Şimdi Ara

Amfide Bas Vurdukça Sönükleşen Ampul

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
867
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde eski bir amfi vardı ve görsel olarak güzelleştirmek adına bazı işlere giriştim.
    Bağlantı uçlarını hallettim, vu-metre taktım falan...

Ön paneli değiştirme işlemine başladım. Amacım parlak ledler takıp eski turuncu ışık yerine mavi renk yapmaktı.

Şimdi sorunum şu;

Mavi 3 adet ledi seri bağladım ve eski ampülün olduğu yere bağladım. Bağlantının ayrıntıları şu şekilde;

Ama yüksek seste baslar vururken bu ledler belirgin şekilde sönüp sönüp yanıyor.
    Bunu önlemek için ne yapmalıyım? Yani ışığın sabit kalması için?

• LED'e paralel olarak 100 uF (veya civarı) uygun gerilimde bir kapasitör bağlarsanız hallolacağını düşünüyorum. Bağlarken polaritesine dikkat edin. Birden çok LED varsa hepsine birden paralel olacak şekilde bir tane bağlamanız yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 7 Ekim 2008; 19:12:16 >
  • paralel kondansatör bağla.

edit: @PHaLaNX. hocam benden önce davranmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pisiko__ -- 7 Ekim 2008; 19:12:31 >
  • 100uf yetmezse daha yüksek kapasite de kondansatör tak
  • İlginiz için teşekkürler arkadaşlar.

Bir soru daha;
    Bu uçtaki gerilim 7V civarı bir şey.
    Şimdi, kondansatör için 100uF değerinin ayarlaması nasıl yapılır?
    Yani demek istediğim;

quote:

100uf yetmezse daha yüksek kapasite de kondansatör tak

Daha yüksek bir değerde kapasitörü, ledler yanıp sönmeye devam ederse mi bağlamalıyım?
    Tam anlayamadım da...
  • kondansatör bağlasan bile ledlerin durumu değişmiyecektir
    çünkü ledler beslemedeki voltaj düşüşüne göre üzerlerindeki akım da düşecektir
    ledlerin gerilimini sabitlersen bu iş olur gibime geliyo
    7805 kullana bilirsin mesela
  • 7v daki akım sınırlayıcı direnö ne ise önce öne bak ona çözüm bulki voltajın dalgalanmasın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SUBWOFER KABİN İÇİNDE GARİP SESLER
    geçen yıl önce açıldı
    banyoda sürekli ampul patlıyor
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Direnç yok arkadaşlar, doğrudan o transformatör müdür, adını tam bilmiyorum, ordan çıkış vermişler.
    Ampul direkt bağlı yani.

Bu arada ek bilgi olarak şunu söyleyim; elektronikçi değilim ben, pek anlamıyorum.
    Yani 7805 nedir onu da bilmiyorum.
  • Kondansatörü denedim arkadaşlar.

Sonuç: amfinin sigortası attı

Düşünüyorum ki, araya bir direnç koysam ve voltajı biraz daha (3 ledin seri bağlı haline oranla) yüksek tutsam acaba yine sönükleşme olur mu?
  • LED'lere seri olarak bir direnç kullanmanız gerekir zaten. LED'leri direk bağlarsanız fazla akımla sürmüş olursunuz. Bu direncin değerini de (Besleme gerilimi - LED'lerin hepsine düşen gerilim) / 20 mA = R KOhm ile bulacaksınız. Burada 20 mA yerine ne kadar akım geçmesi isteniyorsa o yazılmalı ama 20 mA ortalama bir değerdir. Eğer çok sönük olursa direnci düşürürsünüz.

Bu dirençten sonra da yine LED'lerin hepsine paralel olarak dediğim veya daha yüksek değerde bir kapasitör kullanabilirsiniz. Bir de bu şekilde deneyin...
  • resimdeki elemanları her elektronikçide bulabilirsin.l78xx(xx yazan yer 05 olacak)
    quote:

Orjinalden alıntı: maosxs

Direnç yok arkadaşlar, doğrudan o transformatör müdür, adını tam bilmiyorum, ordan çıkış vermişler.
    Ampul direkt bağlı yani.

Bu arada ek bilgi olarak şunu söyleyim; elektronikçi değilim ben, pek anlamıyorum.
    Yani 7805 nedir onu da bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi weirdo -- 8 Ekim 2008; 19:07:05 >

• Hmmm...

Teşekkürler arkadaşlar, yarın yine denerim o zaman.
    Bakalım olacak mı.
  • olmayınca madub neylesin sultan mahmut akım azsa 7805 ile çözüm olmaz sen ledin sayısını düşür yada powerın başka beslemesine 7805 i bağla.
  • s.a arkadaşım anfiyi ne ile besliyosun besleme kaynağın nedir? kondansatör vs.. işini görmeyecektir senin besleme kaynağın tam anlamıyla anfiyi besleyemiyor ve bu nedenle bas her vurduğunda besleme kaynağındaki voltajı tamamen çekiyor ve ampulu otomatikmen etkiliyor..akü ve adaptörünü yüksek amperli bir kaynakla değiştir bu işini görecektir..
  • Arkadaşlar besleme çıkışına tek bir direnç taktım, ondan sonra tüm ledleri paralel bağladım.
    Şimdi çok iyi oldu, sonuna kadar da açsam baslarla beraber ışık esnemesi olmuyor.

İlginiz için tekrar teşekkürler.
  • ledlerin doğrudan transformatörden beslendiğini yazmış arkadaş,
    böyle bişey olamaz,
    mutlaka ara besleme ve değer düşürücü bir kat olmalı,
    bir tek drençle nasıl oluyor drençler ışık esnemesi yapmıyor anlamadım,
    zamanında telsiz kullandığım zamanlar mandala bastığımızda ön paneldeki ışığın böyle esnemesini önlemek için neler yapardık ,
    koca koca transformatörler, yada akü ile beslemeler,
  • Ara besleme varsa eğer, nerededir onu göremedim. Zaten dediğim gibi, çok da anlamam elektronikçi değilim.
    Ama bağlantı yapılan kablo resimdeki gibi işte, oradan çıkıp ampule bağlıydı.
    Ve evet, tek dirençle çözüldü. Nasıl mı? Ben de bilmiyorum. Zaten anlasam sormazdım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.