Şimdi Ara

Araba pert kayıtlıymış. Kandırıldım... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
2
Favori
23.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ersegun_beg

Arkadaslar bu tur teknık ve hukukı konularda lutfen bılgı sahıbı olmadan hemen yorum yapmayalım. Burada Borclar Kanunu geregınce arac ıade edılr ve parası da aynen faızı ve masrafları ıle gerı alınır. Ayrıca eger satıcı galerı ıse nıtelıklı dolandırıcılık sucu da ıslenmıs demektır.

Konu "ayıplı mal satılması" durumuna girdiği için en azından internetten "ayıplı mal iadesi" şeklinde araştırılabilir..Bu konu bizzat bir hakime sorulmuş,davayı kazanma şansını yüksek olduğu bilgisi alınmıştır.Konuyu araştırmadan arkadaşı yanlış yönlendirmemek gerek..
  • Bu konuda emsal Yargıtay kararları oldugu ıcın soyluyorum , turk ceza kanunu 158,ı bır okuyun anlarsınız. Bu tur hukukı konularda bılgımız olmadan yorum yapmayalım hatta bu sorunlarımızı forumda degıl avukatlara danısarak cozmeye calısalım
  • O emsal Yargıtay kararında benim yazdığım şeyler yazıyordur muhtemelen, olayda satıcı tacir olmadığı için nitelikli hal gerçekleşmez zaten dolandırıclık da unsurları bu olayda yok. Ama hukuk mahkemesinde tazminat veya iptal davası açma hakkı vardır, tanık ve sair delillerle ispatlanırsa bu davayı kazanma şansı da yüksektir. Ben de hukukçu olduğum için yazıyorum arkadaşım..
  • İyide araç nasıl pert peki? Bunu araştırdınız mı? Pert olmayacak araçların hatırla pert oldukları durumlarda az değil.Örneğin şasesinde problem yoksa ve takla atmamışsa pert olmuşsa bana göre çokta problem değil.

Davaya gelince bence sonuç alamazsınız.Pert araç satılamaz diye bir hüküm yok ayrıca satıcı ilanda belirtmeye bilir belirtmesi gerekir diye bir şartta yok çünkü.
  • ben de 12 yıllık bir hukukçu olarak yazıyorum üstadım.... Ayrıca size büroya geçtiğim zaman emsal kararı da gönderirim arşivinizde bulunsun ileride faydalı olabilir sizin için de . TCK 158/İ maddesine bir kere daha bakarsanız sevinirim. Cümlemde de satıcının "galerici" olması gerektiğini özellikle belirttim. Sevgiler , saygılar....
  • çok geçmiş olsun

çozum yollarını arkadaşlar bahsetmış
    benım degınecegım konu bu pert arabalar nasıl piyasa sürüyorlar
    nasıl göz göre göre vatandaşın canın yakıyorlar
    buna kımse dur dıyemezmi
    şigorta şirketı pert'e ayırdıgı aracı neden satarki
    satıyorsa trafige neden çıkarttırıyor

bir türlü anlıyamıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersegun_beg

ben de 12 yıllık bir hukukçu olarak yazıyorum üstadım.... Ayrıca size büroya geçtiğim zaman emsal kararı da gönderirim arşivinizde bulunsun ileride faydalı olabilir sizin için de . TCK 158/İ maddesine bir kere daha bakarsanız sevinirim. Cümlemde de satıcının "galerici" olması gerektiğini özellikle belirttim. Sevgiler , saygılar....

Anladım..Yalnız okuduysanız ben dolandırıcılık suçu açısından somut olayda bu suçun unsurlarının oluşmadığını yazdım neden oluşmadığını da yazdım, yoksa arkadaşın hukuk mahkemelerinde açacağı müstakbel bir dava bence de olumlu sonuçlanacaktır. Emsal karar gönderme inceliğiniz için teşekkür ederim büronuzda incelerseniz o kararlarda basit bir hilenin dolandırıcılık suçuna vücut vermeyeceği mutlaka yazıyordur. Saygılarımla..

