Şimdi Ara

Amfiden gelen düzensiz cızırtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dip sesi bile olmayan (ya da ben duyamıyorum) 2+1 sistemim var.

Bugün farkettim ki dehşet bir cızırtı-uğultu-vuuuu karışımı ses geliyor ve ses sabit değil. Alçalıyor, yükseliyor, tonu falan değişiyor..

Neyse sistemi incelemeye aldım. Input ve output da hiçbir bağlantı yokken süper sessiz ama right çıkışa hoparlörü bağladığım an bahsettiğim ses birden ortaya çıkıyor.

Biraz daha kurcaladım, kombinasyonlar falan denedim ve farkettim ki right output'un (+) kutbu soruna neden oluyor. Bundan kesinlikle eminim.

Son günlerde ev içersinde elektrik arızası vb olay yaşanmadı. Cihaz yaklaşık 9 senelik. Ben kondansatörlerden şüpheleniyorum ama kurcalamaya çekiniyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelica -- 15 Ekim 2014; 1:10:29 >

• Seni nick'ten tanıdım, konu dışında görmüştüm bir ara

Öncelikle girişteki filtre kondansatörlerine ve kullanılan entegrelere bi bakmakta fayda var. Eğer simetrik besleme ise voltajları bi ölç. İkisinin de birbirinin aynısı yada çok benzeri olması gerek. Eğer fark 0,5V-1V ya da daha yüksekse bir sorun var demektir. Öncelikle ölçüp son durumu burada yazarsan, kartın arkalı ve önlü fotoğraflarını yayınlarsan çok daha hızlı yardım edebiliriz. Tabi bu iş için elbette cihaza hafiften müdahale etmemiz gerek. En azından demontaj olup kartı incelememiz gerek.

• Angelica kullanıcısına yanıt
    Hoparlörü jack çoklayıcı vb bir şey ile takıyorsanız bir de sadece direk hoparlörün kablosunu takmayı deneyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Seni nick'ten tanıdım, konu dışında görmüştüm bir ara

Öncelikle girişteki filtre kondansatörlerine ve kullanılan entegrelere bi bakmakta fayda var. Eğer simetrik besleme ise voltajları bi ölç. İkisinin de birbirinin aynısı yada çok benzeri olması gerek. Eğer fark 0,5V-1V ya da daha yüksekse bir sorun var demektir. Öncelikle ölçüp son durumu burada yazarsan, kartın arkalı ve önlü fotoğraflarını yayınlarsan çok daha hızlı yardım edebiliriz. Tabi bu iş için elbette cihaza hafiften müdahale etmemiz gerek. En azından demontaj olup kartı incelememiz gerek.

Evet hocam konu dışında takılıyordum ama artık bıraktım orayı beş para etmez insanlarla dolu

Neyse konuya dönecek olursak bugün cihazı actım hatta birkac resim cekmiştim. Onları aşağıya ekliyorum. Elimde ölçüm cihazları yok ama sol üstteki iki büyük kondansatörün birinde akma var gibi. Hatta akmış ve sıcaklıktan dolayı kurumuş gibi

Kartın arkasının resmini çekmemiştim o yüzden atamıyorum ama arkada hasar belirtisi yoktu zaten.

Birde bugün birşey farkettim. Right çıkışından cızırtı geliyor ve left çıkışı gayet temiz ses veriyor demiştim ya left çıkışının sesi olması gerenden az geliyor. Yarı yarıya fark var gibi. Bunların hepsine bu kondansatör neden olabilirmi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet bu kondansatör sesi doğrudan etkiler. Değiştirirsen muhtemelen sorun çözülür. Girişteki filtre kondansatörü olduğu için hem sağı hem solu etkiler. Bazen ses kısılması, bazen uğultu, bazen güçte düşme gibi. Değiştirirken ikisini birlikte değiştir. Yanındaki de zaten aynı kapasitededir. 25V 4700uf sanırım. Takarken yönlere dikkat et. Kullanılan amfi entegre de TDA2030, tanesi 50 krş yada 75krş, esas para tutacak olan kondansatörler. Kolay gelsin.
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam gayet açıklayıcı oldu. TDA2030 dediğiniz entegrenin bir tanesi zamanında yanmıştı. Bir kanaldan hiç ses gelmiyordu. Garanti sağolsun halletti. Pek anlamıyorum bu işlerden ama lehim izlerinden değişen parçanın o olduğunu anladım.

Neyse bu kondansatöre değinecek olursak sıcaklıktan dolayı mı gümlüyor bunlar? Yoksa şimdi aklıma geldi yıllardır right çıkışa kendi hoparlörüne ek olarak bağlı ucuz tweeter'lardan (resimdeki tip) vardı. Sadece right'da vardı tweeter.Left'de yoktu. Acaba o mu neden oldu?

Son olarak bu kondansatörün tanesi kaç paradır tahminen?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelica -- 15 Ekim 2014; 21:54:25 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• çok pahalı olmaz tanesi en fazla 2,5 liradır. Genelde belirli bir ömürleri olur. Görevi filtrelemek olduğundan sürekli boşalma dolma gibi durumlara maruz kalıyor ya da üzerinde uzun süre enerji depoluyor. Bu sebepten ömürleri çabuk tamamlanıyor. Peşinden patlama, şişme, kapasite kaybı ya da akma dediğimiz kondansatörün yapısının bozulması meydana geliyor. Eğer trafodan kaynaklı değilse, muhtemelen o iki kondansatörü değiştirip 5 liralık bir masrafla eski performansına kavuşur. Ancak dediğim gibi önce ölçü aleti ile voltaj ölçümlerinin ve doğrultmaçlarının ölçülmesi gerek. Dersin ki 5 lira olacak, vakit kaybetme dene, en fazla yenisini alman gerekir.
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Esas para onlar diyince bende pahalı sandım hocam ucuzmuş gene eyvallah

Tweeter'ın hiçbir zararı olmaz değilmi?
  • Angelica kullanıcısına yanıt
    büyük kondansatörlerin yanında birtane 4.7uF/50v,, (muhtemelen ses çıkış kondansatörüdür) onun sağında aynısından 1 tane daha var,,,, tekrardan sağda kenarortalarda, kenar blendajı şişmeden sıyrılmıs küçük kondansatörler var (5li soketin yanındaki ve R1 in yanındaki,, onlarıda değiştirmenizde fayda var..
    Yapabilirseniz,, eğer dc +12v veya +8v varsa içeride,,, sistemin daha rahat çalışması için FAN ekleyebilirsiniz.. fana 100ohm 1w drenç ekleyin,, az döner az ses yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 16 Ekim 2014; 15:06:15 >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Tamam hocam. Açmışken değiştireyim ben en iyisi dediklerinizi. Sayenizde hayata döndürcem bu devreyi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.