bir birey olduğum için sınıfta otorite kurmakta zorlanacağımı düşünüyordum. Aslında en çok korktuğum mesele otorite idi. Bu yüzden babama da tam açamıyordum öğretmenlik istediğimi.

Bu düşüncelerle ilk iki komitede idare eder notlar aldım. Ama üçüncü komitede pek çalışmadığım için çok kötü bir not alacaktım ve sınava girmedim. Bu iş böyle gitmez dedim. Daha önce dediğim gibi babama ve bölüme karşı dolduğum için ani bir kararla ilköğretim matematik öğretmeni olacağım dedim babama.

Şu an derslere girmedim, komiteye de girmedim. Yani tıpta sınıfta kaldım. Babamla da çok kötü kavga ettik bu konu hakkında. Ama en sonunda kabul etti o da.Ancak ani bir kararla öğretmen olacağım dediğim için otorite sağlayamama korkum yeniden başladı, aslında hiç sönmemişti. Şu anda "keşke tıbba devam etseydim ve TUS'a çalışıp uzman aile hekimi olsaydım. Hem aile hekimliği rahat bir bölüm. Ayrıca otorite sorunu gibi bir sorunum da olmazdı diyorum". Ne yapacağımı bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kararsızadam123 -- 26 Ağustos 2021; 12:44:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• 1) öğretmenlik rahat bir bölüm tıpla kıyaslayacak olursak muhtemelen tıpa göre az kazanırsın ama daha az stresli olursun

2)otorite mevzusunu kafaya takma ilk senelerde olur böyle şeyler sonra bunu aşarsın benim matematik öğretmenim yeni mezunken benden daha iyi öğrencilerim vardı derslerine girmeye korkardım demişti bir keresinde zamanla bu durum ortadan kalkar tabi

3) özgüven eksikliği problemi bende de var aynı sorun bunu yenmek için çabalamak lazım sosyal ortamlarda daha çok

bulunmak lazım bence

4) şimdiden dershanelerin kütüphanelerinde soru çözümü vs için bulunabilirsin alışmana yardımcı olur

Hocam oldukça garip bir hayat hikayeniz var oldukça dikkatimi çekti.
    Bence sizi tıpa çok korkutmuşlar, nen de geçen sene 3k sıralamadaydım ve bir ay kafamı ütülediler tıp yaz da yaz diye.
    Açık söyleyeyim siz nasıl tıptan caydınız çok hayret ettim. Yanlış anlamayın, ama sizin gibi kararlarda ailesinin sözünü dinleyenler genelde tıpa girip o önlüğü giydikten sonra bölümlerini oldukça sever oluyorlar, o şekil devam ediyorlar. Dediğiniz gibi, aile hekimliğinde oldukça rahat ederdiniz gerçekten yaptıkları bir şey yok. Bu konuda epey bir kötü tecrübe sahibiyim.

Bu arada, nickinizi bile kararsız adam olarak açmışsınız.

Bence öğretmenliği çok daha detaylı düşünün. Tıpta hala kaydınız da duruyormuş, 5k ile merkezi puanla yatay geçiş başvurusu yapıp geçemeyeceğiniz bir öğretmenlik yok.
    Açık konuşacağım, özgüven problemi olduğunuzu kendiniz belirtmişsiniz, ayrıca öğrenci karşısında ders vermeden de çekindiğinizi söylemişsiniz. Bu anlamda çok size uygun bir meslek gibi durmuyor. Özel ders ile sınıf eğitiminin farkı var.
    Kişisel olarak tıptan haz etmeyen biri olmama rağmen benim fikrim tıpta kalmanızdan yana olurdu. Yine özel ders verir cep harçlığınızı da çıkarırsınız, tıp öğrencisinden özel ders başlığına gelmeyen olmaz.

Kararsızlıklar mantıksız kararlar doğurabilir hocam. Çok dikkatli olun.
    İyi temennilerimle.
    Hocam ben ders anlatmayı seviyorum. Anlamakta güçlük çeken biri bile olsa yılmadan defalarca kez anlatabilirim. Zaten anlatırken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum.Ancak yaramazlık yapan veya yapmak isteyen çocuklarla baş edemem ben. Sert bir yapım yok benim.

