Yabancı bir arkadaşımın duvarında paylaştığı bir iddia üzerine bu konuyu sizlere sorma gereği duydum. Akaryakıt pompasındaki değerlerle oynanarak veya daha sıcak yakıt / gaz basılarak yapılan hilenin haricinde şöyle bir durumdan bahsediyor.
Diyor ki: Depomuzu dolasıya kadar doldurmak istediğimiz zaman, pompa yakıtı basmaya başlıyor. Sayaç pompanın üstünde, pompadan bir hortum çıkıyor, bilmem kaç metrelik bu hortum en son tabanca ile bitiyor. Sayaçtan geçen yakıtın, kat etmesi gereken uzunca bir yol ve geçmesi gereken bir tabanca var. Ne zaman ki depo dolarsa tabancadan yakıt geçişi de o zaman duruyor. İşte işin alengirli kısmı bundan sonrası. Depomuz dolduğunda pompadan ve sayaçtan geçmiş olan, ancak hortumda ve tabancada kalıp depomuza giremeyen o aradaki yakıt geri dönüş yolundan istasyonun deposuna geri dönüyor.
Yani, hortumda kalan almadığımız benzin için de para ödüyoruz. Bunun da her araçta olduğunu düşünürsek, bu güzel bir vurgun olmaz mı?
Resimle de anlatmam gerekirse:
haberede çıktı
quote:
Orijinalden alıntı: cono01
haberede çıktı
OHhhh ödeyelim biraz daha ödeyelim arkamızdaki aracınkini de ödeyelim
Bu ülkede neleri ödemiyoruz ki ? Devammm Keep calm and Hüloooooğğğ
quote:
Orijinalden alıntı: TheCaliph_
Alıntıları Göster
Sayaç pompadadır burası doğru ama yakıtın geri gitme diye bir durumu yoktur.
Dolum yaparken tabancayı tam sokmadan gözünüzle takip edin. Dolum başladığı anda tabancanın ucundaki valf açılır ve hortumdaki yakıt direk boşalır.
quote:
Orijinalden alıntı: TheCaliph_
Alıntıları Göster
facebook'sa link atarmısın hocam bizde paylaşalım
bu arada taktik çok iyi
quote:
Orijinalden alıntı: emir.ksk
facebook'sa link atarmısın hocam bizde paylaşalım
bu arada taktik çok iyi
Hortumda kalması normal bir şey. Onu basınç ile içeri çekip her defasında o hortumu doldurup, onu geri içeri alıyorsa o vurgundur. Yoksa hortum zaten dolu oluyor yani başkasına doldurduysa.
En büyük vurgunu LPG'de yapıyorlar. Anlam veremiyorum ama bazı yerlerdeki LPG dolum yerlerinde arkadaşın 200E'sini doldururken 5 dakika bekliyoruz bazılarında 2 yada 3 dakika. Sorduğumda bunun basıncı daha yüksek diyorlar. Onlar eski diyorlar ama tanınmadık bir markadan almıştık hızlı aldığımızda.
quote:
Orijinalden alıntı: brkprlk35
Hortumda kalması normal bir şey. Onu basınç ile içeri çekip her defasında o hortumu doldurup, onu geri içeri alıyorsa o vurgundur. Yoksa hortum zaten dolu oluyor yani başkasına doldurduysa.
En büyük vurgunu LPG'de yapıyorlar. Anlam veremiyorum ama bazı yerlerdeki LPG dolum yerlerinde arkadaşın 200E'sini doldururken 5 dakika bekliyoruz bazılarında 2 yada 3 dakika. Sorduğumda bunun basıncı daha yüksek diyorlar. Onlar eski diyorlar ama tanınmadık bir markadan almıştık hızlı aldığımızda.
