Şimdi Ara

AOBP puanı hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
10.452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aşağıda açıkladığım hesabı kolaylık olsun diye excel e uyarladım kolay olmadı bir saatimi aldı yaklaşık buyrun dosya

sonuçların açıklanmasına bir gün kala böyle bir girişimde bulundum ama napalım merak işte ösym sitesine bu yılkı aobp puanı hesaplama yönergesini koymuş bende eski yönerge ve aldığımız obp ve aobp puanlardan yararlanarak okuldaki durumumuz ve okulumuzun öss deki durumu gibi bizim bilemeyeceğimiz bilgileri elde etmeye çalıştım öncelikle yazıda mezunların önceki durumlarına göre hesaplama yapılacağı belirtiliyor yani obp puanı okuldaki durumu ne idiyse ona göre aobp de okulun eski öss deki başarısına göre hesaplanacakmış eski obp hesabında OBP = 100–(M–x)/(M-m) * 50 şöyle bir formül var "(M–x)/(M-m)" şu kısım okuldaki başarı durumumuzla alakalı ve yeni obp hesabında OBP = 500 – (M – x) / (M - m) * 400 böyle bir formül verilmiş okuldaki başarı kısmımız sabit olduğuna göre eski obp hesabında obp puanını yerine koyduğumuzda okuldaki başarımızla alakalı olan kısmı buluruz ve onuda yeni formülde yerine yazdığımızda bu seneki obp puanımızı buluruz gelelim aobp puanını hesaplamaya

http://www.osym.gov.tr/Genel/rg.ashx?DIL=1&BELGEANAH=32241&RESIMISIM=7288621.gif

bu formülde bilmediğimiz bir tek A var bize lazım olanda o zaten şimdi burda A gerekli işlemleri yapıp A yı çektiğimizde (bu kısım biraz uğraşı gerektiriyo diskriminant tan A nın pozitif değerini almamız gerek) ve aşağıdaki formülde yerine yazdığımızda okulumuzun öss deki başarıyla alakalı kısmı buluruz

quote:

X : Bir okulun son sınıf düzeyindeki öğrencilerinin ÖSS puanlarının ortalaması.

ÖSS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve öncesi için ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA notları; 2006 ve sonrası için de ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ve ÖSS-EA-1 notları kullanılır.

A : Okul ortalamalarının (X lerin) 100 – 200 arası notlara dönüştürülmesi ile elde edilen notlar:

A = 100 + 100 * (X – Xmin) / (Xmax – Xmin)

Xmax : ÖSS’deki en büyük puan ortalaması

Mmin : ÖSS’deki en küçük puan ortalaması

quote:

B4. Okul YGS İstatistiklerinin Hesaplanması

Her yıl her okul için Sözel, Sayısal ve Eşit ağırlıklı puan türlerinin her biri için aşağıdaki YGS istatistikleri oluşturulur:

X : Bir okulun son sınıf düzeyindeki öğrencilerinin YGS puanlarının ortalaması.

YGS puan ortalaması hesaplanırken 2005 ve öncesi için ÖSS-SÖZ, ÖSS-SAY ve ÖSS-EA notları; 2006 – 2009 arası için de ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ve ÖSS-EA-1 notları; 2010 yılı YGS-SAY için YGS-1 ve YGS-2’nin ortalamalarının ortalaması , YGS-SOZ için YGS-3 ve YGS-4’ün ortalamalarının ortalaması , YGS-EA için YGS-5 ve YGS-6’nın ortalamalarının ortalaması kullanılır.

A : Okul ortalamalarının (X lerin) 100 – 450 arası notlara dönüştürülmesi ile elde edilen notlar:

A = 100 + 350 * (X – Xmin) / (Xmax – Xmin)

Xmax : YGS’deki en büyük puan ortalaması

Xmin : YGS’deki en küçük puan ortalaması

Yukarıdaki formüllerin uygulanması ile her okul için Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere üç YGS puan ortalaması (X değeri) ve üç A değeri hesaplanacaktır.

burdada demin bulduğumuz "(X – Xmin) / (Xmax – Xmin)" yerine yazdığımızda A yı bulucaz ve esas formülde
    http://www.osym.gov.tr/Genel/rg.ashx?DIL=1&BELGEANAH=36121&RESIMISIM=formul.jpg

yeni sisteme göre bulduğumuz obp yi yerine yazdığımızda bu seneki aobp puanımızı hesaplamış oluruz.

