Şimdi Ara

AKTİF SES YALITIMI SİSTEMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
2.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğimiz gibi bu sistem aracın içinde yoldan oluşan düşük frekanslı seslerin tam tersi frekans dalgalarını üreterek bu sesleri nötrleme ile oluyor bunu aracın zeminine yerleştirilen mikrofonlar ve aracın kendi müzik sisteminden yararlanarak yapıyorlar. Benim bildiğim bu sistem şuan ülkemizde civic hb de kullanılıyor, böylece bir-iki gramlık mikrofon ağırlığı ile belkide kilogramlarca yalıtım malzemesi kullanmayı arabayı ağırlaştırmayı ve maliyet artışını engellemiş oluyorlar.

Sistemi düşündüğümüz zaman akıllıca ancak çok basit gibi duruyor, dedim belki internette anti ses yazınca falan böyle ucuz çin malı şeyler üretilmiştir ancak bulamadım, sizce bir çözüm bulamaz mıyız? en basitinden aracın aux girişinden hiç müzik dinlemeden bu sistemi devreye alabilirdik...

• İlginç ve mantıklı bir fikir japon araçlarına ve focus 2-2.5 araçlar için muazzam bir çözüm olur.

Takipteyim[sm=ok.gif

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hondaya mail atsanız/attırsanız belki bir çözüm yolu bulunur.
  • Legend de var lakin ne kadar etkili bir sistem ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerlere gazete kağıdı serin bari, bundan daha saçma olamaz nasılsa. Bir sesi emmeyip, üstüne bastırsın diye başka frekansta ses verirsen insana faydası değil zararı dokunur.
  • mantık çok saçma geldi. eğer o kadar kolay olsadı ağırlık düşürmeye çalışan şirketler 2 mikrofon bir mikroçip ile araca kilolarca ağırlık veren zımbırtılardan kurtulurlardı
  • Ses bir enerji. Dalgalar biciminde yayiliyor. Ama 3 boyutlu bicimde. Bu enerjinin ya sonumlenmesi ya da karsi frekansta ters dalga verilmesi gerekir. Bunu yapmak icin ses kaynagi ile kulaginiz arasina ters frekans yayan birsey koyulursa ise yarayabilir. Lakin 4 lastigin sesi ruzgarin sesi motorun sesi butun bu ekipmanlara dogru kulaginizdan ters frekansta bir (lastik sesine 4x lastik ters frekansi ruzgar sesine ruzgar ters frekansi motor sesine ters motor frekansi) gonderebilirseniz calisir. Aksi halde ise yaramaz. Bu da mikrofonla olacak sey degildir. Yani sistem basarili calismaz. Sesi sonumlemek icin yalitim malzemesi kullanmak en mantiklisi. Yoksa arabayi gectim konferans salonlari vs icin milyonlarca dolarlik yalitim malzemesi yerine 2 mikrofon koymak daha mantikli olurdu

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses sistemi
    11 ay önce açıldı
    Oto Ses Sistemi Ayarı Bass & Tiz
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ugurozer U kullanıcısına yanıt
    Hocam bu olayın teknik adı "Active Noise Cancellation" olarak geçer ve aynen bahsettiğiniz gibi çalışır.

http://www.honda.co.nz/technology/driving/anc/

http://www.cvel.clemson.edu/auto/systems/active_cabin_noise_suppression.html

http://www.bose.com/controller?url=/automotive/innovations/asm.jsp

• quote:

Orijinalden alıntı: @immortal

Hocam bu olayın teknik adı "Active Noise Cancellation" olarak geçer ve aynen bahsettiğiniz gibi çalışır.

http://www.honda.co.nz/technology/driving/anc/

http://www.cvel.clemson.edu/auto/systems/active_cabin_noise_suppression.html

http://www.bose.com/controller?url=/automotive/innovations/asm.jsp

linkler için teşekkürler. Uzun zamandır forumdan teknik bilgi edinemiyordum

• Millet de hemen atlamış yok olmaz boşu boşuna mı o kadar yaltıma kasıyorlar diye sony nin 160 tl lik kulak içi kulaklığında bile var bu özellik active noise canceling diye geçiyor. Hele ki otobüste falan müzik dinlerken motor yanına bile otursanız motor sesi yok oluyor bu kulaklıklar ile

• quote:

Orijinalden alıntı: AirDream

Yerlere gazete kağıdı serin bari, bundan daha saçma olamaz nasılsa. Bir sesi emmeyip, üstüne bastırsın diye başka frekansta ses verirsen insana faydası değil zararı dokunur.

Civic HB teki sistem düşük frekanslı yani yüksek şiddetli sesleri nötrlemektedir.

Ses dalgalar halinde yayılır. Her ses dalgasının tepe ve çukur noktası vardır. Bir dalganın çukuru başka bir dalganın tepesiyle karşılaştığında veya tepe noktası başka bir dalganın çukuruyla karşılaştığında dalga sönümlenir.

Bir dalgayı yok etmenin yolu o dalgayı ters frekanslı dalgayla karşılaştırmaktır.