Gelelim konu başlığı sahibine, öncelikle dava boyutuna varmadan satıcıya noter kanalıylabir ihtarname gönderin, eğer ödediğiniz meblağı size geri ödemeye yanaşmazsa hukuki yollara başvurcağınızı ve ihtarname tebliğ tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ve mahkeme masrafları avukatla temsil edilmeniz halinde vekalet ücreti ve diğer giderlerin de kendisinden tahsil edileceğini belirtin münasip bir süre de mehil verin. Muhtemelen masrafları katlanarak kendisine geri döneceği için sizinle anlaşacaktır. Şu durumda ben olsam öyle yapardım. Geçmiş olsun.

• Bu durumda dolandırıcılık gibi bir durum yok. Arabayı satın aldığınız kişi, araba hakkında sağlıklı bir bilgi almanızı engellemek adına evrakta sahtecilik gibi bir suç işlememiş. Araba hakkında her türlü bilgiyi edinme hakkına sahip olmanıza rağmen siz bunu yapmamışsınız. 2. el arabanın başına her şey gelmiş olabilir. Sahibinin bu urumu size sölemesine gerek yok. Arabanın başına bir kötü bir durum gelmiş olabileceğini düşünerek her türlü araştırmayı yapmalıydınız.
  • o adam tehtidten anlar bence..sonra tıpış tıpış gelir verir paranı
  • http://forum.donanimhaber.com/m_44179312/tm.htm

bakın dolandırıcılık burada var.
  • TÜRK BORÇLAR KANUNU
    Kanun No. 6098

Kabul Tarihi: 11/1/2011

III. Ayıptan sorumluluk
    1. Konusu
    a. Genel olarak
    MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
    Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur

7. Alıcının seçimlik hakları
    a. Genel olarak
    MADDE 227- Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:
    1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
    2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
    3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
    4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.
    Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
    Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.
    Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.
    Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.

• Bu gün avukatımla görüştüm ilk etapta bir ihtar çekip cevabı bekleyelim dedi. Söylediklerini yaptım. Kısaca metin özeti şu. Verdiğim parayı geri vermesini aracı bulunduğum adresten teslim almasını istedim ve 7 gün süre verdim. Şimdi cevap bekliyoruz. Gelişmeleri belirticem buradan. Bu arada belki ihtarname fiyatını merak edenler de olabilir. Aps ile gönderilmesini istedim bu da 4, 5 lira fark ediyormuş. Toplam 66 lira tuttu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrbaglama

Bu gün avukatımla görüştüm ilk etapta bir ihtar çekip cevabı bekleyelim dedi. Söylediklerini yaptım. Kısaca metin özeti şu. Verdiğim parayı geri vermesini aracı bulunduğum adresten teslim almasını istedim ve 7 gün süre verdim. Şimdi cevap bekliyoruz. Gelişmeleri belirticem buradan. Bu arada belki ihtarname fiyatını merak edenler de olabilir. Aps ile gönderilmesini istedim bu da 4, 5 lira fark ediyormuş. Toplam 66 lira tuttu..

Geçmiş olsun.

Umarım aracı geri verebilirsiniz satarken pert olduğunu söylememek kesinlikle dolandırıcılıktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: D_G_N

Geçmiş olsun.

Umarım aracı geri verebilirsiniz satarken pert olduğunu söylememek kesinlikle dolandırıcılıktır.

Satarken pert olmadığını söyleyip, pert çıkarsa bu dolandırıcılıktır. Pertten çıkma araçlar eğer ayıplı mal sayılsaydı pert kayıtlı araçların trafiğe çıkışına izin verilmezdi.
  • Sayın time_keeper
    Sanırım hukukçusunuz. Emsal gösterebileceğiniz bir dava var mı ? Benim de bu aracı pert olduğunu söylemeyerek satmam yasal mı ? Pert araçların satıldığı bir site var orada satılabilirdi araç veya verilen int. ilanında belirtilebilirdi, taa uşaktan geliyorum aracın bir sıkıntısı var mı dediğimde aracın pert kaydı var denilebilirdi. Sizin vicdani kararınız nedir Hakim ile bir empati kurabilir misiniz ?
  • geçmiş olsun araştırmamanın boyutları bazen çok büyük olabiliyor.Kardeşinizden bile alsanız gözden kaçan şeyler olur.Hukuk konusunda da istediğiniz yere gidin bi sonuç çıkacağını sanmıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: noplaceforchance