ve başka bi metodum daha var aslında doğruluğundan pek emin değildim ama bu son haberden sonra artık şüphem kalmadı gibi kendi değerlerim için aynı sonucu aldım şimdi bildiğimiz gibi aobp hesaplamasında aralığımız değişti termometre hesabı gibi aralık hesabını bundada uygularsak aynı sonuca varıcağımızı tahmin ediyordum yani eskiden aobp 50-100 arasıyken şimdi 100-500 arası oldu aradaki fark eskiden 50 idi şimdi 400 oldu önceden kendim için söylüyorum aobp m 85 ti alt limit 50 olduğuna göre net puanım 35 şimdi oran orantı kurduğumuzda 35/50=x/400 x i 280 bu net puan birde 100 puan kendiliğinden var aobp m 380 yaptı 0,15 ile çarptığımızda 57 yapıyor bu yeni hesap cetveline görede 57 küsür yapıyo yani aynı gibi verdiğim hesap tahmini değer verir belirtim moral bozmak gibi olmasın ama büyük bi ihtimal böyle olucak hesaptanda görüldüğü gibi aralığın artması puanlarımızı tahmin ettiğimizdende aşağı çektiği belli açıkcası ben en az 60 bekliyodum. yazdıklarımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum tekrar söylüyorum tahmin belirtiyo bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum

eklemeyi unutmuşum yeni hesap
    http://www.osym.gov.tr/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF8DF7C92FCA5B4D05882D53A8A1E323A5
    eski hesap
    http://www.osym.gov.tr/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFA91171E62F0FF1538AC99EA53C5F46AC

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrttmr -- 14 Temmuz 2010; 4:29:31 >

• pek ilgi çekmedi galiba herkes yarını bekliyo
  • cekmedi degil son bir gün kala olumsuz birsey gorunce millet yorum yapmıyor kapiş?
  • Ellerine sağlık; ama bu saatten sonra kimsenin oturup bunu hesaplayacağını sanmıyorum.

Ama gelecek yıl girecek adaylar için yararlı bir program olabilir.
  • cekmedi degil son bir gün kala olumsuz birsey gorunce millet yorum yapmıyor kapiş?
  • aslında bakarsan sadece bu sene geçmiş sınavalara giren öğrenciler için geçerli seneye bi anlamı kalmıyo daha olsun ama böyle birşeyde ilk defa oluyodur heralde yani sonuçlardan önce aobp nin hesaplanabilmesi en azından ben merakımı giderdim yarın olumsuzlukla karşılaşacağıma şimdiden kendimi hazırladım gibi yinede merak edenlerde olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrttmr

aslında bakarsan sadece bu sene geçmiş sınavalara giren öğrenciler için geçerli seneye bi anlamı kalmıyo daha olsun ama böyle birşeyde ilk defa oluyodur heralde yani sonuçlardan önce aobp nin hesaplanabilmesi en azından ben merakımı giderdim yarın olumsuzlukla karşılaşacağıma şimdiden kendimi hazırladım gibi yinede merak edenlerde olabilir

yarın insallah olumsuzlukla karsılasmayız oncelikli dilegin bu olmalı ..umarım tahminleri yanlıstır sence:D?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MSÜ 2023 Sıralama Hesaplama
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • http://www.halic.edu.tr/ygslys/aobp.aspx
    bu siteden hesapladım ben eski aobp larımı girdim çok puan kırılıyor yeni sistemde eger doğruysa
  • allah allah bu ne böyle.böyle saçmalık olmaz ya.bakın arkadaşlar benimle aynı okula giden benle mezun olup geçen sene tercih yapmayan bir arkadaşım var.diploma notumuz arasında ya1 puan vardır yada hiç yoktur.beni geçen seneki aobp 87 imiş.hesapladım 396 yazıo orda.zaten gelen de 391 .ama aynı arkadaşıma 420 gelmiş.bakın diploma notu dahil herşeyimiz sınav puanımız vs ler hepsi biribirne çok yakın.ama ona 420 vermişler.baktım üstteki siteden 420 için 90 aobp gerekiyor.ya şimdi 390 ile 420 arasında 30 puan var 0.15 le çarparsan 4,5 puan yapar ya bu ne demek bu 4 puan yüzünden gitmek istediğim yer kaçtı sıralamam 6 bin geriledi.hayatım kaydı.2 yılım gitti.onun aobp si 90 benimki 87 diye 4,5 puan oynamak ne demek ya geçen sene onun puanına 70 küsür benimkine 70 küsür eklendi.hiç fark yok şimdi onun puanına 63 benimkine 58 eklendi.bu nasıl bir şeytanlıkdır kim bulmuş bu hesaplamayı .hani okul puanının etkisi azalacakdı hani dolayısıyla aobp nin de etkisi azalacakdı.bana geçen sene 70 verdiler ona belki 71 belki 70 .arada bir puan ya var ya yok.şimdi ise tam 5 puan var.Daha ne diyeyim arkadaşlar bilmem ki biri bana yardımcı olsun.sizce bu işte bir yanlışlık yok mu.ya adamın sınavla ilgili neyi varsa nerdeyse benle aynı sayılır ona 63 veriyorlar bana 58 bunu açıklayabilecek biri var mı ?

