Şimdi Ara

AMD sistemlerde ssd performans sorunu ve çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
3
Favori
1.215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

AMD çipsetli Gigabyte marka bir anakarta sahip biri olarak bilgisayarımın biraz daha hızlanması adına ssd alıp üzerine windows 8.1 kurdum. Bir çoğunuzun bildiği gibi amd anakartlarda ssd, AS SSD gibi programlarla istenilen performansı göstermiyordu. Aynı durum bu hafta sonu benim de başıma geldi.

Gerçi ben ACHI - SATA konusundan haberdar olduğum için windows'u kurmadan önce anakartın bios ayarlarından achi'yi açmıştım. Ama yine de AS SSD programında ssd normal sata sürücüleri ile çalışıyor gözüküyordu ve ssd'nin 4K değerleri çok düşük gözüküyordu. Gerçi bu düşük 4K değerleri ile bile pc alışık olduğum hızın çok üzerinde bir hızla çalıştığından şu an bulduğum çözümün günlük kullanıma ne kadar etkisi olduğundan emin değilim ama bir şekilde AMD anakartlarda ssd'nin istenilen benchmark (test) sonuçlarını alabileceği yöntemi sanırım buldum. "SSD hakkında herşey" adlı başlıktaki bir arkadaşın önerisi ile de ayrı bir konu başlığı açıp, konuyla ilgili muzdarip olan arkadaşlara belki bir faydam olur diye düşündüm.

Öncelikle sistemim; Sata 3 (6gb/s) bağlantıya sahip AMD SB850 güneyköprü yongalı (AMD SB850 southbridge) gigabyte 880gma-ud2h anakart üzerine kurulu bir sistem. Diğer önemli bileşenler ise 8gb DDR3 bellek ve amd phenom II 955be işlemci.
    http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-880gma-ud2h_20/specs/

SSD olarak ise orta halli bir ssd sayılabilecek olan 120gb'lık Sandisk Ultra II serisinden aldım.
    http://www.sandisk.com.tr/products/ssd/sata/ultra-ii/

Bios'tan achi ayarlarını yaptıktan sonra ssd kurulumuna başladım. Yalnız başka bir ssd kurulumundan öğrendiğim kadarıyla anakartın windows kurulumunda ihtiyaç duyduğu ACHI ön yükleme sürücülerini de (ACHI pre install driver) windows'u attığım usb belleğe eklemiştim. Sonrasında eşim yardım için içeriden çağırdığından windows kurulumu yaparken pc başında duramadım, hali ile arada ACHI driver'ı sorup sormadığını bilmiyorum ama döndüğümde pc windows kurulumunu tamamlamıştı ve ayarlar için beni bekliyordu. Neyse kurulumu tamamlayıp pc'yi tekrar başlatıp ssd'nin achi modunda çalışıp çalışmadığını kontrol ettim ve burada bir sıkıntı olmadığını gördüm.

Sonrasında windows üzerinde gerekli programları kurup ssd'yi test etmeye başladım fakat AS SSD ile aldığım test sonuçları hiç de güzel değildi. Bunun üzerine netten araştırmalara başladım. Hatta konu ile ilgili aldığım ssd'nin başlığına ve SSD hakkında herşey başlığına sorular sordum. Herhangi bir cevap gelmeyince araştırmaya da devam ettim.

Araştırırken rast geldiğim yabancı bir forumda sorunun sebebinin amd'nin güncel olmayan achi ve sata sürücülerinin olduğunu, bunun yerine windows'un genel achi ve sata sürücülerinin aktif edilerek çözüleceği şeklinde bir açıklama okudum. Eve gelip denediğim gibi sorunun çözüldüğünü gördüm. Umarım bulduğum bu yöntem bu sorunu yaşayan diğer arkadaşların da işine yarar.

Alttaki fotolardaki ilk resim çözümü bulmadan önceki AS SSD test sonuçlarım. 4K sonuçlarının ve genel skorun çok düşük olduğunu görebilirsiniz. Bir de sol üstteki kısımda bağlantı da "amd sata OK" olarak gözüküyor.
    Diğer resimlerde ise bahsettiğim değişikliği yaptıktan sonraki değerlerim mevcut. 4K değerlerinde ciddi bir atış söz konusu ve bağlantı tipi achi olarak gözükmekte.

