Şimdi Ara

ALIN TARİH İLKE SORUSU BURDAN TARTIŞIN ORJİNAL SORU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
1.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Hiçbir millet, milletimizden ziyade yabancı unsurların itikat ve âdetlerine riayet etmemiştir. Hattâ denilebilir ki ,diğer din sahiplerinin dinine ve milliyetine riayetkâr olan yegâne millet bizim milletimizdir.
    Fatih İstanbul’da bulduğu dinî ve millî teşkilâtı olduğu gibi bıraktı. Rum patriği, Bulgar eksarhı ve Ermeni kategigosu gibi Hristiyan din reisleri imtiyaza sahip oldu. Kendilerine her türlü serbestlik verildi. İstanbul’un fethinden beri, Müslüman olmayanların elde ettikleri bu geniş imtiyazlar, milletimizin dinen ve siyaseten dünyanın en müsaadekâr ve civanmert bir milleti olduğunu ispat eder en bariz delildir. "
    Sözün esas orjinali olduğu için bazı kelimeler sadeleştirilmemiş halde, takılmayın

• Laiklik
  • Kesinlikle milliyetçilik ama halkçılık yaptım
  • Soruda atatürkü soruyor orda atatürk hoşgörüden bahsedio halkçılık yaptm ben
  • kesinlikle milliyetcilik
    edit:soruyu tam hatirlamadigim icin celiskideydim ancak milliyetcilik yaptigimi biliyorum ki okuyunca tekrar anladim %100000000 milliyetcilik bu soru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Red Down -- 25 Mart 2014; 16:58:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhammet.

Laiklik
    ümmetçilik yaptım ben
  • Hocaya sordum laiklige kalıbımı basarım dedi, bence tartısmasız milliyetçilık.
  • ÖSYM abv kendi yaptığı doğru diye bu soruyu savunanın da abv
  • quote:

Orijinalden alıntı: Troth

Kesinlikle milliyetçilik ama halkçılık yaptım
    laiklik bence.

halkcilik kesinlikle olamaz cunku imtiyazli bir dini sinif oldugundan bahsediliyor. bu metin birakin halkciliga uymayi, halkcilik ile celisir durumda.

milletimizin cesitli ustun ozelliklerinden bahsettigi icin milliyetcilige de ulasilabilir ama dini bir konuya vurgu var.

din serbestisi, dini hosgoru, inanc ibadet ozgurlugu daha cok laiklik vurgusuna isaret eder.

ama herseyden once osym'nin bu kadar oznel ve kapali bir soru sordugu icin en buyuk suclu oldugunu soylemem lazim. farkli sonuclara ulasan herkesin mantikli bi savunmasi var, yani yanlis yapmanin sorumlulugu sizde degil.
  • Laiklik.
  • Sınavdan sonra Halkçılık olabilir dedim hata yaptığımı düşündüm, ancak şimdi okuyunca kesin kararımı verdim Laiklik yaptım, cevap bence Laiklik.
  • quote:

Orijinalden alıntı: iskici34

Sınavdan sonra Halkçılık olabilir dedim hata yaptığımı düşündüm, ancak şimdi okuyunca kesin kararımı verdim Laiklik yaptım, cevap bence Laiklik.
    Laiklik kardeşim
  • laiklik ve halkcilik tamamen anlatımı güçlendirme yolları. asıl Türk milletini yucelten bi anlatım var. tartışmasız milliyetçilik.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fyodor Dostoevsky

laiklik ve halkcilik tamamen anlatımı güçlendirme yolları. asıl Türk milletini yucelten bi anlatım var. tartışmasız milliyetçilik.
    Arkadaşlar sizlere Wiki'den bulduğum tanımlamalarla yardımcı olacağım;

Milliyetçilik olamaz çünkü; Atatürk'e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında dil, kültür ve duygu birliği olan insanlar topluluğudur. Atatürk ve Türk ulusu sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ve bu sayede milliyetçilik ilkesi de ortaya koyulmuştur.

quote:

Laiklik : Laiklik, devletin vatandaşlarıyla olan ilişkilerinde inançlara göre ayrım yapmaması ve ayrıca, herhangi bir inancın, özellikle de bir toplumda egemen olan inancın, aynı toplumda azınlıkların benimsediği inançlara baskı yapmasını önlemesi demektir. Diğer bir tanımlamayla da devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir ki devlet düzeninin, eğitim kurumlarının ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılmasını amaçlar. Ayrıca, din işlerini kişinin vicdanına bırakarak bireyin din özgürlüğünü koruyabilmesini sağlar.

