Şimdi Ara

Amd vs Intel oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
3
Favori
836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun zamandır tartışıp hala kafamı kurcalayan FPS ve akıcılık konusundaki görüşlerinizi almak istiyorum.
    Örnek; AMD bir oyunda 300 FPS , Intel ise aynı oyunda 250 FPS veriyor diyelim. Aradaki fPS farkına göre amdnin akıcılık ve oyun grafikleri akıcılık konusunda daha verimli olması gerekirken bu konuyu tartistigim kişiler AMD nin vermiş olduğu fpsin karşılığında ki akıcılığı oyuna yansıtmadığını söyleyen arkadaşlarımız var. Ve ben bu konuda ikna oluyor gibiyim. Intel daha az FPS vermesine rağmen oyunlardaki akıcılığı daha iyi olduğunu savunuyorlar. Sevgili forumdaslar siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz.

• Yıllardır bu konuyu bu foruma anlatamadık. Zira burası "AMD çok iyi" kafasında AMDci dolu. Böyle şeyler söylendiğinde hemen tetiklenip isyan moduna geçiyorlarAmd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı 

Maksimum, minimum, ortalama fps değerleri bir yere kadar anlam ifade eder. Eğer ortalama fps değeriniz 150'yi aşıyorsa daha üst değerlendirme için bakılması gereken yer frame-time grafiğidir. Frame-time grafiği (iki frame arasındaki süreyi gösterir kısaca) bize oyunda akıcılığı verir ve bu grafiğin olabildiğince düz çizgi olmasını isteriz.

Frame-time grafiği ne kadar dar bir banda sahipse o kadar iyi, kullanıcı yağ gibi kayan bir oyun deneyimi alıyor demek. Grafikteki ani iniş çıkışlar ise anlık takılma göstergesi. En istenmeyen durum.

Yani ortalama 250 fps almaktansa 210 fps almak ama bu fpsleri arada anlık takılma hissi olmadan (stutter ve mikro stutter) iki frame arasındaki bekleme süresinin birbirine yakın olduğu benzer frame zamanlarında almak isteriz. Bu da oyuncu için akıcılık anlamına gelir.

Örnek 1, CPU'ya abanmayan "kolay" bir oyun, CSGO:

13700K frame time grafiği gayet iyi. Stutter/anlık takılma olayı nadir.

Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı

Yukarıda kırmızı renkli 7800X3D frame time grafiği. 13700K' grafiğinin üstüne bindirilmiş. Genel olarak 7800X3D'de bu oyunda akıcı. Sorun yok. Ancak kırmızı çizginin maviyi neredeyse tümüyle örtmesi 13700K'nın neredeyse hissedilmez derecede bir tık daha akıcı olduğunu söylüyor. Mavi çizgi bir tık daha dar bantta hareket ediyor. Frame üretim zamanları çok yakın gitmiş hep.

Örnek 2, CPU'ya abanan bir oyun, Cyberpunkt 2077:

13700K grafiği. Zor bir oyun olmasına rağmen olabildiğince akıcı oyun deneyimi vermiş işlemci.

Aşağıda da kırmızı ile 7800X3D'nin grafiği var:

İki frame üretimi arasında ciddi zıplamalar görünüyor. Bu da ciddi stutter ve mikro stutter demek. Bunu kullanıcı çok rahat hisseder. Zıplamalar dışında standart kırmızı bant maviye göre ciddi şekilde daha geniş. Bu stutter dışında yeni frame üretimi için gereken zamanda daha geniş varyasyon demek. İstenmeyen bir şey. Daha ilginci bakarsanız kırmızı bant maviden genel itibariyle daha alt seviyede geziyor çoğu durumda. Bu da stutterleri saymaz isek son tabloda daha yüksek ortalama fps alıyorsunuz diye görünecek anlamına geliyor. Ama işte o son tabloda ortalama fps değeri daha yüksek iken oyuncu için akıcılık durumu yukarıdaki frame-time grafiğinde gayet belli.

Diğer bir oyun, far cry

Görüldüğü gibi işlemcileri oldukça zorlayan bir oyun. İkisinde de mikro stutter var. Fakat dikkatli bakarsanız 13700K'nın anlık frame üretim zıplamalarının sayıca bir miktar daha az ve ortalama zıplamanın daha kısa boylu olduğu görülebilir. Yine zıplamalar dışındaki standart mavi bant kırmızıya göre bir tık daha stabil/dar. Ben sadece bu grafiğe bakarak 7800X3D ve 13700K kurulu iki sistemde aynı oyunu aynı sahneleri oynamış birinin 13700K'da bir tık daha akıcı hissettiğini söyleyeceğini görebiliyorum.