Değişiklik işe aşağıdaki şekilde yapılıyor.

1- Aygıt yöneticisinden IDE ATA / ATAPI yöneticileri kısmını tıklıyoruz.
    2- Burada Standart Sata Controller seçeneğinin üzerine gelip sağ tıkladıktan sürücü güncelleyi seçiyoruz.
    3- Sürücü güncellemesi için bilgisayarımı tara deyip benim seçmeme izin ver diyoruz. Burada uyumlu cihazları göster seçeneğinin işaretli olduğundan emin olmamız gerekiyor.
    4- Sonrasında listede gözüken Standart SATA ACHI Controller'ı seçip devam (ileri) diyoruz. Bu şekilde windows kendi achi driverını yüklüyor. Ondan sonra da yaptığınız değişikliklerin geçerli olması için bilgisyarı yeniden başlatmanız lazım diyor. Evet deyip, pc'yi yeniden başlattığınızda artık SSD'niz storachi.sys tarafından kontrol edilmiş oluyor ve değerler aşağıdaki resimlerde olduğu gibi düzeliyor.

Bu arada alltaki linkte çözümün sahibi olan Fernando isimli arkadaşın 126 numaralı mesajını görebilirsiniz. Buradan kendisine teşekkür etmeyi de unutmayalım.
    www.win-raid.com
    RE: Recommended AHCI and RAID Drivers - 9
    http://www.win-raid.com/t29f25-Recommended-AHCI-and-RAID-Drivers-8.html#msg11900

--- Quatation from Fernado --- Fernando'dan alıntıdır. ------
    Open the "IDE ATA/ATAPI Controllers" section of the Device Manager, right click onto the listed device named "AMD SATA Controller" and choose the options "Update Driver Software" > "Browse my Computer..." > "Let me pick..." and make sure, that the option "Show compatible devices" is checked. Then choose the listed "Standard SATA AHCI Controller".
    After the next reboot all drives, which are connected to any of the AMD SATA ports, are managed by the generic MS AHCI driver named STORAHCI.SYS.
    --- Quatation from Fernado --- Fernando'dan alıntıdır. ------

For any copyright issue, I wanted to thank you Fernando from the win-raid forum. I have solved my ssd achi driver problem about an AMD motherboard with your suggestion.

Best Regards
     AMD sistemlerde ssd performans sorunu ve çözümü AMD sistemlerde ssd performans sorunu ve çözümü AMD sistemlerde ssd performans sorunu ve çözümü

• Bu durumun asıl nedeni sata kontrolcüleri bence sistemden sisteme çok fark ediyor mesela bak bunlar benim sonuçlarım göründüğü üzere senin sonuçlarından daha iyi ikisinde'de anakartında etkisi oluyor tabi ben bu testleri Asus M5a97 R.2 ile almıştım.
    Bu sistemi ilk kurduğumda aldığım puan
    Buda yaklaşık 1 sene kullanımdan sonra yaptığım test

• Bu konudan sonra bende bir test yapayım dedim bakalım AS SSD programı çalışıyor şuan Standart AHCI kurulu testten sonra bir de AMD Sata Controller kurup deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak. Her forumda yerli / yabancı sürekli standart olanı kullanın amd'den daha iyi diyorlardı. Umarım öyle olur. Bu zamana kadar hep amd'nin sürücüsü ile kullanmıştım bakalım nasıl olacak. Bu arada konuyu hortlattık ama olsun :)

• Evet test bitti ama şimdi hangisi daha iyi ikilem de kaldım resmen. AMD SATA kurulu olunca fazla puan alıyor Standart kurulu olunca da okuma ve yazma hızı iyi oluyor. Sizce hangisi iyi? Ben karar veremedim.

Bunlar Standart Storahci ile yapılan testler.

Bunlar ise AMD kurulu iken yapılan test.

Şunu da eklemek isterim kullandığım SSD ortalama 6-7 senelik bir SSD.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.