Arkadaşlar paragrafın son satırında din ve siyaset yönünden milletimizin en rahat millet olduğunu niteliyor. Ancak tanımda baskın dinlerin ve inançların, azınlıklara baskı yapmamasını ve eğitim,hukuk ve bilim konularında da akılcılığı öneriyor. Bunun olması bir ihtimal, ama halkçılığın tanımında;

quote:

Halkçılık ilkesi, ulusal egemenliği ön planda tutar ve demokrasiyi benimser. Devlet, vatandaşın refah ve mutluluğunu amaçlar. Vatandaşlar arasında iş bölümü ve dayanışmayı öngörür. Ulusun devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk’ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Herkes kanun önünde eşittir. Halkçılık ilkesine göre; hiçbir kimse başkalarına karşı din, dil, ırk, mezhep veya ekonomik açıdan üstünlük sağlayamaz.

Altı çizili olarak yazdığım nokta kilit nokta. Verilen paragrafta eşitlikten ve din hürriyetinden bahsediyor. Altı çizili noktada belirtilen konular paragraftaki konularla birebir örtüşüyor. Bu yüzden cevap %51 Halkçılık

• Yine diyorum bariz milliyetçilik
  • quote:

Orijinalden alıntı: melysve

Yine diyorum bariz milliyetçilik
    Arkadaşlar ben de halkçılık yaptım ve şu paragrafı tekrar okuyana kadar da laiklik diyenlerle savaştım ama şu an halkçılık olmadığına eminim. Paragrafta "imtiyaz" diyor. Halkçılık tüm halkın eşitliğini, kimsenin kimseden bir ayrıcalığının olmadığını savunur. Gelin tdk'ya bakalım.
    quote:

imtiyaz
    isim (imtiya:zı) Arapça imtiy¥z
    1. isim Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık

Burdan halkçılık olmadığı anlaşılıyor ama doğru şık nedir hiç bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eovist

Arkadaşlar ben de halkçılık yaptım ve şu paragrafı tekrar okuyana kadar da laiklik diyenlerle savaştım ama şu an halkçılık olmadığına eminim. Paragrafta "imtiyaz" diyor. Halkçılık tüm halkın eşitliğini, kimsenin kimseden bir ayrıcalığının olmadığını savunur. Gelin tdk'ya bakalım.
    quote:

imtiyaz
    isim (imtiya:zı) Arapça imtiy¥z
    1. isim Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık

Burdan halkçılık olmadığı anlaşılıyor ama doğru şık nedir hiç bilmiyorum.

Alıntıları Göster
    DEVLETÇİLİK yapmayanlar cevapları doğru olmadığından soruyu sağa sola savuruyorlar aklın sıra doğruymuş gibi göstermek CEVAP KESİN NET HALKÇILIK ÇÜNKÜ,,,, Fatih Sultan Mehmet zamanında da halkların eşit ve hür yaşadıklarını Atatürk zamanında da aynı şekilde her insan eşit ve hür yaşayacaktır ve kesinlikle ayrımcılık yapılmayacaktır. Geleneğimizden ve atamızdan gelen adet bir nevi devam edecektir. (NOKTA)

• quote:

Orijinalden alıntı: Kiziroglu75

DEVLETÇİLİK yapmayanlar cevapları doğru olmadığından soruyu sağa sola savuruyorlar aklın sıra doğruymuş gibi göstermek CEVAP KESİN NET HALKÇILIK ÇÜNKÜ,,,, Fatih Sultan Mehmet zamanında da halkların eşit ve hür yaşadıklarını Atatürk zamanında da aynı şekilde her insan eşit ve hür yaşayacaktır ve kesinlikle ayrımcılık yapılmayacaktır. Geleneğimizden ve atamızdan gelen adet bir nevi devam edecektir. (NOKTA)

Alıntıları Göster
    beyler Atatürk resmen Türk milletini yüceltici konuşmuş Türk milletinin diğer milletlerden ayrılan yönlerini söylemiş bence cevap milliyetçilik.

Hiçbir millet, milletimizden ziyade yabancı unsurların itikat ve âdetlerine riayet etmemiştir. Hattâ denilebilir ki ,diğer din sahiplerinin dinine ve milliyetine riayetkâr olan yegâne millet bizim milletimizdir.

Kendilerine her türlü serbestlik verildi. İstanbul’un fethinden beri, Müslüman olmayanların elde ettikleri bu geniş imtiyazlar, milletimizin dinen ve siyaseten dünyanın en müsaadekâr ve civanmert bir milleti olduğunu ispat eder en bariz delildir. "

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oceans21 -- 25 Mart 2014; 18:23:23 >

• Cevap %1000 devletcilik esitlikten bahsedilmis . Soyle dusunun esitlik devlet eliyle olmaz mi devletin katkilari olmassa esitlik hosgoru olmaz devletin maddi manevi yardimindan dolayi devletcilik dogru cevaptir.tabiki diger seceneklerde dogru AMA devletcilik daha kapsayici burda.
  • ben de halkcilik dedim ama sanirsam Ataturk milliyetciligi vurgulaniyor. cevap milliyetcilik olabilir. laiklik kesin degil.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.