Yukarıda yazdıklarımız her oyun için böyle olacak diye bir anlam içermiyor. Oyunlar arası varyasyon olabilir. Bunu yazıyoruz zira bazılarına, kimi fanboylara bazı şeyleri böyle tek tek yazmak gerekiyor Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı  7800X3D gayet iyi bir oyun işlemcisi. Bunda şüphe yok.

Sonuç olarak ortalamada birçok kullanıcı bu iki güçlü ve güzel oyun işlemcisini benzer sistemlerle kullandığında aynı şeyi söylüyor. İntel tarafı daha akıcı hissettiriyor. Bu da gayet normal zira 13-14. nesiller deli dehşet hızlara sahip (çekirdek+ring), düşük gecikmelere sahip tam bir monolitik oyun canavarları. İntel'in monolitik zar tasımında ulaştığı zirve. Zaten bu yüzden ilk parçalı yapı olan Arrow Lake serisi çok büyük ihtimalle bu devleri geçmekte zorlanacak ve geriye düşecek oyunda.

Bu yazdığımız bugünün olayı da değil. Yıllardır bilinen bir şey.

Bakın başka bir şey daha söyleyeyim: Standart bir test sırasında onbinlerce frame üretilir. Ve işin içine istatistiksel ortalama girdiği için min fps ve hatta hatta min fps 0.1% değerleri bile çoğu durumda akıcılık olayını bize yeterince anlatmaz. Ciddi stutterler istatistiksel ortalama içinde eriyip gider o tablolarda. Mühendisim, yıllarca istatistik dersini boşuna mı aldık. Biliyoruz da konuşuyoruz yav. Adamı hasta etmeyin.

Yani tablolardaki min fps değeri bile aldatıcı olabilir. Gerçek sadece CPU'yu gerçekten zorlayan sahnelerde iyi şekilde yapılmış frame time grafiğinde yada bizzat oyuncunun oynaması ve hissetmesi ile anlaşılır.

Bakın bilinen youtube kanalları sizin gördüğünüz sonuçları çoğunlukla (ve bazen kasti olarak) oyunların CPU'yu en az zorlayan sahnelerinden seçip yapıyorlar. Dolayısı ile o ortalama fps tablolarının çoğu da oyuncu açısından kesin sonucu asla vermiyor.

Oyuncu gerçek farkı ancak farklı işlemcili sistemleri ayrı ayrı deneyip oynadığında anlayabiliyor. Youtube kanalları hangi markayı öne çıkarmak istiyorsa rahatlıkla ona göre sahne kullanıp ona göre sonuç bulabilir.

Bu forumda saygıdeğer bir üye geçen sene hem 7800X3D kullandım hem de 14700K kullandım 14700K daha akıcı geldi bana dediğinde adamı linç etmeye kalktılar falan. Burası böyle maalesef.

Güncel bir örnek daha, 7800X3D. Ciddi stutter görülüyor aşağıdaki videonun bir kısmında. Videonun tamamını izleyenler daha iyi anlayacaktır. Ha bu durum o oyun bazında güncellemeyle çözülür falan fıstık. Orasını bilemeyiz. Ama genelde ortalamaya vurulduğunda intel 13 ve 14 nesil işlemcilerin özellikle X3D işlemcilere göre daha akıcı olduğu yönünde bir kanı var bu işleri yakından takip edenler arasında.

Videonun 4. dakika 40. saniyesinden itibaren görülebilir.

Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalıTerra Wareyoutube
    GoW Ragnarok just dropped on PC today and we check out the PC port on an RTX 4090, Ryzen 7800X 3D build at 4K with DLAA and DLSS Quality, Balanced and more. PC SETUP: ASUS TUF OC RTX 4090 - Graphics Card AMD Ryzen 7 7800X 3D - 8 Core Processor 360 AIO H150i Corsair Elite Capellix 32GB 6000 mhz CL30 DDR5 Memory ASUS ROG Strix X670E - A Gaming WiFi Motherboard ASUS TUF Gaming 1000 Watt 80 Plus Gold ATX 3.0 Fully Modular Power Supply 1TB Samsung 980 Pro NVME SSD Operating System Drive 2TB Samsung 980 Pro NVME SSD Game Drive Lian Li 011 Dynamic EVO PC Case Windows 11 Pro (23H2) Nvidia Driver 561.09 00:00 Graphics Settings 00:37 4K Native DLAA Ultra 03:28 HDR 04:41 DLSS Quality 08:07 DLSS Balanced 10:39 Conclusion #godofwarragnarok #pcgaming #rtx4090
    https://www.youtube.com/watch?v=xK31kc9XIeU&t=282s
  • Özellikle x3d AMD işlemcilerde chiplet yapısı gereği cache bir miktar gecikmeye sebep oluyor kötü bir ram kombinasyonu durumu daha kötü hale getirebilir. Intel monolitik tasarımı gereği daha düşük gecikmeye sahip. 3d cache her durumda iyi bir şey değil yani render tarafında da yine dezavantajlı. yine de hissedilir derecede etkisi olmaması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VETERINARY -- 20 Ekim 2024; 10:5:29 >
  • Akıcılık çok aşırı genel bir konu. Ben seni intel sistemde 300 fps ile oynatayım sonra benim amd sistemde 237 fpse kilitli şekilde gsync + vsync kombinasyonunda oynatıyım oyun akıyor dersin intel hiç 300 fps gibi değil dersin

Akıcılık tamamen görüntüyle alakalı bunun işlemci kanadı kısmı neye göre oluyor anlamadım

Mesela 240 fps üstünü fersah fersah veren bir oyunu dümdüz açayım 300-310 fpslerde olsam bile yırtılma görünce görüntülerin hepsi kayıyormuş kare atlıyomuş gibi hissediyorum. Ama yırtılmayı ortadan kaldırdığımda her bir kare pikselden piksele geçerken yağ gibi akıyor

Monitörde dahil buna

Geçenlerde fsr 3.0 denedim warzoneda ve frame generation açtım. 240 fps fix veriyor bir fps bile mi düşmez? Ama fsr 3.0 olunca ne gsync ne vsync aktif oluyor bi baktım anam o kapıların tahtaları binaların kenarları nasıl yırtılıyor resmen. Sanki 140 fps gibi

Gittim dlss e geri döndüm 150-160 fps alıyordum gsync + vsync açtım o fsr 3.0 ın verdiği 240 fpsten daha akıcıydı

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Rekabetçi FPS bir oyunda dlss vsync+gsync açıyorsunuz yani doğru mu anladım?
  • Yıllardır bu konuyu bu foruma anlatamadık. Zira burası "AMD çok iyi" kafasında AMDci dolu. Böyle şeyler söylendiğinde hemen tetiklenip isyan moduna geçiyorlarAmd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı 

Maksimum, minimum, ortalama fps değerleri bir yere kadar anlam ifade eder. Eğer ortalama fps değeriniz 150'yi aşıyorsa daha üst değerlendirme için bakılması gereken yer frame-time grafiğidir. Frame-time grafiği (iki frame arasındaki süreyi gösterir kısaca) bize oyunda akıcılığı verir ve bu grafiğin olabildiğince düz çizgi olmasını isteriz.

Frame-time grafiği ne kadar dar bir banda sahipse o kadar iyi, kullanıcı yağ gibi kayan bir oyun deneyimi alıyor demek. Grafikteki ani iniş çıkışlar ise anlık takılma göstergesi. En istenmeyen durum.

Yani ortalama 250 fps almaktansa 210 fps almak ama bu fpsleri arada anlık takılma hissi olmadan (stutter ve mikro stutter) iki frame arasındaki bekleme süresinin birbirine yakın olduğu benzer frame zamanlarında almak isteriz. Bu da oyuncu için akıcılık anlamına gelir.

Örnek 1, CPU'ya abanmayan "kolay" bir oyun, CSGO:

13700K frame time grafiği gayet iyi. Stutter/anlık takılma olayı nadir.

Yukarıda kırmızı renkli 7800X3D frame time grafiği. 13700K' grafiğinin üstüne bindirilmiş. Genel olarak 7800X3D'de bu oyunda akıcı. Sorun yok. Ancak kırmızı çizginin maviyi neredeyse tümüyle örtmesi 13700K'nın neredeyse hissedilmez derecede bir tık daha akıcı olduğunu söylüyor. Mavi çizgi bir tık daha dar bantta hareket ediyor. Frame üretim zamanları çok yakın gitmiş hep.