• ben bu aobp hesabını anlayamadım kimden neye göre kaç puan kesiliyor benim geçen seneki puanıma eklenen aobp 64 dü şimdiye bu sene 49 arada çok puan farkı var neden bukadar kesiliyor
  • yukarıda verdiğim hesap ösym ile bire bir tutuyor geçen seneden mezunlar obp ve aobp lerini yazarlarsa görürler bakın geçen sene okul puanları 40 ile 80 arasındaydı yani arada net olarak 40 puanlık fark var bu sene aralık 15 ile 75 arası yani 60 puan fark var yeni sistemle eski sistemin aralık oranları yani 60/40 1,5 luk bir oran var yani çok ciddi bir rakam geçen seneye göre net puanlarımız 2/3 oranında azaldı net puan diyorum bakın yani geçen sene okul puanımız 60 idi ise net puanımız 60-40 20 dir bu sene için 40 a 60 ise 20 ye kaçtır dersek cevap 30 çıkar bunun üzerinde birde 15 eklersek okul puanı yaklaşık 45 çıkar yani puan eskiye göre ilk bakışta 15 fakat 80 ve 75 arasındaki farkıda sayarsak 10 puan azaldı gibi geldi ama şunu hesap etmiyoruz eskiden 40 tan başlanıyodu en düşük 40 tı şuanda 15 bu değer yani sonuçlarda hiç bi yanlışlık yok aralık arttığı için puanlar arası farkta arttı tabi şöyle düşünün lastiği sabit bir noktaya bağlayın lastiğin üzerine işaret koyun lastiği çektikce -yani aralığı arttırdıkca- işaretin bağlantı noktasına uzaklığın sayısal değeri artacaktır fakat lastiğin başlangıç noktasına olan uzaklığıyla lastiğin toplam uzunluğunun oranı değişmeyecektir oran sabit fakat sayısal değer artıyo işte yani şöylede düşüne biliriz 1 ile 10 arasındaki fark 9 dur fakat 10 ile 100 arasındaki oranda yine bire ondur fakat arasındaki fark 90 a çıkar

• ben birşey merak ediyorym daha önceden sordum ama pek sağlıklı cevap alamadım şimdi benim diploma notum 3,21 sonuç belgesinde de aynı orta ögretim başarı puanı 260,331 aobp sözel 324,469 ben sözelci oldugum için sadece bunu yazmam yeterli şimdi şunu merak ediyorum geçen biride yazdı diploma puanı benimki 3.21 onunkide 3.25 felan ama onun ortaögretim başarı puanı benden düşük 210 felan ama aobp çok fazla yüksek 400 üstü benim neden böyle onun anlamadım birtürlü bunun açıklaması vardı okulumun başarısıyla mı ilgili
  • bakın obp puanı sadece sizin durumunuzun sizin okulunuzdaki durmunuza göre değerlendirilir yani okulunuzdaki sıranızla alakalıdır fakat aobp sizin okulunuzun türkiyedeki diğer okullarla ilişkisnden elde edilir oda okulunuzun türkiyedeki sırasına göre
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrttmr

bakın obp puanı sadece sizin durumunuzun sizin okulunuzdaki durmunuza göre değerlendirilir yani okulunuzdaki sıranızla alakalıdır fakat aobp sizin okulunuzun türkiyedeki diğer okullarla ilişkisnden elde edilir oda okulunuzun türkiyedeki sırasına göre

anladım demek ki benim okul berbat:)
  • ve yaptığım hesap sonucu özellikle bu sistemde okulumuzun başarısı arttıkça okuldaki başarımızın öneminin etkisi azalıyor tam tersi için ise yani okulumuzun başarısı azaldığında okulumuzdaki başarımızın etkisi artıyor fakat okulun genel başarısı direk etkilediğinden okulun başarısı daha önemli
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.