R23 alıp hwinfo bak. 94 civarlarına çıkıyodur sende muhtemelen. Onu 85 ve altına çekmek önemli. PPT:85 TDC: 75 EDC: 150 olarak ayarlayıp bi test yap. ayrıca co tamamiyle sorunsuz mu o da onemli, arkaplan w11 icin kac tane islem calisiyor. edit: ayrıca 1.250 soc yapanlar onu 1.265’e ceksinler sonucu gorurler zaten. 1.265 veya 1.270 test edersiniz beyler. baska ayar olarak per core negative yapın. all core bazen calismiyor bug oluyo. son bios gayet iyi, nvidia driver icin nvinstall ile kurun ama oncesinde ddu driver ile kaldırın. bir ton boyle ayar lazım. konunun basinda policy ayarları var mesela onlar baya onemli. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surfing with the Alien -- 2 Eylül 2024; 23:53:39 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (96. sayfa)
-
-
az önce 1 haftalık mx4 ile yeni sürüm tf7 karşılaştırması yaptım.
10dk lık normal multi test.
1 haftalık mx4 min 48.6, max 85.4, avg 83.5
yeni sürüm tf7 min 49, max 84.5 avg 82.2
mx4 18533, tf7 18548
ikisinde de avg 4900mhz
sadece allcore -25 yaptım. yapmadan öncede hatırlıyorum bu sıcaklıkları alıyordum neye yaradı şimdi bu
edit: niye yaptım kryonaut extreme ile karşılaştırmak için.
edit2: soğutucu olarak thermalright 240mm aio var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 3 Eylül 2024; 0:37:27 > -
hangi anakarttaki son bios hocam bendeki ta 7 agustos da çıkmış. valla bende şu anda allcore -25 var diğer herşey oto da. bir de dram timing ve voltajlar. r23 10dk multi avg 83 derece oluyor biraz fazla sanırım. detaylı hiç uğraşmadım şu ana kadar. yarın bakayım bari.
-
Bildirim gelmiyor hocam alıntı veya cagirdiginda niye anlamadım. Aşağıda yazdıklarımın olduğu bios hangisi ise sizde onu kurun hocam
- AGESA ComboPI 1.2.0.0a Patch A updated.
- Optimized with “Curve Optimizer” and “Curve Shaper” with Ryzen 9000 series CPU.
- Optimized with “Memory OC OTF” and “Memory OPP” overclocking capabilities with Ryzen 9000 series CPU.
- Fixed CVE-2024-36877 security issue.
- Added “TDP to 105W” feature improving CPU performance by just one switch.
-
Hocam bios update performans artışı sağlamaz, stabilite sağlar destek sağlar güvenlik sağlar vs.
Yani bios update ile ne sentetik testlerde ne de oyunlarda performans artışı sağlamazsın. Windows daha iyi çalışmaz mesela ya da daha hızlı.
Bios'un amacı donanımı çalıştırmak, donanıma hükmeder, güncellenen biosun default ayarlarında bir değişiklik varsa işlemci ram sabit disk'e hükmeden bir değişiklik performans artışı görürsün ama bu zaman kadar default ayarlara anakart üreticileri hiçbir zaman karışmaz, default ne ise onu verir yani. Perfromans siz OC yaparsanız görürsünüz. Ya da bu konuda ki gibi ince ayarlar ile yapıp görürsünüz.
Kendiniz söylemişsiniz mesela sıcaklık düştü diye belliki sensör okuma hatası gibi bir şey vardı diğer arkadaşta bahsetmiş zaten onun düzelmesini performans olarak anlamışsınız.
Bios güncellemesi sistemin boot etme süresinde etkisi olur güncel işlemciler için destek gelir onun için olur güvenlik açığı için olur vs. Performansa bir katkısı olmaz, Ha sen ince ayar yapmışsındır ramler'in kullandığın gecikmeler ile güncellenen bios'ta çalışmayabilir ya da daha iyi gecikmeler ile çalışabilir vs. bunun gibi durumlara etkisi olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Selam hocam, performans artışı sağlamaz demişsiniz, ama açıklama kısmında böyle bir ibare eklemişler. Ayrıca incelediğim kadarıyla bios update ile RAM optimizasyon ve 3D cache optimizasyon aynı şekilde iyileşme sağlıyor bu da bize performans olarak geri dönüyor. Bu 3D işlemciler overclocktan bağımsız oldukları için bu tarz şeyler performans arttırıyor. BLCK veya custom bios ile burada overclock yapacak tek bir insan yok ne yazık ki. - Added “TDP to 105W” feature improving CPU performance by just one switch.
-
Performanstan kasıt hocam windows ortamında ya da sıcaklık anlamınds arkadaşın dediği gibi 20 derece birden oynatmaz. Stabilite anlamında performans artışı sağlar evet dediğin doğru, bunu şöyle açıklayabiliriz daha stabil ve performanslı diye söyleyebiliriz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen öyle hocam. 15-20 derece garip geldi bana
-
Valla hocam bu son bios update ile performans ve ısı değerlerim çok iyileşti. Performans stabil oldu ve sıcaklık düştü bende. Ve çok memnunum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
BIOS güncellemeleri sistemin stabilitesini artırır, hatalar varsa onu düzeltir. Mesela FPS artışına etki etmez genel olarak. Çok nadir FPS'ye etki eder o da CPU hızıyla ilgili optimizasyon sorunları varsa onları gidermek için güncelleme çıkardıklarında az da olsa etki eder.