Örnek 2, CPU'ya abanan bir oyun, Cyberpunkt 2077:

13700K grafiği. Zor bir oyun olmasına rağmen olabildiğince akıcı oyun deneyimi vermiş işlemci.

Aşağıda da kırmızı ile 7800X3D'nin grafiği var:

İki frame üretimi arasında ciddi zıplamalar görünüyor. Bu da ciddi stutter ve mikro stutter demek. Bunu kullanıcı çok rahat hisseder. Zıplamalar dışında standart kırmızı bant maviye göre ciddi şekilde daha geniş. Bu stutter dışında yeni frame üretimi için gereken zamanda daha geniş varyasyon demek. İstenmeyen bir şey. Daha ilginci bakarsanız kırmızı bant maviden genel itibariyle daha alt seviyede geziyor çoğu durumda. Bu da stutterleri saymaz isek son tabloda daha yüksek ortalama fps alıyorsunuz diye görünecek anlamına geliyor. Ama işte o son tabloda ortalama fps değeri daha yüksek iken oyuncu için akıcılık durumu yukarıdaki frame-time grafiğinde gayet belli.

Diğer bir oyun, far cry

Görüldüğü gibi işlemcileri oldukça zorlayan bir oyun. İkisinde de mikro stutter var. Fakat dikkatli bakarsanız 13700K'nın anlık frame üretim zıplamalarının sayıca bir miktar daha az ve ortalama zıplamanın daha kısa boylu olduğu görülebilir. Yine zıplamalar dışındaki standart mavi bant kırmızıya göre bir tık daha stabil/dar. Ben sadece bu grafiğe bakarak 7800X3D ve 13700K kurulu iki sistemde aynı oyunu aynı sahneleri oynamış birinin 13700K'da bir tık daha akıcı hissettiğini söyleyeceğini görebiliyorum.

Yukarıda yazdıklarımız her oyun için böyle olacak diye bir anlam içermiyor. Oyunlar arası varyasyon olabilir. Bunu yazıyoruz zira bazılarına, kimi fanboylara bazı şeyleri böyle tek tek yazmak gerekiyor Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı  7800X3D gayet iyi bir oyun işlemcisi. Bunda şüphe yok.

Sonuç olarak ortalamada birçok kullanıcı bu iki güçlü ve güzel oyun işlemcisini benzer sistemlerle kullandığında aynı şeyi söylüyor. İntel tarafı daha akıcı hissettiriyor. Bu da gayet normal zira 13-14. nesiller deli dehşet hızlara sahip (çekirdek+ring), düşük gecikmelere sahip tam bir monolitik oyun canavarları. İntel'in monolitik zar tasımında ulaştığı zirve. Zaten bu yüzden ilk parçalı yapı olan Arrow Lake serisi çok büyük ihtimalle bu devleri geçmekte zorlanacak ve geriye düşecek oyunda.

Bu yazdığımız bugünün olayı da değil. Yıllardır bilinen bir şey.

Bakın başka bir şey daha söyleyeyim: Standart bir test sırasında onbinlerce frame üretilir. Ve işin içine istatistiksel ortalama girdiği için min fps ve hatta hatta min fps 0.1% değerleri bile çoğu durumda akıcılık olayını bize yeterince anlatmaz. Ciddi stutterler istatistiksel ortalama içinde eriyip gider o tablolarda. Mühendisim, yıllarca istatistik dersini boşuna mı aldık. Biliyoruz da konuşuyoruz yav. Adamı hasta etmeyin.

Yani tablolardaki min fps değeri bile aldatıcı olabilir. Gerçek sadece CPU'yu gerçekten zorlayan sahnelerde iyi şekilde yapılmış frame time grafiğinde yada bizzat oyuncunun oynaması ve hissetmesi ile anlaşılır.

Bakın bilinen youtube kanalları sizin gördüğünüz sonuçları çoğunlukla (ve bazen kasti olarak) oyunların CPU'yu en az zorlayan sahnelerinden seçip yapıyorlar. Dolayısı ile o ortalama fps tablolarının çoğu da oyuncu açısından kesin sonucu asla vermiyor.

Oyuncu gerçek farkı ancak farklı işlemcili sistemleri ayrı ayrı deneyip oynadığında anlayabiliyor. Youtube kanalları hangi markayı öne çıkarmak istiyorsa rahatlıkla ona göre sahne kullanıp ona göre sonuç bulabilir.

