Şimdi Ara

Araba boşta benzin yakar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
4.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Sizlere birkaç sorum olacak..

3yıllık ehliyet sahibiyim, ancak daha yenı yenı otoyola falan çıkmaya başladım :)
    merak ettiğim bir kaç hususda beni ve diğer meraklıları da bilgilendirirseniz memnun oluru(m)z.

1- Araba boşta yakıt yakar mı? (benzin-dizel-lpg)
    2- motor freniyle rampadan inerken de araba yakıt yakar mı?
    3- araba sadece gaza basıldıgında mı yakıt yakar?
    4- boşta gitmenin zararı var mıdır?

• quote:

Orijinalden alıntı: by_0tt0man

Merhaba..
    Sizlere birkaç sorum olacak..

3yıllık ehliyet sahibiyim, ancak daha yenı yenı otoyola falan çıkmaya başladım :)
    merak ettiğim bir kaç hususda beni ve diğer meraklıları da bilgilendirirseniz memnun oluru(m)z.

1- Araba boşta yakıt yakar mı? (benzin-dizel-lpg)
    2- motor freniyle rampadan inerken de araba yakıt yakar mı?
    3- araba sadece gaza basıldıgında mı yakıt yakar?
    4- boşta gitmenin zararı var mıdır?

1)Aracınızda start-stop özelliği yoksa boştayken motor rolantide çalişayacağından yakıtı yakar. Ancak (saatte 0.8 litre gibi, yol bilgisayarinda yazar) çok az miktarda yakar. Motorun çalişip çalişmadiğina gösterge panelinde rpm şeklinde gösteren devir saatinden bakabilirsin.

2)Motor freni derken kastınız vitesteyken rampa aşaği inmek ise karburatorlu cut-off özelliği veya tüm enjeksiyonlularda sahip olan araclarda yakıtı kesilir. Aracınızda yol bilgisayarı varsa anlık yakıt tüketimi fonksiyonunda 0 l/100 gibi değer gösterir.

3) Ne kadar gaza basılınca orantılı olarak yakıt yakar.

4)Kastınız boştayken yavaşlamak ise, yavaşlamanın tüm yükünü fren balatalardan sağlayacağindan fren balataları ömürü azaltabilir. Onun dışında zararlar yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnergyBlue -- 14 Haziran 2011; 18:51:15 >

• çok teşekkkür ederim.
    4. sorumdaki: boşta gitmekten kastım, mesela tatlı bi eğimi olan veya düz bir yolda boşa almak.. belli bir mesafe boşta gitmek mesela..

yok frenleri şişirir falan böyle birşeyler duymuştum bi ara.. ?
  • Yokuş aşağı tehlikelidir, evet frenler şişebilir ve boşa balata yersiniz.

Günümüzdeki motorların hepsi zaten enjeksiyonlu, haliyle gaza basmadığınız sürece sadece motor döner, yakıt harcanmaz.
    Bu durumda hem emniyet, hem de ekonomi açısından viteste inmek en iyisidir.

Düz yolda da boşa atmak yerine vites büyütün, tıpkı otomatik şanzımanların yaptığı gibi...
    Örneğin 2'de giderken, aracı "salmak" istiyorsanız, 3 veya 4'e atın, gaza sadece ayağınızın ucuyla bile dokunduğunuzda devir aşırı düşmediği sürece arabanın güzelce gittiğini göreceksiniz. Çünkü kompresyon düşmüş oluyor ve motor freni etkisi azalmış oluyor düşük hız ve yüksek vites kullanıldığında.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.