16 Yaşındayım, fotoğrafçılıkla uğraşıyorum hobi olarak. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum analog makineyi, Canon A1 var elimde, fakat ISO ayarlanmıyor. Yani bi yuvarlak var ASA yazıyor üzerinde, 1/2 - 1/4 değerleri var bir de 1280e kadar sayılar var fakat yuvarlak çevrilmiyor ayarlanmıyor ISO. Enstantene ve diyaframı ayarlayabiliyorum, fakat onları da değerleri nerde, nasıl havada kaç almalıyım bilmiyorum, o yüzden sadece gün ışığında çekebiliyorum. Bulunduğum şehir Karabük, ve fotoğrafçılık ölmüş gibi çok az kişi var böyle tutkusu olan, onlarda DSLR ile çekiyor zaten, sanırım analog kullanan bir ben kaldım ama halimden memnunum çok güzel bir makine. Neyse, bi fotoğrafçıyla anlaştım banyoyu falan ona yaptırıyorum oda çok pahalı olduğu için hani az fotoğraf çekiyorum yada paralı çekiyorum. Şimdi asıl konuya dönersek sizlerden öğrenmek istediğim: Nerde, hangi alanda, şu ışıkta hangi ayarları almalıyım. Enstantene ve diyafram kaç almalıyım. Mesela karanlıkta yanan bir mumu çekerken kaç alırım bu değerleri. Bunları bilen bir analog kullanıcısı varsa lütfen yardımcı olsun, eğer bu değerleri daha iyi öğrenemezsem, daha çok para harcıycam, öğrenciyim zaten çok masrafım oluyor bu konuda :/. Yardımcı olursanız teşekkürler lütfen bekliyorum..
up
Öncelikle, sabah 7'de konuyu uplamanıza gerek yok, zaten çoğu kimse uyuyor cumartesi sabahı Sorunuza gelirsek, bu bahsettiğiniz değerleri yaklaşık olarak tahmin edebilirsiniz. Bunu başarmak için de bol bol fotoğraf bakmalısınız ve fotoğrafların exif bilgilerini görmelisiniz. Dijitalden ziyade özellikle analogla çekilen fotoğrafları inceleyin. Exiflerini öğrenmeye çalışın. Bu forumda da analog konusu var, orada çoğu zaman yazılır exifler.
fakat bana yardımcı olacak birileri lazım :/
http://500px.com/photo/13281125 Bakın sağ tarafta yazdığı üzere bu fotoğraf iso100'de (100 asalık bir film ile), 85mm objektif kullanılarak, f/1.4 diyafram değerinde 1/80sn enstantane hızında çekilmiş. Diyaframı kısarsanız (sayıyı büyütürsenizf/3, f/8 gibi değerlere gelmeniz yani) enstantaneyi uzatmanız (sayıyı küçültmeniz, 1/30, 1/50 gibi değerlere gelmeniz yani) veya isoyu yükseltmeniz gerekir. Gerisini ŞU konuyu okuyarak öğrenebilirsiniz
Analog makinelerde iso ayarlanmaz, iso zaten filmle alakalıdır flimin üzerinde 100 400 gibi sayılar vardır bunlar isodur. tekerlek olayına gelince o iso tekerleğinin amacı içine taktığınız flmin isoyuyla makinenin pozometresini eşitlemek ve doğru ölçüm yapmasını sağlamaktır. benim bilgim bu yönde
Analog ve fakat dandirik olan makinalarda iso ayarlanmaz, filmlerin üzerinde metalik renkli kareler vardır, o kodu makina elektronik olarak algılar (elektrik akımının iletilip iletilmemesi gibi çok basit bir düzenek ile) fakat, A1 dandirik bir makina değildir ve isosu ayarlanır. İso ile Asa aynı şeydir ve makinan boynunda asılıyken sol tarafta duran tekerleği bir şekilde çevirerek (çünkü A1 hiç kullanmadım ama fotolarından gördüğüm kadarıyla poz telafisi de oradan yapılıyor) ya bastırarak, ya çektirerek döndürebilirsin kanaatindeyim
Temel bilgi edinmeden 2 yıl analog kullanmak; valla çok ilginç geldi
Bu arada paralı çekiyorum derken?
quote:
Orijinalden alıntı: PlutosDaddy
Temel bilgi edinmeden 2 yıl analog kullanmak; valla çok ilginç geldi
Bu arada paralı çekiyorum derken?