Bu forumda saygıdeğer bir üye geçen sene hem 7800X3D kullandım hem de 14700K kullandım 14700K daha akıcı geldi bana dediğinde adamı linç etmeye kalktılar falan. Burası böyle maalesef.

Güncel bir örnek daha, 7800X3D. Ciddi stutter görülüyor aşağıdaki videonun bir kısmında. Videonun tamamını izleyenler daha iyi anlayacaktır. Ha bu durum o oyun bazında güncellemeyle çözülür falan fıstık. Orasını bilemeyiz. Ama genelde ortalamaya vurulduğunda intel 13 ve 14 nesil işlemcilerin özellikle X3D işlemcilere göre daha akıcı olduğu yönünde bir kanı var bu işleri yakından takip edenler arasında.

Videonun 4. dakika 40. saniyesinden itibaren görülebilir.

Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalıTerra Wareyoutube
    GoW Ragnarok just dropped on PC today and we check out the PC port on an RTX 4090, Ryzen 7800X 3D build at 4K with DLAA and DLSS Quality, Balanced and more. PC SETUP: ASUS TUF OC RTX 4090 - Graphics Card AMD Ryzen 7 7800X 3D - 8 Core Processor 360 AIO H150i Corsair Elite Capellix 32GB 6000 mhz CL30 DDR5 Memory ASUS ROG Strix X670E - A Gaming WiFi Motherboard ASUS TUF Gaming 1000 Watt 80 Plus Gold ATX 3.0 Fully Modular Power Supply 1TB Samsung 980 Pro NVME SSD Operating System Drive 2TB Samsung 980 Pro NVME SSD Game Drive Lian Li 011 Dynamic EVO PC Case Windows 11 Pro (23H2) Nvidia Driver 561.09 00:00 Graphics Settings 00:37 4K Native DLAA Ultra 03:28 HDR 04:41 DLSS Quality 08:07 DLSS Balanced 10:39 Conclusion #godofwarragnarok #pcgaming #rtx4090
    https://www.youtube.com/watch?v=xK31kc9XIeU&t=282s

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 21 Ekim 2024; 11:38:35 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Hocam çok anlaşılır açıklamışsın bu postu cpu bölümüne sabitlemek lazım.

Ortalama, min, max FPS, 1%low, 0.1%low yalan tek gerçek donanım gurmeleri de bilir ki frametime'dır.

Çoğu kanal bunu atlar ya da işine gelmediği için paylaşmaz, steve zaten bu işi layıkıyla yapan ender elemanlardan.

Arrow lake'in monolit yapıda olmamasının etkisini bende merak ediyorum ama intel bunu ilk defa yapmıyor bakalım nasıl olacak.

Edit: tech jesus.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VETERINARY -- 20 Ekim 2024; 14:51:32 >

• Bu gunde Bozuk Intel islemci övme dozunu aldı çok şükür.
  • Intel'in MCM tasarımı Zen mimarileri gibi değil, Compute Tile tek çip bu yüzden core to core latency sorunu zaten olmayacak. Sadece core to ram latency komple monolitik 13 ve 14. Nesile göre bir miktar daha yüksek olabilir, ancak Intel bu gecikmeyi aza indirgemek için base die top die interconnect yani 3D Foveros yapı kullanıyor.

ilk MCM tasarım Arrow Lake belki büyük sıçrama yapamayacak, ancak sonraki Nova Lake gibi tasarımlarda yüksek ön bellek ile bunu daha iyi seviyelere getirebilirler. İlk MCM tasarım Zen işlemcilerle karşılaştırılırsa, Arrow Lake Ryzen 1000 serisi gibi teneke mimari olmayacak.

2D chiplet yapıya göre, 16x interconnect bump density

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 20 Ekim 2024; 16:15:28 >

• VETERINARY kullanıcısına yanıt
    Cod warzone artık oynamıyorum controllercılar yüzünden

R6 Siege'ye dlss gelmiş ama gerek yok zaten sistem isteyen bir oyun değil
    Apex legendsta keza çerez
    Bi PUBG sistem istiyor
    XDefiantta biraz sistem istiyor

Ben 4 oyunda da gsync + vsync + reflex ultra(veya nvcp ullm) şeklinde oynuyorum evet doğru anladınız

Ama şu sıralar gsync + vsync + 236 fps lock daha iyi hissettirdi bana
  • Konuyu iyiki açmışım valla. Bilmediklerini öğrenmek herzaman güzel oluyor.buradaki konu hakkında bilgi sahibi olup paylaşan arkadaslar teşekkür ediyorum. Aslında FPS testleri değil işlemcilerin slutter testlerine bakmak daha mantıklı geliyor. Fpslerin oyunlar genelinde bir anlam ifade etmediğinin kanısındayım artık.

