Şimdi Ara

AMD FX-9590 VOLTAJ AYARI KONUSUNDA YARDIM!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle rica ediyorum bu mikrodalga fırını nereden buldun, bunu değiş, yeni sistem topla vs gibi konulara girmeyin :) Çözüme odaklanırsak sevinirim.

PC'ye topladığımdan beri işlemcimi 4.0Ghz üstünde kullanamadım. Sebebi ani voltaj yüklenmesi ve bu sebeple sıcaklık fırlaması. Fakat aradan geçen 6 seneden sonra mâlum render alırken artık soğutucu da sanırım yetersiz kalmaya başladı. 120mm Thermaltake Water 2.0 Sıvı Soğutma kullanıyorum. Tek fanlı gelmişti ama sorun yaşadıktan sonra çift fana çevirdim ancak tabii zamanla o da yetersiz geldi. Forumda birkaç tavsiye aldım hava soğutma konusunda ve bugün yeni bir soğutucu alacağım. Buraya kadar her şey tamam. Fekat...

Artık render alırken ve Total War Attila, Warhammer II vb ağırlıktaki oyunları yüksek kalite ayarlarında oynayınca pc kendini kapatmaya başladı. Radyatöre eli koyunca üstüne yumurta kırmalık kıvâma geldiğini fark ettim. BIOS'a girip işlemci hızımı 3.2Ghz'ye düşürdüm. Ancak aynı sorunu tekrar yaşamaya devâm ettim. Çözüm ararken voltaj konularına rastladım ve BIOS ayarlarıma girdiğimde vCore Voltage'ın 1.49'da olduğunu gördüm. "Tabii yanar ulan!" diyerek 1.4'e indirdim ve tekrar 4.7Ghz yapıp CPU testi yaptığımda bu kez PC dondu. 3.2Ghz'deki testte sıcaklık 60'da kaldı ve sorun çıkmadı. BIOS'daki CPU Temperature ise boştayken 79 dereceyi gösteriyor. Testteki sıcaklık değerlerine inanmadım çünkü işlemci ısınmasına rağmen tüm programlar 79 derecede takılı kalıyor. Yani boştayken yazan 79 derece doğru olanı. Sorunun voltajdan kaynaklandığını bu şekilde fark ettim. Core Load Line Calibration ise Auto'da, fakat seçeneklerde Low, Normal, Medium, Standart ve Extreme seçenekleri de mevcut.

Tüm bu anlattıklarımdan sonra bana tavsiye edilen voltaj ayarlarını söyleme şansınız var mıdır? Bu arada tüm driverlarım güncel ve BIOS da keza aynı şekilde güncel. Alacağım işlemci soğutucusu ise THERMALTAKE Frio Extreme 140mm İşlemci Hava Soğutucu olacak. Ek olarak da ekran kartı ve RAM için de 10 kez test yaptım ve hepsinden başarı ile geçtiler. PSU ise 600W

• şimdi anakart nedir? frioyu neden alacaksiniz? 220w tdp degeri olan bir islemciye min 221w tdp si olan almaniz lazim ki soğusun. overclock etmeniz zaten aşırı güç çeken bir işlemciyi daha da zorlamak aslında hani artık mantıklı olan size yetmiyorsa frio alana kadar sistemi güncellemek bana kalırsa
  • Frio 250W kadar soğutma sağlıyor. Fakat anakart bilgilerimi akşam gönderirim size. Overclock yapmıyorum. Bilakis bunca zaman 4.7 olan işlemciyiş 4.0 olarak kullandım. Ancak standart olan voltaj zaten 1.49. Çok aşırı. Normal değerlere indirmek benim amacım.
  • tüm bios ayarlarını auto ya getirip stress testi yapacaksınız. stress testi için cpu-Z. sıcaklık bilgisi için aida64. işlemci sıcaklığı 55-60 larda iken işlemci çarpanları voltaj ayarları ne kadar bilgi varsa hepsinin ekran görüntüsünü alacaksınız. stress testinde işlemci sıcaklığı muhtemelen 10 derece 10 derece yükseleceği için hızlı olmak şart. bilgisayar kapanmadan tüm verileri elde etmeye çalışın. daha sonra o verileri yada yakınlarını bios ayarlarında manuel girin. mavi ekran almazsanız sıcaklığa göre işlemci voltaj ve çarpanlarını kabaca ayarlamış olacaksınız. daha sonra FX serisinin "silikon şansı" dediğimiz kısma geliyoruz. mavi ekran yemeden işlemciyi mümkün mertebe soğuk tutarak ince ayarları yine biostan ufak ufak arttırarak yada azaltarak çözeceksiniz. tüm bu dediğimi de hem yazlık kışlık olarak bi yere not edin ki tekrar tekrar uğraşmayın. kışlık ayarlarla yaz aylarında PC yi kullanırsanız yine ısınma yapacaktır. kolay gelsin.