Alıntıları Göster
Geri dönüş diye bir şey yok,ama bu olay hep aklımda bir gün o hortumu yukarı doğru tutup içindeki bütün akaryakıtı boşaltacağım
Geri dönüş diye bir şey yok,ama bu olay hep aklımda bir gün o hortumu yukarı doğru tutup içindeki bütün akaryakıtı boşaltacağım
Alıntıları Göster
Paylaşılan resim şuydu hocam:
Şöyle de yazmış: Do not pump full tank of petrol ! Many of us are not aware that the petrol kiosk pump has a return pipe- line (in Pink). When the petrol tank (in the car) reaches full level, there is a mechanism to trigger off the pump latch and at the same time a return-valve is opened (at the top of the pump station) to allow excess petrol to flow back into the pump. But the return petrol has already pass through the meter, meaning you are donating the petrol back to the Oil Dealer. How many times have you been cheated ? But Not Anymore ! Beware And Share With All Your Friends !
quote:
Orijinalden alıntı: goodorevil
Paylaşılan resim şuydu hocam:
Şöyle de yazmış: Do not pump full tank of petrol ! Many of us are not aware that the petrol kiosk pump has a return pipe- line (in Pink). When the petrol tank (in the car) reaches full level, there is a mechanism to trigger off the pump latch and at the same time a return-valve is opened (at the top of the pump station) to allow excess petrol to flow back into the pump. But the return petrol has already pass through the meter, meaning you are donating the petrol back to the Oil Dealer. How many times have you been cheated ? But Not Anymore ! Beware And Share With All Your Friends !
Alıntıları Göster
Pompada atıyorum 1 liralık benzin kaldıysa, biz 100 liralık benzin istediğimizde sayaçtan 100 liralık geçiyor. Pompadaki de bizim araca girdiği için 100+1 gelmesi gerekiyor ama sayaç durduktan sonra bizim benzinden 1 liralık kısım yine içerde pompada kalıyor doğal olarak biz yine 100 liralık almış oluyoruz. Olmuyor muyuz? Pompadaki benzinin geri akma durumu yok diye düşünüyorum, direk pompanın başındaki valfin arkasında bekliyor benzin.
quote:
Orijinalden alıntı: DenizSupra
Pompada atıyorum 1 liralık benzin kaldıysa, biz 100 liralık benzin istediğimizde sayaçtan 100 liralık geçiyor. Pompadaki de bizim araca girdiği için 100+1 gelmesi gerekiyor ama sayaç durduktan sonra bizim benzinden 1 liralık kısım yine içerde pompada kalıyor doğal olarak biz yine 100 liralık almış oluyoruz. Olmuyor muyuz? Pompadaki benzinin geri akma durumu yok diye düşünüyorum, direk pompanın başındaki valfin arkasında bekliyor benzin.
Alıntıları Göster
Kendim bir ticari benzin istasyonunda olmasa da, pompadan mazot basma tecrübesi yaşadım. İlk önce hava basıyor sonra mazot basıyor. İstasyondakiler nasıl bilmiyorum. Bunu da gördüğüm için size danıştım.
quote:
Orijinalden alıntı: goodorevil
Kendim bir ticari benzin istasyonunda olmasa da, pompadan mazot basma tecrübesi yaşadım. İlk önce hava basıyor sonra mazot basıyor. İstasyondakiler nasıl bilmiyorum. Bunu da gördüğüm için size danıştım.
Alıntıları Göster
mesajım bulunsun güzel bilgiler var.. bakalım dahan eler çıkacak
quote:
Orijinalden alıntı: swat882
mesajım bulunsun güzel bilgiler var.. bakalım dahan eler çıkacak
Alıntıları Göster
bu ihtimal için ben pompanın 1-1.5 metre ilerisinde duruyorum ki, en azından pompanın borusu u düz bir biçime gelsin, akması kolay olsun diye. İsterlerse her türlü hile yapılabilinir diye düşünüyorum. Bence hortumun içerisinde benzini tutan valfi gevşek bıraktıklarında benzin geriye doğru süzülür ve borular kısmende olsa boşalır (:
sierra
kullanıcısına yanıt
Hocam hortumun düz veya dolambaçlı olması önemli değil.
Valf açık olduğu sürece 10TL'lik ise 10TL'lik geçer. Hortum dolanarak gelince siz daha az benzin alıyor olmuyorsunuz yani.
quote:
Orijinalden alıntı: nk061
Hocam hortumun düz veya dolambaçlı olması önemli değil.
Valf açık olduğu sürece 10TL'lik ise 10TL'lik geçer. Hortum dolanarak gelince siz daha az benzin alıyor olmuyorsunuz yani.