Eyvallah hocam, sağolasın.

Bilgimizin yettiği, kalemimizin izin verdiği kadarıyla yazmaya çalıştım. Dediğin gibi frame-time grafiği bu işin zirvesidir. Fakat hem uğraştırıcı olduğundan hem de umursamadıklarından ver ortalama - min fps değerini gitsin şeklinde çalışıyor kanallar.

Arrow Lake'in oyun performansının önceki nesle göre çöktüğü yönünde beyanlar artıyor nette. Çıkınca anlarız durumu ama birkaç nokta fena etkilemişe benziyor. Bir de yazdığımız gibi 13 ve 14. nesil yapısı itibariyle gerçekten sağlam zirve. Aşmak zor.

X3D fiyatları önümüzdeki 2 sene uçabilir. Steve normalde iyidir güzeldir ama son zamanlarda garip bir tribe girdi. Saçlarına beyaz düşünce değişti adam biraz Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 21 Ekim 2024; 12:12:40 >

Hocam bu abiler yaşları kadar inç monitör kullanıp ne kadar ayar varsa ultraya çekip tüm sync ayarlarını açıp üstüne fpsyi monitör hzsine kitleyen tipler.

• Rekabetçi oyunlarda Vsync on ve off, Frametime'a dikkat.  

Hatta ben olsam üstüne DLSS de açarım.  

Sadece Youtube'dan izleyin. Bu arada ekran tazeleme frekansının yüksek olması input lag'ı önlemez, sadece 60 Hz'e göre bir miktar daha az olmasını sağlayabilir.

Benchmark Labyoutube
    Vsync ON vs OFF Frame Time Test CS GO, Fortnite, Warzone on or off As you can see, Frame Time is much better with Vsync off, so it's better to play shooters like CS GO, Fortnite, Apex, Warzone...without it. Twitch Prime 30 day FREE Trial - https://amzn.to/349cw7z Amazon Prime 30-Day Free Trial - https://amzn.to/3jifpJp - *VSync, or vertical sync, is a graphics technology that synchronizes the frame rate of a game and the refresh rate of a gaming monitor. First developed by GPU manufacturers, this tech was a way to deal with screen tearing, which is when your screen displays portions of multiple frames in one go. That can result in something like the image above, where the display appears split along a line, usually horizontally. Tearing occurs when the refresh rate of the monitor (how many times it updates per second) is not in sync with the frames per second,vsync on or off. *Why is frame time important? Frame time is critical because inputs are typically processed per frame. Hence the less time it takes to render a frame the faster the user inputs are processed. And it takes quite a bit of time to render everything on the screen from physics, animations, particles, objects, explosions and many other elements. All of these factors contribute to the time it takes to render one frame. - System: Deepcool GAMMAXX L240 Intel Core i9 10850K + RTX 2080 ASUS ROG STRIX Z490-F GAMING 16Gb RAM 3200Mhz SSD Samsung EVO 970 256gb - 00:00 - Intro 00:09 - GTA 5 00:48 - Fortnite 01:17 - CS GO 01:48 - Apex Legends 02:21 - Warzone 02:52 - Battlefield 5 - Facebook - https://www.facebook.com/benchmark.lab Twitter - https://twitter.com/MurlocLab
    https://www.youtube.com/watch?v=aoduxfEmW3E

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 22 Ekim 2024; 18:59:10 >

• İbrahim Kaypakkaya kullanıcısına yanıt
    Bugünde çok şükür grafik ayarını kişisel tercihine göre, monitör teknolojisini kullananan, hz kitleyen diye ayrıştıran bi zihin görüyoruz. Kutuplaştırmaya ne meraklı la bu toplum?

Ne yapacağız bundan sonra grafikleri en düşükte, gölgeleri kapatarak oynayanlara e sporcu/kore potansiyelli gamer, 4k tepe ayarda 60 fps kovalayanlar şirket sahibi zengin iş adamı entellektüel, grafikleri ultraya çekende dağdan gelmiş görmemiş oyuncu diye mi sınıflandıracağız?