Geçmiş olsun dostum. Başına gelen olayda benim dikkatimi çeken noktalar şunlar:
    1. Adam arabanın komple boyalı olduğunu belirtmiş mi? Evet
    2. Fiatını emsallerinden düşük olarak sunmuş mu? Evet
    3. Arabayı istediğin gibi kontrol etmiş misin? Evet
    4. Arabayı serviste ve tramerde konrol etmeni engelleyecek bir durum var mı? Hayır.
    5. Satıcı, sorgulamalarda doğru bilgiye erişmeni engelleyecek bir düzenek kurmuş mu? Hayır.
    6. Senin elinde, satıcıyla yapılmış ve "sattığım aracın pert kaydı yoktur" diyen bir sözleşme var mı? Hayır.

Bu noktalar belirttikten sonra çıkarımım şudur: Satıcı aracı sunmuş. Sen de bakmış, sorgulamış, beğenmiş ve almışsın. Parayı ödemişsin, iş bitmiş. Şimdi de "Ama ben baktığımda böyle değildi, yeni öğrendim pert olduğunu" diyorsun.
    Böyle bir durumda bence hukuki olacak yapacağın hiçbir şey yok.
    Bence hiç uğraşma. Çünkü uğraştığına değmez. Avukatlar da elbete umut verecek. Çünkü sen aracını iade etsen de etmesen de senden vekalet ücretini alacak.
    Tekrar geçmiş olsun diyorum.

Ne yazık ki katılıyorum.

Durum bundan ibaret. Eğer satıcıya sorsaydınız ve "pert değildir" demiş olsaydı, olay dolandırıcılık olabilirdi.

Ama satıcı sizin bilgiye ulaşmanızı engellememiş. Umarım haklı iadenizi gerçekleştirirsiniz, ama çok fazla da umamıyorum.

• YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/4338

K. 2005/5259

T. 25.4.2005

• İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI ( Ayıplarından Kaynaklanan Tazminat Davası/4077 S.K. Kapsamında Bulunmadığı - Davalı Şirketin Birinci Planda Satıcı Konumunda Olmadığı/Uyuşmazlığın Genel Hükümlere Sonuçlandırılacağı )

• AYIPTAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAVASI ( İkinci El Araç Satışı/4077 S.K. Kapsamında Bulunmadığı - Uyuşmazlığın Genel Hükümlere Sonuçlandırılacağı/Davalı Şirketin Birinci Planda Satıcı Konumunda Olmadığı )

• TAZMİNAT DAVASI ( İkinci El Araç Satışında Ayıplardan Kaynaklanan/4077 S.K. Kapsamında Bulunmadığı - Davalı Şirketin Birinci Planda Satıcı Konumunda Olmadığı/Uyuşmazlığın Genel Hükümlere Sonuçlandırılacağı )