Saçmalamışlar, Boruda her zaman sayaçtan geçmiş ama tabancada bekleyen bir yakıt var. Örneğin 100TL lik benzin aldık sayaçtan geçti ama geçmeyen boruda bekleyen yakıtta dopoya doluyor tabanca atınca tekrar boruda benzin kalıyor. ama biz 100TL lik almış oluyoruz. bu döngü devamlı dönüyor bu şekilde.
quote:
Orijinalden alıntı: Stanislav Petrov
Saçmalamışlar, Boruda her zaman sayaçtan geçmiş ama tabancada bekleyen bir yakıt var. Örneğin 100TL lik benzin aldık sayaçtan geçti ama geçmeyen boruda bekleyen yakıtta dopoya doluyor tabanca atınca tekrar boruda benzin kalıyor. ama biz 100TL lik almış oluyoruz. bu döngü devamlı dönüyor bu şekilde.
Alıntıları Göster
yav zaten sen arabanın deposunu full dolduracak şekilde benzin almıyormusun ? ee o geri kaçan benzin depoya girse girmese ne zaten depo dolmuş arkadaşım daha neyin derdindesin
quote:
Orijinalden alıntı: MeGaDave06
yav zaten sen arabanın deposunu full dolduracak şekilde benzin almıyormusun ? ee o geri kaçan benzin depoya girse girmese ne zaten depo dolmuş arkadaşım daha neyin derdindesin
Hiç..
quote:
Orijinalden alıntı: sierra
bu ihtimal için ben pompanın 1-1.5 metre ilerisinde duruyorum ki, en azından pompanın borusu u düz bir biçime gelsin, akması kolay olsun diye. İsterlerse her türlü hile yapılabilinir diye düşünüyorum. Bence hortumun içerisinde benzini tutan valfi gevşek bıraktıklarında benzin geriye doğru süzülür ve borular kısmende olsa boşalır (:
valf numarası mantıklı geldi bana.
quote:
Orijinalden alıntı: mehmetyilmaz77
quote:
Orijinalden alıntı: sierra
valf numarası mantıklı geldi bana.
Alıntıları Göster
şüphelendiğiniz akaryakıt istasyonlarından 2.5 litrelik şişeye 2 litre benzin alın ve ölçün fakat ölçüm yapacağınızı belli etmeyin depoya yedek şişe atar gibi olsun ölçüm yaptıktan sonra güvenilirse bir problem yok fakat adamlar yanaşmaz ise veremiyoruz böyle vs diyip yanaşmıyorlar ise şikayet edin yada istasyonu değiştirin
bizim gibi gaz kullananlar napsın gaz alıyoruz diye alıyoruz fakat ne kadar doğru ?
quote:
Orijinalden alıntı: Rambo-Cash
şüphelendiğiniz akaryakıt istasyonlarından 2.5 litrelik şişeye 2 litre benzin alın ve ölçün fakat ölçüm yapacağınızı belli etmeyin depoya yedek şişe atar gibi olsun ölçüm yaptıktan sonra güvenilirse bir problem yok fakat adamlar yanaşmaz ise veremiyoruz böyle vs diyip yanaşmıyorlar ise şikayet edin yada istasyonu değiştirin
bizim gibi gaz kullananlar napsın gaz alıyoruz diye alıyoruz fakat ne kadar doğru ?
Alıntıları Göster
böyle olsa 10 liralık benzin alanların deposuna hiç yakıt girmez. Saçma düşünceler içine girmeyiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: Rambo-Cash
Bildiğim kadarı ile zaten depo harici yakıt almak yasak. Şikayet etsek ne olacak.. Tamam bazı istasyonlar plakaya kesip verebiliyorlar.. Ama şkayetten bir şey çıkacağını zannetmiyorum...
LPG de pompada 10 bar basınç vardır.. Yasal sınır 10 bar...
Daha fazla basınç olduğu vakit hava basıyormuş meret... Ben gittiğim benzinliklerde uyarıyorum...
Bar ibresi Aygaz dolum tesislerinde pompa nın üstünde genelde oluyor.. Olmayana soruyorum diğerlerinde var sizde neden yok diye...
Hatta bazı Aygaz bayilerinde ibre 13-14 ü gösterdiğinde " Yüksek basıyorsunuz " diye uyardım... Pompacı bi haber zaten ... Dedim böyleyken böyle... Dediği şey " ayda bir kez kontrol ediyorlar abi bilmiyorum"..
Aygaz bayilerinde dikkat edin bu orana...
Arkadaşlar devir halkın denetim devri.. Bunları uyarmazsak ilgili yerlere bildirmezsek yolmalar devam edecektir