Ben o işlemciye o ekran kartına o oyuna para veriyorsam grafik cimriliği yapmam gözümü tırmalayan hiçbir ghosting, tearing, blur'a da izin vermem paşalar gibi oynarım. Para veya içerik için oynamıyorum bu kadar basit

Kasıntı kasıntı e sporcuymuş gibi bütün grafikleri düşüğe çekip sadece kazanmaya odaklan sen. Madalya takarlar. Senin mantığında ferrariyede gerek yok alalım bi i30 nasıl olsa a dan b ye götürüyor her türlü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 22 Ekim 2024; 23:34:11 >

• Tamam şöyle yapalım madem okuduğunu anlamayanlara bugün yine bişeyler öğreticez;

Öncelikle vsync'ide gsyncinde çalışma mantığından bi habersin . Mesajımı tekrar oku bakalım ben sadece vsync mi açıyor muşum?

1) tek başına gsync açmak yırtılmaları engellemez. Sadece minimum'a indirir. Video 1

2) Monitör tazeleme hızının altında fps alıyorsanız yırtılma olur, tazeleme hızınında üstünde alıyorsanız yırtılma olur. Yırtılma olmaması için gsync + vsync birlikte açılması şart. Gsync + vsync input lagı arttırır diyorsanız buyrun kaynaklar. Video 2 (umarım ingilizceniz vardır)

3) Blurbusters forumunu ve battlenonsense youtube kanalına bakmanızı tavsiye ederim. Diğer kaynaklar

3.1) Nvidia Low Latency Mode (Ultra) VEYA oyunun yerleşik Reflex modu varsa ON+Boost monitör tazeleme hızının altında fpsi kilitler. Buda giriş gecikmesinin önüne geçer 144 Hertzlik bir monitörde 138 fpse, 240 hertzlik bir monitörde ise 225 fpse kilitler. Bakın bakalım gsync + vsync + ullm kullanıldığında input lag artıyor muymuş

[Videoyu mutlaka seyredin]

Tabloda sadece gsync + vsync açıldığında input lag ortalama 52 iken, gsync + vsync + ullm açıldığında input lag 44 e düşüyor, hatta bazı oyunlar ullm desteklemediği için ullm yerine formüldeki -3 fps limiter koyduğunuzda input lag daha da düşüyor

Önemli not: oyunun yerel grafik motoruna entegre reflex özelliği varsa nvcp den ullm açtığınızda devre dışı kalır reflexi kullanır. 2 özellik üst üste binmez. Reflex içeren oyunda reflex ultra oyun ayarlarından açılır, reflex içermiyorsa ullm açılır

4) gsync nasıl optimize çalıştırılır blurbuster kaynak
    https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/14/

5) gsync ile ilgili bütün konu arşivi
    https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/

GELELİM DLSS GEYİĞİNİZE. DLSS INPUT LAG YAPAR DİMİ . Kapı gibi kaynak

Özetle;

*Gsync + Vsync + monitör tazeleme hızının -3 fps altına fps kilitleme hiçbir şekilde input lag yaratmaz. Hatta gpu kullanım oranını düşürmeyide desteklediği için input lagı azaltır bile.

*Oyunun yerel reflex entegresi varsa gsync + vsync + reflex ultra, yırtılmasız en düşük input lagı verir. Daha optimizedir

*Reflex yoksa nvidia kontrol panelinden Ultra Low Latency mod açılır.

*DX12 ve Vulkan low latency mod desteklemez. Oyunun yerel reflex ayarı varsa o açılır. Oda yoksa -3 fps limit konulur

*Oyunun yerel fps limiti varsa oradan fps limiti konur. Yoksa NVCP'den (Nvidia Control Panel) limit konur. Msi Afterburnerın RTSS programından fps limiti konulmaz input lagı arttırır. Kaynak;

*Oyun içi vsync açmak veya nvcp den vsync açmak fark yaratmaz. Ben daha stabil olması açısından nvidia panelinden vsync açmayı öneriyorum. Oyunların yerel vsync veya fps limitleri tam optimize olamayabiliyor (pubg için vsync nvidia daha iyi mesela, oyun içinde monitör tazeleme hızını 1 fps aşabildiğini gördüm, Xdefiantta fps limitinin ise çok berbat olduğunu gördüm 237 fpse limit koyarken 245 lere kadar çıkıyordu kafasına göre)

