Şimdi Ara

Akü Sorunum Başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
4.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar selamlar. 2007 model 111CDI Mercedes Vito aracıma 3 ay önce müzik sistemi yaptırdım. Mediamarkt'tan aldığımda mağazanın otoparkında ses sistemi montajını yapıyorlar diye orayı tercih ettim. Sistemim aşağıdaki gibi;

1 adet JVC KDR-436 teyp
    2 takım 13" Hertz Mid-Bass (İçi turuncu olanlardan, sanırım COAXIAL olarak geçiyor)
    1 adet infinity 1200 watt subwoofer
    1 adet Hertz 130.4 4 kanallı stereo amfi
    1 adet Roadstar RDA-1010 mono amfi

Teybin tek amfi çıkışı olduğundan monoyu köprüledik.

Gelelim yaşadığım soruna, ilk yaptırdığım zamanlar sadece bass vurduğunda farlar kısılıyordu, fakat bu kısılma gittikçe arttı. Şimdilerde sesi yüksek açtığımda mono amfi kendini birkaç saniye korumaya alıyor - çalıyor - korumaya alıyor ... Sorunun aküden kaynaklandığını düşünüyorum, aküm 12V / 74A fakat tesisatı bağlayan arkadaş, ses sisteminin ihtiyacının 90A olduğunu ve 120A bir akü alırsam işimi göreceğini söyledi.

Ben bu ses sistemi- elektrik işlerinden anlamıyorum pek. Ama makine mühendisliği okuyorum, ve bildiğim kadarıyla alternatörün bu aküyü beslemesi gerekiyor. Aracımın alternatörü de 14V/120A besleyebilecek kapasitede. 120 Amperlik akü almam bu ses kesilmesi ve far kısılması sorunlarını çözecek midir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: Srg

Arkadaşlar selamlar. 2007 model 111CDI Mercedes Vito aracıma 3 ay önce müzik sistemi yaptırdım. Mediamarkt'tan aldığımda mağazanın otoparkında ses sistemi montajını yapıyorlar diye orayı tercih ettim. Sistemim aşağıdaki gibi;

1 adet JVC KDR-436 teyp
    2 takım 13" Hertz Mid-Bass (İçi turuncu olanlardan, sanırım COAXIAL olarak geçiyor)
    1 adet infinity 1200 watt subwoofer
    1 adet Hertz 130.4 4 kanallı stereo amfi
    1 adet Roadstar RDA-1010 mono amfi

Teybin tek amfi çıkışı olduğundan monoyu köprüledik.

Gelelim yaşadığım soruna, ilk yaptırdığım zamanlar sadece bass vurduğunda farlar kısılıyordu, fakat bu kısılma gittikçe arttı. Şimdilerde sesi yüksek açtığımda mono amfi kendini birkaç saniye korumaya alıyor - çalıyor - korumaya alıyor ... Sorunun aküden kaynaklandığını düşünüyorum, aküm 12V / 74A fakat tesisatı bağlayan arkadaş, ses sisteminin ihtiyacının 90A olduğunu ve 120A bir akü alırsam işimi göreceğini söyledi.

Ben bu ses sistemi- elektrik işlerinden anlamıyorum pek. Ama makine mühendisliği okuyorum, ve bildiğim kadarıyla alternatörün bu aküyü beslemesi gerekiyor. Aracımın alternatörü de 14V/120A besleyebilecek kapasitede. 120 Amperlik akü almam bu ses kesilmesi ve far kısılması sorunlarını çözecek midir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler...

farklar kısılıyorsa aküden dolayıdır 100 amper bir akü al yeterli olucaktır eğer bass hala daha kapanıyorsa buda amfiden kaynaklanır

daha iyi bir mono bass amfisi al fakat şuan hesaplıyorum hadi 13 cm hertz olanlar kompenant takımı olsa max 100 watt rms istiyecek

4 adet hertz 400 watt rms olsa 300 watta sub yapar yani 700 watt rms yani 72 amper akü iş görücektir ama burada bir hesapsızlık var gibi

belkidie akü ömrünü tamamlamıştır bu yüzden yapıyor olabilir git 90 - 100 amper akü al fazlasıyla yeterli olur.