• sivi soğutmanın radyatör aralarını temizlediniz mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Din Djarin

sivi soğutmanın radyatör aralarını temizlediniz mi?
    Tabii ki. Her 3 ayda bir hem hava basıp hem de tüm parçaları tek tek çıkartarak detaylı bakım yapıyorum. Dediğiniz gibi etkisi çok büyük oluyor.
  • Voltajı hiç ellemeden hatta biraz düşürerek sadece loadline calibrationu azar azar arttırın deneyin. Anakart modeli nedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rerererara -- 20 Ağustos 2020; 18:1:9 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ryzen 5600 Overclock yardım!
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: CRhackSH

tüm bios ayarlarını auto ya getirip stress testi yapacaksınız. stress testi için cpu-Z. sıcaklık bilgisi için aida64. işlemci sıcaklığı 55-60 larda iken işlemci çarpanları voltaj ayarları ne kadar bilgi varsa hepsinin ekran görüntüsünü alacaksınız. stress testinde işlemci sıcaklığı muhtemelen 10 derece 10 derece yükseleceği için hızlı olmak şart. bilgisayar kapanmadan tüm verileri elde etmeye çalışın. daha sonra o verileri yada yakınlarını bios ayarlarında manuel girin. mavi ekran almazsanız sıcaklığa göre işlemci voltaj ve çarpanlarını kabaca ayarlamış olacaksınız. daha sonra FX serisinin "silikon şansı" dediğimiz kısma geliyoruz. mavi ekran yemeden işlemciyi mümkün mertebe soğuk tutarak ince ayarları yine biostan ufak ufak arttırarak yada azaltarak çözeceksiniz. tüm bu dediğimi de hem yazlık kışlık olarak bi yere not edin ki tekrar tekrar uğraşmayın. kışlık ayarlarla yaz aylarında PC yi kullanırsanız yine ısınma yapacaktır. kolay gelsin.
    Tekrardan merhaba,

Dediklerinizi birebir uygulamaya çalıştım ancak anakartım Gigabyte 990FXA-UD3, bu sebeple her değeri seçeneklerde göremesem de elimden geleni zorlayıp durumu çözdüm. Söylemiş olduğunuz şekilde voltaj ayarlarını takip ettim. Bu da bende Calibration'da "Standart", CPU Voltage'da "Normal" seçeneklerine denk geliyordu. İlk başta 3.2ghz ile denedim, sıcaklık 55-60 idi. Ardından 4.0ghz denedim ve yine sorun çıkmadı, sıcaklık 70'lerde idi. 4.7ghz zaten işlemcinin standart sınırı, yani overclok hali vs değil, onda da sorun çıkmadı. Sıcaklık 79'daydı. Overclock ile işim olmadığı için bu standart değerlere ulaşmak beni çok rahatlattı. 6 yıldır 4.0 olarak kullanıyordum, sonunda işlemcinin asıl seviyesi olan 4.7ghz'ye ulaştım. Hepinize çok teşekkürler :)

Bu arada çok temiz bir Frio soğutma buldum ve 300 TL'ye aldım. Thermaltake Water 2.0 Sıvı Soğutma'ya taş çıkarır. Sıcaklık değerlerim 60-65'e kadar geriledi.

• Bu işlemciye baktığımda ısı yayma kapasitesi inanılmaz derecede nm oranıda çok yüksek ama yabancı formlarda 1.537 V ayarı en iyi olarak gösterilmiş İşlmcilerdeki düşük ve yüksek voltaj ayarının dengeli olmaması yüksek sıcaklığa sebep olur. BİOS ta WATT ayarı varsa onu düşürmeyi denebilirsin daha hassas olur diye tahmin ediyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.