*fpsi monitör tazeleme hızının -3 fps altına almamızın sebebi Vsync sadece monitör tazeleme hızına eşitlendiğinde input lag arttırır. Hani bana video atmışsınız ya 60 fpsten gıdım oynamayan oyunda frametime 10 üstünde geziniyor. İşte o tazeleme hızına eşit olduğu için. Yukarıda formüller ve kaynaklar yazılı yani 240 hz tazeleme hızına sahip monitörde 237 fpse kilitlediğinizde input lag söz konusu bile O-LA-MAZ

Tercih sizin. Yırtılmalı ve daha düşük input laglı sandığınız oyunlarda başarılar dilerim. Hatta dlss bile açmayın input lagı arttırdığını düşünerek (dlss kullandığım bir rekabetçi oyun yok ama input lag yapmıyor diye yazdım). Tam 1 yıldır gsync + vsync + -3fps limit veya gsync + vsync + reflex kombinasyonuyla en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Özellikle pubg gibi input lagın aşırı önemli olduğu oyunlarda sniper oynarken zerre sıkıntı çekmedim

İyi oyunlar. @VETERINARY sizde faydalanın hocam yanlış algınızı düzeltmiş olursunuz böylelikle

Edit:Kaynak ve ss ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 22 Ekim 2024; 21:29:44 >

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt

Ah be hocam keşke dediğiniz gibi olsa gsync+vsync+reflex açıp keyifimize bakarız ama kazın ayağı öyle değil.

Sizin de attığınız kaynakta gösteriyor zaten.

Şu videodan aldığım SS.

https://www.youtube.com/watch?v=zv2UTb1BllM

DLSS ile ilgili problem input lag değil fps artınca input lag azalmış oluyor mantıken ama rekabetçi bir oyunda normalde orda olmayan bir kareyi görüyorsunuz. Zaten bizim fps ile ilgili bir derdimiz de olmuyor 1080p monitörde 1280x960 oynuyoruz. Kare hızı monitör yenileme hızınında altına düşmediği için gsync'e de gerek kalmıyor.

Şuan CS2'de top tier oyuncular vsync+gsync ya da reflex kullanmadan uncapped/unlimited şekilde oynuyor.

Burdan oyuncuların ayarlarına bakabilirsiniz.

https://prosettings.net/lists/cs2

Sizin yöntem gpu bound durumlarda 2k 4k çözünürlükte single oyunlarda gayet mantıklı bu arada, zaten eğer gsync açılacaksa vsync+reflex ile açılmalı.

İlk tablo 60hz için yalnız. 240 a kadar çıkıp bakın

Rekabetçi oyunda 60 fps isteyen oyuncu olacağını sanmıyorum. Fps oyununda ne kadar çok fps o kadar iyi bu yüzden grafik düşürüyorlar

"Kare hızı monitör yenileme hızınında altına düşmediği için gsync'e de gerek kalmıyor."

Monitör yenileme hızının üstüne çıkınca zaten yenileme hızından öte fps göremiyoruz.

Gpu boundu zaten fps limit veya reflex ile önlüyorsunuz hocam. Düşük input için gpu kullanımının düşmesi şart. 5070-5070 ti çıkıncada ona geçeriz

Bu arada -3 fps limit mecburi diye bir şey yok 5-6-7 isterseniz 10 fps aşağısına limitleyin fark etmez istediğinize limitleyebilirsiniz. Yeterki monitör yenileme hızına ulaşmasın. Ama fps arttıkçada frametime düşeceği için daha erken refleks gösterebilmek adına -3 fps limit konuyor.

Ben yırtılma kesinlikle görmek istemiyorum yırtılmalı şekilde isterse bana şimşek hızında giriş versin ben hareketli oyunlarda o yırtılmaları görünce zevk almıyorum. Cs2 oyuncuları için kazanmak önemli olduğu için uncapped gsyncsiz kullanmaları normal. Bende yukarıda belirttiğim gibi E sporcu veya para için içerik üreten birisi değilim. Oyundan aldığım haz önemli ve bunda yırtılmaya yer yok

Yırtılma olmasın diye yaptığım şeyler input lagı arttırmıyor size karşı dezavantaj sağlamıyor onu anlatmak istedim arkadaşımıza kendisi yukarda dalga geçmiş ondan. Dediğim gibi daha düşük input alabilir miyim diye gsync vsync cap falan herşeyi kapatarak oynamaya çalıştım ama yok kesinlikle oyundaki akıcılığı göz doygunluğunu alıp götürüyor ben alışamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 22 Ekim 2024; 22:36:53 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.