• Benim akü 80amper. Eğer akü bitik değilse çok sorun olmaması lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende 2006 yılının eylül ayından beri (arabayı aldığımız zaman, yani 7 senedir) aynı akü var. Varta sulu akü, 74 Amper. Kontrol ettirdiğimde oto elektrikçi bilgisayara bağladı ve sorun yok dedi, ama tabi bu ses sistemini yaptırmadan önceydi. Yüksek akım çekildiğinden dolayı ömrü kısalmış olabilir diye düşünüyorum, zaten tesisatçının söylediği gereksinim 90A, bygamer'in söylediği 72A, bir de arabanın elektrik ihtiyacı var.. Ama mono amfimde sıkıntı olma ihtimali çok yüksek. 1200watt'lık bir bass kutusu bağlı ve mono amfimin gücü 3400 watt. Burada bir aşırılık var sanki...Yardımlarınız için çok teşekkürler :)

edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Srg -- 9 Eylül 2013; 16:46:34 >
  • Varta cok iyi akudur ama 7sene de uzun bir süre. Bir de amfi subu rms olarak değerlendirmek lazım. Ohmaj uyumu da önemli. Sub kaç watt rms ve kaç ohm? Aynı sekilde amfi kaç ohmda kaç rms guc veriyor. İnternetten amfilerin, hoparlorler ve Subun özelliklerini bulursanız daha sağlıklı yorum yaparız.

• barishrocker, öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.

Stereo amfim :http://www.aktepesound.com/?urun-4478-HERTZ-HCP4-4-KANAL-AMPLiFiKATOR.html
    2x Mid Takım :http://winauto.ua/manuals/en/Manual-Car-speakers-Hertz-ESK-130-4.pdf (Bilgileri linkte mevcut)
    Mono Amfim : Roadstar RDA-1010 (Linkini bulamadım)
    Subwoofer :http://www.n11.com/infinity-ref-1260w-30cm-1200w-subwoofer-kargo-P15440248 (Bunun kabinlisi, infinity 1200watt)
    Teyp :http://www.electroworld.com.tr/p/jvc-kd-r436-oto-teyp/

Şimdiden teşekkürler :)

• Farlarda kısılma varsa sorun aküdendir ama teypteki tek rca çıkış da sorun oluyordur. Normalde 3rca amfi çıkışı olması lazım. 1i 3e bölünce voltaj iyice düşmüştür;)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kapasitör takmadınız mı?
  • Hayır, zaten akünün Ah değerinden gücü, sorf tesisatın ihtiyaç duyduğundan daha az. Kapasitör bu durumda sıkıntıma tam çözüm değil diye düşünüyorum. Bugün iş çıkışı akü almaya gideceğim, Varta. Sorunun çözülüp çözülmediğiyle ilgili yarın ya da sonraki gün bir gönderi yazacağım.
  • Srg S kullanıcısına yanıt
    1 faradlık bir kapasitör de koyarsanız daha sağlıklı olur.
  • Aynı sorunu amfiye çekilen elektrik kablosunu kalınlaştırarak çözmüştük.. kablo deyip geçmeyin ;)
  • SweetHome , seni dinleyip kabloyu kalınlaştırdım, sıkıntıyı tamamen çözdü :) çok teşekkürler...
  • Srg S kullanıcısına yanıt
    Çözdüğüne sevindim.. birde kapasitör takarsan çok iyi olur yüksek seste farlardaki kısılmalar azalır..
  • Bende bundan bahsedecektim müzik zevkiniz açısından en az 2 rca lı bir ana ünite alıp Y fiş ile stereo amfiye diğer rcayı mono amfiye bağlarsanız sisteminiz daha sağlıklı olacaktır ve aküyü en azından 72 yada 90 gibi amper değerleriyle değiştirirseniz ve tabiki 2 amfili sistemde en azından 1-2 faradlık bir kapasitör sorunsuz çalışmasını ve daha uzun ömürlü çalışmasını sağlayacaktır saygılar..
  • Arkadaşlar selamlar. Aylar sonra fırsat bulup tekrar aranızdayım. Sorunu çözdüm, kabloyu kalınlaştırınca da sorun çözülmedi ve bass amfisinin ayarını (vuruşunu) biraz azaltıp üzerine 2,5 faradlık bir kapasitör taktık. Bir süre daha sorun devam etti. Alternatörden olduğunu düşünüyordum, uzun yola çıkınca sonrasındaki günler düzelip, 4-5 gün sonra tekrar bass kesmeye başlıyordu. Bu olay üzerine 4 kez üst üste uzun yola çıkmak zorunda kaldım ve sonrasında problem kendi kendine çözüldü. Sanırım sorun aküdeydi, yakın zaman önce değiştirmiştim ve sanırım tam şarjda değilmiş aldığımda. Bass ayarını da ellemedim, biraz daha kısık vuruyor ama sorun çıkartmıyor en azından. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Konuyu canlandırarak yanlış birşey yaptıysam kusura bakmayın. Teşekkürler.
  • quote:

Arkadaşlar selamlar. Aylar sonra fırsat bulup tekrar aranızdayım. Sorunu çözdüm, kabloyu kalınlaştırınca da sorun çözülmedi ve bass amfisinin ayarını (vuruşunu) biraz azaltıp üzerine 2,5 faradlık bir kapasitör taktık. Bir süre daha sorun devam etti. Alternatörden olduğunu düşünüyordum, uzun yola çıkınca sonrasındaki günler düzelip, 4-5 gün sonra tekrar bass kesmeye başlıyordu. Bu olay üzerine 4 kez üst üste uzun yola çıkmak zorunda kaldım ve sonrasında problem kendi kendine çözüldü. Sanırım sorun aküdeydi, yakın zaman önce değiştirmiştim ve sanırım tam şarjda değilmiş aldığımda. Bass ayarını da ellemedim, biraz daha kısık vuruyor ama sorun çıkartmıyor en azından. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Konuyu canlandırarak yanlış birşey yaptıysam kusura bakmayın. Teşekkürler.

Gayet iyi olmuş konuyu güncellemeniz benzer sorunu olan arkadaşlara yardımcı olur, bence ana üniteyi yenilemeniz ve 3 RCA 4v çıkışlı bir ana ünite almanız ses kalitesini oldukça yükseltecektir.

• burak9006 kullanıcısına yanıt
    Ekranlı bir ana ünite almayı ben de istiyorum, tavsiyeniz varsa link gönderirseniz sevinirim. Teşekkürler.
  • quote:

Ekranlı bir ana ünite almayı ben de istiyorum, tavsiyeniz varsa link gönderirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Ekranlı derken double din teypten bahsediyorsunuz sanırım.
    Bütçe ne kadar ayıracaksınız belirtmemişsiniz 2 model onereyim ben:

Pioneer avh 8650bt
    Pioneer avh 5650bt

• Araç motoru çalışıyorken elektriği alternatör üretir. Ve akü voltajından daha yüksek olan 14V civarı gerilim üretir.

Bu durumda yük voltajı yüksek olan kaynaktan çekilecektir.

Alternatör kapasitesi yani 120A den fazla akım çekildiğinde yük aküye ancak o zaman binecektir.
    Akü bunu kısa sürelerde rahatlıkla karşılayabilir. Ancak akünün voltajı 14 değil 12 dir.
    Bu durumda aydınlatma sistminden de anlaşılacağı gibi voltaj çökmesi olur. Buna ek akü de kötü durumdaysa anfi kesilmeleri vb meydana gelir.

Durum bu iken akünün voltajı sabit ancak kapasitesi arttırılarak bu sorun nasıl çözümlenebilir ? Elektroniği geçtim elektrikten bu kadar anlamayan birisi aküyü değiştir düzelir diye kesinlik ve aynı zamanda maliyet gerektiren bir cümleyi nasıl kurabilir ?

Bunlar alternatör ve akü konusundaki yanlış bilinenleri gidermek amaçlı cevabımdı. Fakat sizin aracınızda bu tabloya da tamamen uymayan bir manazara var. 120A lik dinamo o tesisatı araçta başka bir almaç yoksa çok rahat besler. Üstelik aküyü de doldurur. Çözümleriniz anfinin kazancını kısmak aküyü yenilemek ve kapasitöre sistemi kandırmak olmuş. Bunlar aslında tam birer çözüm değildirler

• 3400W ?
    O mono amplinin gerçek gücü 1500W falan vardır. 1500W : 12v =125 Amper

Ek olarak 4 kanallı ampli de 20 - 30 amper çekse düz hesap 150 Amper eder.

Araç çalışsın - çalışmasın sistem sürekli 100 amperin üstünde akım çektiğinden akünün voltajı 9 - 10 volta kadar inip bass kesecektir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.