Paralı derken bir kişinin fotoğrafı çekicek mesela arkadaş sanırım çekilen fotoğrafın masrafını alıyor para olarak benim anladığım bu yönde
a_gls evet onu kastetmiştim :)
ya 2 yıldır kullanıyorum ama öğrenci olduğum için öyle anlaşıldığı kadar sık çekemiyorum
Çevap vermek yerine daha asayı bilmiyorsun ne işin var analogla demek lazımmış.
sen ne saçmalıyorsun ya ?
Biraz bilgi edin diyor, temel fotoğraf bilgisi bile olmadan ne işe yaradığını dahi bilmediğin bir mekanizmayı çevirmeye çalışıyorsun diyor, analogla sallamasyon pozlamayla fotoğrafa yazık edilir diyor...
Makinanın ayarlarını öğrenmek istemek iyi de... bunu 2 sene sonra akıl etmek anormal Yani saçmalayan xbagci değil.
Cross, Plutos vallahi ikisi de değil :) Yaa iyi kötü bir bilgi paylaştık, hiç cevap vermese bişey yok ama, geyiğe devam ederken insan araya bi teşekkür sıkıştırmaz mı? Ben öyle yapıyorum ama herkezden bu nezaketi beklemek de hata zannedersem.
16 Yaşındayım, fotoğrafçılıkla uğraşıyorum hobi olarak. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum analog makineyi, Canon A1 var elimde, fakat ISO ayarlanmıyor. Yani bi yuvarlak var ASA yazıyor üzerinde, 1/2 - 1/4 değerleri var bir de 1280e kadar sayılar var fakat yuvarlak çevrilmiyor ayarlanmıyor ISO. Enstantene ve diyaframı ayarlayabiliyorum, fakat onları da değerleri nerde, nasıl havada kaç almalıyım bilmiyorum, o yüzden sadece gün ışığında çekebiliyorum. Bulunduğum şehir Karabük, ve fotoğrafçılık ölmüş gibi çok az kişi var böyle tutkusu olan, onlarda DSLR ile çekiyor zaten, sanırım analog kullanan bir ben kaldım ama halimden memnunum çok güzel bir makine. Neyse, bi fotoğrafçıyla anlaştım banyoyu falan ona yaptırıyorum oda çok pahalı olduğu için hani az fotoğraf çekiyorum yada paralı çekiyorum. Şimdi asıl konuya dönersek sizlerden öğrenmek istediğim: Nerde, hangi alanda, şu ışıkta hangi ayarları almalıyım. Enstantene ve diyafram kaç almalıyım. Mesela karanlıkta yanan bir mumu çekerken kaç alırım bu değerleri. Bunları bilen bir analog kullanıcısı varsa lütfen yardımcı olsun, eğer bu değerleri daha iyi öğrenemezsem, daha çok para harcıycam, öğrenciyim zaten çok masrafım oluyor bu konuda :/. Yardımcı olursanız teşekkürler lütfen bekliyorum..
Herkese merhaba. 16 yaşında ilgili bir çocuk ne soruyor, nasıl ilgisiz yanıtlar alıyor, bir bardak suda fırtına yaratılıyor ve neredeyse 16 yaşında analog makina kullandığı için suçlanacak. Sevgili kardeşim bende de Canon T50 var, zaman zaman kullanıyorum. Bahsettiğin bilezik-yuvarlak yukarı çekildiğinde döndürülebilir ve ASA değerlerini değiştirebilirsin.
quote:
Orijinalden alıntı: yutuna
... 16 yaşında ilgili bir çocuk ne soruyor, nasıl ilgisiz yanıtlar alıyor, bir bardak suda fırtına yaratılıyor ve neredeyse 16 yaşında analog makina kullandığı için suçlanacak....
İlgisiz yanıt?
Bisiklete binmeyi öğrenmeden düşe kalka turlamaktansa öğrenerek ileride motor dahi sürebilmesini sağlamaktı şahsen benim amacım. Neyin ne olduğunu öğrenmeden SLR kullanmak çok mu sağlıklı sonuçlar verir? Temel bilgi edinilmesi şart. Şimdi arkadaş öğrendi ASA ayarlamayı; neye yarıyacak bu ne işe yaradığını bilmeden?