Civic HB teki sistem gelen sesi algılayarak o ses dalgasına ters dalga göndermektedir. İki dalga birbirini sönümlediği için araç içinde bir ses kalmamaktadır.

• ama bi sesi yok ederken baska bi ses duymaya neden olmaz mi? fail verdi beynim

• Tamda forumdan umidimi kesmeye başlamışken sotede yatan bilgi bankaları olduğunu görmek müthiş bir duygu.

Anlamayan arkadaşlara basit bir örnekle anlatmaya çalışayım:

Bir halinin iki ucunda iki adam ikiside aynı anda dalga yapıyor ve bu dalga tam ortada birleşerek yok oluyor...

Ayrıca honda bu sistem ile tam 10 db azaltma sağladı:

Sistemde gördüğüm kadarı ile tavanda iki mikrofon var ve kontrol ünitesine motorun hangi devirde olduğuda bildiriliyor. Anti ses dalgalarıda ön ve arka koltuklardaki yolcular için ayrı üretiliyor:

Ayrıca yüzde yüz verim alınsa idi arabanın içi derin bir mağara kadar hatta araç içindeki insanların sesini bile duymayacağıniz kadar sessiz olurdu. Birazda mantık be yahu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurozer -- 6 Kasım 2014; 11:41:35 >

• Vay bee tanıtıma bak son kısıma dikkat
    "At the same time, automakers are also taking steps to enhance the good sounds. In performance cars, they are literally piping sounds from deep within the engine, like in the new BMW M5 and M6. Some automakers allow drivers to tune the sound to their preference. The 2012 Porsche 911 sports car, for instance, has a button that opens up the exhaust sound, from purring kitten to snarling beast.""
    usatoday'den alıntı.

• @meganers

Sistem gelen ses dalgasını algılayarak o ses dalgasına ters frekansa sahip ses yani dalga göndermektedir. Üstteki mesajımdaki 2. resime bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Bir tepenin karşısına bir çukur geldiğinde tepe ve çukur birbirini sönümler. Tersini düşünecek olursak iki tepe karşı karşıya gelirse tepe büyüyecektir. Aşağıdaki resimlere bakarsanız tam olarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

@ugo

Civic teki sistem ve M5 teki sistem birbirinin tam tersi. Civic teki sistem sesi yok etmeye M5 teki sistem içeriye fazladan ses vermeye yönelik.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhansencag -- 6 Kasım 2014; 0:34:50 >

• Burada bu teknolojinin henüz yeni gelişmesinin sebebi ise gelen sesi algılayıp aynı sesi tersten verirken geçen sürede o sesin çoktan yok olmuş olmasıydı. Şimdi yüksek ses işlemcileri ile bu sesler bir kaç milisaniye içinde iletilir hale geldi sistem içi kayıplar azaltıldı.

• quote:

Orijinalden alıntı: AirDream

Yerlere gazete kağıdı serin bari, bundan daha saçma olamaz nasılsa. Bir sesi emmeyip, üstüne bastırsın diye başka frekansta ses verirsen insana faydası değil zararı dokunur.

herkesin yanında boş kafa ile konuşulmaz, bak böyle rezil olursun sonra...
  • Japonlar bakti yalitamiyoruz bari, baska cozum gelistirelim

• İnsan hayret ediyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: beyzade0606

mantık çok saçma geldi. eğer o kadar kolay olsadı ağırlık düşürmeye çalışan şirketler 2 mikrofon bir mikroçip ile araca kilolarca ağırlık veren zımbırtılardan kurtulurlardı

Hocam kusura bakmayın ama sizde yanlış bir mantık kuruyorsunuz. Bahsettiğimiz firmalar , hatta dünya üzerinde ki çoğu firma para kazanmak için kurulurlar. Amaç sadece para kazanmaktır. Ben şunu kullanayım da insanlığa faydası olsun gibi düşünce çok nadir görülür. Hatta görülmez.

Şöyle bir örnek vereyim kabaca. Firmaların pazarlama stratejisi ile ilgili

Yani son kullanıcıdan ne kadar çok para alırsa o kadar iyidir firma için. Önce üçgen tekerlek , sonra altıgen , sonra kare.... Her birinden de ayrı bir kar amacı ile yola çıkılır. (Hatta işi çok uç boyuta götürürsek internette "Planlı deformasyon" konusunu bir araştırın...)

Firmalar son sistemi kullanmayı öncelikli tutmaz. Emin olun şuan 2020 yılında piyasaya sürülecek araçlar bile hazırdır. Emin olun şuan kullanmadığımız hatta bilmediğimiz birçok sistemi de o araçlarda kullanacaklardır.

Bahsedilen sistem bazı jet uçaklarında da kullanılmaktadır ( kaynak aradım ama sanırım bir dergi de okumuştum , bulamadım ) Bir de yanlış hatırlamıyorsa Rolce Royce bir modelinde kullanmış ancak sonradan vazgeçilmişti. Yani bu sistem var ve gerçektir.

Yani işin özeti ; bu tamamen bir stratejidir...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.