Misal şu çocuğu görünce öğretmenin yerinde olduğumu düşündüm ve çok streslendim.

https://www.instagram.com/reel/CNYOPNrJmFZ/
  • 1) öğretmenlik rahat bir bölüm tıpla kıyaslayacak olursak muhtemelen tıpa göre az kazanırsın ama daha az stresli olursun

2)otorite mevzusunu kafaya takma ilk senelerde olur böyle şeyler sonra bunu aşarsın benim matematik öğretmenim yeni mezunken benden daha iyi öğrencilerim vardı derslerine girmeye korkardım demişti bir keresinde zamanla bu durum ortadan kalkar tabi

3) özgüven eksikliği problemi bende de var aynı sorun bunu yenmek için çabalamak lazım sosyal ortamlarda daha çok

bulunmak lazım bence

4) şimdiden dershanelerin kütüphanelerinde soru çözümü vs için bulunabilirsin alışmana yardımcı olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiijii -- 26 Ağustos 2021; 13:11:50 >
  • Ozguvensizlik ogretmenlikte de sorun olabilir lisede bizim derse giren bi stajer aglamisti heyecandan

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam bu kararsız durumlar herkeste var ilköğretim matematik istiyorsanız onu olmalısınız bu hayatı siz yaşayacaksınız babanız değil.Ayrıca tıp 6 sene sürekli olarak zorluğu artacak bir macera bunu herkes kaldıramaz.Diyeceğim o ki iyice araştırın düşünün ama lan bu puanı aldık öğretmenlikte olur mu demeyin istediğinizi olun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bence ticarete atılın yemin ediyorum var ya gelin beraber tavuk çiftliği açalım bu ülkede anca öyle olur

• Psikolog ile görüşün

• LELEB kullanıcısına yanıt
    Hocam ben ders anlatmayı seviyorum. Anlamakta güçlük çeken biri bile olsa yılmadan defalarca kez anlatabilirim. Zaten anlatırken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum.Ancak yaramazlık yapan veya yapmak isteyen çocuklarla baş edemem ben. Sert bir yapım yok benim.

Misal şu çocuğu görünce öğretmenin yerinde olduğumu düşündüm ve çok streslendim.

https://www.instagram.com/reel/CNYOPNrJmFZ/

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "aile hekimliği kolay bölüm" aile hekimleri ayrı problemli sıkınıtılıı gelen hasta profili ayrı problemli. iki tarafında ruh salığı yerinde değil. o cümleyi tekrardn gözden geçmirmeni tavsiye ederim. 

• romario11111 R kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğim gibi çok önceden yazdım bu yazıyı. O zamanlar bunu yazarken diğer branşlara göre daha rahat olduğunu düşünerek yazmıştım. Yoksa aile hekimliğinde usulsüz rapor, ilaç istekleri çok sıkıntı.

• jiijii kullanıcısına yanıt
    Dershane olmasa da dershane gibi bir ofis ortamında ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin sorularını çözmüştüm.Hem öğrencileri sevmiştim hem de onlar beni sevmişti. Ama sınıfta ders anlatırken çocuklara sus çocuğum, yapma çocuğum gibi cümleler kuracak olmak ve bunu yıllarca yapacak olmak beni geriyor.

• son durumda tıp mı seçtiniz matematik öğretmenli mi 

• Ee hocam her mesleğin zorluğu var öğretmenliğin zorluğu da bu ama diğer mesleklere göre devede kulak kalır.

• romario11111 R kullanıcısına yanıt
    Tıpta kaydım duruyor. Bu yıl tercihlerde de ilköğretim matematik öğretmenliği yazdım. Yani hala iki meslek içinde şansım var.

• hocam tıptan myp ile öğretmenliğe geçebilirsiniz, kararınız değişirse geri dönme hakkınız da var.

• Başlığı okuyarak yazıyorum adamın afedersin ağzına sıçar bu durum.2klik adama 20k'ya şükür ettirir.Ders hallolur önce bunu hallet.

• 100k'lik.bir il merkezinde yaşıyorum.En az 25k ve üstü kazanan en az 30 öğretmen biliyorum.Ayrıca insanlarla etkileşime geçe geçe açılırsın bence.Otorite sorunu ise senin kendi kafanda büyüttüğün bir şey.Oyle bir şey olduğunu inkar edersen zamanla cidden o korkuyu aşarsın.Bence direkt matematik öğretmenliği daha rahat.Yolun açık olsun.

• Beceremedic B kullanıcısına yanıt
    Bilmiyorum hocam. Dışarıda 10-11 yaşında olmasına rağmen birbirlerine çok ağır küfreden, birbirine büyük büyük taşlar atan çocuklar görünce çok stres oluyorum. Bunlarla nasıl baş edeceğim moduna giriyorum.

• Reis hayatta hep bir problem olacak fakat seni anliyorum bazi şeylere hassasiyetin vardir.Ben de sert biri degilimdir (genellikle) ogretmen olmayi dusundugumde senin gibi otorite kuramam ve bahsettigin yas grubunda tabiri caizse serseri olan cocuklarla ugrasmam istemem.Tıpa bakinca yetiskin olarak da cok problemli insanlar var yani eninde sonunda sosyal bir insan olmani bekleyen meslekler bunlar.Ben de iletişimi kuvvetli biri degilim ve tip okuyacagim (1.sinif) ama kendimi gelistirmek icin adim atacagim yavas yavas.kisacasi sen de zamanla kendini gelistirmek icin caba harca bu da zamanla olacak bir sey bence.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.