4077/m.2,3

ÖZET : Dava, davalı şirketten satın alınan ikinci el minibüsün ayıplarından kaynaklanan tazminat davasıdır.
    İkinci el araç satışı 4077 Sayılı Yasa kapsamında bulunmadığı, davalının birinci planda satıcı konumunda olmadığı anlaşılmakla, uyuşmazlığın genel hükümlere göre görülüp sonuçlandırılması gerekir.
    DAVA : Taraflar arasındaki tazminat hukukuna ilişkin davada Mersin Asliye Ticaret ( Tüketici ) ile 2. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    KARAR : Dava, satın alınan ikinci el minibüsün ayıplarından kaynaklanan tazminat davasıdır.
    Dosya kapsamından, davalı şirkete ait kullanılan minibüsün davacıya satıldığı, satın alınan araçtaki ayıplı bölümler nedeniyle tazminat istendiği anlaşılmaktadır.
    4077 Sayılı Yasada değişiklik yapan 4822 Sayılı Yasanın 3/f maddesinde satıcı: Ticari veya mesleki faaliyetler kapsamında tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır.
    Davanın nitelendirilmesine göre ikinci el araç satışı olup, 4077 Sayılı Yasa kapsamında bulunmadığı, davalının birinci planda satıcı konumunda olmadığı anlaşılmakla, uyuşmazlığın genel hükümlere göre görülüp sonuçlandırılması gerekir.
    SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle; H.Y.U.Y.’nın 25. ve 26. maddeleri gereğince Mersin 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 25.04.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Yargıtay yukarıdaki kararında 2. el malları tüketici kanunu kapsamında görmemiş.

• Şöyle de bir yazı buldum.

"Size son zamanların bir internet hikayesini anlatacağım.

İnternet ilan sitelerinde özellikle bayandan olan az kullanılmış araçların ilanları çok cazip fiyata yer alır. Siz aracı beğenirsiniz, hatta ustaya da gösterirsiniz ve aracı devir alırsınız. Ne zaman ki örneğin kasko yaptırmak istediniz, “bu araç daha önce pert olarak kayıtlara işlenmiş” diye bir şey öğreniverirsiniz ve işte bundan sonra giden paraya mı yanayım dolandırıldığımı mı dersiniz.

Satışı yapan kişi galerici ise; bir ihtimal kendi nam ve hesabına mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun olarak çalışması gereken kişilerin toplumda kendilerine duyulan güveni kötüye kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlemeleri hali nitelikli dolandırıcılık olarak düzenlenmesinden faydalanılabilir. Gerçekten de böyle olmalıdır, çünkü günlük hayatta ikinci el oto-alım satımından gelir elde eden ve bu işten en iyi anlayanlar galericilerdir.

Fakat Yargıtay böyle düşünmemektedir, 2009 yılında verdiği bir kararı şöyledir:
    “Somut olayda ise; sanığın, araba alım-satımı işi karşılığında aldığı bedeller için Vergi Usul Kanunu gereğince serbest meslek makbuzu düzenlemeyip fatura düzenlemek zorunda bulunduğundan, araba alım-satım işinin (galericilik) sıfatının yukarıdaki açıklamalar ışığı altında serbest meslek kavramı içinde değerlendirilemeyeceği, eylemin dolandırıcılık suçunun basit halini oluşturacağından tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.”

Yani bir ceza davası açılması halinde basit dolandırıcılıktan bir sonuca gidilme ihtimali vardır. Her olayın farklı boyutu olduğunu unutmayalım.

Örneğin bu araç bir bayandan alınmış, ama satış işlemlerini yapan ilan veren bir başkasıdır. Siz davayı bu bayana açacaksınız fakat o size diyecekti bana sorsaydınız söylerdim, aracı olan şahsa yönelseniz o da ben bilmiyordum ki bayan yakınımız satmamı istedi sattık diyecektir. Yani minareyi çalan kılıfını hazırlayacaktır. Tabi bunlar organize hareket eden şahıslarsa biraz yüklenince başka suçlar da ortaya çıkabilir.

Bu durum öyledir ki sigorta şirketlerinin dahi olayın içinde olduğu söylenmektedir, hal böyle olunca yapacak çok şey kalmıyor. Yine de aracı aldığınız kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız, olay organize ise ve başka olaylar varsa bu adliyede ortaya çıkacaktır.
    "

http://www.sertels.av.tr/avukat/hukuk/bilisim-hukuku/internetten-pert-arac-almak.html

• Yine de şansınızı deneyin. Neticede argıtay'ın kararları da değişebilir. Ama şansınız çok zor gözüküyor. Kesin kazanırız diyen avukata ise bence hiç güvenmeyin. Sizin durumunuzda olup da sonuç alamayan pek çok insan var.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.