BIOS başlı başına şöyle düşün sistemi hizaya sokar, Komut verir, Nasıl olur açıklıyayım;
Askerlik yaptıysan bilirsin her sabah içtima alınır, BIOS her sistemi açtığında donanımı hizaya sokar görevini söyler donanım bunu gerçekleştirir, Askerlikte içtima da böyleydi ya hani Bölük Astsubayı gelir günlük yapacakları söyler Karargahta ki gündemi söyler sonra herkesi görevinin başına dönmesini söyler.
Buna benzer işte, senin BIOS güncellemen Windows ortamında bir yararı yoktur performans arttı diyorsun neye göre arttı açıklarsan daha iyi olur ama Windows ortamında hiçbir etkisi yok. İşlemci kendini Boost ettiğinde bir kararsızlık varsa bu giderilmiştir mesela ya da yine diyorum öyle sıcaklık aşırı fark etmez ki olsa bunu bizde görürüz ama yok öyle birşey. Beta bios yüklemiş olabilirsin o da sıcaklıkları yanlış okur sende sıcaklık yüksek sanırsın vs. gibi durumlar olabilir. Benim işlemci boşta 40 derece oyunlarda 58 derece yeni bios'a geçtim hala aynı mesela. Yani şunu demek istiyorum Bios güncellemesini Oyunlarda FPS aratacak işte Cinebench'de 19k puan alıyodum 20k oldu vs. ne bileyim sistem AIDATA ram tesitinde gecikmem 65ns den 60'a düştü filan gibi bir performans iyileştirmesi olmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
selam hocam. öncelikle yazdıklarına katılıyorum. benim dediğim sadece sıcaklıklar düştü ve performans stabil oldu demiştim. belki önceki bioslarda değil de bu biosta bazı şeyler rayına oturdu ve olması gereken performansı yakaladım. elbet fps artışına etki etmez fakat olması gereken fpsye de geldi diyebilirim. oda işlemcim stabil veolması gerekende çalışıyor olması. mesela önceleri 5050 nin altına fazla düşerdi. şimdi 5050 mhz de çoğu zaman . bilemiyorum belkide yaptığım bios ayarı da etkilemiş olabilir . ben sadece memnuniyetimi belirttim .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cahid42 -- 7 Eylül 2024; 12:50:51 > -
Dostlar valorant falan oynayan varsa bu işlemci ile kaç fps arası alıyor?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ubah -- 9 Eylül 2024; 13:49:11 > -
Anakart marka modeliniz nedir hocam, ve yüklediğiniz sürüm nedir (Full ya da Beta ). Teşekkürler.
-
arkadaşlar bu hwinfoda soc voltage için nereye bakıyoruz
biosta auto 1.35 gösteriyordu onu 1.15 ayarladım, hwinfoda;
üstteki cpu vddcr soc voltage svi3 tfn max 1.140v
altta anakartın cpu soc da max 1.184v
gösteriyor hangisine inanacam
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 10 Eylül 2024; 3:50:35 > -
Selam hocam, msı b650 tomahawk wifi.
Suan xıkan beta son sürüm yüklü biosta.
şu sıctığım işlemci 5050 de çalışmadı bir türlü 4925-4930 arası gidip geliyor
curve -25
thermal limit 85
cpu boost +150mhz
soc voltage 1.15v ( ama hwinfoda 1.14 gösteriyor )
nerede yanlış yapıyorum acaba. sıcaklıklarda düşmedi
-
Hocam tek çekirdekli testini çalıştırınca frekans kaça kadar çıkıyor ona bakın, hwinfo voltaj değerlerine pek takılmayın, soc voltage bios'dan ne girdiyseniz o voltajda çalışır. Hwinfo ortalama alıyor Min. Avg. Max. değerlerine bakarak max. kaç görmüş ordanda anlarsınız. Soc voltaj 1.14 gösteriyor evet arada uçurum yok değerler normal. Sıcaklıkta gayet normal alsında C23'te bu sıcaklıklar normal. Oyun performansında dahanaz ısınacaktır ve 5050Mhz oyun içinde görülür, birde oyun içi testlere bakın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
MSI anakartta 7800x3d kullanan var mı ?
Çok fazla detaylı ayar yapmadan bir kaç kritik önemli ayarla işlemcimden yüksek performans alabileceğim ve stabil pratik ayarlar önerebilir misiniz?
-
Değerler, ısılar vs. normal. Skorunuz da iyi. Neden bu kadar takıyorsunuz ki? 5050 olsa ne olur 6050 olsa ne olur? Aynı şekilde oyundaki fps sayacını da kapatıp oyununuzun keyfine bakın. Genel anlamda herkes için söylüyorum bunu.
Adamım gelmiş be. Özlettin kendini. Umarım iyisindir.
@Winter Is Coming Değerlerin çok iyi.
İlk başta default benim bios saçma sapan bir şekilde bu değerleri veriyordu.
ppt max: 94.219W
tdc: 61.920 A
edc: 65.000 A
Senin değerlerin bu konuda çok iyi. Ben bunlara değer vermeden yüksek verdiği için sıcaklık otomatik olarak 90'a çıkıyordu ve 7. çekirdeğim arıza veriyordu. Bu üçlüye özel değeri verdikten sonra problem çözüldü. Windows'a girdikten sonra Görev yöneticisine bak kaç tane işlem açık bana söyle. 110 üzeri falansa, tweak gerekiyo. O da 150-200 puan getiriyor çünkü. W11 kurmanı tavsiye ederim. Tweak, özelleştirmeyi ben senin için yapayım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Surfing with the Alien -- 10 Eylül 2024; 12:58:46 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X